Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

De eindeloze Amazonerivier en de veelal ongerepte jungle eromheen, de machtige pieken van de Andes, het wereldwonder Machu Picchu, het ongerepte Patagonië met zijn fabuleuze nationale parken (Torres del Paine!) en de bruisende metropolen als Rio de Janeiro en Buenos Aires: in het swingende en machtige Zuid-Amerika ben je na een jaar reizen nóg niet verveeld. De diversiteit in Zuid-Amerika is enorm – van arm tot rijk, van warm tot koud en van hoog tot laag – en de meeste landen groot en uitgestrekt.

Best beoordeelde landen
in Zuid-Amerika

Op basis van 279 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Colombia

ColombiaColombia- 8,5

“Dit land heeft álles”

Tijs Wonders

Lees 18 Colombia ervaringen

Brazilië

BraziliëBrazilië- 8,4

“Eén groot feest in alle opzichten”

Jeffrey Struijk

Lees 17 Brazilië ervaringen

Peru

PeruPeru- 8,2

“Peru is de natuur op zijn best!”

Stephanie Beele

Lees 25 Peru ervaringen

Laatste Zuid-Amerika ervaringen

“GEWELDIG! ”

Brazilië Brazilië - 7,2 door Ellen Evers
“Wij zijn in 2016 drie weken naar Brazilie geweest. De eerste dag zijn we gelijk vanuit Rio doorgereisd naar Campo Grande en vervolgens naar Bonito. Hier hebben wij in het zoete water gesnorkeld en genoten van al het moois in de omgeving. De toekans vliegen je om de oren net zoals de ara ara’s (blauwe papagaaien). Vervolgens zijn wij teruggereisd naar Campo Grande en vanuit daar hebben wij een auto gehuurd richting Port Jofré (Pantanal). Dit was werkelijk waar geweldig! Het is een flink stuk rijden, maar je kan overal stoppen onderweg en het uitzicht is werkelijk waar prachtig. Wij hebben in totaal 3 nachten doorgebracht op de pantanal, geweldig. Overal vogels, kleine aapjes, kaaimannen en capibara’s. Na 4 geweldige dagen zijn we doorgereisd naar Chapada Diamantina voor het geweldige uitzicht. Hier zijn we één nachtje gebleven en toen weer teruggereisd naar Campo Grande om de laatste 11 dagen in Rio door te brengen. Hier hebben wij helaas erg slecht weer gehad. We hadden gelukkig een paar droge dagen waarop we de Suikerberg, Christ the Redeemer en een voetbal wedstrijd konden bezoeken. Vooral de voetbal wedstrijd was zoals je die mag verwachten in Brazilie. Negentig minuten lang, passie, zang en geweldig voetbal!

“Een zonsondergang waar je stil van wordt ”

Copacabana & Titicacameer -
door Irma Rietjens
“Het eiland Isla del Sol staat bekend om haar hoge ligging, mooie uitzichten en rijke geschiedenis. Maar wil je echt met je mond vol tanden komen te staan, moet je op het eiland over een heuvel, door smalle paadjes en de bossen heen, af en toe de weg vragen aan de locals, om zo bij het allermooist uitzicht te komen wat dit eiland je te bieden heeft. Bij het kleine restaurantje Las Velas, gelegen aan de top, met niet meer dan 5 tafeltjes en wat als het donker wordt enkel verlicht wordt door de vlammen van kaarsen, bestel je een fles rode wijn. Je krijgt een aantal glaasjes mee en zoekt je eigen plekje op de heuvel om je te laten betoveren door de mooiste zonsondergang. Je bent stil, geniet, en kan alleen maar denken: 'Wat is de wereld mooi'

“Pasen op Paaseiland (echt waar!)”

