In Varanasi geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 3 Varanasi reiservaringen

Varanasi

Varanasi ligt aan de oever van de heilige rivier de Ganges, waar zich constant (ook ’s avonds) bijzondere rituelen en processies afspelen. Bij verschillende ghats (trappen), die tot in het water lopen, zie je badende, wassende en drinkende hindoes, terwijl even verderop bij de burning ghats de lichamen van overledenen verbrand worden. Uit heel het land komen hindoes naar Varanasi om er te sterven of een familielid te cremeren. In het doolhof van steegjes achter de ghats vinden zwervers, heilige brahmanen (priesters), koeien, kippen en apen hun weg, terwijl verdwaalde backpackers er wanhopig naar de ‘uitgang’ zoeken. Varanasi is zelfs in India een wereld apart en laat niemand onberoerd. Het is een absoluut hoogtepunt van een reis naar India.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India

Overnachten in Varanasi

Vergelijk alle hotels in Varanasi
Bekijk hotels

De brandende Ghats (Burning Ghats)

Varanasi

De indrukwekkendste en bekendste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ‘burning ghats’. Hier voeren Hindoes hun crematies uit, waarna de resten van hun doden worden toevertrouwd aan de heilige Ganges rivier. Voor ons is het wellicht onbegrijpelijk dat verderop mensen zich aan het wassen zijn in diezelfde rivier, voor gelovige hindoes is het echter een normaal onderdeel van het leven. Een crematie duurt ongeveer 3 uur, de overledene wordt van tevoren in doeken gewikkeld en nog eenmaal ondergedompeld in de rivier alvorens hij of zij op de brandstapel verbrand wordt. De resten worden na de crematie in Ganges geschoven. De Hindoes geloven dat deze vorm van crematie de snelste manier is om de ziel van de overledene te laten ontsnappen aan het lichaam. Niet alle Hindoes worden echter gecremeerd. Sadhoes (heilige mannen), jonge kinderen, zwangere vrouwen, slachtoffers van misdrijven of mensen die zijn overleden aan lepra, waterpokken of een slangenbeet worden zonder crematie aan de Ganges toevertrouwd. Tijdens de onder toeristen populaire boottochtjes bij zonsopgang zie je daarom soms lijken in de rivier drijven. Een heftige gewaarwording, maar de realiteit in Varanasi.

Varanasi
Varanasi
Varanasi

Het oude centrum

Het oude centrum van Varanasi vormt een wirwar van straatjes, toeterende en bellende riksja’s, heilige koeien, geiten, zwerfhonden en mensen, kortom: chaos! Laat je echter niet afschrikken, ga op verkenning uit en laat alle indrukken over je heen komen. De vele winkeliers verkopen allerhande waar, waaronder de mooiste geweven zijden sari’s van de wereld. Vooral direct achter de ghats is een waar doolhof aan steegjes waar je de meest markante figuren tegenkomt.

Varanasi

Bijzondere tempels in Varanasi

In Varanasi liggen maar liefst 2000 tempels, die mensen vanuit heel de wereld naar de stad trekken. De belangrijkste tempels liggen aan de Ganga Ghats (rivieroever), de meeste daarvan dateren uit de middeleeuwen. De Kashi Vishwanath, ofwel Gouden Tempel, is de bekendste en belangrijkste tempel van Varanasi. Deze tempel is aan Vishveswara, Shiva als god van het universum, opgedragen. De originele tempel is verwoest, resten hiervan kun je wel nog zien achter de Alamgir-moskee. De huidige tempel is gebouwd in 1776. Andere belangrijke tempels zijn de Sankat Mochan Tempel, de Durga Tempel (waar een groot aantal apen woont), de Kal Bhairav Tempel en de Mritunjaya Tempel.

Varanasi

Boeddhistisch bedevaartoord Sarnath

Vlakbij Varanasi ligt het boeddhistische bedevaartsoord Sarnath. Hier hield Boeddha 2500 jaar geleden zijn eerste redevoering en ontstond de Sangha, een boeddhistische gemeenschap van monniken. Het complex bestaat uit meerdere oude stoepa’s die zeer goed onderhouden zijn, met daarachter een hertenpark. Dit is niet voor niets; de naam Sarnath komt namelijk van Saranganath, wat heerser van de herten betekent. Het verwijst naar een oud boeddhistisch verhaal.

Overnachten in Varanasi

Varanasi is niet alleen bij hindoes populair: de unieke stad trekt ook backpackers en reizigers van over de hele wereld, vooral ook van het spirituele type. Rond de ‘ghats’ liggen talloze guesthouses en hostels, de meeste van het eenvoudige soort. Verder buiten het centrum vind je ook wat luxere hotels, sommige met mooie binnentuinen en zwembaden. Dat klinkt luxe, maar hier slaap je vaak al vanaf €40 per nacht en het kan een welkome ‘uitvalsbasis’ zijn voor de heftigheid van Varanasi.

Kijk hier voor een overzicht accommodatie tips in Varanasi.

Avondceremonie in Varanasi

Avondceremonie in Varanasi.

