In Okavango Delta geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 13 Okavango Delta reiservaringen

Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana is met 15.000 km2 de grootste inlandse delta ter wereld. De Okavango Delta heeft zijn naam te danken aan de Okavango Rivier. In het noordwesten van Botswana valt deze rivier uiteen en vormt het een deltagebied van talloze rivierarmen en moerassen. De beste manier om de delta te ontdekken is te voet of met een mokoro, een soort kano die met een lange paal wordt voortgeduwd.

Vliegtickets Maun

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maun
V.a. 761 Meer over vliegen naar Botswana

Overnachten in Maun

Vergelijk alle hotels in Maun
Bekijk hotels

Natuur van de Okavango Delta

Okavango Delta

De Okavango Delta vanuit de lucht.

De Okavango Rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Hij ontspringt in het hoogland van Angola, vervolgt dan zijn weg door Namibië en mondt uit in de Kalahari Woestijn in Botswana. De ongerepte Okavango Delta bestaat uit ontelbare kanalen en stroompjes van de rivier die omringd zijn door riet-, lelie- en papyrusvelden. Tussen de kanalen en stroompjes door liggen eilanden die begroeid zijn met diverse bomen en struiken, zoals de ‘sausage tree’, de baobab en ‘umbrella thorn’ bomen. Naast de eilanden met hoge bomen bestaat de delta ook uit gras- en zandvlaktes waar voornamelijk mopane bomen groeien. Dit uitgestrekte, unieke natuurgebied is in 2014 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verscheidenheid aan wild in de delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta.

De verscheidenheid aan wild in de delta is enorm. Veel dieren die van water houden huizen in het gebied zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, maar ook olifanten, buffels, waterbokken en de groene meerkat. Op de drogere plekken in de Okavango Delta leven verschillende antilopen, giraffen, zebra’s, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden. Ook de zeldzame ‘roan’ en ‘sitatoenga’ antilopen zijn te vinden in de delta. Op de immens grote, open graslanden van de delta kan een kudde van wel 1000 buffels grazen: het perfecte jachtgebied voor leeuwentroepen. De neushoorn is in de Okavango Delta in de jaren ’60 uitgeroeid door stropers, waardoor deze alleen nog te zien is op Chief’s Island en sporadisch in de delta zelf. Maar het genoemde is nog maar een greep uit al het wild dat er in het park huist. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de delta is het broedgebied van 400 verschillende vogelsoorten.

Leeuw in de Okavango Delta

Op safari in de Okavango Delta

Mokoro safari in de Okavango Delta

Op safari met een mokoro.

Het wild in de Okavango Delta voelt zich het best thuis daar waar een goede balans is tussen water en land. Hierdoor zijn er gebieden met erg veel wild en gebieden waar veel minder wild is. De diverse lodges en campsites in de Okavango Delta bieden een variatie aan safari’s. Zo is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandelsafari te maken, op safari te gaan in een 4WD met een professionele ranger, al varend op safari te gaan in een traditionele mokoro (kano) of te paard op safari te gaan.

Voor degenen die graag zelfstandig reizen en liever een self-drive safari in de Okavango Delta willen doen, wordt het lastig, omdat bezoekers van de delta niet vrij mogen rondrijden. Wel is het mogelijk om een self-drive safari te doen in het Moremi Game Reserve dat in het centrale en oostelijke deel van de Okavango Delta ligt. Tip: om een beeld te krijgen van de uitgestrektheid van de Okavango Delta is een rondvlucht boven de delta aan te raden. De kleine vliegtuigjes vertrekken vanuit Maun. Vanuit de lucht is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden of krokodillen te zien.

Rondvlucht boven de Okavango Delta

Rondvlucht boven de delta.

Accommodaties en faciliteiten

In de Okavango Delta bevinden zich ongeveer 55 lodges en enkele private campsites. Al deze lodges zijn duurzaam gebouwd om het ecosysteem in de delta te bewaken. Massatoerisme wordt zoveel mogelijk vermeden en daarom zijn er geen budgetaccommodaties. Ondanks dat het kampvuur ’s nachts blijft branden, behoort een bezoek van wilde dieren op de private campsites tot de mogelijkheden. Tip: neem zelf voldoende drinkwater en voedsel mee voor een verblijf op een campsite, want niet alle campsites faciliteren dit.

Okavango Delta – hoe kom je er?

