Basis informatie

Vlag: Botswana
Hoofdstad: Gaborone
Inwoners: 2.155.784
Oppervlakte: 582.000 km²
Beste reistijd: April t/m oktober
Tijdsverschil: geen
Minimum vliegduur: 13 uur

Het klimaat van Botswana

Botswana heeft over het algemeen een subtropisch klimaat, maar sommige gebieden in Botswana hebben een woestijn- of steppeklimaat. Het noorden van het land ligt in de tropen, waardoor er in de maanden november tot maart veel regen valt. In het zuiden valt het gehele jaar echter erg weinig regen. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 33 graden Celsius en in de wintermaanden is het gemiddeld 20 graden. In de winter kan het ’s nachts vriezen en de wind die vanuit de Kalahari Woestijn komt, kan in de zuidelijke helft van Botswana zandstormen veroorzaken.

Beste reistijd Botswana

Botswana is het gehele jaar door te bezoeken. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de zomer en winter omgedraaid ten opzichte van Europa.

Hoogseizoen (juni tot en met oktober)

 • Van juni tot en met augustus is het de koude en droge tijd in Botswana. ’s Nachts kan het vriezen.
 • In september en oktober wordt het warm en kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden.
 • Wild gaat in deze periode op zoek naar water, waardoor dieren makkelijker te spotten zijn.
 • De Okavango Delta is in deze periode qua omvang op zijn grootst.
 • Prijzen zijn aanzienlijk hoger dan in het laagseizoen.

Tussenseizoen (april en mei)

 • April en mei zijn de overgangsmaanden van de natte naar droge periode.
 • Het landschap is nog groen van het regenseizoen, maar het wild wordt hierdoor moeilijker te spotten.
 • De wegen zijn opgedroogd, waardoor ze beter begaanbaar zijn.

Laagseizoen (november tot en met maart)

 • Deze periode is het regenseizoen, ook wel ‘green season’ genoemd. De natuur staat volop in bloei.
 • Overdag is de temperatuur aangenaam, maar als het regent kan de temperatuur direct dalen tot 17 of 18 graden.
 • Veel jong wild wordt in deze periode geboren, maar sommige gebieden en wegen kunnen in deze periode onbereikbaar en onbegaanbaar worden.
 • Voor vogelliefhebbers is dit het aan te raden seizoen.
 • Prijzen liggen gedurende het regenseizoen een stuk lager dan in het hoogseizoen.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Botswana

°C 32 32 30 28 23 22 22 26 31 33 32 32
mm 95 83 72 41 12 4 3 5 14 43 67 89
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor Botswana?

Terug naar boven

Bezoekers hebben een paspoort nodig dat minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Botswana. Een visum is niet nodig.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

Voor een bezoek aan Botswana is het belangrijk om informatie in te winnen over de vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn er niet, tenzij je zeven dagen voordat je Botswana in reist in een gele koorts gebied of land bent geweest. Vaccinaties die voor Botswana worden aangeraden ongeacht verblijfsduur zijn die voor DTP en hepatitis A. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, is het aan te raden om een BMR inenting te halen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden is het aan te raden om inentingen te halen tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose. Kijk voor meer informatie over inentingen en voor het maken van een afspraak hier bij Meditel. In het noorden van Botswana komt malaria voor. Het wordt daarom aangeraden om malariatabletten en anti-muggenspray zoals DEET te gebruiken. Bedekkende kleding en/of een klamboe kunnen muggensteken voorkomen.

De hygiëne wat betreft het bereiden van eten en drinken is in Botswana anders dan in Nederland. De kans bestaat dat je reizigersdiarree oploopt is groot. Het is aan te raden om diarreeremmers en ORS mee te nemen. Ook kun je bilharzia (minuscule wormpjes die zich nestelen in de blaas of darmen) of filiriasis (minuscule wormpjes die zich in de lymfebanen nestelen) krijgen. Deze ziektes kun je oplopen door zwemmen of pootje baden in zoet water meren en rivieren en door mensen die gestoken zijn door besmette muggen. Vermijd daarom zoet water en ontsmet vaak je handen.

In de grote steden van Botswana bevinden zich redelijk moderne ziekenhuizen en is er een netwerk aan medische posten.

Geografie

Terug naar boven

Botswana is gelegen in zuidelijk Afrika en wordt omringd door Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zimbabwe, Namibië. Het is een relatief vlak land, waarvan een groot deel wordt bedekt door de Kalahari Woestijn. Botswana bestaat naast de woestijn uit grasland, savanne, moeras en bossen. De hoofdstad van Botswana is Gaborone. In Botswana wordt Setswana en officieel Engels gesproken.

Reizen binnen Botswana – Openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

Botswana beschikt over een bescheiden netwerk van binnenlandse vluchten en busverbindingen. Botswana is vooral leeg en enorm groot, waardoor openbaar vervoer eigenlijk alleen in de grote steden beschikbaar is. In de grote steden kun je gebruik maken van de lijnbus, taxi’s en kombis (witte minibusjes). De beste manier om Botswana te verkennen, is door een auto te huren en zelf te rijden.

Bussen

In en rond de grote steden van Botswana rijden een lijnbussen. De lijnbus legt geen grote afstanden af en komt alleen langs kleinere dorpjes langs de doorgaande weg. In het westen rijden ook veel minder bussen dan in het oosten. Kaartjes kunnen gekocht worden in de bus en hoeven niet van te voren gereserveerd te worden. De bussen zijn vaak vol en rijden langzaam.

Binnenlandse vluchten in Botswana

Rondvlucht boven de Okavango Delta

Rondvlucht boven de Okavango Delta.

