Reizen doen we tegenwoordig niet meer met een zak aardappelen en pot pindakaas achterin de auto. We gaan juist steeds meer op zoek naar de lokale specialiteiten van een land. Wij maakten een lijstje van must-try heerlijkheden. Welke heb jij al geprobeerd?

Door Kim Dolsma

1. Butter Chicken (India)

Butter Chicken, India

Een gerecht die zijn naam eer aan doet. Boterzachte kip gedompeld in een mild gekruide curry saus. Butter chicken is ooit bedacht door het beroemde Moti Mahal restaurant in New Delhi. Wil je het enige echte recept proberen? Reserveer hier dan een tafeltje. Ze koken in dit restaurant nog in de oude tandoor ovens. Daardoor krijg je butter chicken op de manier hoe hij bedoeld is. Het geheim van het zachte vlees is de marinade. Urenlang baddert de kip in een mengsel van yoghurt en Indiaanse kruiden als garam masala, gember, knoflook, citroen, koriander, komijn, kurkuma en chili. Vervolgens wordt de kip op een lange spies geregen en gegrilld in een hete tandoor. Heb jij nou geen tandoor bij de hand, dan is een oven of grillpan een goed alternatief. De curry saus maakt het gerecht helemaal af. Traditionele kruiden, boter en wat room, meer zit er niet in. Combineer het vlees met de saus en voila, butter chicken.

2. Fajitas (Mexico)

Fajitas, Mexico

Niemand weet echt waar de fajita vandaan komt. De meningen zijn hier dan ook over verdeeld. Maar de eer voor dit sizzling gerecht gaat toch echt naar de Mexicaanse arbeiders die in de jaren 30 werk vonden op Texaanse ranches. Het gebied rondom de Tex-Mex grens is dan ook dé place to be voor een goede fajita. Traditioneel bestond het gerecht uit een met gegrild vlees gevulde tortilla. Tegenwoordig eten we fajitas liever gevuld met wat meer dan alleen vlees. Gegrilde uien en paprika of andere gegrilde groente zorgen voor wat meer variatie. Traditioneel moet je je fajita nog zelf bouwen. Je krijgt losse tortilla’s geserveerd met daarnaast een stomend heet pannetje met donker gebakken vlees en groente. Maak het helemaal af met zure room, tomaten salsa, guacemole, sla of verwarmde bonen. Helemaal tevreden? Oprollen en happen dan maar!

3. Tom Yam soep (Thailand en Laos)

Tom Yam soep, Thailand

Tom Yam, of Tom Yum, is een heldere, pittige en zure soep oorspronkelijk uit Thailand en Laos. Inmiddels wordt het gerecht ook veel gegeten in omringende landen als Cambodja en Maleisië, maar voor de echte Tom Yam zijn Thailand en Laos the place to be. ‘Tom’ betekent het kookproces van de soep en ‘Yam’ staat voor een pittige zure salade. Vandaar de pittig zure smaak. De basis van Tom Yam is een geurige bouillon vol verse en gedroogde kruiden, citroengras, vissaus en chili pepers. De soep kan vervolgens afgemaakt worden met verschillende soorten vlees. Kip, beef, varkensvlees of verse grote garnalen geven de soep een heerlijke vulling. De meest populaire variant is Tom Yam Goong, oftewel pittige garnalen soep. Dit schijnt ook de originele versie te zijn. Tom Yam is volgens ons de ultieme afspiegeling van de Thaise keuken. Verse ingrediënten, geurige kruiden en weinig calorieën, maar oh zo lekker.

4. Pizza Margherita (Italië)

Pizza Margherita, Italië

Wie kent hem niet? La Pizza Margherita. Ooit bedacht in Napels en hij is slechts belegd met tomaten, mozzarella en verse basilicum. Het schijnt het werk te zijn van Raffaele Esposito van pizzeria Brandi. In 1889 werd hem door koningin Margherita gevraagd een lokale specialiteit te bereiden. Hij besloot een pizza te maken met de kleuren van de Italiaanse vlag. De koningin was zo enthousiast dat Raffaele de pizza naar haar vernoemde. Gelukkig maar, we hadden hem toch niet willen missen? Je kunt vandaag de dag dezelfde pizza eten als de koningin, want pizzeria Brandi bestaat nog. Aan de Via Chiaia, op de hoek van S. Anna di Palazzo in Napels vind je de geboorteplaats van de pizza margherita.