De toegang tot de Okavango Delta is beperkt en alleen mogelijk met een lichtgewicht vliegtuigje of per boot. De fly-in vliegtuigjes vliegen vanaf de luchthaven in Maun en brengen je naar diverse lodges in de privé wildparken. Bagage mag niet meer wegen dan 15 – 20 kilo en mag alleen in zachte reiskoffers worden vervoerd. Georganiseerde Botswana-rondreizen die de Delta bezoeken vind je o.a. hier via Tenzing Travel, SNP Natuurreizen of – zelf samen te stellen met bouwstenen – bij Riksja Travel.

Top 3 Botswana specialisten

NRV
NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kampeerreizen in groepsvorm of privé en luxe reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
Botswana Online

Zelf je Botswana en/of Namibië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Klimaat en beste reistijd Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana heeft een subtropisch klimaat. In de zomer variëren de temperaturen van 36 graden overdag tot 15 graden ’s nachts. In de winter varieert het van 30 graden overdag tot 5 graden ’s nachts. Per regio valt er een verschillend aantal millimeter regen.

De Okavango Delta is het enige gebied in Botswana dat een omgekeerd seizoen heeft. Het water van de Okavango Rivier doet er namelijk ongeveer een half jaar over om bij het zuidelijkste punt van de delta te komen, waardoor de waterstand op z’n hoogst staat in het droge seizoen. Het stijgende water zorgt voor veel plantgroei, waardoor het wild weer naar de delta toe wordt getrokken. De beste reistijd om veel wild te kunnen zien, is daarom tussen november en maart. Dit geldt ook voor de vogelliefhebber.

Reisinspiratie

Alle Botswana artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Botswana

Bekijk de top 10 Botswana rondreizen

13 Okavango Delta reiservaringen en tips



  • 25 landen bezocht
    66 reviews
    3 waarderingen

    “Hoogtepunt Botswana!”

    Geplaatst 14-01-2017

    Het absolute hoogtepunt van Botswana, ga camperen in de Okavango delta. 's nachts hoor je heel veel dieren en is het af en toe toch wel even spannend als je een leeuw hoort brullen of een olifant hoort toeteren. Hou er wel rekening mee dat er niet alleen groot wild zit, zo stonden wij op onze stoelen toen er een hele grote spin voorbij kwam gesneld... Laat je rondvaren in een mokoro door de delta, de natuur is prachtig en wie weet kom je oog in oog te staan met nijlpaarden. Die je proberen te verjagen door heel hard aan te komen zwemmen en plots boven water komen. Geweldig om mee te maken. Let ook zeker op de kleinere diertjes, als kikkers en vogels. Onze poler wees ons alles aan en legde alles uit over de natuur in de delta. We hebben ook nog een wandeling gemaakt over een eilandje, ook weer erg spannend, je weet nooit wat je tegen komt. Wanner we over het eiland lopen horen we ineens geritsel uit het hoge gras, iedereen houd zijn adem in en staat stok stijf stil. De gidsen staan wat te grinniken, er komen koeien te voorschijn :) Onze polers namen ons mee naar een eiland voor de zonsondergang, machtig mooi om te zien en weer spannend om in de duister terug te varen.
    Wij hebben geslapen op de camping Jumbo Junction, een aanrader, de tentjes staan hier al en er staan veldbedjes in, de douche en toilet faciliteiten zijn hier ook top. Lekker gegeten en genoten hier van de rust. Neem wel muggen spray mee, 's avonds word je helemaal lek gestoken!

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Heaven on earth”

    Geplaatst 30-12-2016

    De beelden op TV zijn adembenemend, maar om zelf in de Okavango Delta te mogen rondlopen dat is in één woord geweldig! In een mokoro vaar je door de vaargeulen tussen de papyrusplanten door. Wat al een fantastische ervaring is want je weet nooit of er een nijlpaard of een olifant op je pad komt. Eenmaal op één van de eilanden aangekomen te zijn is het genieten geblazen ondanks de hitte. Maar water genoeg in de omgeving waar je heerlijk kunt afkoelen. De game walks waren fantastisch. Zo heb ik op een 100 meter afstand een leeuw recht in zijn ogen mogen aankijken, hebben we nog even moeten vluchten omdat we tussen 2 kuddes olifanten terecht kwamen. Neemt niet weg dat de little 5 onder deden dan de eerder genoemde ervaringen. Voor mij is de Okavango Delta Heaven on earth.

