Net afgestudeerd en hard op zoek naar een baan? Stop de zoektocht! Je twintiger jaren zijn het moment om zoveel mogelijk te reizen. Wij vertellen waarom!

o-TRAVEL-YOUNG-facebook

1. Je hebt geen geld. Geen probleem: je hebt geen geld nodig!

In de kroeg werken of Pumpkin Spice Latté’s bij Starbucks serveren, zorgt er niet voor dat jij jouw studieschuld sneller afbetaalt. Je hebt echt niks te verliezen. En ook in het buitenland zijn banen te vinden. Een beetje speurwerk op het internet levert al heel wat opties op. Zoek seizoenswerk of probeer in Thailand Engelse les te geven. Dergelijke baantjes kunnen je maanden, zo niet een jaar onderhouden! De werkervaring die je opdoet, kan van pas komen in toekomstige sollicitaties.

2. Jouw talent verdwijnt niet

Heb je een geweldige baan, scoor je alleen maar 10’en op de universiteit of sta je op het punt om het nieuwe Instagram uit te vinden? Ga er dan maar vanuit dat je een gewild iemand bent voor veel bedrijven. En ga er ook maar vanuit dat je dit over twee jaar nog steeds bent. Dus leg die ambitie even naast je neer en ga reizen. Die baan die je najaagt, is er over twee jaar voor jou nog steeds wel.

3. Je leert communiceren. Met iedereen!

Op reis je mond houden, kan niet. Of je praat en ontmoet nieuwe mensen of je blijft alleen. Reizen zorgt ervoor dat je jezelf ontwikkelt in ‘borrelpraat’. Je leert om van vreemden, vrienden te maken en wordt vanzelf meer extrovert. Al deze kwaliteiten helpen je in zowel je privéleven als je werkomgeving.

Shangrila21

4. Je leert relativeren

Je hebt de Mount Everest beklommen, wandelingen gemaakt door het amazonegebied en leeuwen en olifanten van dichtbij gezien op safari in Zuid-Afrika. Onbekende steden schrikken je niet af, jij loopt eerder een donker steegje in Bangkok in dan dat je hem ontwijkt. Kortom: je bent wel wat gewend. Een simpel to do-listje op kantoor is niet snel iets wat jou van de wijs brengt.

5. Je leert zelf te denken

Als jij kunt reizen in een onbekend land met een onbekende taal, dan kun je alles. Praktische en onpraktische zaken uitvogelen in onbekend gebied zonder de Nederlandse handvatten zorgt ervoor dat je assertiever wordt; je leert vertrouwen op jouw instincten en je zoekt zelf naar oplossingen, zonder dat deze voor je klaar worden gelegd. Deze vaardigheden komen allemaal van pas als je straks echt een kantoorklerk bent.

6. Het is makkelijker dan ooit

Nog geen tien jaar geleden waren veel reizigers afhankelijk van wat ze in boeken vonden. Wat er op het internet stond, waren de basics. Niks meer, niks minder. Anno 2014 is het internet een walhalla voor reizigers. Alles is ingericht op het zo goedkoop en gemakkelijk maken van reizen. Daarnaast, de social ontwikkelingen van het internet hebben het mogelijk gemaakt dat je zelfs voordat je richting een nieuw land vertrekt al kennis kunt maken met de lokale bevolking en zelfs vooraf afspraken kunt maken. Doen! Meer tips over het zelf reizen? Lees ons verhaal over hoe je dit gemakkelijk en snel doet!

7. Je werkt nog vijftig jaar. Of langer!

Werken tot je 60ste is een fabeltje. De jeugd van tegenwoordig moet lang, veel langer door. Dus waarom de mooiste jaren van je leven achter een bureau weggooien? Er zijn genoeg mensen die hun dromen voor morgen bewaren. Doe het niet. Jouw dromen kunnen nu worden geleefd.