5. Cavia (Peru)

Cavia, Peru

Cuy (spreek uit als “kwie”) is het bekenste gerecht uit Peru en niet voor mensen met een zwakke maag. Cuy is namelijk gefrituurde of geroosterde cavia. Een ware delicatesse in Peru. Misschien een beetje raar om je mes en vork te zetten in zo’n knuffelig beestje, maar cavia’s maken al 5000 jaar onderdeel uit van het Peruaanse dieet. Cuy heeft zelfs een eigen feestdag: de tweede vrijdag van oktober is elk jaar Cuy dag. De cavia’s die voor de culinaire wereld worden gebruikt krijgen uitsluitend alfalfa te eten. Dit zou het vlees zo mals maken. Vervolgens worden ze in z’n geheel bereid, ja inclusief oogjes, tandjes en oortjes. Eén voordeel? Cuy hoor je lekker met je handen op te peuzelen, zelfs in chique restaurants.

6. Braai (Zuid-Afrika)

Braai, Zuid-Afrika

Een ware sociale Zuid-Afrikaanse traditie, de braai. In het Zuid-Afrikaans betekent braai zo veel als ‘barbecue’. Het grootste verschil tussen een braai en een barbecue? Voor een braai gebruik je vrijwel nooit gas. Braaien doe je op hout of houtskool, met open vuur. In Zuid-Afrika is een braai organiseren een sociale bezigheid. Vrienden en familie verzamelen zich in parken of op stranden en doen zich te goed aan al het lekkers. Verschillende soorten braaivleis worden gegrilld. Boerewors, kebabs, sosaties, kip, lam, vis en kreeft vind je er allemaal terug. Heerlijke bijgerechten als salades en brood maken de maaltijd compleet. Vroeger was vlees braaien alleen weggelegd voor mannen, maar tegenwoordig staat het centraal in de gehele familie. Ek wil Braai!

7. Cheesecake (Amerika)

Cheesecake, Amerika

Romig, vol van smaak met echte vanille. Gek zijn we erop: cheesecake! Inmiddels vind je cheesecake in duizende varianten. Chocolade, Oreo, aardbeien of limoen cheesecake. De één nog lekkerder dan de ander. Maar de eerste cheesecake was veel simpeler van smaak. De New York cheesecake. Dit goddelijke dessert kent haar oorsprong al in de tijd van de grieken. Toen bestond cheesecake uit honing en feta kaas wat op een heet kolenvuur werd gebakken. De moderne cheesecake wordt echter al sinds begin vorige eeuw gemaakt met roomkaas en een krokante koekjes bodem. Sinds 1950 kun je je bij Junior’s in downtown Brooklyn te goed doen aan de beste cheesecake van New York. Het verhaal gaat dat elke cheesecake pas na 48 uur verkocht wordt. Dit om de smaak en substantie zo optimaal mogelijk te krijgen. Ook Peter Lugers Steakhouse in de Bronx en Pasticceria Rocco in Manhattan schijnen perfecte cheesecakes te serveren. Jullie ook zo’n trek gekregen?

8. Sushi (Japan)

Sushi, Japan

Voor het eerst komen we sushi, verrassend genoeg, tegen in zevende eeuws China. Hier werd rijst om vis gevouwen om de vis te laten fermenteren (smakelijk). Toen sushi het Japanse land bereikte begon men de rijst juist mét de vis te eten en gebruikte men liever verse vis. In principe is de moderne sushi Japans, maar westerse landen hebben gedurende de jaren hun eigen draai eraan gegeven. Denk aan de California roll. Sushi begint dus steeds meer fusion te worden. De sushi die we nu kennen is niet alleen sushi, maar ook sashimi. Sashimi zijn de losse stukjes vlees of vis. Sushi daarentegen is alles waarbij rijst gebruikt wordt. Denk hierbij aan de in Nori (zeewier) gewikkelde rijst, vis en groente (Maki sushi) of de stukjes vlees of vis op een blokje rijst (Nigiri sushi). Dit samen met gember, wasabi en sojasaus is hoe wij tegenwoordig smullen van deze Japanse specialiteit.

