In Agra & de Taj Mahal geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 7 Agra & de Taj Mahal reiservaringen

Agra & de Taj Mahal

In de stad Agra, 200 kilometer onder Delhi, staat het volgens velen mooiste bouwwerk ter wereld: de Taj Mahal. Het van wit marmer gemaakte mausoleum is gelegen aan de heilige Yamuna rivier. De Taj werd in de 17e eeuw gebouwd door Shah Jahan voor zijn derde vrouw, Mumtaz Mahal, die overleed tijdens de geboorte van hun 14e kind in 1631. In het jaar daaropvolgend is de bouw gestart. In 22 jaar tijd hebben meer dan 20.000 arbeiders met hulp van 1000 olifanten gebouwd aan het enorme mausoleum. De Taj Mahal is een typisch voorbeeld van de Mogulse bouwstijl, met Indiase, Perzische en islamitische invloeden. Als het aan Shah Jahan had gelegen was er ook nog een zwarte versie van de Taj Mahal gebouwd. Dit is er echter niet van gekomen. Niet lang nadat de Taj Mahal klaar was werd Shah Jahan verstoten door zijn zoon Aurangzeb en gevangen gezet in het Agra Fort. Vanuit hier kon hij zijn creatie alleen nog zien door een raam. Nadat Shah Jahan overleed in 1666 is hij bijgezet in de Taj Mahal naast zijn vrouw Mumtaz.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India

Overnachten in Agra

Vergelijk alle hotels in Agra
Bekijk hotels

De Taj Mahal – het mausoleum

Taj Mahal

De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een vierkant plateau aan de rivier. De marmeren koepel van 35 meter hoog is het indrukwekkendste onderdeel van het gebouw. Het witte marmer aan de buitenkant van de Taj Mahal is verfijnd gedecoreerd met gravures, schilderingen en inlegwerk. De graftombe van Mumtaz Mahal en Shah Jahan is uitbundig versierd met verzen uit de koran, halfedelstenen en bloemmotieven. Men zegt dat de Taj Mahal gedurende de dag steeds van kleur verandert. Het gebouw is in ieder geval het allermooist tijdens zonsop- en ondergang, wanneer het baadt in een gouden gloed.

Taj Mahal

De Taj Mahal gezien vanaf de rivierzijde (achterkant).

Taj Mahal

De tuinen rond de Taj

In het midden van het complex ligt een prachtig aangelegde tuin van 300 vierkante meter, die volgens het Perzische chahar-bagh patroon is aangelegd. Door opgehoogde paden is elk van de vier delen van de tuin weer opgedeeld in vier delen. Hierdoor ontstaan 16 verzonken bloembedden. De vier waterlopen van de tuin staan voor de vier rivieren in het paradijs. In het centrum van de tuin ligt een langgerekt waterbekken, waarin de Taj Mahal prachtig reflecteert. Het mausoleum staat aan de rand van de tuin aan de rivier, wat ongebruikelijk was in de tijd dat de Taj Mahal gebouwd is. Na opgravingen is echter gebleken dat er aan de andere kant van de rivier een gelijksoortige tuin gelegen heeft, de ‘maanlichttuin’.

Taj Mahal met tuin

De Taj Mahal vanaf de tuinzijde met duidelijk zicht op moskee en het gasthuis.

De Taj Mahal vanaf de zijkant

De Taj Mahal vanaf de zijkant.

De moskee en het gasthuis

Aan beide zijden van de Taj Mahal staan twee identieke rode zandstenen gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Omdat de islamitische traditie voorschrijft dat een moskee in de richting van Mekka gebouwd moet worden, kon maar één van de gebouwen daadwerkelijk als moskee gebruikt worden. De beide gebouwen bestaan uit een langgerekte hal met drie koepels.

Taj Mahal moskee

De tuin en de moskee.

