Gemiddelde beoordeling Bolivia


Cultuur & bezienswaardigheden

8,3

Gastvrijheid

7,9

Natuur

9,1

Stranden

6,3

Eten

7,0

Gemiddelde beoordeling

7,7
Op basis van 42 Bolivia ervaringen

Reizen naar Bolivia

Bolivia is het meest onaangetaste en authentieke land van Zuid-Amerika. Massatoerisme is er niet, het is er spotgoedkoop en rondreizen is relatief eenvoudig. Bolivia, in het hart van Zuid-Amerika, is een land vol cultuur en natuur. Het land ontneemt je (letterlijk) de adem. De hoogst gelegen miljoenenstad ter wereld, La Paz, vormt het startpunt van een tocht langs traditionele volkeren en de mooiste wonderen der natuur: woeste gebergten, desolate meren, tropische jungles en onwerkelijke zoutvlaktes.

Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 745 Meer over vliegen naar Bolivia

Overnachten in Bolivia

Vergelijk alle hotels in Bolivia
Bekijk hotels

Hoogtepunten & mooiste plekken in Bolivia

Altiplano & La Paz

La Paz

Uitzicht over La Paz.

Bolivia is het meest geïsoleerde land van Zuid-Amerika en heeft, op Tibet na, de grootste hoogvlakte ter wereld. Op deze enorme altiplano, tussen de massieven van de Andes, ligt La Paz, de grootste stad van Bolivia. Het is één van de meest bijzondere steden die je ooit zult zien. Gelegen op een hoogte van bijna 4000 meter is het er koud, maar levendig. Toeterende busjes, drukke markten, stalletjes met de heerlijkste fruitshakes en overal kleurrijk geklede indiaanse vrouwen met kinderen op de rug. La Paz is een heerlijke chaos. Het centrum ligt in een dal van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Illimani, de op één na hoogste berg van Bolivia (6458 meter). Een must visit is de heksenmarkt, waar allerlei vage traditionele genezers de meest bizarre kruiden en volksmiddeltjes (gedroogde lama-embryo’s!) verkopen. Omdat La Paz zo hoog ligt, heb je een paar dagen nodig om aan de ijle luchtte wennen. Doe rustig aan, eet niet teveel en zorg voor genoeg slaap. Wat wil helpen, is kauwen op cocabladeren, wat men in Bolivia massaal doet.

Yungas

Madidi National Park

Kano’s in het Madidi National Park.

Door de enorme hoogteverschillen vind je in Bolivia vrijwel alle klimaten. Rij, wandel of fiets (over de beruchte ‘dodenweg’ bijvoorbeeld) vanuit La Paz noordwaarts en je overbrugt in korte tijd drie klimaatzones: hooggebergte, subtropisch en tropisch. Vlak boven La Paz ligt de Yungas: een lager, groen berglanden een overgangsgebied tussen de Andes en het Amazonewoud. Hier is het warm, vochtig en er worden veel cocaplanten verbouwd. Verder naar het noorden kom je de eerste tropische Amazonewouden tegen. Een goede uitvalsbasis voor jungletochten is het noordelijk gelegen stadje Rurrenabaque. Vanaf hier kun je het Madidi National Park bezoeken, een tropisch regenwoud waar krokodillen, zoetwaterdolfijnen, piranha’s en duizenden soorten vogels leven.

Titicacameer: een plaatje

Een van de Uroseilanden in het Titicacameer.

Op de grens tussen Bolivia en Peru, meer dan 3800 meter boven de zeespiegel, ligt het magische Titicacameer. Met zijn blauwe water, intense zonsondergangen en eeuwenoude geschiedenis is het een van de meest mystieke, serene plekken op aarde. Hier leven al eeuwenlang de inheemse Uros- en Aymarastammen. Ze wonen in zelfgemaakte rieten huisjes op de diverse gecreëerde eilandjes in het meer. Bekendste is het Isla del Sol, volgens de Incalegendes het eilandwaar de zonnegod geboren werd. Je kunt wandelen langs oude Incaruïnes en hebt schitterende uitzichten op het meer en de witte bergtoppen. Boten naar de eilandjes vertrekken voornamelijk vanuit Copacabana. Dit sfeervolle stadje, 3,5 uur vanaf La Paz, ligt direct aan het meer tussen tweeheuvels in. Copacabana trekt naast ‘de gewone toerist’ ook veel Peruviaanse pelgrims aan (vanwege de religieuze geschiedenis), waardoor het de moeite waard is.