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Okavango Delta, Beautifull Delta. ”

    Geplaatst 06-11-2016

    Okavango Delta, beautifull Delta. Het begin van een lied dat voor ons gezongen is op een eiland in de delta.
    Per mokoro zijn we naar ons eiland gebracht nadat we een prachtige vlucht hebben gemaakt over de delta. Vanuit de lucht zagen we al vele dieren, daartussen liepen groepjes mensen. Wij verklaarden ze nog voor gek, zo dichtbij de olifanten, nijlpaarden, leeuwen en zebras. De volgende morgen 6:00, jawel onze ochtend wandeltocht ging van start. Niet een moment bang geweest dankzij de kennis van onze gidsen. Onze gidsen zijn opgegroeid in de delta, daar hebben ze geleerd respect te hebben voor de dieren en natuur. Wij mensen zijn daar maar de gast, de dieren staan op één. Het is eigenlijk niet te beschrijven zo mooi! Beleven dat moet je! Back to basic in je tent in de Beautifull Delta! Tot ooit!
    Wat doen:
    - vliegend de delta over, het kan ook overland maar de vlucht gaat laag over en dan zie al zoveel.
    -kamperen, dichterbij de natuur en dieren kom je niet.
    -vervoer in de mocorro, plaatselijke kano. De hippos komen wel eng dichtbij maar tussen het riet is zoveel te zien.
    -Respect voor de natuur en dieren
    -luisteren naar de gids, die ene foto is vast prachtig maar breng jezelf en de groep niet in gevaar.

    Wat viel tegen:
    -mij helemaal niets

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Breathtaking ”

    Geplaatst 06-11-2016

    Okavango delta is een waar paradijs. Kamperen met de geluiden van aapjes op de achtergrond. Wees wel bedacht op de eventuele medebewoners als spinnen :) Varen met een mokoro door de delta geeft je even het gevoel alleen op de wereld te zijn. Heel rustgevend. En vervolgens een adrenaline kick door een helicoptervlucht over de okavango delta. Supermooi uitzicht over de delta met nijlpaarden, olifanten, krokodillen en meer. Al met al breathtaking!

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 29 landen bezocht
    1 review
    0 waarderingen

    “Geweldige mokoro tocht, hippo-pool Okavango Delta Botswana”

    Geplaatst 29-04-2016

    Ik ging voor 3 dagen de middle of no-where in, gelukkig met ervaren lokale gidsen. We vertrokken met mokoro's (bootjes gemaakt van uitgeholde boomstammen) naar één van de eilandjes in de Delta. Geen douche, geen wc (of ja, een gat in de grond graven) en 's avonds enkel licht van het kampvuur en de sterrenhemel. 's Nachts lag je in je tentje te luisteren naar de onbekende grommen en piepjes van wilde dieren om je heen, die op veilige afstand gehouden werden d.m.v. een vuurtje. Wat was dat spannend en ik voelde me erg kwetsbaar zo in mijn eentje in dat tentje. Elke ochtend werd ik uiterlijk om 4 a 5 uur gewekt door de gids die een weerwolf nadeed, dat is andere koek dan de wekker die mij in Nederland dagelijks wekt. Je krijgt meteen zin om je 'bed' uit te gaan. 's Ochtends en 's avonds waren de beste tijden om allerlei dieren te spotten. 's Ochtends stapten we in onze mokoro om een lange wandeling op een ander eiland in de Delta te maken. Als je nog niet goed wakker was, werd je daar wel wakker van; als je reactievermogen nog niet optimaal was, kreeg je tijdens de boottocht zo wat van die natte planten waar we tussendoor vaarden in je gezicht gezwiept..Bij zonsopkomst zagen we de mooiste vogels badderen tussen de ontelbare waterlelies en in grote groepen wegvliegen in het licht van de opkomende zon... Echt, de Efteling is er niets bij!! Eén avond was het tijd om een mokorotocht naar de 'hippopool' te maken. We gingen naar een gebied waar vaak nijlpaarden te spotten zijn. Tijdens het wachten (want nee, de nijlpaarden kwamen helaas niet op commando..) werden we getrakteerd op zeker weten de mooiste zonsondergang die ik ooit gezien had (en heb!)! En ja hoor! Uit het niets kwam daar de grote bek van een nijlpaard boven het water uit! Wederom kreeg ik dat gevoel van positieve spanning maar tegelijkertijd kwetsbaarheid, want onder onze simpele bootjes kon zomaar zo'n gigantisch beest zwemmen..Zo snel als hij kwam, was hij ook weer weg..zodat ik er helaas geen foto van heb kunnen maken. De oogverblindende zonsondergang in de Okavango Delta hield gelukkig iets langer aan..het resultaat is de bijgevoegde foto! Echt een onvergetelijke ervaring was dit!!

