Laatst bijgewerkt op 4 november 2017

Reizen is wat ons betreft niet iets dat je doet als je jong bent. Nee, je moet het gewoon altíjd (blijven) doen. Waarom? Wij geven je 10 + 1 goede redenen.

Door Kim Dolsma

1. Maandenlang plezier van de voorbereidingen

Reisvoorbereiding

De reis zelf is natuurlijk het uiteindelijke doel, maar van al die leuke reisgidsen, reisverhalen en mooie foto’s krijg je het gevoel alsof je maanden langer op reis bent dan dat je daadwerkelijk bent. Wanneer je in bed de Lonely Planet van Thailand doorspit of de landenreviews op 27Vakantiedagen.nl leest, lijkt het alsof je al door de straten van Bangkok struint of op het strand van Koh Phi Phi ligt. Het goede nieuws: je gaat nog! Veel waar voor je geld toch? Tip voor nog meer voorpret: vraag gratis de reisbrochures aan van reisorganisaties als Djoser, Sawadee en Tenzing Travel, of die over de ‘actieve’ reizen van Travel Active (o.a. vrijwilligerswerk, taalreizen, high school en au pair).

2. Gegarandeerde ontspanning

Of je nu een actieve reis door Peru maakt of cultuur gaat snuiven in Lissabon, reizen staat garant voor ontspanning. Je werk heb je geblokkeerd en alle andere verplichtingen uit je dagelijkse leven staan op non-actief (inclusief de zondagmiddagen zondag bij je schoonouders op de koffie), dus die stress ben je kwijt. OK, je krijgt er reisgerelateerde spanningen voor in de plaats: ga ik mijn aansluitende vlucht halen? Hoe vind ik een accommodatie om 23 uur ’s avonds en hoe weet ik of dit kip of kikker is? Maar dat is toch anders, niet?

3. Shabby zonder schuldgevoel

Laat je make-up, gemanicuurde nagels en mooiste outfits lekker thuis, joh. Uiteindelijk draag je op reis toch wat het lekkerst zit. Harembroeken, teenslippers, strandjurkjes en een toffe zonnebril is all you need. De boel de boel! Je hebt een ‘thuis-look’ en een ‘reis-look’, kun je af en toe eens wisselen.

4. Reality-check

Ga je naar een bestemming waar de lokale bevolking het een stuk minder goed heeft als wij in Nederland? Dan word je tijdens je reis waarschijnlijk één of meerdere keren goed geconfronteerd met het feit dat je het thuis verdomd goed hebt. Indiase kinderen die je allerlei prularia proberen te verkopen of vrouwen bedelend op straat in Nicaragua, het hoort er helaas bij, maar zorgt er wel voor dat je des te meer waardeert wat je hebt. Hoe harder we hier mopperen, hoe meer we mensen onder de kont zouden willen schoppen om eens een kijkje te nemen in andere delen van de wereld.

5. Je leert er makkelijker nieuwe talen bij

OK, een presentatie in vloeiend Mandarijn over de devaluatie van de grondstofaandelenmarkt zal lastig blíjven, maar ‘goedemorgen’, ‘dank u wel’ en ‘een biertje, graag!’ zul je snel oppikken, of het nou in het Chinees, Vietnamees, Zimbabwaans of Spaans is. Denk er ook eens aan om je reis te combineren met een talencursus van een aantal dagen of weken. Midden- en Zuid-Amerikaanse landen lenen zich perfect voor een spoedcursus Spaans en in elk landen zijn vele goed aangeschreven talenscholen te vinden. Educatief en een super toffe ervaring. Kijk eens bij de mogelijkheden van Travel Active.

6. Je doet dingen die je anders nooit zou doen

Surfen in Australië

Ineens vind je jezelf hangend in een harnas, zoevend aan een zipline door het Maleisische regenwoud, sta je op een surfplank in Australië of beklim je in meerdere dagen een Indonesische vulkaan. Reizen maakt een soort ‘acht wat boeit het ook allemaal’-lef in je los waardoor je grenzen verlegt en dingen doet die je thuis in je vrije weekend nóóit zou doen en durven.

7. Bij thuiskomst heb je een heel nieuw arsenaal recepten

Ook lekker natuurlijk, die stamppotschotel met gehaktbal bij thuiskomst, maar na jouw reis probeer je toch ook met man en macht vast te houden aan dat heerlijke gevoel ‘dáár’ door je te wagen aan een originele Indonesische rendang, Costa Ricaanse arroz con pollo of Marokkaanse tajine. Het zal nooit helemaal smaken zoals toen, maar het brengt een constant evoluerende aan variatie in je weekmenu. Tip: loop ook eens dat kleine tokootje binnen waar je al jaren langsfietst. Inspiratie om de hoek!

8. Reizen doorbreekt je dagelijkse sleur

Je wekker gaat niet standaard om 7 uur, geen files, woensdag is even geen wasdag en de stofzuiger is al helemaal uit het systeem verdwenen. Reizen zorgt ervoor dat je een compleet nieuw dagritme ontwikkelt, namelijk geen ritme! Je hoort niemand klagen dat je tot 12 uur uitslaapt of dat je dagen in je bikini of zwembroek loopt, omdat je geen zin hebt om de was te doen. Nog geen honger om 18.00 uur? Dan blijf je toch lekker aan de borrel en eet je gewoon lekker pas om 21.00 uur, of gewoon niét. Boeie! Alles kan, alles mag, heerlijk…

9. Je maakt nieuwe vrienden

Reisvrienden

Thuis word je raar aangekeken als je een praatje probeert te maken met iemand die samen met jou in de rij staat bij de supermarkt (Huh? Praat ‘ie tegen mij?) of dat andere stel naast jullie in de kroeg. Maar op reis lijkt iedereen zijn sociale radar te hebben geactiveerd. Spontaan bij wildvreemden aan aanschuiven op de lokale food market, reistips uitwisselen in de bus tijdens een dagtrip of gewoon keihard dronken worden met de locals: ook al zie je ze daarna nooit weer, reisvrienden blijven door herinneringen (en foto’s) vrienden voor het leven.

10. Van de herinneringen kun je nog jaren genieten

De reis gaat voorbij; maar de herinneringen heb je voor altijd. In jouw hoofd en dat van je reispartner(s), maar ook in bijvoorbeeld dat mooie reisboek dat je zelf samenstelde met foto’s en tekst. Tip daarvoor: kijk eens bij de geweldige reisboek-maak-app van Travel Diaries; boeken die je later kan drukken als ware je een heuse reisauteur zelve! Ook een garantie voor een constante confrontatie met mooie herinneringen: het laten afdrukken van je mooiste reisfoto’s op canvas, op juist op hout, aluminium, plexiglas of op acrylglas.

(11.) Anderen helpen met jouw reiservaringen: word reisreviewer op 27vakantiedagen.nl!

Jouw ervaringen in een bepaald land kunnen anderen weer helpen om de juiste bestemming te kiezen en óók optimaal van het reizen te genieten. Hoe? Nou, onder andere door hiér op onze site jouw ervaringen per land te reviewen zodat anderen een beter beeld en goede tips krijgen over hun potentiele reisbestemming(en).

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)