Salar de Uyuni: magische zoutvlaktes

Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni

Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni.

De grootste toeristische trekpleister van Bolivia is de Salar de Uyuni, een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van het land die aandoet als een buitenaardse droomwereld. Vanuit het stadje Uyuni zijn met fourwheeldrives prachtige tours te maken, variërend van een halve dag tot vier dagen. Een tour met overnachting brengt je (meestal) in het unieke Salt Hotel dat, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, volledig gemaakt is van zoutblokken. Hoe langer de tour, des te dieper je de Salar ingaat. Naast de oneindig witte zoutvlaktes kom je langs manshoge cactussen, vulkanische geisers en gekleurde lagunes vol flamingo’s. Een unieke belevenis en allesbehalve duur: zo’n € 50 à € 100 p.p. voor een driedaagse tour (afhankelijk van de kwaliteit/luxe).

Potosi & Sucre

Potosi

De stad Potosi, bekend om zijn zilvermijnen.

Een andere ‘bezienswaardigheid’ op de Boliviaanse altiplano is Potosi, naar eigen zeggen de ‘hoogst gelegen stad ter wereld’ (op bijna 4100 meter). Potosi is vooral beroemd om zijn zilvermijnen. Al sinds de Spaanse overheersing werken hier dagelijks duizenden arme indianen in de stoffige, hete mijnen. De omstandigheden zijn zo slecht dat velen van hen binnen tien tot vijftien jaar overlijden. Als toerist kun je (georganiseerd) de mijnen bekijken. Je bezoekt dan eerst een speciale markt om geschenken te kopen voor de arbeiders (cocabladeren, dynamiet of drank) en kunt daarna onder begeleiding door de mijnen kruipen. Schokkend, claustrofobisch, maar fascinerend. Drie à vier uur verderop ligt Sucre, de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Deze koloniale stad is met zijn witte gebouwen, gezellige pleinen en zachte klimaat de ideale plek om een paar dagen te relaxen.

Sucre

Het centrum van de koloniale stad Sucre.

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Top 3 Bolivia specialisten

Bolivia Online
Riksja Peru & Bolivia

Zelf je Bolivia reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

NRV
NRV

NRV biedt 2 privéreizen naar de hoogtepunten van Bolivia en Peru.
Bezoek website

Djoser
Djoser

24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Reisinspiratie

Alle Bolivia artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Bolivia

Bekijk de top 10 Bolivia rondreizen

42 Bolivia reiservaringen en tips


Gemiddelde beoordeling

7,7
Op basis van 42 Bolivia ervaringen

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,3

    22 landen bezocht
    3 reviews
    0 waarderingen

    “De Underdog van Zuid-Amerika”

    Geplaatst 22-02-2015 • gereisd mei 2014 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Bolivia was onderdeel van een backpack trip door Zuid-Amerika en een verademing na te hebben gereisd door dure landen als Brazilië en Argentinië.
    Voordat wij de grens van Bolivia overstaken, had ik zo mijn bedenkingen bij die land in het midden van Zuid-Amerika. Het ligt hoog en ik wist niet precies wat het land mij zou brengen
    Echter heeft dit land mij positief verrast en biedt het meer dan alleen de zoutvlaktes van Uyuni, wat de grootste toeristische trekpleister van het land is.
    Hoewel de mensen in Bolivia niet zo ongeremd en amicaal zijn als de Brazilianen, zijn ze uiterst vriendelijk en behulpzaam, ondanks het gebrek aan kennis van de Engelse taal. Uiteten is goedkoper dan boodschappen doen en is over het algemeen prima te doen. Ook zijn de hotels in de grotere steden goed en goedkoop en heeft het land een rijke cultuur.
    De reden dat mijn vriend en ik naar Bolivia trokken was Salar de Uyuni, misschien wel een van de vreemdste en meest onwerkelijke toeristische trekpleisters die ik ooit heb bezocht.
    Op een drie-of-vierdaagse tour reis je met een jeep en gids door een landschap op een duizelingwekkende hoogte tussen de 4500m en 4900m. De laatste dag bereik je pas de zoutvlaktes, maar ook de dagen ervoor zijn een aaneenschakeling van bizarre landschappen en omgevingen, die zorgen voor prachtige herinneringen. Hou wel rekening met de kou, de zon en de hoogte, want deze factoren kunnen behoorlijk roet in het eten gooien.
    Ook de hoofdstad La Paz is een aangename verassing. Hoewel Bolivia misschien wel het armste land van Zuid-Amerika is, heeft de stad een moderne en frisse uitstraling en kun je er je lol op, op het gebied van uitgaan, architectuur en mooie vergezichten.
    Omdat Bolivia een stuk minder ontwikkeld is dan andere landen op het continent, is het ook wat moeilijker om te reizen. Wel is het erg goedkoop. De bussen zijn oud en niet erg comfortabel, maar gelukkig is vliegen een goedkoop en veiliger alternatief. In steden als Sucre en La Paz zijn er honderden reisbureautjes te vinden die je kunnen helpen om van A naar B te komen.
    Zelf hebben wij alles (met gevaar voor eigen leven, soms) met de bus gedaan, wat niet per se aan te raden is, maar wel zorgt voor geweldige ervaringen.
    Bolivia verdient naar mijn mening meer erkenning als toeristisch land in z'n geheel in plaats van alleen voor de zoutvlaktes en is absoluut de moeite waard om naar af te reizen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • La Paz • Sucre