Sir Seretse Khama International Airport is het centrale vliegveld van Botswana. Het ligt op vijftien kilometer van de hoofdstad Gaborone, is goed onderhouden en erg modern. De steden Maun, Kasane en Francistown hebben een eigen vliegveldje met fly-in vliegtuigjes. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Botswana, die ook vliegt op luchthavens in Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Goedkoop binnenlands vliegen zit er niet in. Een enkeltje Gaborone – Maun ligt namelijk tussen de €250 en €500.

Treinen

Botswana beschikt over enkele spoorlijnen, maar deze zijn niet geschikt voor passagiersvervoer.

Auto & motor

Aangezien de infrastructuur van Botswana in goede staat is, is zelf eropuit trekken met een (4WD) auto een aanrader. Houdt er wel rekening mee dat iedereen in Botswana links rijdt. Auto’s kunnen worden gehuurd in Gaborone en in Maun. Het is ook mogelijk om vanuit Zuid-Afrika een auto te huren en door te rijden naar Botswana. Alleen de doorgaande wegen zijn geasfalteerd. De overige wegen bestaan uit zand- of modderwegen. Vooral in het regenseizoen wordt aangeraden om met een 4WD auto te rijden, omdat de wegen dan minder begaanbaar zijn.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer in Botswana bestaat uit de bus, taxi’s en de kombis. Het nadeel van reizen met lokaal vervoer is dat bussen en taxi’s alleen in de grotere steden rijden en naar de kleine dorpjes langs de doorgaande weg. Grote afstanden worden hiermee dus niet afgelegd. De kombis leggen een vaste route af, maar stoppen overal om passagiers in- en uit te laten stappen. Ze vertrekken als ze helemaal vol zijn en hebben dus geen vaste vertrektijden. De kombis zijn niet goed onderhouden en het wordt afgeraden om hier gebruik van te maken.

Eten & drinken

Terug naar boven

Het eten in Botswana bestaat voornamelijk uit de landbouwproducten van het land. Vooral vleesgerechten met rundvlees en wild dat van speciale privé wildfarms afkomstig is, zie je terug in de Botswaanse keuken. Vaak worden deze gerechten geserveerd met ‘pap’ gemaakt van zacht maïs. In de hoofdstad Gaborone is er een grotere verscheidenheid aan restaurants, van Italiaans tot Chinees. De inwoners van de afgelegen gebieden houden van moroma, een ondergrondse knol, en eetbare paddenstoelen. Een traditioneel hapje is ook de mopane worm, een rups die wordt bereidt in warm as, wordt gekookt in zout water of wordt gefrituurd. Fruit wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika, evenals wijn en sterke alcoholische dranken. Het kraanwater in Botswana is in de steden geschikt voor consumptie. Toch wordt aangeraden om mineraalwater aan te schaffen om reizigersdiarree te voorkomen.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

De munteenheid in Botswana is de Pula (BWP), wat ‘regen’ betekent. De koers staat momenteel op €1,- voor 11.349 BWP. Eén Pula is onder te verdelen in 100 Thebe, maar dat wordt bijna niet meer gebruikt. In Nederland is de Pula niet verkrijgbaar. Bij pinautomaten in Botswana is het bij negen van de tien automaten alleen mogelijk om een VISA kaart te gebruiken. Zelden wordt een Nederlandse bankpas met Maestro geaccepteerd. Bij accommodaties, winkels en restaurants worden VISA creditcards geaccepteerd en bij een enkele ook een Mastercard. Ook kun je bij diverse grotere accommodaties geld wisselen. Het gebied tussen Francistown en Gaborone kent weinig of geen banken. Daarom wordt aangeraden om bij een bank direct voldoende geld op te nemen. In Botswana liggen de prijzen van eten en drinken gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Een St. Louis biertje kost gemiddeld 12 Pula (€1,05) en een hoofdgerecht in een kwalitatief redelijk goed restaurant kost gemiddeld 60 Pula (€5,30).

De veiligheid in Botswana

Terug naar boven

Botswana is een relatief veilig land en de criminaliteit is erg laag in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Mits goed voorbereid kun je in Botswana doorgaans veilig reizen. Wel is het belangrijk om altijd op waardevolle spullen te letten. De wegen zijn grotendeels goed geasfalteerd, maar het verkeer in Botswana vormt het grootste veiligheidsrisico. Het wordt afgeraden om na zonsondergang nog te rijden in verband met overstekend vee en beschonken chauffeurs. De wegen zijn onverlicht. Ook is het verstandig om altijd goed voorbereid op pad te gaan door voldoende water, reserveonderdelen voor de auto en genoeg brandstof mee te nemen.

Belangrijke feestdagen in Botswana

Terug naar boven

Voor elke feestdag in Botswana geldt dat de bevolking twee dagen vrij is in plaats van één. De belangrijkste feestdagen in Botswana zijn als volgt:

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 en 2 januari – Nieuwjaar
Geen vaste datum in maart of april – Maitisong festival (duurt negen dagen en vindt alleen plaats in Gaborone)
April – Pasen
1 mei – Dag van de arbeid en hemelvaartsdag
1 juli – Sir Seretse Khama Dag
30 september – Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december – Kerst

Top 3 Botswana specialisten

NRV

NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Riksja Namibië

Riksja Namibië

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Djoser
Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

Van Verre Afrika
Van Verre Afrika

Reizen op maat naar Afrika.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Meer over vliegen naar Botswana

Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

NRV
1. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Namibië
3. Riksja Namibië

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Botswana rondreizen


Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 831 Meer over vliegen naar Botswana