In La Paz geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 24 La Paz reiservaringen

La Paz

La Paz ligt op een hoogte van 3600 meter, in een kloof in de Andes. Veel mensen denken dat La Paz de hoofdstad van Bolivia is, dit is echter niet zo. De regering zit wel in La Paz en daarom wordt het de administratieve hoofdstad van het land genoemd.

Vliegtickets La Paz

Vind de goedkoopste vliegtickets naar La Paz
V.a. 745 Meer over vliegen naar Bolivia

Overnachten in La Paz

Vergelijk alle hotels in La Paz
Bekijk hotels

Chaotisch en fascinerend

La Paz

Uitzicht over La Paz.

La Paz is een van de meest bijzondere steden die je ooit zult zien. Gelegen op een hoogte van bijna 4000 meter is het er koud, maar levendig. Toeterende busjes, drukke markten, stalletjes met de heerlijkste fruitshakes en overal kleurrijk geklede indiaanse vrouwen met kinderen op de rug. La Paz is een heerlijke chaos. Het centrum ligt in een dal van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Illimani, de op één na hoogste berg van Bolivia (6458 meter). Omdat La Paz zo hoog ligt, heb je een paar dagen nodig om aan de ijle lucht te wennen. Doe rustig aan, eet niet te veel en zorg voor genoeg slaap. Wat wil helpen, is kauwen op cocabladeren.

Het centrum van La Paz

Het centrale plein van de stad heet Plaza Murillo, vernoemd naar een Boliviaanse vrijheidsstrijder. Aan het plein staan verschillende imposante overheidsgebouwen waaraan Boliviaanse vlaggen hangen te wapperen. Ook staat er een kathedraal uit de koloniale tijd. Het plein zelf bestaat uit stukken gras en veel bankjes. Op die bankjes zitten vaak oudere Bolivianen te genieten van de dag, een beeld dat voor prachtige portretfoto’s kan zorgen.

Plaza Murillo in La Paz

Plaza Murillo.

Het is sowieso heerlijk om door het centrum van La Paz te lopen. De omhooglopende straatjes en steegjes, de vele authentieke marktjes, kerken en typisch Boliviaanse huisjes. Doe het echter in een laag tempo en rust regelmatig uit, want het gebrek aan zuurstof op deze hoogte kan je snel opbreken.

La Paz
La Paz

De heksenmarkt

Op de fascinerende Mercado Hechicería (heksenmarkt) worden door traditionele genezers allerlei kruiden en spullen verkocht waarmee je ziektes en geesten zou kunnen weren; zoals bijvoorbeeld lama embryo’s! Er lopen medicijnmannen rond op de markt die je toekomst voorspellen.

Heksenmarkt, La Paz
Heksenmarkt, La Paz

Parque Central

Het is mogelijk om de drukke stad, vol kleine, smalle straatjes, van bovenaf te zien. Het Parque Central Urban ligt hoog en hier heb je platforms waarvandaan je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Je kan ook door het park wandelen en fietsen.

Musea

In La Paz zijn verschillende musea te bezoeken zoals bijvoorbeeld het archeologische museum, het panfluitmuseum en het cocamuseum. Vooral het cocamuseum is een bezoekje waard. In Bolivia drinkt iedereen cocathee en kauwt men op cocabladeren. Dit helpt tegen hoogteziekte en geeft energie. Het cocamuseum vertelt over de geschiedenis van de cocabladeren, waarvan ook cocaïne wordt gemaakt en vroeger Coca-Cola.

Eten en drinken in La Paz

La Paz is bijna de grootste stad van Bolivia – bijna drie miljoen inwoners – en uiteraard zijn er dan ook genoeg mogelijkheden om te eten. De Boliviaanse gerechten zijn prima, maar niet ontzettend bijzonder over het algemeen. Bolivia heeft ook eigen wijnen: niet zo speciaal als de Chileense of Argentijnse, maar het proberen waard. Op de meeste plaatsen is het eten, net zoals bijna alles in Bolivia, erg goedkoop. Los van lokaal eten vind je ook vele internationale restaurants in La Paz.

Overnachten in La Paz

Overnachten in La Paz

Het aanbod aan accommodaties in La Paz is groot: van hostels met goedkope dorm rooms tot simpele guesthouses, luxere boetiekhotelletjes en enkele 5-sterren-ketens. Kijk voor een uitgebreid hotelaanbod bijvoorbeeld hier op Booking.com. Het leukste is om te overnachten in het oude centrum, zodat je er zo te voet op uit kunt. Onze tips: Landscape B&B (v.a. €20) en Casa de Piedra Hotel Boutique (v.a. €77).