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    24 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Gastvrij Bolivia”

    Geplaatst 09-02-2015 • gereisd april 2012 • langer dan een maand • met vrienden • zelfstandig

    Bolivia heeft een plekje in mijn hart gekregen. Naast het bezoeken van de prachtige natuur in Bolivia zoals Salar de Uyuni en de Pampas in de Amazone heb ik een maand gewoond bij een Boliviaanse familie in Sucre. Hierdoor heb ik de kans gekregen om de bevolking goed te leren kennen, wat ik iedereen kan aanraden. Vanuit het Noorden van Chili, San Pedro de Atacama ben ik in een drie daagse tour richting Salar de Uyuni gereisd. Onderweg kun je genieten van de prachtige natuur; lagunas met flamingo's, besneeuwde bergtoppen en vulkanische landschappen. De kers op de taart zijn de uitgestrekte zoutvlaktes. Zorg dat je voldoende water meeneemt op deze trip en warme kleding meeneemt! Het overnachten in een refugio is zeer primitief dus weer hier op voorbereid. Vanuit Salar de Uyuni ben ik met de nachtbus richting La Paz gereisd, de hoofdstad en gelegen op 3600 meter. Deze hoogte is goed te merken, zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en coca bladeren hebt.
    Vanuit La Paz ben ik met een vlucht naar Rurrenabaque gegaan (deze vluchten zijn vaak vertraagd of worden geannuleerd) om in een 3 daagse tour met Inca Land Tours de Pampas van Bolivia te bezoeken. In April ben ik hier geweest, het was snikheet maar een goede tijd om veel dieren te spotten; roze dolfijnen, apen, vogels etc. Een leuke bijkomstigheid is dat de lodge een alligator als huisdier heeft! De maand dat ik in Sucre heb gezeten heb ik vrijwilligerswerk gedaan en Spaanse les gevolgd. Een goede manier om de lokale bevolking te leren kennen en de Spaanse taal te leren. Sucre is een klein stadje en gericht op het toerisme. Je vindt hier zelfs Nederlandse kroegen waar je kroketten en bitterballen kunt eten. (Mocht je behoefte hebben aan een stukje Nederland tijdens een lange reis!) Vanuit Sucre kun je op zondag de markt in Tarabuco bezoeken waar je souvenirs kunt kopen. Een andere tour die je kunt maken vanuit Sucre is naar de mijnen in Potosí met Big Deal Tours. Bolivia heb ik leren kennen als een gastvrij land; de mensen maken graag een praatje met je en helpen waar dit nodig is. Echter is er ook een keerzijde, want Bolivia is het land waar de meeste armoede heerst in Zuid Amerika.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Amazone • Sucre  • Potosi

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    39 landen bezocht
    5 reviews
    0 waarderingen

    “Een land van uitersten :)”

    Geplaatst 26-11-2014 • gereisd oktober 2009 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Een geweldig land, van uitersten; vochtig, droog, warm, koud, dor, groen, zoveel je kunt bedenken en je vindt het in Bolivia.
    Een enorm vriendelijk en vooral mooi land.
    Het openbaar vervoer is voor de ondernemende reiziger, lange uren, ongemakkelijke stoeltjes en hygiëne is ver te zoeken. Wel een onvergetelijke ervaring om in lokale bussen te reizen :)

