In Okavango Delta geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 23 Okavango Delta reiservaringen

Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana is met 15.000 km2 de grootste inlandse delta ter wereld. De Okavango Delta heeft zijn naam te danken aan de Okavango Rivier. In het noordwesten van Botswana valt deze rivier uiteen en vormt het een deltagebied van talloze rivierarmen en moerassen. De beste manier om de delta te ontdekken is te voet of met een mokoro, een soort kano die met een lange paal wordt voortgeduwd.

Vliegtickets Maun

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maun
V.a. 761 Meer over vliegen naar Botswana

Overnachten in Maun

Vergelijk alle hotels in Maun
Bekijk hotels

Natuur van de Okavango Delta

Okavango Delta

De Okavango Delta vanuit de lucht.

De Okavango Rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Hij ontspringt in het hoogland van Angola, vervolgt dan zijn weg door Namibië en mondt uit in de Kalahari Woestijn in Botswana. De ongerepte Okavango Delta bestaat uit ontelbare kanalen en stroompjes van de rivier die omringd zijn door riet-, lelie- en papyrusvelden. Tussen de kanalen en stroompjes door liggen eilanden die begroeid zijn met diverse bomen en struiken, zoals de ‘sausage tree’, de baobab en ‘umbrella thorn’ bomen. Naast de eilanden met hoge bomen bestaat de delta ook uit gras- en zandvlaktes waar voornamelijk mopane bomen groeien. Dit uitgestrekte, unieke natuurgebied is in 2014 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verscheidenheid aan wild in de delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta.

De verscheidenheid aan wild in de delta is enorm. Veel dieren die van water houden huizen in het gebied zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, maar ook olifanten, buffels, waterbokken en de groene meerkat. Op de drogere plekken in de Okavango Delta leven verschillende antilopen, giraffen, zebra’s, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden. Ook de zeldzame ‘roan’ en ‘sitatoenga’ antilopen zijn te vinden in de delta. Op de immens grote, open graslanden van de delta kan een kudde van wel 1000 buffels grazen: het perfecte jachtgebied voor leeuwentroepen. De neushoorn is in de Okavango Delta in de jaren ’60 uitgeroeid door stropers, waardoor deze alleen nog te zien is op Chief’s Island en sporadisch in de delta zelf. Maar het genoemde is nog maar een greep uit al het wild dat er in het park huist. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de delta is het broedgebied van 400 verschillende vogelsoorten.

Leeuw in de Okavango Delta

Op safari in de Okavango Delta

Mokoro safari in de Okavango Delta

Op safari met een mokoro.

Het wild in de Okavango Delta voelt zich het best thuis daar waar een goede balans is tussen water en land. Hierdoor zijn er gebieden met erg veel wild en gebieden waar veel minder wild is. De diverse lodges en campsites in de Okavango Delta bieden een variatie aan safari’s. Zo is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandelsafari te maken, op safari te gaan in een 4WD met een professionele ranger, al varend op safari te gaan in een traditionele mokoro (kano) of te paard op safari te gaan.

Voor degenen die graag zelfstandig reizen en liever een self-drive safari in de Okavango Delta willen doen, wordt het lastig, omdat bezoekers van de delta niet vrij mogen rondrijden. Wel is het mogelijk om een self-drive safari te doen in het Moremi Game Reserve dat in het centrale en oostelijke deel van de Okavango Delta ligt. Tip: om een beeld te krijgen van de uitgestrektheid van de Okavango Delta is een rondvlucht boven de delta aan te raden. De kleine vliegtuigjes vertrekken vanuit Maun. Vanuit de lucht is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden of krokodillen te zien.

Rondvlucht boven de Okavango Delta

Rondvlucht boven de delta.

Accommodaties en faciliteiten

In de Okavango Delta bevinden zich ongeveer 55 lodges en enkele private campsites. Al deze lodges zijn duurzaam gebouwd om het ecosysteem in de delta te bewaken. Massatoerisme wordt zoveel mogelijk vermeden en daarom zijn er geen budgetaccommodaties. Ondanks dat het kampvuur ’s nachts blijft branden, behoort een bezoek van wilde dieren op de private campsites tot de mogelijkheden. Tip: neem zelf voldoende drinkwater en voedsel mee voor een verblijf op een campsite, want niet alle campsites faciliteren dit.

