Musea in heel de wereld zijn of worden gesloten vanwege het Coronavirus. Veel beroemde musea openen nu echter virtueel hun deuren voor een gratis online rondleiding. Zo ook déze Italiaanse musea vol unieke kunstschatten.

Let op: voor meerdere rondleidingen heb je Adobe Flash Player (versie 9 of hoger) nodig!

1. De Vaticaanse musea – Rome

De Vaticaanse musea, Rome

De Vaticaanse musea in Rome bestaan uit 26 samengevoegde musea waarvan de Sixtijnse kapel het bekendste is. De musea bevinden zich in Apostolische paleizen. Ze zijn opgericht door Paus Julius II in de 16e eeuw en bevatten een van ’s werelds grootste kunstcollecties. Bij elkaar is er meer dan 7 kilometer aan kunstschatten te bewonderen, variërend van Egyptische mummies, Etruskische bronzen beelden, oude meesters en moderne kunst. Highlights uit de collectie zijn de beelden in het Museo Pio-Clementino, de fresco’s van Raphael en de door Michelangelo beschilderde Sixtijnse kapel.

Maak hier een online tour.

2. Musei Capitolini – Rome

Musei Capitolini, Rome

De Musei Capitolini (Capitolijnse Musea) bevatten unieke archeologie en kunst uit de Oudheid en de Renaissance. De collecties zijn ondergebracht in het Palazzo dei Conservatori (Conservatorenpaleis) en het Palazzo Nuovo (Nieuwe paleis) op het Capitool, en in de Centrale Montemartini. In het Palazzo Nuovo vind je vooral beeldhouwwerken, zoals portretten van Romeinse keizers en antieke filosofen. In het binnenhof van Palazzo dei Conservatori bevinden zich vele momumentale beelden; ook zijn er fraai gedecoreerde zalen met fresco’s (van o.a. Giuseppe Cesari) en beroemde antieke kunstschatten zoals de Lupa Capitolina (Capitolijnse wolvin), de Spinario (Doornuittrekker) en de bronzen buste van de ‘Capitolijnse Brutus’.

Maak hier een online tour.

3. Mercati Traianei – Rome

Mercati Traianei, Rome

Een eeuwenoud complex van winkels en kantoren: de Markten van Trajanus werden aangelegd in de tijd van keizer Trajanus, naast het Forum van Trajanus tegen de helling van de Quirinaal. Dit goed bewaarde complex is goed in zijn oorspronkelijke staat hersteld en gerestaureerd.

Maak hier een online tour.

4. Uffizi – Florence

Uffizi, Florence

Het Uffizi in Florence is één van de belangrijkste kunstmusea van de Italië. Hier kun je ’s werelds grootste collectie aan Italiaanse Renaissance kunst bewonderen. Het Palazzo degli Uffizi werd tussen 1560 en 1580 gebouwd als kantoorgebouw voor Cosimo de Meddici, een beroemde bankiersfamilie. Later werd het ingericht met de kunstschatten van deze zelfde familie en opengesteld voor publiek. De collectie bestaat uit een grote verzameling aan schilderkunst van onder andere Piero della Francesco, Sandro Botticelli, Michelangelo maar ook onze eigen Rembrandt van Rijn.

Maak hier een online tour.

5. Pinacoteca di Brera – Milaan

Pinacoteca di Brera, Milaan

Een museum dat volledig gewijd is aan de schilderkunst in Milaan is de Pinacoteca di Brera (‘de schilderijengalerij van Brera’) in wijk Brera, gevestigd in een barok paleis en bevat unieke werken van o.a. Italiaanse grootmeesters als Rafäel, Bellini en Andrea Mantegna, maar ook van beroemde buitenlandse schilders als Rubens, Picasso en zelfs Rembrandt.

Maak hier een online tour.


 , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16137 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)