    Highlights:
    Rurrenabaque; echt geweldig! (ontzettend vochtig dus ik deed voor de zekerheid ORS in mijn drinken, ik heb in heel mijn leven nog nooit zo gezweet!) Met een bootje door de jungle, ontzettend veel krokodillen, op zoek naar anaconda's, termieten eten omdat het kan, zwemmen met pink dolphins en een dag later op dezelfde plek vissen naar piranha's. Een onvergetelijke ervaring!
    Potosi; deze plek heeft veel indruk gemaakt. Er zijn verschillende 'touren' die door de mijnen gaan, voor de echte daredevil raad ik een tour aan die tot die diepste laag van de mijn gaat. Let wel op dat dit echt tijgeren/kruipen in enorme hitte op grote hoogte inhoudt, dus zeker een grote inspanning maar 100% de moeite waard om te zien/ervaren wat de mijnwerkers dagenlang achter elkaar doormaken...
    Salar de Uyuni; adembenemend mooi! Vooral bij zonsondergang! Bedenk van te voren al vast leuke poses voor de foto's op de zoutvlakten.

    Verder ook nog aan te raden; Lagun Colorado, een prachtig meer waar veel flamingo's zijn!
    Een prachtig een vriendelijk land, voor degene die wat moeite doen om Spaans te leren spreken :)

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Rurrenabaque • Potosi • Salar de Uyuni

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    25 landen bezocht
    3 reviews
    4 waarderingen

    “Avontuurlijk Bolivia”

    Geplaatst 24-11-2014 • gereisd oktober 2014 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    Rondreis door Peru & Bolivia

    Route 3 weken: Lima - Cusco - Puno - La Paz – Uyuni – San Pedro – Arequipa – Huacachina – Paracas – Lima
    Vanwege de opzet van deze site met rapportcijfers beschrijf ik mijn ervaringen in Peru en Bolivia apart. Ik ga er vanuit dat je door andere bronnen al interesse hebt en probeer hier wat persoonlijke ervaringen en tips te geven. Ik was acht dagen in Bolivia, verdeeld over La Paz en een tour door de Salar van Uyuni.

    Bolivia is een te gek land, in de zin dat ze een hele boel gekke dingen hebben. Gekke gewoontes, steden, presidenten, revoluties, tradities en het hele land ligt boven de 4000 meter. Gestoord, net als de vele toeristen die graag truck-foto’s maken op zoutvlaktes ☺.
    Reizen met de bus is gemakkelijk, net als in andere Zuid-Amerikaanse landen, maar het is duidelijk dat het toerisme er minder goed ontwikkeld is. Dit kun je als een voordeel zien. In ieder geval is het handig om wat Spaans te spreken en moet je goed opletten. Naast alle aardige, grappige Bolivianen zijn er ook een heleboel die de gewoonte hebben om ‘de bochten af te snijden’, dus zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over tours en dat je ze eraan houdt. Zorg ook dat je op de hoogte bent van de truckjes waarmee toeristen worden opgelicht/beroofd (taxis!). Ik wil je niet ontmoedigen, het is alleen een beetje… avontuurlijker ;-)

    La Paz is een gigantische chaotische stad met zeer weinig verkeerslichten en openbaar vervoer. De straten zijn chaotisch en alles is een taxi. Wat ooit begon als een kleine stad bij de rivier heeft nu de hele vallei gevuld en ook boven op de hoogte is alweer een miljoenenstad erbij gegroeid, de Bario Alto. Hier kun je naartoe met twee kabelbanen, de gele is het mooist voor foto’s. Een goede manier om beter kennis te maken met de stad, de lokale tradities en de urban legends is de (gratis) Red cap walking tour. Deze zeer grappige tour heeft zeker mijn ogen geopend voor de Boliviaanse cultuur.
    Rondom La Paz is veel te doen, maar vaak ben je lang onderweg. Alsof je op vakantie bent in Amsterdam en gaat mountainbiken in Duitsland. Andere dingen zoals de Vallei van de Maan kun je zelf ook met een taxi bezoeken. Qua mountainbiken is er natuurlijk de beruchte Death road. Deze spectaculaire afdaling is prachtig en spannend. Voor de Nederlandse fietser die wel eens op een mountainbike heeft gezeten is het minder uitdagend, maar bij mist of regen kan het gevaarlijk worden. Zeker doen, maar bezuinig niet op je materiaal.