9. Mole Poblana (Mexico)

Mole Poblana, Mexico

Mole Poblana is een culinaire specialiteit uit de stad Puebla in Mexico. Mole is een ingewikkelde saus met veel ingrediënten. Het meest opvallende ingrediënt is donkere suikervrije chocolade. Om echte mole te maken wordt de chocolade gemengd met heel veel verschillende pepers (ancho chillies, mulato chillies, pasilla chillies), tomaten, bananen, noten, zaden, kaneel, peterselie, knoflook en uien. Er bestaat eigenlijk geen officieel recept voor mole. Elke familie maakt de saus weer anders. Er schijnen wel 50 soorten Mexicaanse mole te zijn. Wil je ook je enchilladas of burritos verblijden met mole? Zorg er dan wel voor dat je de avond van te voren de zaadjes uit de pepers haalt en de pepers een nachtje in zout water zet. Dit schijnt cruciaal te zijn.

10. Pho (Vietnam)

Pho, Vietnam

Pho (spreek uit als fo) is een van die gerechten die horen bij een Azië reis. Dit populaire streetfood gerecht is een Vietnamese heldere noodle soep gevuld met lange rijstnoodles, verse kruiden en voornamelijk gevuld met kip of rundvlees. De zuid Vietnamezen eten Pho zelfs hoofdzakelijk als ontbijt en maar heel soms als lunch. Terwijl ze in het zuiden van Vietnam het de hele dag door eten. De oorsprong van Pho is niet helemaal duidelijk. Wel heeft het gerecht zich na de Vietnam oorlog over de wereld uitgespreid. De smaak van de soep verschilt ook nog van plaats tot plaats. In Hanoi en Ho Chi Minh City verschilt de Pho bijvoorbeeld in zoetheid, de kruiden die gebruikt worden en de dikte van de noodles. Toch vinden wij dat je Pho het beste kunt eten aan de straatkant van Hanoi’s Old Quarter.

11. Fish and Chips (Engeland)

Fish and Chips, Engeland

Verse gebakken vis met knapperige dikke frieten. Overladen met zout en bergen azijn (salt and vinegar) en gewikkeld in oude kranten. Er is niks zo Brits als fish and chips. En is er iets lekkerders dan dit? Niet volgens de Britten! De eerste fish and chips schijnen verkocht te zijn in 1863 in een klein winkeltje in het noorden van Engeland. Inmiddels eten de britten jaarlijks zo’n 300 miljoen porties, dat is ongeveer 6 per persoon. En zijn er zo’n 8500 fish and chip shops. Dat zijn 8 fish and chips shops op elke McDonald’s vestiging. Elk jaar worden de nationale Fish and Chips Awards uitgereikt. De resultaten voor 2015 zijn uiteraard nog niet binnen, maar in 2014 moest je voor de beste fish and chips zijn bij Quayside in Whitby in North Yorkshire. Of je kunt natuurlijk thuis een poging wagen. Je hebt vast nog wel een oude krant liggen, dat hoort er natuurlijk wel bij hè?

12. Paella (Spanje)

Paella, Spanje

Paella is een echt traditioneel Spaans gerecht waarbij rijst gemengd wordt met groenten, vlees en vis en gekruid wordt met saffraan. Hier komt dan ook de gele kleur vandaan. Per regio volgt men echt andere recepten en kunnen de kruiden en smaken sterk verschillen. Er wordt weleens gezegd dat paella een mengelmoes is van twee culturen: de spaanse en de arabische. Paella hoor je te maken in een traditionele paella pan met platte bodem. Dit zorgt voor maximaal contact tussen de rijst en de pan. In de bodem van een paella pan zitten daarnaast kleine kuiltjes. Hierin blijft vocht zitten waardoor de rijst gelijkmatig gekookt wordt. Wat kun je allemaal bij de rijst doen? Spanjaarden maken paella vaak met konijn of kip, slakken (huh?) en gekruide worst als chorizo. Daarnaast flink veel verse groente en zeevruchten als garnalen, mosselen, oesters, kreeft en krab. Klinkt heerlijk toch? Alleen die slakken, dat weten we zo net nog niet.

