Laatst bijgewerkt op 6 mei 2020

Wil je tijdens je reis niet alleen de toerist uithangen, maar je bestemming echt leren kennen en daarnaast een waardevolle bijdrage leveren? Combineer dan reizen met vrijwilligerswerk! Ter inspiratie hebben we 10 geweldige projecten voor je op een rij gezet. De projecten zijn allemaal te volgen vanaf 2 weken, dus prima te combineren met een aansluitende vakantie.

Door Kristel Houtappels

1. Aan de slag op een school in Cambodja

Vrijwilligerswerk Cambodja

Door het turbulente verleden hebben veel mensen in Cambodja geen onderwijs gekregen. Nu is dit inmiddels anders en krijgen veel jongens en meisjes wél deze kans. Het leren van Engels is hierbij heel belangrijk voor een goede toekomst. Met het geven van Engelse les kun je dus een waardevolle bijdrage aan de toekomst van deze kinderen leveren. Voor jezelf is dit natuurlijk ook een geweldige werkervaring! De meeste vrijwilligersprojecten kun je vinden in de levendige stad Phnom Penh, diploma’s of ervaring met voor de klas staan zijn niet vereist.

2. Zeeschildpadden project Costa Rica

Vrijwilligerswerk Costa Rica

Schildpadden worden overal ter wereld met uitsterven bedreigd. Jij kunt in Costa Rica helpen door te patrouilleren op het strand om hun nesten en eieren te beschermen, informatie te verzamelen en te helpen met het uitzetten van baby schildpadjes. De meeste vrijwilligersprojecten bevinden zich aan de kust van de Stille Oceaan, maar ook aan de Caribische kust kun je ze vinden. Een geweldige kans om te helpen én dit prachtige land te leren kennen!

Travel Active biedt de mogelijkheid om als vrijwilliger te helpen bij het beschermen van deze bedreigde diersoort. Andere vrijwilligerswerkprojecten in Costa Rica vind je bij .

3. Geef computerles in India

Goed bekend met Word en Excel? Ga dan als vrijwilliger aan de slag in India! Je helpt studenten met het ontwikkelen van hun computer kennis waardoor ze een betere kans maken op een baan in de sterk gegroeide IT sector in het land. Er zijn veel verschillende doelgroepen, van kinderen op een basisschool tot vrouwen op het platteland zodat zij hun micro krediet programma’s kunnen opzetten. Zo leer je de kleurrijke bevolking echt kennen, je krijgt er bovendien veel dankbaarheid voor terug!

Travel Active biedt diverse vrijwilligerswerkprojecten aan in India.

4. Help mee op een wildlife center in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

Waan je een echte ranger in de Afrikaanse bush! Spot wilde dieren en help ondertussen mee om de prachtige natuurparken te behouden. Je werk kan bestaan uit het volgen en observeren van de dieren, het aanleggen van een drinkplaats of het zorgen voor jonge leeuwen en cheeta’s, stokstaartjes of apen in opvangcentra. Je verblijft tijdens het project vaak midden in een natuurpark in Zuid-Afrika, een onvergetelijke ervaring!

Travel Active biedt een Milieu Project aan in Zuid-Afrika, waarbij je je gaat inzetten voor het behoudt van de flora en fauna.

5. Archeologie project Roemenië

De meeste projecten in Roemenië vind je in de buurt van Brasov, een prima uitvalsbasis om de rest van het land te zien. Je loopt mee met een archeoloog en helpt bij het onderzoeken van Romeinse opgravingen, bestudeert kerken of informeert toeristen over de bijzondere geschiedenis van Transsylvanië. Ervaring is niet vereist, een avontuurlijke instelling wel! Wie weet doe je zelf wel een bijzondere ontdekking!

Kijk voor meer informatie over dit project bij Projects Abroad.

6. Help het regenwoud van Madagaskar behouden

Vrijwilligerswerk Madagaskar

Madagaskar staat bekend om de unieke biodiversiteit. Bijna 90% van de dier- en plantensoorten op dit eiland komen nergens anders ter wereld voor! Helaas wordt de natuur op Madagascar ernstig bedreigd. Jij kunt helpen deze te behouden door het doen van onderzoek, het opzetten van kwekerijen op verwoest land of het geven van voorlichting aan de kinderen uit de gemeenschap.

Vrijwilligerswerk in Madagaskar kun je regelen via International Volunteer HQ.

7. Geef gymles in Mexico

Uiteraard kun je in een groot land als Mexico kiezen uit vele soorten vrijwilligerswerk. Wij vonden dit project wel heel bijzonder! Geef gymles op een school en leer de kinderen meer over bijvoorbeeld voetbal of basketbal. Het is vaak mogelijk aanvullend een cursus Spaans te volgen, deze lessen kun je dan meteen in de praktijk brengen. Sport verbindt, dus je maakt met dit project gemakkelijk nieuwe vrienden!

Gymles geven in Mexico? Kijk dan bij Projects Abroad. Ook leuk: de Spaanse taal leren in Mexico met een speciale taalreis van Travel Active naar Oaxaca of Guanajuato

8. Dompel je onder in het leven van Marokkaanse nomaden

Marokkaanse nomaden

Even compleet weg van de westerse wereld! Je trekt in Marokko mee met de nomaden door de Sahara woestijn, helpt ze bij het bouwen van hun huizen, koken, water halen en alle andere dagelijkse werkzaamheden. Vaak krijg je een eigen kameel om voor te zorgen :). Beleef het leven in de woestijn, de eeuwenoude tradities en de ongelooflijke gastvrijheid. Een unieke belevenis!

Kijk bij Projects Abroad om als vrijwilliger samen te leven met de Nomaden in de Sarah en ze te helpen bij hun dagelijkse werkzaamheden. De Arabische taal leren in Marokko? Kijk dan bij deze taalreis naar Tétouan.

9. Vrijwilligerswerk met paarden in Argentinïe

Een geweldig vrijwilligersproject in Argentinïe voor paardenliefhebbers! Help mee met het verzorgen van de dieren en assisteer kinderen en volwassenen bij de paardrijlessen. Ook is er een mogelijkheid om te helpen bij paardentherapie voor cliënten met emotionele of fysieke problemen. Natuurlijk kun je ook zelf af en toe een ritje maken door het prachtige landschap! Het is handig als je Spaans kunt, je kunt ter plaatse cursussen volgen. Het project bevindt zich in Cordoba, vanwaar je het land prima kunt ontdekken in je vrije tijd.

Voed, verschoon, en borstel paarden en heb dagelijks contact met de patiënten om de theorie achter de therapie te ontdekken. Kijk bij Projects Abroad. De Spaanse taal leren tijdens een taalreis naar Argentinië? Kijk dan hier bij Travel Active.

10. HIV/Aids project Jamaica

Je krijgt voorafgaand aan dit project in Jamaica altijd een training, waarna je voorlichting gaat geven over HIV en Aids aan de lokale bevolking. Ook bezoek je scholen om presentaties te geven en ondersteun je mensen die het virus opgelopen hebben. Echt een bijzondere kans om iets goeds te doen voor het land en het echte leven te leren kennen! Je logeert tijdens je verblijf in een gastgezin.

Meer over dit HIV/Aids project op Jamaica vind je bij Projects Abroad.


 , , , , , , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)