Reizen naar Varanasi, hoe kom je er?

De meeste reizigers combineren Varanasi met een Noord-India rondreis langs de hoogtepunten van Rajasthan, Delhi en de Taj Mahal. Vanuit zowel Agra als Delhi kun je Varanasi per (nachttrein) bereiken, maar naar Delhi kun je ook vliegen met betaalbare binnenlandse vluchten.

Georganiseerde India-rondreizen die Varanasi aandoen vind je o.a. bij FOX Verre Reizen, 333TRAVEL en NRV (individuele reizen), of hier bij Kras, Djoser, Sawadee en Shoestring (groepsreizen). Bij India Online kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

India Online
India Online

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Varanasi

De beste tijd van het jaar om Varanasi te bezoeken is van november tot en met januari. De temperatuur ligt dan rond de 32 graden. Na de wintermaanden stijgt de temperatuur en wordt het verstikkend heet. Vanaf mei komen de moessonregens en is het erg nat.

Reisinspiratie

Alle India artikelen

Rondreis aanbiedingen naar India

Bekijk de top 10 India rondreizen

3 Varanasi reiservaringen en tips • 21 landen bezocht
  13 reviews
  0 waarderingen

  “Ganges en geloof”

  Geplaatst 16-04-2017

  De stad Varanassi staat natuurlijk bekend om de river de Ganges en betekenis die deze heeft voor de hindoeistische bevolking. Een boottocht in de ochtend langs de vele 'ghats', geeft een bijzonder inkijkje in het dagelijkse leven aan deze heilige rivier: er wordt gebeden, gebadderd, gewassen, geofferd en zelfs gecremeerd.
  Ook is natuurlijk mogelijk om door de wirwar aan steegjes vanaf de stad de gaths te bezoeken. Met name de 'burning gaths' waar de crematies plaats vinden zijn erg indrukwekkend. Enkele zijn vanaf naastgelegen locaties te bekijken terwijl er crematies plaatsvinden.
  We vonden de sfeer na zonsondergang niet zo prettig. Ondaks dat er niets is voorgevallen voelde we ons toch niet helemaal veilig en zijn we in ons hotel gebleven.

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  28 reviews
  0 waarderingen

  “Een ongelooflijke ervaring van cultuur en geloof”

  Geplaatst 28-03-2017

  De eerste avond naar een ceremonie bij Dasaswamedh Ghat gegaan, waar we een bloem met een kaars in het water hebben gelaten. De eerste indruk van Varanasi is een heel drukke, vieze stad. Ook hadden weinig geluk met het hotel wat de ervaring niet veel beter maakte. De volgende dag om 5 uur een boottocht over de Ganges rivier gemaakt, je ziet mensen bidden, wassen, kleding wassen en nog veel meer op de trappen van de de Ghats, bij het heilige water van de Ganges. ’S Middags naar manikarnika Ghat, hier worden de verbrandingsrituelen uitgevoerd. Heel indrukwekkend. Je ziet veel lijken dus je moet er wel tegen kunnen. Er horen veel rituelen bij, wat erg interessant is als je mensen aan je vraagt om hier meer over te vertellen.

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  66 reviews
  3 waarderingen

  “Het echte India”

  Geplaatst 14-01-2017

  Als het ergens druk en chaotisch is, is het hier wel! Ga met een fietstaxi richting de Ganges, loop het laatste stuk en kijk je ogen uit (zoals overal in India!) Het is erg vies en er zijn veel bedelaars, let ook goed op spullen! Loop wat langs de Ganges en zie de Sadhu's met hun mooie geschminkte gezichten. Ga daarna met een bootje de Ganges op en zie in de avond het vuur van de lijkverbrandingen, ook drijven er overal olielampjes op het water. De lijkverbrandingen zijn heel onwerkelijk voor ons maar normaal voor de bevolking. Ga in de ochtend terug en ga weer het bootje op, zie nu de bevolking badderen in de Ganges en wassen, een heel raar idee als een paar meter verder lijken verbrand worden. Loop nog rond door Varanasi, een waar doolhof met smalle straatjes, die soms geblokkeerd worden door de heilige koeien. Je komt in een hele andere wereld terecht en kijkt je ogen uit, dit is echt een onvergetelijke ervaring die mij het meeste is bijgebleven van India!

  Pas op voor zakkenrollers, meerdere mensen uit onze groep werden achtervolgd door kinderen, bij 1 is een poging gedaan om de tas van de schouder te trekken. Houd je spullen gewoon goed in de gaten en houd je omgeving in de gaten!

  0

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Varanasi reiservaring en tips!

Ben jij in Varanasi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

India Online

India Online

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

FOX Verre Reizen heeft een breed aanbod reizen naar Sri Lanka (groeps-, privé- single- en familiereizen) en biedt ook Malediven combireizen.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherpgeprijsd & NL-reisleiding.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

NRV
NRV

Individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

India 2 Go
India 2 Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Meer over vliegen naar India

Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

India Online
1. India Online

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek website


Bekijk de top 10 India rondreizen


Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India