De stad Agra

De stad Agra waarin de Taj Mahal ligt is een chaotische en vieze stad met meer dan een miljoen inwoners. De Taj ligt vlakbij een rommelig reizigersbuurtje waar je talloze hotels en guesthouses vindt, sommige met een dakterras vanwaar je uitkijkt op de Taj Mahal. Het centrum van Agra is India op zijn heftigst en wordt door veel reizigers vermeden. Veel reizigers komen daarom ’s avonds aan, bezoek de Taj ’s ochtends vroeg (om de hordes toeristen een beetje voor te zijn)en reizen dezelfde dag nog verder.

Reizen naar Agra & de Taj Mahal – hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om de Taj Mahal te bereiken. Agra heeft een treinstation met verbindingen naar de meeste grote steden in India. Ook per bus is Agra goed te bereiken. Vanuit Delhi of Jaipur is het ook mogelijk om een privé-taxi te nemen, het is vanaf beide steden zo’n 4 uur rijden. Bij veel georganiseerde reizen wordt de Taj Mahal als dagtrip aangedaan: kijk o.a. bij Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en NRV. Op India Online kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

India Online
India Online

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Taj Mahal

Wil je niet teveel last hebben van de hitte, dan zijn de maanden november t/m januari de beste maanden om de Taj Mahal te bezoeken. De mooiste tijd van de dag is tijdens zonsopgang, dan is het nog niet zo druk en werpt de zon een prachtig licht op het complex. De Taj Mahal is te bereiken via poorten in het westen, zuiden en oosten. De ingang in het westen is het drukst, wil je lange rijen vermijden gebruik dan de ingangen in het zuiden of oosten.

Reisinspiratie

Alle India artikelen

Rondreis aanbiedingen naar India

Bekijk de top 10 India rondreizen

7 Agra & de Taj Mahal reiservaringen en tips • 21 landen bezocht
  13 reviews
  0 waarderingen

  “Indrukwekkende schoonheid”

  Geplaatst 17-04-2017

  Agra bezoek je vooral voor de Taj Mahal. Dit wereldberemde witte paleis is oogverblindend mooi en ondanks de drukte een bezoek meer dan waard. Het witte marmeren mausuleum is een toonbeeld van perfectie. Aan de andere zijde van de rivier ligt het rode ford vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Taj Mahal.
  De sfeer in Agra vonden we niet zo prettig dus wat ons betreft is een kort verblijf voor een bezoek aan de Taj Mahal voldoende.

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  28 reviews
  0 waarderingen

  “Eindelijk de Taj Mahal zien!”

  Geplaatst 28-03-2017

  Het hoogtepunt van India! Van de foto’s weet je dat het een uniek gebouw is, maar als je er eenmaal voor staat, en het dan in het echt kan zien, is het nog zoveel meer bijzonder dan je altijd gedacht had. Echt even een ‘wauw’ momentje: De Taj Mahal! Om 5:30 stonden we voor de deur en het was zelfs zo vroeg al vol met toeristen, maar rustig genoeg om nog een paar mooie foto’s te kunnen maken. Vervolgens nog een bezoekje gebracht aan Agra Fort, welk ook helemaal van marmer is en uitzicht heeft op de Taj Mahal. Bij de Levi’s winkel in het winkelcentrum nog broeken gekocht voor 30 euro. Wat maar weer laat blijken hoe ontzettend goedkoop India is. Sowieso de meest spectaculaire dag van de hele reis, want na al die indrukken en speciale moment was dit toch wel ongekend, veruit het mooiste gebouw wat we ooit hadden gezien! Zo’n grote toeristen plek trekt natuurlijk ook veel aandacht van personen die iets aan je willen verkopen, maar als je vaak genoeg nee blijft zeggen stoppen ze vanzelf wel met vragen. Ook nog een aanrader: Fatapur Sikri, een ‘verlaten stad’ en niet heel veel van Agra vandaan.

