Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

De eindeloze Amazonerivier en de veelal ongerepte jungle eromheen, de machtige pieken van de Andes, het wereldwonder Machu Picchu, het ongerepte Patagonië met zijn fabuleuze nationale parken (Torres del Paine!) en de bruisende metropolen als Rio de Janeiro en Buenos Aires: in het swingende en machtige Zuid-Amerika ben je na een jaar reizen nóg niet verveeld. De diversiteit in Zuid-Amerika is enorm – van arm tot rijk, van warm tot koud en van hoog tot laag – en de meeste landen groot en uitgestrekt.

Best beoordeelde landen
in Zuid-Amerika

Op basis van 291 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Colombia

ColombiaColombia- 8,5

“Dit land heeft álles”

Tijs Wonders

Lees 20 Colombia ervaringen

Brazilië

BraziliëBrazilië- 8,4

“Eén groot feest in alle opzichten”

Jeffrey Struijk

Lees 17 Brazilië ervaringen

Peru

PeruPeru- 8,2

“Peru is de natuur op zijn best!”

Stephanie Beele

Lees 26 Peru ervaringen

Laatste Zuid-Amerika ervaringen

“Relaxte stad!”

Arequipa -
door Jorien de Vries
“Wat een fijne stad in Peru! Ik vond het relaxt, een fijne sfeer. Plaza des Armas is mooi, één van de mooiste pleinen die ik heb gezien in zuid Amerika. op een van de dakterrassen heerlijk drankjes drinken en turen over het plein is heerlijk. Het kloostercomplex is heerlijk om door heen te dwalen, met prachtige kleuren!! Een fijne stop om een paar dagen bij te komen en te genieten van een stad. Vond het vergeleken met Lima of Cuzco een andere sfeer hebben, zeker een aanvulling op je reis voor peru! Goede uitvalsbasis voor de Colca Canyon, wat ook een absolute aanrader is! :)

“Teveel moois om te verwerken”

Colombia Colombia - 8,8 door Lineke Eerkens-Mulder
“Het land heeft te veel moois om in 1x te zien en om te verwerken. De indrukken zijn enorm. Als je er bent en je kent de geschiedenis, dan is het niet voor te stellen, dat het werkelijk allemaal is gebeurd. De mensen zijn zo vriendelijk en blij. Maar als je beter kijkt, zie je ook de pijn en het zware leven. 13 Jaar geleden waren we georganiseerd en zagen we alleen de betere en veilige plekken, nu we zelf reisden zagen we toch ook veel armoede. We hebben ons niet onveilig gevoeld.

“Verstikkend heet en adembenemend mooi”

Santa Marta & Tayrona National Park -
door Linda Nagelhout
“Santa Marta is een levendige, toeristische stad waar het bloedjeheet is. Je bent hier aan het strand, maar erg mooi is deze aan de stadskant nog niet. Om die reden gaan veel toeristen (terecht) naar Tayrona National Park. Je kan gewoon een openbare bus nemen naar de ingang van het park. Hier heb je geen tour voor nodig. Bij de ingang gaat het wel een beetje op z'n colombiaans, haal eerst hier een briefje, bestempel dat daar en wacht vervolgens nog een half uur in de rij voor de juiste doorgang. Bij de ingang stap je in een busje die je naar de start van de wandeling brengt. Je kan zelf kiezen of je 1 of meerdere dagen in het park wil blijven. Stem daar ook je wandeling op af want je moet rond 4 uur weer terug bij de bus zijn. Je kan verschillende wandelingen doen langs verschillende stranden. De start is telkens dezelfde route. De wandeling zelf is heel mooi. Het is niet zwaar, vooral vlak lopen maar door de hoge luchtvochtigheid is heel heet en benauwd. Na een paar stappen gutst het zweet werkelijk overal vanaf. Gelukkig is dit bij iedereen zo en valt het dus niet op ;) De jungle waar je doorloopt is heel mooi, wij hebben ook nog apen gezien, maar de stranden zijn echt hagelwit! Wij waren er met z'n 2en wat echt een werelds gevoel geeft. Echt een aanrader!