    Met de nachtbus reisde ik naar Uyuni, waar je kunt ontbijten, douchen en meteen op een jeep kunt springen voor een tour. Je kunt het dus last-minute regelen, maar ik kan helaas mijn tour operator niet aanbevelen omdat we de eerste dag problemen hadden met een onervaren chauffeur. De professionelere bedrijven zijn duurder en die moet je van tevoren boeken. Na de opstartproblemen heb ik een geweldige en fantastisch mooie tour gehad en dan blijkt natuurlijk dat ook de groep mensen de trip onvergetelijk maakt.
    Ik deed een 3-daagse trip waarbij ik eindigde in San Pedro de Atacama in Chili voor mijn doorreis. Je kunt ook terug naar Uyuni, maar dan rij je de laatste middag alleen maar terug naar het noorden. Zoals je ziet op de foto’s; het is er prachtig, maar ’s nachts erg koud en geen luxe hotels. Neem mee: zaklamp, pak speelkaarten, dikke kleding, snacks, wc-papier, slaapzak (in de winter), zwembroek voor in de hot springs, gekke voorwerpen voor rare foto’s en een extra memory card voor je camera ☺

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • La Paz • Death Road

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,5

    21 landen bezocht
    1 review
    0 waarderingen

    “Korte reis, heel veel gezien”

    Geplaatst 24-10-2014 • gereisd februari 2014 • 2 weken lang • met familie • zelfstandig

    Ik ging vrij onverwacht op reis samen met mijn zoon, die vanuit Brazilië, waar hij woont, aan het reizen was in Paraguay en zou doorreizen naar Bolivia. Ik besloot hem twee weken op te zoeken. Ik ben naar Santa Cruz de la Sierra gevlogen, omdat ik naar het Amboropark wilde. Na een gesprek met een local reisagent werd duidelijk dat we daar niet naar toe konden omdat het daar zomer en regenseizoen was, dus alles onder water stond. Daarom zijn we op zijn advies naar Samaipata gegaan, wat aan de voet van het Andesgebergte ligt. Een prachtig 3 uur durende reis en de bestemming was paradijselijk. Het is één en al eco gebied, er zijn ook prachtige ecolodges, met hangmatten waar je midden in de natuur ligt. De volgende dag zijn we naar 'El Fuerte' gegaan, een in 1979 ontdekte pre Inca nederzetting. Je hebt in dit gebied rond Samaipata oerbossen met reuzenvarens en je kunt er Condors spotten. De volgende dag terug naar Santa Cruz, vanwaar we het vliegtuig genomen hebben naar Sucre. Daarvandaan meteen met een minibusje naar Tarabuco, de zondagsmarkt. Een authentieke indiaanse markt. Daar kennisgemaakt met cocabladeren, die je kunt kopen en kunt gebruiken als je verder omhoog gaat, je kunt ze kauwen, maar ik deed ze in de thee. Mate de coca! Sucre is een prachtige stad met allemaal witte huizen en gebouwen en het is een studentenstad, dus erg veel jonge mensen. Vanuit Sucre zijn we naar Potosí gegaan, waar de zilvermijnen zijn. Een zeer boeiende stad, waar we helaas kort konden blijven omdat we de trip vanuit Uyuni naar het Eduardopark wilden maken. Dus vanuit Potosí naar Uyuni, een klein woestijnachtig stadje gelegen aan de Salar de Uyuni. De trip begon bij het oude treinen kerkhof, vanwaar in vroegere tijden de treinen met het zilver uit Potosí naar Antofagasto in Chili reden, om van daaruit verder verscheept te worden over het water.Vervolgens naar de zoutvlakte, echt te gek om daar te zijn. Van daaruit verder richting het Z Westelijkste puntje van Bolivia aan de grens bij Chili, in de Atacamawoestijn. Dit in twee dagen, door de mooiste landschappen. Heel veel lama's en ook Alpaca's onderweg en dan de waanzinnige mooie meren met flamingo's. Laguna colorado en laguna verde en uiteindelijk naar de geisers, waar we met zonsopgang waren. Daarna nog even baden in de warmwaterbronnen. Dit is erg lekker omdat je tijdens je verblijf bij de nederzettingen, die in the middle of nowhere liggen, niet echt lekker kunt douchen. Alleen koud water en elektra is er ook maar een paar uurtjes. Maar lieve, wat afstandelijke bewoners die graag eten en een ontbijtje voor je klaar maken. De laatste dag terug naar Uyuni was wel afzien! Een traject waar we de eerdere dagen 3 dagen over hadden gedaan nu in één dag en dan ook nog door zeer ruig terrein. Aangekomen in Uyuni, lekker gedoucht (er zijn daar openbare douches) snel wat gegeten en vervolgens met de nachtbus naar La Paz. 'S morgens hostel gezocht en na een ontbijtje het centrum ingegaan en ons laten rondrijden met een toeristenbus. Op deze manier kom je toch bij de belangrijkste plekker van zo'n stad, maar daarna zijn we lekker onze gang gegaan. Een hele leuke, fijne stad, waarvoor je gewaarschuwd wordt, maar wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld. Leuke marktjes en leuke straten, bv Rue de Brujas, de heksenmarkt. Daar hangen foetussen van Lamaatjes. Aangezien ik nog graag naar het Titicacameer wilde, zijn we daar ook nog naar toegegaan, naar Copacabana. Daar met een bootje naar het Isla del Sol, waar de Inca's van zeiden dat de zon daar geboren is. Nog een dag lekker besteed in La Paz, (helaas was de kabelbaan toen nog niet geopend) en toen moest ik helaas weer terug naar Santa Cruz om vandaaruit via Lima weer naar Nederland te vliegen. Het is zó de moeite waard om dat land te bezoeken, het was veel te kort voor mij, had graag wat langer in Samaipata en Potosí willen blijven, maar evengoed heb ik zoveel gezien in die korte tijd, dat ik daardoor wel het gevoel heb dat ik er lang ben geweest....