Mountainbiken over de ‘Death Road’

Death Road

Yungas Road oftewel Death Road.

De noordelijke Yungasweg van La Paz naar Coroico staat bekend als de gevaarlijkste weg ter wereld. Hij wordt ook wel de ‘dodenweg’ genoemd. De weg kronkelt langs de steilste hellingen en diepste afgronden, is erg smal, vaak mistig en modderig en vangrails zijn er niet. Eind 2006 is een nieuwe, veiliger bypassweg aangelegd, maar de originele Yungasweg wordt nog steeds gebruikt. Thrillseeksers kunnen de weg afdalen met een mountainbike, een populaire excursie vanuit La Paz. Wees gewaarschuwd: sinds 1998 zijn daarbij enkele tientallen toeristen omgekomen.

Yungas & het Amazonewoud

Door de enorme hoogteverschillen vind je in Bolivia vrijwel alle klimaten. Rij, wandel of fiets (over de Death Road) vanuit La Paz noordwaarts en je overbrugt in korte tijd drie klimaatzones: hooggebergte, subtropisch en tropisch. Vlak boven La Paz ligt de Yungas: een lager, groen bergland en een overgangsgebied tussen de Andes en het Amazonewoud. Hier is het warm, vochtig en er worden veel cocaplanten verbouwd. Verder naar het noorden tref je de eerste tropische Amazonewouden. Een goede uitvalsbasis voor jungletochten is het noordelijk gelegen stadje Rurrenabaque.

Vliegen naar La Paz – hoe kom je er?

Vanaf Nederland gaat er helaas geen rechtstreekse vlucht naar Bolivia (ook niet vanaf Brussel of Düsseldorf), alle vluchten hebben minstens één overstap. Ondanks dat het land het goedkoopste van heel Zuid-Amerika is, zijn de vluchten er naartoe niet goedkoop. Tickets kosten zo’n €750 tot €1100 en hebben vaak een overstap in bijvoorbeeld Lima (Peru). Vanaf zuidoost-Peru is La Paz ook makkelijk per bus bereikbaar.

Top 3 Bolivia specialisten

Bolivia Online
Riksja Peru & Bolivia

Zelf je Bolivia reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

NRV
NRV

NRV biedt 2 privéreizen naar de hoogtepunten van Bolivia en Peru.
Bezoek website

Djoser
Djoser

24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd La Paz

Alhoewel La Paz het hele jaar door goed bezocht kan worden, wordt meestal aangeraden om buiten het regenseizoen te gaan. Het regenseizoen valt in de Boliviaanse zomer – de Nederlandse winter. In de Boliviaanse winter (juni t/m september) is er minder kans op regen, maar de temperaturen zijn laag, zo’n 15 graden. Door de hoogte kan het vooral ’s nachts erg koud worden; dit geldt ook in de zomer overigens.

Reisinspiratie

Alle Bolivia artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Bolivia

Bekijk de top 10 Bolivia rondreizen

24 La Paz reiservaringen en tips



  • 21 landen bezocht
    13 reviews
    4 waarderingen

    “Een absoluut hoogtepunt”

    Geplaatst 29-11-2017

    Als je in Bolivia of Perú (vanuit Puno kun je eenvoudig met de bus naar La Paz) bent, mag je een bezoek aan deze hooggelegen miljoenenstad niet overslaan. La Paz kent niet echt specifieke hoogtepunten, maar is een hoogtepunt (gelegen op 3.660 meter hoogte) an sich. Het is een enorme stad die vooral bekend staat om de vele markten, een bezoek aan de mysterieuze heksenmarkt mag dan ook zeker niet aan je stadsbezoek ontbreken. Om een goed beeld te krijgen van de grootte van deze stad, zijn er verschillende manieren om de stad van bovenaf te bewonderen. Neem de Teleferico (kabelbaan) naar het oude gedeelte van de stad en geniet van dit bijzondere uitzicht! Mocht je geen fan zijn van kabelbanen, dan is Mirador Kili Kili een prima alternatief, een fantastisch uitkijkpunt over deze enorme stad! Tot slot, mocht je de drukke stad even willen ontvluchten, raad ik ook zeker aan om naar de Moon Valley te gaan. Dit is een prachtige vallei, op zo'n 10 kilometer van La Paz die mij deed denken aan de Bryce Canyon in het klein, zeker een bezoekje waard.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 17 landen bezocht
    13 reviews
    25 waarderingen

    “Deathroad fietsen vlakbij La Paz”