10-Common-Travel-Mistakes-You-Can-Avoid

8. Je wordt een rijker mens

Je hebt alleen over de wereld gereisd, bent in bizarre situaties terechtgekomen en bent de meest kleurrijke mensen tegengekomen. Kortom: jij hebt een bepaalde mensenkennis die veel mensen niet hebben en ook nooit zullen hebben. En raad eens: dit zijn precies de kenmerken waar veel werkgevers wel naar op zoek gaan. Zij zoeken unieke mensen, met een uniek karakter.

9. Je krijgt spijt als je het niet doet

Hoeveel mensen ken jij die op reis zijn geweest, terugkwamen en riepen: “Het was geen zak aan!”.? Waarschijnlijk niemand. Uiteindelijk beland jij waarschijnlijk ook in het huisje-boompje-beestje-wereldje en dat is ook helemaal niet erg. Maar vergeet niet dat je deze zaken niet zomaar kunt dumpen als je straks 35 bent. Reizen laat jou alles meer waarderen. Wat je hebt, waar je naartoe wilt en hoe mooi het leven is. Gooi de mooiste tien jaar van je leven daar niet voor weg. Het is het niet waard. Geloof ons.

Toch teveel workaholic? Lees dan hier over hoe je zoveel mogelijk kunt zien van de wereld terwijl je er alsnog een leuke baan op nahoudt in ons koude kikkerlandje.

Veel op reis geweest in jouw jonge jaren? Deel jouw ervaringen met onze lezers!


 , , ,

 • Petra Gast
  Geplaatst op 4 November 2014, 22:34

  Klopt zeker! Vooral genieten als je jong bent. Ben nu 32 en probeer nog steeds zoveel mogelijk te zien van de wereld voor ik me ga settelen… Zoveel moois te ontdekken!

 • asha Gast
  Geplaatst op 8 November 2014, 20:56

  wel beetje naar bijsmaakje. Ik woon in zo’n verweg ontwikkelingsland (Nicaragua), en het zijn de twintigers die er komen en je letterlijk uitleven (niks willen betalen maar wel bende maken, en stelen!), lokale bevolking uitbuiten door alles gratis te willen (toerisme is om economie te stimuleren/armoede uit de wereld te helpen dus), ze betalen niet meer voor hostals maar vrijwilligen (zodat er geen banen gecreëerd worden voor de lokale bevolking en deze dus vaak ontslagen worden :/ , de vrouwelijke twintigers hoppen van de ene latino naar de andere (welke vaak al een vrouw met kind thuis heeft zitten waardoor vrouwelijke bevolking dus een hekel aan ze krijgt) ze staan bij ons bekend als makkelijk in bed te krijgen bij de mannelijke bevolking (wil je dat??), weigeren gidsen te betalen zodat ze zichzelf in gevaarlijke situaties begeven (heb al vulkaan beklommen dus kan nu iedere vulkaan alleen doen) lokale bevolking mag je komen redden met helikopters (geld kan ook ergens anders aan uitgegeven worden, aan veel reacties van twintigers merk ik dat ze nog helemaal niet wereldwijs zijn en gewoon heel erg jong. Wat is er mis met in Europa reizen voordat je je in een compleet andere cultuur begeeft? kinderen kun je ook op je 34ste krijgen, alle tijd dus! Zal er wel heel wat gezeik op krijgen, maar dit is hoe je het ziet als je in die landen woont.

 • meindert homan Gast
  Geplaatst op 15 November 2014, 17:35

  helemaal gelijk Asha , enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk

 • Tascha Gast
  Geplaatst op 18 November 2014, 13:36

  Helaas, heb je er altijd wel asocialen bij lopen die denken dat ze alles kunnen maken.
  Zelf ben ik na me eerste studie meteen gaan reizen zoals te verwachten zijn dit ook echt mijn top ervaringen geweest, nu zelfs nog. Met regelmaat ga ik naar een onbekende stad een onbekend land. Heerlijk! En daarnaast volg ik me hartje en wil ik niet meer in Nederland wonen. Het reizen heeft mij gemaakt tot op de dag van vandaag wie ik ben! Ik raad het iederaan ander zonder na te denken dan ook meteen aan! Er is veeeeeeel meer dan alleen Nederland en inderdaad je hele leven lang werken kan altijd nog ;-).

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)