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Eduardo Avaroa National Park • Salar de Uyuni • La Paz

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    27 landen bezocht
    5 reviews
    0 waarderingen

    “gekleurde bergmeren”

    Geplaatst 21-10-2014 • gereisd september 2011 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    wat een schitterende natuur heeft bolivia.
    als je met een 4x4 een trip gaat doen over de zoutvlaktes van Salar de Uyuni kun je je ogen uitkijken bij al het moois wat je ziet.
    de uitgestrekte vlakte van zout wordt afgewisseld met mooie gekleurde bergmeren. natuurlijke leven er in deze meren ook nog een groot aantal roze flamingo's.
    Potosi is een mijn stad, en tot op heden wordt er dan ook in deze mijnen gewerkt. met een begeleide toer kan je deze grotten bezoeken. het is een behoorlijke klim aangezien de grotten op bijna 5000m hoogte liggen. zuurstof is dus erg schaars aanwezig. tel daar al het stof bij op wat in de lucht hangt...je raadt het al je bent erg snel buiten adem. een interessante toer die me altijd is bijgebleven mede door de bewustwording van het feit dat mensen onder zulke erbarmelijke omstandigheden hun brood moeten verdienen!
    Bolivia is een prachtig afwisselend land waar je erg goed rond kan reizen, vooral doen dus!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • La Paz • Potosi

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    25 landen bezocht
    11 reviews
    3 waarderingen

    “Indrukwekkend land met veel herinneringen”

    Geplaatst 14-10-2014 • gereisd november 2010 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

    Soms droom ik nog steeds over de chaotische / massale busstations van Cochabamba of La Paz waar ik als jong meisje stond in mij eentje tussen alle locals. Niet altijd voelde ik mij welkom of op mijn plek, maar mijn avonturen in Bolivia zullen mij altijd het meeste bijblijven. Het eten is niet wauw, de mensen zijn niet allervriendelijkst (voor mij in ieder geval), maar ik was wel ontzettend onder de indruk van alles wat daar op me af kwam. In mijn eentje in de nachtbussen van A naar B tussen de locals, langs ravijnen en tussen de kippen en zakkenrollers. Wat een cultuurverschil met Nederland, wat een andere manier van leven en denken en vooral wat een uniek landschap op sommige plekken. Hier heb ik ook de meest bijzondere ervaring ooit opgedaan, namelijk vrijwilligerswerk met apen in het Amazone-gebied.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • Potosi • Amazone

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    20 landen bezocht
    3 reviews
    1 waardering

    “Salar de Uyuni”

    Geplaatst 06-10-2014 • gereisd oktober 2011 • langer dan een maand • met partner • zelfstandig