Okavango Delta – hoe kom je er?

De toegang tot de Okavango Delta is beperkt en alleen mogelijk met een lichtgewicht vliegtuigje of per boot. De fly-in vliegtuigjes vliegen vanaf de luchthaven in Maun en brengen je naar diverse lodges in de privé wildparken. Bagage mag niet meer wegen dan 15 – 20 kilo en mag alleen in zachte reiskoffers worden vervoerd. Georganiseerde Botswana-rondreizen die de Delta bezoeken vind je o.a. hier via Tenzing Travel, SNP Natuurreizen of – zelf samen te stellen met bouwstenen – bij Riksja Travel.

Top 3 Botswana specialisten

NRV
NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kampeerreizen in groepsvorm of privé en luxe reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
Botswana Online

Zelf je Botswana en/of Namibië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Klimaat en beste reistijd Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana heeft een subtropisch klimaat. In de zomer variëren de temperaturen van 36 graden overdag tot 15 graden ’s nachts. In de winter varieert het van 30 graden overdag tot 5 graden ’s nachts. Per regio valt er een verschillend aantal millimeter regen.

De Okavango Delta is het enige gebied in Botswana dat een omgekeerd seizoen heeft. Het water van de Okavango Rivier doet er namelijk ongeveer een half jaar over om bij het zuidelijkste punt van de delta te komen, waardoor de waterstand op z’n hoogst staat in het droge seizoen. Het stijgende water zorgt voor veel plantgroei, waardoor het wild weer naar de delta toe wordt getrokken. De beste reistijd om veel wild te kunnen zien, is daarom tussen november en maart. Dit geldt ook voor de vogelliefhebber.

Reisinspiratie

Alle Botswana artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Botswana

Bekijk de top 10 Botswana rondreizen

23 Okavango Delta reiservaringen en tips



  • 51 landen bezocht
    27 reviews
    7 waarderingen

    “met de mokoro op ontdekkingstocht”

    Geplaatst 24-02-2018

    Het was een bijzondere ervaring, met z'n tweeen in een mokoro-bootje met een 'poler' door de Okavango Delta. Het was ook erg leuk om zelf een beetje de mokoros uit te proberen. Het kamperen was een bijzondere ervaring, vooral doordat je in principe midden in de rimboe bent en theoretisch wilde dieren om je tent kunnen lopen. De wandelsafari was ook bijzonder, alhoewel ik het prima vond, dat we geen gevaarlijke dieren hebben gezien.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    29 reviews
    5 waarderingen

    “Prachtige natuur waar je volledig tot rust komt.”

    Geplaatst 28-11-2017

    Met een zogenaamde mokoro ga je de Okavanga Delta in. Dit is een soort uitgeholde boomstam. Je hoeft niet bang te zijn dat je zelf moet varen, want dit wordt door de dorpsbewoners voor je gedaan.
    En werkelijk alles gaat mee in deze kleine kano, van je tent en slaapmatje tot eten en drinken voor 2/3 dagen.
    Eenmaal in de delta kun je volledig genieten van de natuur. Er is hier werkelijk niets. Geniet van een mooie wandeling waarbij je met een beetje geluk de big five kunt spotten.
    Ook is er vaak de mogelijkheid om te zwemmen in de delta, vraag hierbij altijd goed waar het veilig is, want de rivier zit vol met krokodillen en nijlpaarden.
    In het kamp weten de locals ondanks dat er weinig is de heerlijkste maaltijden op tafel te zetten. Verwacht verder geen luxe in het kamp, want een wc of douche is er niet aanwezig.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 48 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “water, water en nog eens water”

    Geplaatst 27-11-2017

    In een uitgeholde boomstam achtervolg je de nijlpaarden door het riet. 's Avonds zet je je tent op op een van de duizenden eilandjes en als je eenmaal in bed ligt hou je je adem in.....
    .....nadat de olifanten je tent voorbij zijn geslopen en de leeuwen gestopt zijn met brullen val je in een onrustige slaap.
    De dag begint al weer vroeg en zal op dezelfde manier verlopen als gisteren.
    GEWELDIG!!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 47 landen bezocht
    27 reviews
    16 waarderingen

    “Mooiste plek ter wereld”

