Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & mooiste landen

Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

De eindeloze Amazonerivier en de veelal ongerepte jungle eromheen, de machtige pieken van de Andes, het wereldwonder Machu Picchu, het ongerepte Patagonië met zijn fabuleuze nationale parken (Torres del Paine!) en de bruisende metropolen als Rio de Janeiro en Buenos Aires: in het swingende en machtige Zuid-Amerika ben je na een jaar reizen nóg niet verveeld. De diversiteit in Zuid-Amerika is enorm – van arm tot rijk, van warm tot koud en van hoog tot laag – en de meeste landen groot en uitgestrekt.

Best beoordeelde landen
in Zuid-Amerika

Op basis van 304 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Colombia

ColombiaColombia- 8,6

“Dit land heeft álles”

Tijs Wonders

Lees 21 Colombia ervaringen

Brazilië

BraziliëBrazilië- 8,3

“Eén groot feest in alle opzichten”

Jeffrey Struijk

Lees 18 Brazilië ervaringen

Peru

PeruPeru- 8,2

“Peru is de natuur op zijn best!”

Stephanie Beele

Lees 29 Peru ervaringen

Laatste Zuid-Amerika ervaringen

“Een van mijn mooiste reizen.”

Peru Peru - 7,5 door noyelle
“Algemene beoordeling: Prachtige reis, een van de beste. En dit niet in het minst door onze gids Louis, het duiveltje doe al. Er gebeurde zoveel en er was zoveel te zien op deze reis dat ik me noodgedwongen moet beperken tot de hoofdpunten, anders wordt het een boek.  Organisatie: Continents Insolites, Franstalig. Het is een rondreis in groep, met begeleiding ter plaatse. Peruvianen zijn echt vriendelijke mensen, spijtig dat ik geen Spaans ken.

“Isla del Sol: prachtig maar ...”

Copacabana & Titicacameer -
door Pleun
“Afgelopen september bezocht wij Peru en Bolivia. Via Puno reisden wij af naar copacabana in Bolivia. Om vanuit daar de boot naar Isla del Sol te pakken. Een eiland in lake Titicaca. Vooraf hadden wij ons een beetje verdiept dmv reisgidsen. Wij dachten dat er dagelijks een ferry richting het eiland gaat. Het bleek om meerdere kleine bootjes te gaan die op de zelfde tijden naar het Isla del Sol afreizen. In de haven kwamen meerdere mensen naar ons toe om kaartjes te verkopen. Let op de prijzen van deze tickets liepen uiteen. Over de schoonheid van het gebied bestaat geen twijfel. Het is echt heel mooi en ook bijzonder om op zo'n grote hoogte te zijn. Bovendien is het prettig dat je je zelf zonder tour goed op het eiland kan redden. Aangekomen bij Isa del Sol moesten we een enorme trap op om het dorp te bereiken. Een hele klim met je backpack op 4km hoogte. Om de paar treden moesten we op adem komen. In het dorpje liggen meerdere kleinschalige hotelletjes. Het uitzicht is fantastisch. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen. Je hoort alleen het geluid van ezels. Ons hospedija bestond uit een gezin met ezel Jorge. Ondanks de pracht van het eiland hebben wij besloten het eiland na 1 nachtje weer te verlaten. Het grote nadeel is dat het eiland echt heel toeristisch geworden is en dat de bewoners dit graag uitbuiten. Logisch veel meer is er niet voor hen om aan te verdienen en natuurlijk gaat het nog steeds om kleine bedragen. Het ging echter behoorlijk ver wat het geheel een minder leuke ervaring maakte. Kinderen met alpaca's die opdringerig tegen betaling op de foto willen, per dorpje betaal je opnieuw geld om toe te mogen treden en de eigenaar van het hostel vroeg bij het afrekenen meer dan de afgesproken prijs. Ondanks dat wij dit vooraf gelezen hadden zorgde dit ervoor dat het geheel toch een beetje een negatieve lading kreeg.