    Onderweg van peru naar Bolivia waren we nog 3 Nederlanders tegen gekomen. Van tevoren hadden we gehoord dat je het beste van tevoren een groepje kan vormen voordat je op excusie gaat naar Salar de Uyuni. We hadden dat ook op een bepaalde datum afgesproken bij de tourist information in Uyuni. Het klopte wat er werd vertelt, we hadden vollop de ruimte in de auto en het was erg gezellig. Bespaar niet op deze tour! Wij zijn vaak ook als echte nederlanders op zoek naar de tourist information met het goedkoopste aanbod, maar hier is het echt zo dat hoe meer je betaalt hoe beter het is. We sliepen met alle verschillende tourtjes in hetzelfde hostel. Alleen ons was vertelt dat het 's nachts tot -10 kon zijn en we kregen een slaapzak mee en iedereen had thermoondergoed aan of een extra slaapzak mee. Degene die 50 euro minder (over 3 dagen) hadden betaald kregen deze informatie niet en ook geen slaapzak.
    Maar wat je budget ook is, deze tour is echt de moeite waard! Prachtige natuur waar je soms echt even het alleen op de wereld gevoel kunt hebben! Neem warme trui mee zodat je savonds kunt genieten van de prachtige sterrenhemel!

    Wat ook echt een aanrader is in Bolivia, een tour boeken in Tupiza bij Green Planet. Hier werken mensen die echt verstand hebben van de natuur en deze zo goed mogelijk in tact willen houden. Je krijgt veel uitleg over de bloemen, planten en dieren maar ook wat geschiedenis. Het is een jonge organisatie en daarom zijn ze nog heel enthousiast en geinteresseerd. Wij waren de eerste die een tour deden van 1 dag inclusief wandelen en paardrijden. We konden uit verschillende lunchpakketjes kiezen en kregen 2 gidsen mee. 1 man die in de bergen van Tupiza woont dus de omgeving goed kent en een argeoloog. Het was een bijzondere ervaring in de prachtige natuur van bolivia!
    Zorg wel dat je van tevoren een paar woorden spaans spreekt, want het engels van de gemiddelde boliviaan is even goed als het chinees van de gemiddelde Nederlander!

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 5
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,0

    17 landen bezocht
    5 reviews
    1 waardering

    “Het land met vele "wauw-momenten"”

    Geplaatst 26-09-2014 • gereisd april 2012 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

    Bolivia is een erg divers land op het gebied van haar natuur. Een bezoek aan de zoutvlakten van Uyuni is een onwijs mooie ervaring. Waar je ook om je heen kijkt, het is er wit van de zout. Een onwerkelijke omgeving welke haast niet te omschrijven valt. Dit is zeker één van de wauw-momenten van het land. Als je eenmaal bekomen bent van de eerste indruk is het een uitdaging om de meest unieke foto te maken op deze natuurlijke fotostudio, je kunt hier namelijk zowel grappige als mooie foto’s maken door met perspectief en afstand ten opzichte van de camera te spelen.

    De camera’s komen ook goed van pas in de jungle van Rurrenabaque. In dit prachtige gebied kun je met verschillende touroperators een toer door de jungle beleven. Laat je vooraf goed informeren door de locals en medereizigers over de verschillende touroperators, want niet alle operators zijn even vriendelijk voor de natuur en eerder uit op winst. Tijdens deze trip zul je oog in oog komen te staan met alligators, roze riviersdolfijnen, piranhas, diverse aapsoorten, paradijsvogels en met een beetje geluk kun je zelfs een toekan spotten. Wauw!

    Al met al is Bolivia een genot voor het oog met haar mooie natuur! De Boliviaanse keuken is verder totaal niet spannend en het land heeft geen kustgebied. Voor het lekkere luieren aan het strand en het verorberen van een heerlijke maaltijd ben je hier dus niet aan het goede adres. Wil je echter genieten van de mooie natuur? Of liever iets meer gewaagder ondernemen zoals het met een mountainbike afcrossen van de “Death Road’ in La Paz (wauw!) of een zilvermijn bezoeken waarin nog steeds gewerkt wordt in Potosí (wauw!), dan is Bolivia jouw land.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • Sucre • Rurrenabaque

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 5
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,5

    17 landen bezocht
    2 reviews
    1 waardering

    “Rondlopen in een surreëel Salvador Dali schilderij!”

