Laatst bijgewerkt op 7 november 2019

Het Midden-Oosten. Voor veel reizigers klinkt het niet sexy. Het wordt geassocieerd met oliegeld, een gevoelsmatige culturele afstand en politieke problemen wellicht. Laat dit alles vanaf nu los. Het Midden-Oosten is booming en herbergt moderne steden waar de pracht en praal je tegemoet komt. Vijf ‘nieuwe’ steden die absoluut een bezoekje waard zijn.

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Dubai

Ja, het is is Dubai. Ja, het is voornamelijk gebouwd van oliegeld van rijke sjeiks, maar Dubai toont ons wel een glimp van de toekomst. In alles probeert de stad zichzelf en de voornaamste concurrenten voorbij te streven. Niet voor niks staat zij hoog in de lijsten van meest bezochte metropolen van de laatste jaren. Liefhebbers van cultuur, smoezelige steegjes en kleurrijke stadsmarkten: mijd deze stad. Voor ieder ander: ga nu het nog kan en zie hoe de wereld er door de Verenigde Arabische Emiraten straks uitziet.

Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

abudhabi

De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten wil de grote culturele trekpleister van het Midden-Oosten worden. Mede hiervoor heeft Abu Dhabi onderdak geboden aan Guggenheim en Louvre-musea, wat op zichzelf al een bezoek waard is. Gelegen in een eilandrijk gebied trekt Abu-Dhabi diverse bezoekers uit alle windstreken. Neem een kijkje in het hightech centrum, vergaap je aan de indrukwekkende hoogbouw en bezoek daarna de Sjeik Zayed-moskee: deze op zeven na grootste moskee ter wereld is als een van de weinigen ter wereld ook toegankelijk voor niet-Moslims.

Doha, Qatar

doha

Het duurt niet lang meer voordat Doha in diverse reisgidsen op de eerste pagina’s belandt. De hoofdstad van Qatar werkt hard aan zijn imago: er worden grootse hotels gebouwd, de skyline vult zich met oogverblindende architectonische meesterwerken en de stad huisvest culturele bezienswaardigheden van wereldklasse. Een hiervan is het Museum of Islamic Arts. De ontwerper hiervan, I.M. Pei, reisde op 91-jarige leeftijd een half jaar solo langs zoveel mogelijk Moslimlanden om de architecteur en geschiedenis van de Moslims te begrijpen en te vangen in zijn museum. Het resultaat is een unieke bezienswaardigheid. Onthoud de naam: Doha.

Rihaad, Saoedi-Arabië

Riyad

De hoofdstad van Saoedi-Arabië is een glitterend spektakel van 1600 vierkante meter in de woestijn. Ooit een groene oase, is het sinds 1902 gestart met een indrukwekkende opmars. Dit alles is te danken aan Ibn Saud, die de stad overnam en zichzelf als doel stelde Riaad het middelpunt van het Arabische rijk te maken. Saud slaagde met vlag en wimpel. De stad kroonde zich dertig jaar later als hoofdstad van het land en anno nu is het een booming stad met ruim vier miljoen inwoners. Voor toeristen is het moeilijk denkbaar dat dit de Arabische wereld is. De stad is gevuld futuristische gebouwen waar een enkele verdwaalde kameel op straat een glimp van de oudheid laat zien. Vooral vrouwelijke bezoekers dienen de Islamitsche regels te respecteren, maar niettemin is Riaad meer dan een bezoek waard.

Manama, Bahrein

manama

Manama, zegt je dat iets? Vast niet. Toch is de hoofdstad van Bahrein in deze lijst van vijf wellicht de meest complete stad van allemaal. Manama is een moderne metropool die geschiedenis en cultuur als een kind bij zich heeft gedragen. Neem de Manama Soug. Deze in het centrum van de stad gelegen markt kent diverse oude winkels waar de meest kleur- en geurrijke stoffen en specerijen het oog verwennnen. Tel daarbij de meer moderne winkels, hotels, restaurant s en toeristische attracties op en je weet: deze stad heeft het beste van het Midden-Oosten in zich.


 , , , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)