Basis informatie

Vlag: Bolivia
Hoofdstad: Sucre
Inwoners: 10.631.486
Oppervlakte: 1.098.581 km²
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Tijdsverschil: 6 uur vroeger
Minimum vliegduur: 18 uur

Het klimaat van Bolivia

Bolivia is een vrij groot land en kent meerdere klimaatzones in verschillende delen van het land. Voor de meeste hooggelegen toeristische plekken van Bolivia (zoals La Paz, Uyuni en Potosi) geldt dat de nachten koud zijn, vooral ’s winters (onze zomermaanden). Het is aan te raden om altijd warme kleding mee te nemen naar Bolivia. Vooral in de hoger gelegen steden zoals La Paz is het zowel in de winter als in de zomer vrij koud, ook overdag. De maximale temperatuur ligt daar rond de 15 graden. In de zomer kan het regenen, in de winter is het droog. Het Titicacameer en de Salar de Uyuni zoutvlaktes zijn heel erg koud, zeker in de Boliviaanse winter. De temperatuur kan dan ver onder het nulpunt dalen. Het noordwesten en oosten van het land bestaat grotendeels uit tropisch laagland en daar is het altijd warm en vochtig.

Beste reistijd Bolivia

Omdat Bolivia dichtbij de evenaar ligt, heeft het eigenlijk maar twee seizoenen: het droge winterseizoen en het natte zomerseizoen. Het zomerse regenseizoen valt tijdens de Nederlandse winter; de Boliviaanse winter tijdens onze zomer.

Hoogseizoen (mei – oktober)

  • De temperaturen zijn laag, vooral in de hoger gelegen gebieden zoals La Paz.
  • Het is overwegend droog in heel het land en alle plekken zijn begaanbaar.
  • Bij het Titicacameer en de zoutvlaktes kan, met name ’s nachts, de temperatuur onder het nulpunt zakken. Neem dus warme kleding mee.
  • Houd met Kerst, Semana Santa en Carnaval rekening met hogere prijzen en sneller volgeboekte hotels.

Laagseizoen (november – april)

  • De temperaturen liggen hoger in heel Bolivia.
  • Door de vele neerslag staan echter veel wegen blank en zijn sommige delen van de Amazone of andere bestemmingen niet (of moeilijk) bereikbaar.
  • De Salar de Uyuni lijkt net een spiegel door het laagje water dat op het zout licht. Een prachtig gezicht, maar bij heftige regen kunnen 4×4 tours soms niet doorgaan.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Bolivia

°C 14 13 14 14 15 13 13 14 15 15 16 15
mm 129 105 72 47 14 5 9 15 29 40 49 92
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor Bolivia?

Terug naar boven

Voor houders van een Nederlands en Belgisch paspoort is er geen visum nodig voor Bolivia bij een verblijf tot 90 dagen. Het paspoort moet ten minste nog 6 maanden geldig zijn bij het inreizen.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bolivia, maar die voor DTP, gele koorts en hepatitis A worden wel aangeraden. Een vaccinatie tegen Gele Koorts is wel verplicht als je in de zeven voorafgaande dagen aan een bezoek aan Bolivia minstens 12 uur hebt doorgebracht in een gele koortsland. Kijk voor meer informatie over inentingen en voor het maken van een afspraak hier bij Meditel. In de Amazone bij Rurrenabaque komt gelukkig bijna geen Malaria voor. In Bolivia zijn in de grote steden (vooral Santa Cruz) redelijke ziekenhuizen te vinden, maar het niveau ligt veel lager dan in Nederland; met name de hygiëne. Kraanwater is over het algemeen niet drinkbaar en vaak kan het toiletpapier niet door de toilet gespoeld worden, maar moet dit in een prullenbak ernaast gegooid worden.

Geografie

Terug naar boven

Bolivia ligt in het midden van Zuid-Amerika, naast Peru. Het grenst behalve aan Peru ook aan Brazilië, Chili, Paraguay en Argentinië. Het noorden en uiterste oosten bestaat vooral uit Amazone en laagland; de rest van het land ligt voor een groot gedeelte hoog in het Andesgebergte. Sucre is de officiële hoofdstad en men spreekt Spaans in Bolivia.

Reizen binnen Bolivia – openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

Bolivia beschikt over een redelijk goed wegennetwerk tussen de meeste steden. Het is dan ook best goed bereisbaar, maar wees voorbereid op een stukje avontuur (zeker in het regenseizoen) en lange busritten.

Bussen

Hobbels, bobbels en wegblokkades door stakingen: het bus vervoer in Bolivia is een avontuur op zich. De bussen zijn er in alle soorten en maten, maar echt comfortabel zijn ze nooit. Wel goedkoop, en vaak de enige optie. Ga uit van maximaal €3 à €4 per vijf uur reizen. Enkele reistijden ter voorbeeld: La Paz – Copacabana 3,5uur, La Paz – Uyuni 12 uur, Uyuni – Potosi 6 à 7 uur, Potosi – Sucre 3 uur, Sucre – La Paz 12 uur, Sucre – Santa Cruz 14 uur.

La Paz

Bus in La Paz.