“Prachtige stad met heftige geschiedenis”

Medellín -
door Linda Nagelhout
“Medellin was voor mij echt een hoogtepunt in Colombia. De stad ziet er mooi uit, heeft mooie gebouwen en leuke centra. Er is voldoende te doen maar wat mij het meeste tot Medellin aantrok was het sociale aspect. Met een gids zijn we door de geschiedenis van Medellin gegaan. Dit is niet alleen Pablo Escobar maar begon al veel eerder. De FARC heeft enorm huisgehouden in deze stad en samen met de drugsoorlog was dit te zien. Na de dood van Escobar en het indammen van de FARC heeft Medellin er met ze hele gemeenschap voor gezorgd dat ze er nu eigenlijk heel goed voorstaan! Zo is er veel geld gegaan naar maatschappelijke projecten en kunnen alle kinderen en volwassen bv gratis naar opvang, sport of zwemmen. Daarnaast zijn er veel publieke scholen waar men gratis heen mag om bijvoorbeeld engels te leren. In Communa 13 is een van die maatschappelijke projecten de roltrap. De commune is op een steile berg gebouwd. Dat maakt het voor inwoners moeilijk om naar werk te gaan. Daarom is er een roltrap geplaatst. Zo kunnen mensen sneller naar werk gaan, maar de bouw hiervan levert natuurlijk ook werk op. Bovendien wordt deze dagelijks schoongehouden en beveiligd - wat ook weer werk oplevert. Dit soort projecten zijn echt te vergelijken met de colombianen; ze laten zich niet snel uit het veld slaan en willen samen weer verder: mooi om te zien! Ga ook vooral naar La Piedra en Gautapé! Dit is ook prima met OV te doen, scheelt je een hoop geld.

“Rustgevende natuur met heerlijke koffie”

Koffiedriehoek -
door Linda Nagelhout
“Vanuit de heftige grote stad Bogota zijn we naar het dorpje Salento gegaan. Dit dorpje is super klein en bestaat eigenlijk uit 1 plein met aan elke kant een stuk of 10 straten. Het is - net zoals overal in Colombia- zeer kleurrijk en de mensen zijn ook hier behulpzaam. Salento wordt gezien als uitvalsbasis voor de tour naar Valle de Cocorra. Valle do Cocorra is een vallei met duizende wax trees. Wax trees zijn vrij zeldzaam en zoveel bij elkaar zien is dan ook erg mooi. Vanuit Salento gaan er 's ochtends vroeg altijd een aantal 'wally's' die kant op. Eenmaal daar aangekomen begin je aan de wandeling door de vallei en vervolgens door de jungle de berg op. De tocht is mooi en eindigt bij een vogelboerderij. Vervolgens loop je dezelfde route weer naar beneden. Dit was erg mooi en zou ik niet willen missen, maar als grote tip wil ik je toch echt het volgende mee geven: ga met Salento Cycling the golden tour doen. Vergeleken met die tour is Valle de Cocorra niks meer. Je wordt opgehaald in Salento en gaat eerst met de auto de berg op. Op het hoogtepunt pak je de fiets om een half uurtje naar beneden te fietsen tot je bij het geweldigste uitzicht ooit komt (zie foto's). Hier heb je miljoenen wax trees om je heen en totale stilte. Je bent alleen met de fietstour en komt echt helemaal tot rust. De tour verzorgt een lekkere picknick die je op dit uitzichtpunt kan eten en daarna fiets je het hele stuk terug naar Salento. Dit is allemaal naar beneden, dus vooral vrij veel op de rem drukken. Salento is een schattig dorpje met genoeg te doen. Trek hier echt een paar dagen voor uit!

Deel jouw ervaring!

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op