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 4 reviews
  0 waarderingen

  “De absolute must in India”

  Geplaatst 28-02-2017

  Na een 28 uur durende treinreis kwam ik eindelijk aan in Agra . Overvolle treinen , overal mensen , wat een land en dan bedoel ik wat een bijzonder land . Je moet wel stevig in je schoenen staan , want de Indiërs verkopen je letterlijk alles en zijn behoorlijk pushy . Agra is enorm druk en wereldberoemd dankzij het werkelijk fenomenale paleis de Taj Mahal . Een schoonheid en een absolute must see in India . Het wemelt hier uiteraard van verkopers en toeristen . Als je ooit de kans krijgt kom naar India en zie de Taj Mahal . Daar krijg je zeker geen spijt van :) Veel reisplezier !

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  66 reviews
  3 waarderingen

  “Prachtige bouwwerken in Agra”

  Geplaatst 14-01-2017

  Natuurlijk moet je een bezoek brengen aan de Taj Mahal, wat een prachtig en groot gebouw met mooie details! De tuin eromheen is ook schitterend en goed onderhouden. Wanneer je op het marmer van de Taj Mahal wilt lopen moet je slofjes aan, kijk ook goed rond je zult regelmatig " Stiekem" gefotografeerd worden door de bevolking :) Bezoek aan de gebouwen aan weerszijde van de Taj Mahal! Ook het Agra Fort is een bezoek waard, van mooie rode stenen gebouwd en Fatehpur Sikri, een mysterieuze plek, toen wij er waren was het erg rustig, het leek een beetje een spook stad. Kijk ook omhoog, en zie fel groene papegaaien op de muren zitten!

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  4 reviews
  0 waarderingen

  “Betoverend”

  Geplaatst 21-12-2016

  Aan de stad Agra zelf mis je niet zoveel, maar de Taj Mahal kan je gewoon niet links laten liggen. Het is natuurlijk toeristisch en druk, maar het heeft ook wat. Een heel bijzonder bouwwerk en zo groot! Dat kan je alleen maar ervaren als je er naast staat. En als je het verhaal erachter hoort en moet bedenken hoe men dit toendertijd zonder de huidige machines heeft kunnen maken.... Dan kan je alleen maar onder de indruk zijn. Maar er is meer te zien, ook de moskee en het gastenverblijf aan de zijkant. En voor wie ervan houdt om mensen te kijken: ga rustig op een bankje zitten kijken hoe iedereen de bekende foto probeert te maken.
  Wat ook een aanrader is, is om de zonsondergang aan de overkant van de rivier te bewonderen. Elke keer als de zon verkleurt, verkleurt ook de Taj Mahal.

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Ware liefde in Agra”

  Geplaatst 21-12-2016

  Bijzonder indrukwekkend om eind van de middag de tuinen te bezoeken. Dan staat, aan de overkant van de rivier, de Taj Mahal in het schijnsel van zonsondergang te pronken. De volgende ochtend heel vroeg de wekker gezet en naar de Taj aan de voorzijde.
  Prachtig indrukwekkend bouwwerk waar op dat tijdstip nauwelijks bezoekers zijn en het, door de mens gemaakte wereldwonder, in volle glorie te zien is!

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 1 review
  0 waarderingen

  “Meer moois in Agra”

  Geplaatst 12-08-2016

  Niet alleen de Taj Mahal maar zeker ook de Baby Taj en het fort van Agra zijn een bezoek waard!

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Agra & de Taj Mahal reiservaring en tips!

Ben jij in Agra & de Taj Mahal geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

India Online

India Online

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

FOX Verre Reizen heeft een breed aanbod reizen naar Sri Lanka (groeps-, privé- single- en familiereizen) en biedt ook Malediven combireizen.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherpgeprijsd & NL-reisleiding.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

NRV
NRV

Individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

India 2 Go
India 2 Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Meer over vliegen naar India

Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

India Online
1. India Online

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek website


Bekijk de top 10 India rondreizen


Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India