Vliegen

Als je het geld er voor (over) hebt, zijn binnenlandse vluchten een uitkomst. Boliviaanse maatschappijen als Aerosur, BoA en TAM bieden redelijk betaalbare vluchten aan tussen de grotere steden La Paz, Sucre, Santa Cruz en Cochabamba. Aerocon en Amaszonas vliegen op de moeilijk bereikbare junglestadjes.

Treinen

Het treinnetwerk in Bolivia is beperkt. Afgezien van enkele routes naar de grensgebieden is alleen de fraaie Andesroute tussen Oruro en Uyuni interessant, deze rit duurt ongeveer 7 uur. Vanaf Santa Cruz gaat er een trein naar Brazilië.

Auto & motor

Veel mensen vinden het niet prettig om te rijden in Bolivia, omdat het niet overal duidelijk is hoe je moet rijden en omdat sommige wegen niet heel goed zijn. Het is echter wel mogelijk om met een huurauto zelfstandig door Bolivia te reizen.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer binnen de steden bestaat voornamelijk uit taxi’s en kleine minivans. Taxi’s rijden over het algemeen niet op meter en kosten ongeveer een euro voor een kort ritje in het centrum, de minivans zijn het goedkoopst en kosten ongeveer 20 cent per rit. Gezellig tussen de locals! Tussen steden is het ook mogelijk om comfortabel per privé-taxi te reizen. Een reis van zo’n 3 uur kost dan ongeveer €20.

Eten & drinken

Terug naar boven

De Boliviaanse keuken is redelijk simpel, er wordt veel aardappelen, vlees en rijst gegeten. Een typische simpele maaltijd is witte rijst, gebakken banaan en wat vlees. Het is ook mogelijk om lama of alpaca te proberen, dit is een populair gerecht in Bolivia. Net als in Peru, drinken ook de Bolivianen veel cocathee. Dit is thee van verse cocabladeren. De smaak is een beetje bitter, maar het helpt tegen hoogteziekte.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

In Bolivia betalen ze met de Boliviano (peso). Tien Bolivianos is ongeveer € 1,20. Bolivia is het goedkoopste land van Zuid-Amerika en voor Europeanen is het vaak erg voordelig, bijna vergelijkbaar met de goedkope Aziatische backpacklanden als Thailand, Indonesië en Vietnam. Een biertje kost ongeveer een euro en een maaltijd in een restaurant rond de €7,50. Op straat kun je voor veel minder snacken. In de steden kun je bij de banken pinnen met de meeste Nederlandse bankpassen en de grotere en luxere hotels en restaurants accepteren meestal ook creditcards. Op sommige plekken kan de pinautomaat kapot zijn en op de zoutvlaktes en in de jungle is het sowieso niet mogelijk om te pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt.

De veiligheid in Bolivia

Terug naar boven

Bolivia is een redelijk veilig land, maar het is een arm land. Ga niet met dure sieraden over straat gaat lopen en vermijd sowieso donkere en afgelegen straten en stations. Taxichauffeurs zullen misschien soms proberen om je meer te laten betalen, maar over het algemeen zijn Bolivianen erg aardige en betrouwbare mensen. Wel zijn ze minder open dan je misschien in andere Latijns-Amerikaanse landen gewend bent. Het grootste gedeelte van de Bolivianen behoren tot de inheemse cultuur en die zijn vaak vrij ingetogen en mengen zich niet altijd graag met toeristen. Bij tourbureaus is het soms mogelijk om te onderhandelen, hier zijn ze gewend aan toeristen en gooien daarom soms de prijzen wat omhoog.

Belangrijkste feestdagen van Bolivia

Terug naar boven

Bolivia is een katholiek land, waardoor het veel katholieke feestdagen kent. Hemelvaartsdag kennen ze hier echter niet en tweede Pinkster- en Paasdag ook niet. Wel vieren ze Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen heel uitgebreid. Carnaval wordt ook in Bolivia gevierd, het duurt een paar dagen. Het is traditie om elkaar dan met water nat te spuiten en er worden spectaculaire shows opgevoerd door mensen in de meest prachtige kostuums. Hieronder staat een lijst met de vaste feestdagen. Banken, winkels en overheidsgebouwen zijn meestal gesloten op deze dagen.

Nieuwjaar – 1 januari
Dag van de arbeid – 1 mei
Dag van La Paz (dag van de stichting van de stad) – 16 juli
Onafhankelijkheidsdag – 6 augustus
Dag van Cochabamba – 14 september
Dag van Santa Cruz – 24 september
Kerst – 25 december

Top 3 Bolivia specialisten

Riksja Peru & Bolivia

Riksja Peru & Bolivia

Stel zelf je eigen Bolivia rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


NRV

NRV

NRV biedt 2 privéreizen naar de hoogtepunten van Bolivia en Peru.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Met het geliefde Djoser kun je mee op een 24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Meer Bolivia reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Unieke combireis Argentinië, Bolivia & Peru.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Wandelreizen door Bolivia.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privéreis & groepsreis.
Bezoek website

Peru2Go
Peru2Go

Bolivia en Peru zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Met lokale reisspecialst.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Bolivia

Vliegtickets naar Bolivia


Meer over vliegen naar Bolivia

Hotels in Bolivia zoeken

Hotels in Bolivia zoeken

Boek je rondreis naar Bolivia

Riksja Peru & Bolivia
1. Riksja Peru & Bolivia

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

NRV
2. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Bolivia rondreizen


Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 745 Meer over vliegen naar Bolivia