13. Poutine (Canada)

Poutine, Canada

Poutine is in Nederland niet echt bekend. Toch kun je er bij een bezoek aan Canada niet omheen. Na een lange dag werken of na een avondje stappen zul je zeker mensen tegenkomen die zich te goed doen aan deze caloriebom. Maar wat is het nu eigenlijk? Poutine is een heerlijk mengsel van franse dunnen frietjes, kaas en dikke jus. Klinkt een beetje soppig, maar eenmaal geprobeerd is nooit meer vergeten. Oorspronkelijk komt poutine uit Montréal, maar inmiddels kun je het ruimschoots in heel Canada en zelfs Amerika krijgen. Het is daar een echte concurrent voor McDonald’s en Burger King. Je kunt vandaag de dag ook steeds vaker je eigen poutine samenstellen met allerlei toppings. Kies uit verschillende kazen als cheddar en mozzerella, verse tomaatjes, creme fraiche en bosuitjes. Over het algemeen is de jus wel standaard in een poutine, maar dit is dan ook eigenlijk wel het lekkerste van het hele gerecht.

14. Saté / Nasi Goreng (Indonesië)

Nasi Goreng, Indonesië

Indonesische gebakken rijst, het ons zo bekende Nasi Goreng, is net als elk ander Indonesisch gerecht. Iedereen heeft zijn eigen variant. Toch zijn er een aantal basis ingrediënten waar elke chef zich aan houdt. Sjalotjes, chili peper, garnalen pasta, kejap manis en uiteraard rijst. Daarnaast een beetje kroepoek, verse bosui, stukjes kip, gesneden tomaten en komkommer en een lekker gebakken eitje en jouw nasi is af. In Nederland eten we er vaak saté bij met lekker veel pindasaus, maar in Indonesië is dit iets minder gebruikelijk. Saté wordt daar echt als apart gerecht gezien. In 2011 werd Nasi Goreng door zo’n 35.000 mensen uitgeroepen tot het op één na lekkerste gerecht ter wereld. Indonesische Rendang stond in deze lijst van CNN op 1. Wij pleiten daarom voor een uitgebreide Indonesische rijsttafel, dan hoef je tenminste niet te kiezen. Wil jij nasi leren maken van een echte expert? In Ubud op Bali kun fantastische kooklessen volgen van de echte kenners.

15. Macarons (Parijs)

Macarons, Parijs

Rond, parelmoerachtige gekleurde zoete koekjes. Een ware lust voor het oog. Gemaakt van amandel bloem, suiker en eiwitten. Macarons zijn de laatste jaren wereldberoemd geworden om hun oneindige keuze in kleuren en smaken. Het koekje komt oorspronkelijk uit Italië, maar is nu het meest bekend in Parijs. Hier wordt het gegeten als snack, voor ontbijt of als lekkers in een gezellige thee salon. Het wordt daarnaast steeds meer een trendy mode item om te geven als kadootje voor Valentijnsdag of Moederdag. Macarons zijn de culinaire sterren van Parijs. Ga jij nou toevallig binnenkort naar de stad van de liefde? Dan staan een aantal adresjes bovenaan jouw Macaron lijstje. Laduree is eigenlijk de enige echte macaron hotspot. Laduree is namelijk te bedenker van de hedendaagse Macarons. Goede alternatieven zijn Pierre Herme en Patisserie Pan de Sucre. Begin alvast met denken welke smaken je mee wilt nemen, want macarons zijn niet goedkoop. Voor 6 macarons betaal je zo’n 18 euro. Extreem van genieten dus.


 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)