“Wildlife spotten in Rurrenabaque ”

Rurrenabaque -
door Pleun
“Afgelopen september zijn wij via la Paz naar Rurrenabaque gevlogen. Alleen de vlucht in een klein propellervliegtuigje over bergen en jungle was al een super ervaring. Eenmaal geland op het 'vliegveld' van Rurrenabaque hebben we direct een tour uitgezocht naar de pampas. Er zijn meerdere touroperators en zij bieden de zelfde tour aan voor de zelfde prijs. De overheid stelt een minimale prijs vast om de natuur te beschermen. Eenmaal in de pampas zijn er verschillende lodges maar ik verwacht dat deze ook van vergelijkbare kwaliteit zijn. De tours zijn kleinschalig en je verblijft na een fantastische boottocht in een ecolodge aan de rivier. Vaak bij tours wordt er geen garantie gegeven voor het spotten van wildlife. Hier kom je er gewoon niet om heen. In de nacht hoor je krokodillen jagen. In de ochtend word je wakker van het gebrul van howler monkeys. Het voelt alsof je in een national geographic aflevering terecht gekomen bent. September is de droogte periode. Waardoor al het leven zich om de rivier afspeelt. De hoeveelheid dieren die je spot is onbeschrijfelijk. Wij hebben wel 1000den alligators gespot, capibara's, tropische vogels, zeldzame zoetwater dolfijnen, doodshoofdaapjes, brulapen, piranhas, Hoewel super spannend hebben wij zelfs tussen al dit leven gezwommen! S'avonds genoten wij van een heerlijke maaltijd gekookt door Chaci. Na een koude douche tussen de boskikkers brachten we de avonden chillend door in de hangmatten luisterend naar de bosgeluiden. Als je dol bent op de natuur en niet te veel luxe nodig hebt is dit echt een fantastische ervaring.

“Peru: een culinaire ontdekkingstocht”

Peru Peru - 8,0 door Pleun
“Afgelopen September en Oktober hebben wij Peru (en Bolivia) bezocht. Begonnen in Arequipa, Puno, Copacabana, Isla del Sol, La Paz, Rurrenabaque, Cuzco, Huacachina, Ica, Islas ballestas en als afsluiter Lima. Peru is inmiddels een veel bezochte vakantiebestemming en het is niet moeilijk te zien waarom. De toeristische hoogtepunten zijn gemakkelijk te bezoeken en als je op je kostbaarheden let is het ook een veilige vakantiebestemming. Naast alle cultuur en natuur, is de lokale keuken een reis highlight voor ons. Verslaafd aan de series van Anthony Bourdain proberen wij in landen graag veel gerechten uit. Peru was hierin het hoogtepunt de afgelopen jaren van de landen die wij bezocht hebben. Van de goedkope menu del dia's waarbij je voor 15 sol (omgerekend 4 euro) een goed drie gangen menu met een eenvoudige frisdrank krijgt tot luxe lokale gerechten. Met als hoogtepunt het sterrenrestaurant Central in Lima. Graag wil ik een aantal gerechten opnoemen die je echt geproefd moet hebben: Arequipa: * Cuy: of te wel cavia. Een nationaal peruaans gerecht. Elke stad kent een andere bereiding. In Arequipa wordt de Cavia platgeslagen. Het gerecht is niet voor iedereen. Je moet er tegen kunnen om een hele cavia op je bord te krijgen. Het smaakt goed wel een heel gepeuter met alle kleine botjes. * Chupe de Camarones. Echt een heerlijke soep met rivierkreeftjes. Daarnaast zitten in de soepen van Peru vaak mais. Zij kennen daar heel veel soorten mais en de smaak is niet met de mais in Nederland te vergelijken. * Pollaria's: Een kiprestaurant vaak bezocht door met name locals. Hier kun je kip vers gegrilled van het spit eten. * Queso helado: een peruaans toetje. De beste haal je bij Rosita op de lokale markt. Cusco * Papa rellana. Aardappelen met een pittige gele saus. Een gerecht niet te vergelijken met elk Europees gerecht maar de smaak is echt heerlijk. * Restaurant Inkuzuela. Wat prijziger dan veel restaurants in Peru. Ze serveren echter heerlijke stoofpotjes. Het stoofpotje met alcpaca is echt een aanrader. Lima * Ceviche: rauwe vis bereid in limoensap en pepers. Ceviche eet je het beste bij een stad die aan de kust ligt zodat de vis het meest vers is. Het sap dat overblijft na de bereiding werkt goed tegen katers. De beste ceviche aten wij in restaurant Canta Rana in Barranco. Heel populair onder de Peruaanen. Wees op tijd zodat je niet in een lange rij hoeft te wachten op een plekje. * Blu Gelataria in de wijk Barranco. Een super goede ijssalon. Naast de standaard smaken verkopen ze ook ijssoorten gemaakt van tropische vruchten uit de jungle van Peru.

“Rustige en relaxt Sucre”

Sucre -
door Job Kramer
“Sucre is een ideale plek om even bij te komen van je reis door Bolivia. De witte stad, zoals Sucre ook wel wordt genoemd, biedt veel mogelijkheden. Van sfeervolle restaurantjes, goede taalscholen en het karakteristieke centrale plein. Sucre is echt een aanrader!

Deel jouw ervaring!

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op