    Geplaatst 26-09-2014 • gereisd oktober 2007 • 2 weken lang • met partner • groepsrondreis • met Koning Aap

    Bolivia heeft mij verrast! De jeeptocht door Salar de Uyuni -in het zuidoosten van Bolivia- was het mooiste en meest bijzondere. Het voelde alsof we door een goeie selectie aan Salvador Dali-schilderijen reden. Surrealistische kleuren landschappen en meren; echt onbeschrijflijk mooi! Rode meren in een witte (zout)wereld waar roze flamingo's hun maaltje bij elkaar scharrelen. Hyperblauwe meren, omgeven door roodbruine heuvels. Een ervaring die ik niet snel vergeet. Mede door de overnachting midden in de woestijn in een soort barak waar maar beperkt stroom en water was. Met kaarsen en veel dekens werd het een goede overnachting in de koude woestijn. Sommige reizigers kregen door de hoogte wat last van hoogteziekte en een (volle) fles zuurstof is een aanrader! In de opgedroogde zoutzee liggen eilanden die vroeger onder water lagen. Nu zijn ze begroeid met cactussen van zo'n 10 meter hoog. Dit zorgt voor een prachtig contrast met de witte achtergrond van de zoutwoestijn. De rotsen blijken van dichtbij versteend koraal te zijn. Wij bezochten 'eiland' Incahuasi; een must als je door Salar de Uyuni reist.
    Onze jeeptocht eindigde in Uyuni dat op zichzelf niet zo veel te bieden had, echter tegen Uyuni aan in het zuiden ligt het treinenkerkhof (El cementerio del trenes de Uyuni) en dit is zeker een bezoek waard. Per bus reisden we verder naar Potosi, bekend om de zilvermijnen. Een mooie stad met een rijke cultuur. Vervolgens zijn we een paar dagen in Sucre geweest. Deze stad ademt sereniteit en rust. De vele witgeschilderde gebouwen geven het een maagdelijke uitstraling. Sucre is een stad om te genieten van de rust, de uitzichten en de geschiedenis. Te paard hebben we de omgeving verkend en als 'gringo's' werden we gadegeslagen en enthousiast begroet door de kinderen in de straten. Eenmaal in de heuvels heerst er rust en domineren de uitzichten weer. Een leuke en ontspannen manier om ook buiten de stad de omgeving te verkennen.
    La Paz is een heel ander verhaal. Het is een veel grotere stad, met een andere sfeer. Minder ontspannen en meer drukte. Na het bezoeken van de heksenmarkt, wilde ik eigenlijk al wel weer verder reizen. En deze reis ging verder naar het Titicaca meer. Van Copacabana gingen we per boot naar de Uros Indianen, die op eilandjes wonen die gemaakt zijn van riet. Een kleurrijke klederdracht, echter een tikje toeristisch. Maar toch de moeite waard!
    Onze reis door Bolivia eindigde per boot toen we in Puno, Peru aan wal gingen. Met tegenzin heb ik Bolivia verlaten. Ik had geen hoge verwachtingen van dit land, maar hoe onterecht was dat...! Bolivia heeft me verrast en betoverd.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

    Salar de Uyuni • Sucre • Copacabana & Titicacameer

    Mijn Bolivia beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Bolivia reiservaring!

Ben jij onlangs in Bolivia geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Bezoek ook eens

Alle landen in Zuid-Amerika

Bolivia essentials

Vlag: Bolivia
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 18 uur
Richtprijs retourticket: € 1000
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, dengue, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabiës, tuberculose. Meer info of een afspraak maken kan hier.

Top 3 Bolivia specialisten

Riksja Peru & Bolivia

Riksja Peru & Bolivia

Stel zelf je eigen Bolivia rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


NRV

NRV

NRV biedt 2 privéreizen naar de hoogtepunten van Bolivia en Peru.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Met het geliefde Djoser kun je mee op een 24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Meer Bolivia reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Unieke combireis Argentinië, Bolivia & Peru.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Wandelreizen door Bolivia.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privéreis & groepsreis.
Bezoek website

Peru2Go
Peru2Go

Bolivia en Peru zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Met lokale reisspecialst.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Bolivia

Vliegtickets naar Bolivia


Meer over vliegen naar Bolivia

Hotels in Bolivia zoeken

Hotels in Bolivia zoeken

Boek je rondreis naar Bolivia

Riksja Peru & Bolivia
1. Riksja Peru & Bolivia

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

NRV
2. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Bolivia rondreizen


Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 745 Meer over vliegen naar Bolivia