    Geplaatst 28-11-2017

    Als je wel van een risicootje houdt ga dan zeker death road mountainbiken! In de stad zelf ben ik niet heel lang geweest maar La Paz staat ook niet bekend als een heel bijzondere stad. Om death road te fietsen boek je vanuit la paz een trip daarnaartoe. je gaat dan met een busje naar de death road toe. Helemaal boven aan de berg begin je met je tocht in de kou en in de sneeuw terwijl je onderaan een plons kan nemen in het zwembad. De tocht is levensgevaarlijk maar als je een beetje rustig aan doet dan overkomt je niets. Tijdens de tocht heb je ontzettend mooie uitzichtpunten en fiets je onder watervallen door. Het is echt absoluut de moeite waard om dit te doen.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 24 landen bezocht
    26 reviews
    13 waarderingen

    “La Paz, tussen de bergen”

    Geplaatst 23-11-2017

    La Paz ligt in een dal (maar wel super hoog!) tussen hoge, vaak besneeuwde, bergen en dit maakt de stad ook bijzonder. De stad zelf vond ik niet heel bijzonder maar het heeft wel een aantal aardige bezienswaardigheden zoals Plaza Murillo en en je moet ook zeker een kijkje nemen op de heksenmarkt en alle andere kleurrijke markten die de stad rijk is. Neem de kabelbaan (Teleferico) en geniet van het uitzicht over de stad.
    Verder is La Paz voornamelijk een goede uitvalsbasis om van en naar Bolivia te reizen en in de omgeving zijn een hoop leuke dingen te doen, ga bijvoorbeeld de bergen in of fiets de death road. Vanuit het centrum van La Paz kun je diverse excursies boeken bij de vele toeristenbureau's. Tevens reis je vanuit La Paz gemakkelijk met de bus (of het vliegtuig) naar Uyuni voor een bezoek aan de Zoutvlaktes.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    27 reviews
    9 waarderingen

    “Kabelbanen en de Death Road”

    Geplaatst 21-11-2017

    Ik geef La Paz drie sterren, omdat ik het geen gezellige stad vond. In Bolivia hebben we ook Sucre bezocht, een stad met meer sfeer. Wat wel leuk is aan La Paz is het netwerk van kabelbanen (Mi Teleférico), een mooie OV oplossing voor een stad op hoogte. Verder ligt de Death Road dichtbij La Paz, de mogelijkheid om hier met mountainbikes vanaf te gaan, hebben we niet aan ons voorbij laten gaan. De weg heeft de bijnaam Death Road gekregen omdat hier vroeger de meeste dodelijke ongevallen plaatsvonden ter wereld. Het gaat om een onverharde tweerichtingsweg met ernaast diepe steile kliffen. Tegenwoordig wordt de weg eigenlijk alleen naar beneden gebruikt door fietsers en de begeleidende busjes. Uiteindelijk bleek voor ons de naam enger dan de ervaring. Maar steil en mooi was het zeker.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 23 landen bezocht
    13 reviews
    6 waarderingen

    “Death Road! ”

    Geplaatst 12-11-2017

    La Paz is een bijzonder plekje op hoogte! Het is een kleine plaats waar je gemoedelijk door de smalle straatjes kunt slenteren en lekker kunt eten. Bij aankomst (mocht je nog niet aan de hoogte gewend zijn vanuit andere plekken) is het even naar adem happen omdat deze stad op een hoogte van 3660 meter ligt. Ook al ligt het hart van La Paz in een soort van dal.
    Sol y Luna is een aanrader indien je ver weg van thuis de Nederlandse sfeer wilt proeven met een bitterbal erbij.
    Naast een bezoek aan de stad La Paz is een mountainbike trip op de Death Road iets om nooit te vergeten! Deze tocht is eenvoudig te boeken bij een touroperator in La Paz zelf. In de vroege ochtend (rond 06.00uur) vertrek je met de gids en goede mountainbikefietsen naar het startpunt. Vanuit daar fiets je in 4-5uur circa 60 km downhill. Een prachtige natuur, verschillende landschappen, hoge afgronden, regen, zon en niet te vergeten snelheid! Ps. zorg dat je voorzien bent van een helm, benodigde bescherming voor handen/knieën/ellebogen en vergeet niet mee te sturen in de haarspeldbochten :)

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    27 reviews
    8 waarderingen

    “Op eenzame hoogte”

    Geplaatst 11-11-2017

    La Paz is geen bekende toeristische trekpleister. Er zijn geen bijzondere gebouwen en ook geen gezellige pleintjes. Wat de Boliviaanse stad aantrekkelijk maakt, is zijn ligging. La Paz ligt in een kom op grote hoogte. In het centrum kijk je omhoog naar omringende woonwijken die met grote kabelbanen zijn te bereiken. De stad lijkt in een dal te liggen, maar wie een stukje gaat wandelen, zal snel naar lucht moeten happen. Schijn bedriegt.
    Eenmaal boven is een bezoek aan het zogenoemde maanlandschap zeker de moeite waard, met daarnaast de hoogst gelegen golfbaan ter wereld. Adembenemend, vooral voor de golfers zelf.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    29 reviews
    7 waarderingen