Paaseiland -
door Jorien van Laake
“Paaseiland is één van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Het is ontstaan na niet één, niet twee, maar na drie vulkaanuitbarstingen. Het eiland is ongeveer even groot als Texel, hoort bij Chili en heeft bijna 5800 inwoners. Paaseiland heeft haar internationale naam te danken aan de Nederlander Jacob Roggeveen die het eiland op eerste paasdag 1722 ´ontdekte´. Voor de bewoners zelf heet het overigens Rapa Nui. Wij bezochten dit eiland in april 2014 tijdens - je raadt het nooit - Pasen! Vanaf Santiago de Chili vlieg je in ongeveer 5,5 uur naar Paaseiland. Op Paaseiland zijn diverse hotels en hostels te vinden. In april 2014 hebben wij weinig andere toeristen gezien; veel restaurants waren 's avonds leeg en ook bij de meest toeristische plekken van het eiland liep het geen storm. We weten niet of dit toeval was of dat wij in laagseizoen zaten, maar we vonden het in ieder geval niet erg! Paaseiland staat natuurlijk bekend om de beelden, de Moai's, die overal op het eiland staan. Wat de precieze bedoeling of betekenis van deze beelden was, is na al die jaren nog steeds niet bekend. De Moai's staan op verschillende plaatsen, maar met name vlak aan het water. Dit zijn wat ons betreft de drie (in willekeurige volgorde) niet te missen plaatsen: 1) Zonsondergang bij Ahu Vai Uri 2) Zonsopgang bij Ahu Tongariki. Huur een scootertje en vertrek rond 05.30u vanaf Hanga Roa (de "hoofdstad" van Rapa Nui). Tijdens de rit rijd je langs de kust, waarbij je hopelijk enkel het licht van de maan hebt om je te oriënteren en waar het kletteren van de golven op de rotsen waarschijnlijk het enige geluid is. 3) Rano Raraku, de werkplaats. Hier werden de Moai's oorspronkelijk gemaakt. Er zijn er hier nog velen te vinden. Vergeet ook zeker niet de vulkaan Rano Kau te beklimmen. Een behoorlijke klim (zeker als je, net als wij,een jetlag hebt), maar het uitzicht boven op het kratermeer, maakt alles goed.

“Van watervallen tot woestijnen; veelzijdig Argenitinië!”

Argentinië Argentinië - 8,5 door Jorien van Laake
“Argentinië heeft voor ieder wat wils. Indrukwekkende gletsjers in het zuiden (die wij helaas niet konden bezoeken vanwege de tijd van het jaar, houdt hier rekening mee bij het plannen van je reis), de cultuur in Buenos Aires, de watervallen bij Puerto Iguazu en de droge vlaktes rondom Salta. Wanneer je in Buenos Aires rondloopt, merk je al snel de Europese invloeden op in deze grote stad. Er worden door de stad heen diverse (gratis) tours gedaan door met name studenten. Een aanrader is een bezoek aan de wijk San Telmo, waar elke zaterdag een grote markt wordt gehouden. Let hier goed op je spullen, er wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers. Ook de wijk 'Boca' is interessant om als toerist te bezoeken; laat je vooraf wel goed informeren door bijvoorbeeld het hostelpersoneel over in welke straten je jezelf beter niet kunt begeven. Dit geldt eigenlijk voor geheel Buenos Aires. De Iguazu Falls, op de grens met Brazilië, bereikten wij in 18u met de bus vanaf Buenos Aires. De langeafstandsbussen zijn in Argentinië luxe en, voor zover wij hebben gezien, het beste van heel Zuid-Amerika. De bus is niet goedkoop maar nog wel vaak een stuk goedkoper dan vliegen. In de bussen van een van de meest populaire maatschappijen, Cruz del Sur, mag je stoelen verwachten die comfortabeler zijn dan in veel vliegtuigen. Daarnaast hebben wij tijdens onze busreizen met Cruz del Sur meerdere keren maaltijden gekregen, lagen er dekentjes en kussens voor extra comfort en in een aantal bussen had je zelfs je eigen tv-scherm! Aangekomen bij Puerto Iguazu is een hostel of hotel zo gevonden, er zitten er hier genoeg. De bus naar de watervallen zelf is ook makkelijk gevonden. Plan voor je bezoek aan de watervallen minimaal twee dagen; één dag om de watervallen aan de Argentijnse kant te bezoeken en één dag om de Braziliaanse zijde te bewonderen. Vanuit Puerto Iguazu gaan er bussen naar Salta, wat ons betreft een niet te missen regio. Salta zelf is een mooie stad (tip: het Museo Archeologico Alta Montana, waar je mummies kunt bekijken die nog in perfecte staat verkeren), maar de regio biedt nog veel meer. Ons hoogtepunt van Argentinië was de rondrit die we hebben gemaakt vanuit Salta: Salta - Cafayate - Cachi - Salta. Huur een auto in Salta en maak deze ronde, de weg is gemakkelijk te volgen met een simpele wegenkaart. Houdt er wel rekening mee dat Cafayate en Cachi kleine plaatsjes zijn en het aanbod van accommodaties niet heel groot is.

“Geweldig”

Cusco -
door Karen
“Cusco, voor vele mensen het uitgangspunt voor de tocht naar Machu Picchu, heeft als stad ook veel te bieden. Een historische stad, waar de invloeden van de Inka's en Spanjaarden voelbaar zijn. De geschiedenis is werkelijk waar indrukwekkend en het is de moeite waard om de musea, kerken en oude ruïnes te bezoeken. Verder bruist de stad door de studenten, en heeft een goed uitgaansleven.

Deel jouw ervaring!

Alle landen in Zuid-Amerika

Sorteer landen op: Alfabet | Beoordeling

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op