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 17 landen bezocht
    10 reviews
    0 waarderingen

    “Dieren van bovenaf”

    Geplaatst 08-12-2015

    Een van de hoogtepunten van onze Botswana reis is om de dieren eens vanaf een andere plek te bekijken dan vanuit de auto; vanuit een vliegtuigje. Vanaf Maun kun je per vliegtuig met maximaal 5 personen over de Okavango Delta vliegen. Het was schitterend om olifanten door het water te zien tjokken en hordes buffels te zien op plekken waar geen mens komt. Ook een boottochtje over de Okavango is een absolute aanrader. Je komt op afgelegen eilandjes waar alleen de nijlpaarden 's nachts komen en verder is het enkel ongerepte natuur.

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    10 reviews
    0 waarderingen

    “Adembenemend mooi”

    Geplaatst 06-12-2015

    De Okavango Delta was een van de highlights van mijn rondreis door Afrika. Per klein speedbootje kwamen we in de Delta. Toen we bij ons kamp Jumbo Junction aankwamen zijn we meteen op een mokoro toch gegaan. Dit zijn kleine houten kano's waar je met zijn tweeën in kan zitten + een bestuurder. We kwamen op een paar meter afstand van grote groepen nijlpaarden. Ook vaarden we langs krokodillen. De sunset safari cruise door de Delta is ook een aanrader. Er is een grote diversiteit aan bijzondere vogels, maar ook groot wild zoals olifanten, giraffen, apen en katachtigen. Het is zo mooi en vredig en het enige wat je hoort zijn de geluiden van de natuur. Met warme gevoelens kijk ik terug op deze plek. En ik heb zo'n vermoeden dat ik hier nog wel eens terug zal komen.

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    18 reviews
    1 waardering

    “De ultieme kampeerervaring”

    Geplaatst 04-12-2015

    De Okavango delta is een prachtig stuk natuur. In een Mokoro (uitgeholde boomstam) kun je het gebied heel mooi verkennen. Je vaart door het mooie gebied en zit echt bovenop het wateroppervlakte! Wat de ervaring nog unieker maakt, is kamperen daar! En dat betekent, geen voorzieningen, alleen een tentje en de mokoro's dienen als zitplek. Sanitaire voorzieningen zijn er dan natuurlijks ook niet, een gat in de grond daar moet je het mee doen. En het is uitkijken geblazen, want voor je het weet kom je een olifant tegen!!

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Bijzonder Botswana (Okovango Delta)”

    Geplaatst 06-11-2015

    Okovango Delta is een van de bijzonderste plekjes in Afrika. Wij hebben de Delta van bovenaf bekeken in een heel klein vliegtuigje en hebben de olifanten zien lopen van bovenaf. Ook hebben wij de Delta per mokoro (traditionele boomkano) bezocht, eat ook een aanrader is! Mooie herrinneringen!

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Amazing”

    Geplaatst 06-11-2015

    Ben er twee keer geweest. Vindt Botswana het mooiste Afrikaanse land, van wat ik heb mogen zien. met name de Okavango delta. Gekampeerd midden in de delta, gezwommen in het meer, met in de verte de Hippo's in het zelfde water. Olifanten die ons pad kruisten. Prachtige wandel safari, op kleine afstand olifanten mogen zien. Dan voel je je heel klein, met zoveel moois. Ook mokoro gevaren met de allervriendelijkste poolers. Kortom altijd een beetje heimwee om nog een keer mee te mogen maken.
    Els

    0

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Okavango Delta reiservaring en tips!

Ben jij in Okavango Delta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Botswana specialisten

NRV

NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Botswana Online

Botswana Online

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Djoser
Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

Sabi Safari
Sabi Safari

Reizen op maat naar Afrika.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Meer over vliegen naar Botswana

Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

NRV
1. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
3. Botswana Online

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Botswana rondreizen


Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 831 Meer over vliegen naar Botswana