    “Gezellig en indrukwekkend! ”

    Geplaatst 11-11-2017

    Erg leuke stad, als je door de stad loopt voel je dat de stad leeft.
    De stad ligt tegen de bergen op gebouwd wat van boven af de berg een prachtig uitzicht geeft. Ook bij het donker is het werkelijk prachtig om te zien tot hoever de lichtjes reiken.
    Doordat de stad tegen de bergen op ligt zijn de ,meeste straatjes erg steil, hou hiermee rekening wanneer je een wandeling wilt maken.
    Goed alternatief om de stad te ontdekken is via de kabelbanen die de laatste jaren zijn aangelegd (en nog steeds worden uitgebreid) vanuit deze kabelbaan heb je prachtig uitzicht over de stad.
    Aanrader om vanuit La Paz te ondernemen is de death road. Met deze excursie fiets je ongeveer 70km downhill over wat ooit de meest gevaarlijke weg ter wereld was. Er zijn hiervoor vele aanbieders, kies niet zomaar de goedkoopste, maar let ook op wat voor materiaal je krijgt.
    Een goede fiets met goede remmen is essentieel.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 17 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Steile hellingen, maar prachtig”

    Geplaatst 08-11-2017

    Meestal houden wij niet zo van steden maar met la Paz was het liefde op het eerste gezicht. De stad ligt prachtig in een vallei. Wij hebben een stadswandeling gemaakt. Conditioneel vonden wij dit zwaar omdat La Paz hoog ligt, en wij erg moesten wennen aan de ijle lucht. La Paz heeft kleurrijke en smalle straatjes. Met een kabelbaan kun je van bovenaf de gehele stad zien, echt ene aanrader!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 43 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Steile gezellige straatjes”

    Geplaatst 05-11-2017

    La Paz heeft veel gezellige straatjes en veel kleur. Je hebt er wel veel steile straatjes, dus je moet flink klauteren om ergens te komen. Er zijn veel souvenirs te koop, waar je flink op kunt afdingen. We hebben een stadstour gedaan en zijn op een mooie markt terecht gekomen waar de vrouwen met een echte bolhoed hun waar verkopen. Foto's vinden ze niet altijd fijn, maar de ervaring is bijzonder.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 27 landen bezocht
    14 reviews
    5 waarderingen

    “Indrukwekkende stad”

    Geplaatst 04-11-2017

    Om een goede indruk te krijgen van de stad, raad ik aan om de free walking tour te doen. Hierbij kreeg ik veel info over La Paz en de Bolivianen in het algemeen. Bijvoorbeeld dat mensen heel arm lijken soms, maar dat je aan hun gouden tanden kunt zien dat ze het goed hebben. Luiheid wordt niet gewaardeerd in de gemeenschap, dus ook als ze ouder zijn, zullen ze werken. Hij vertelde ook over de suiker van La Paz, de coke. De beste kwam uit de gevangenis (!) middenin het centrum, San Pedro prison. Toevallig was ik het boek 'Marching Powder' aan het lezen hiervoor; echt doen wanneer je La Paz gaat bezoeken. Hij vertelde ook dat mensen nog steeds offers doen, zoals de Inca's dat soms vroeger deden.

    La Paz is een aparte stad, maar wel echt indrukwekkend. Vergeet niet dat deze stad op 3800m hoogte ligt, waardoor je tempo iets lager ligt dan je gewend bent.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw La Paz reiservaring en tips!

Ben jij in La Paz geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Bolivia specialisten

Riksja Peru & Bolivia

Riksja Peru & Bolivia

Stel zelf je eigen Bolivia rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


NRV

NRV

NRV biedt 2 privéreizen naar de hoogtepunten van Bolivia en Peru.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Met het geliefde Djoser kun je mee op een 24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Meer Bolivia reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Unieke combireis Argentinië, Bolivia & Peru.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Wandelreizen door Bolivia.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privéreis & groepsreis.
Bezoek website

Peru2Go
Peru2Go

Bolivia en Peru zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Met lokale reisspecialst.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Bolivia

Vliegtickets naar Bolivia


Meer over vliegen naar Bolivia

Hotels in Bolivia zoeken

Hotels in Bolivia zoeken

Boek je rondreis naar Bolivia

Riksja Peru & Bolivia
1. Riksja Peru & Bolivia

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

NRV
2. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Bolivia rondreizen


Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 745 Meer over vliegen naar Bolivia