    Geplaatst 20-11-2017

    Absoluut het hoogtepunt van je reis. Vlieg er overheen met een klein 6 persoonsvliegtuigje. Vaar rustig met een grote boot door de kanalen. Verplaats je met een speedboot door de Delta. En uiteraard is een tochtje in een mokoro een absolute must. Wij kampeerden op meerdere onbewoonde eilandjes, met nijlpaarden, hyena's, olifanten en leeuwen vlak bij onze tent 's nachts. Hiken over de vele eilandjes is ook geweldig. Een absolute aanrader.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 19 landen bezocht
    13 reviews
    1 waardering

    “Wat een rust! ”

    Geplaatst 19-11-2017

    Een bezoek aan de Okavano Delta mag niet ontbreken bij een reis door Botswana! De okavango kan alleen worden bezocht met een Mokoro. Dit is officieel een uitgeholde boomstam, tegenwoordig worden toeristen alleen nog in de plastic variant vervoerd. Geweldig dat de nijlpaarden op ongeveer 10 meter afstand voorbij komen en dat de krokodillen overal kunnen zitten. Neem zelf iets van een handdoek mee. Dit is handig mocht je natte voeten krijgen maar ook fijn om even op te zitten in de Mokoro.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 22 landen bezocht
    13 reviews
    3 waarderingen

    “Wauw, wauw, wauw! ”

    Geplaatst 12-11-2017

    Ik heb de Okavango Delta bezocht als onderdeel van een overland-trip met een organisatie. En wauw, wauw wauw, dit was het hoogtepunt van de reis! De Okavango Delta is een grote delta in Botswana waar de enige mogelijkheid tot verplaatsen Mokoros (een soort kano's) zijn. Met een aantal gidsen zijn we in deze mokoros gestapt om op onze kampeerplek te komen, waar we 2 nachten geslapen hebben. Verwacht geen luxe, het toilet is gewoon een gat in de grond, maar wel heel veel gezelligheid, mooie natuur en geweldige ervaringen. Het is bizar om 's nachts in je tent te liggen en het geluid van hyena's of leeuwen te horen. Nog mooier is het om de dag erop een voettocht te maken door de Delta (met gidsen met wapens), en hier zelfs vlakbij enorme kuddes giraffen en olifanten te komen! Een onvergetelijke ervaring die ik iedereen aanraad.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    34 reviews
    17 waarderingen

    “Mokoro Trip Maun”

    Geplaatst 08-11-2017

    Maun Botswana is een van beste toegangspoorten voor de Okavango Delta, beste tip is om hier een lokale mokorotrip te boeken met een persoonlijke gids. en deze jou laten rondleiden door het gebied. Vaak luisteren deze gidsen ook nog specifiek naar wensen die je mocht hebben omtrent bezichtingingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 33 landen bezocht
    13 reviews
    10 waarderingen

    “In een boomstam door de delta”

    Geplaatst 07-11-2017

    In de uitgeholde boomstam glijd je langzaam door het spiegelgladde knalblauwe water van de groene delta. De gedachte dat hier krokodillen en nijlpaarden kunnen zitten komt niet eens bij mij op. In een veld verderop spot onze gids een groepje Maribu's. Verder is het stil.

    Midden in de Kalahari woestijn in Botswana bevindt zich een oase van groen. Dit is de plek waar de rivier de Okavango mondt. Niet in de zee, wat bij veel delta's het geval is, maar midden in een laaggelegen deel van de deze droge woestijn. De hoeveelheid water in de Okavangodelta is sterk afhankelijk van de seizoenen. Na het regenseizoen in het hooggebergte van Angola komt het water halverwege de zomer aan in het noorden van de delta. De overstromingen bereiden zich door het minimale hoogteverschil zeer langzaam uit, waardoor het water pas 6 maanden later het zuiden bereikt. Dit water trekt grote hoeveelheden wild aan. Een groot deel van het water verdampt en het overige deel trekt in het zand van de Kalahari, waarna er een nieuwe droge periode begint. Wij bezochten de zuidrand van de delta in mei. Het water begon hier toen al te stijgen, maar we waren helaas te vroeg voor de echte grote overstromingen.

    Vanuit Maun kun je een kano en kampeerexcursie in de Okavangodelta maken. Dat kan op 2 niveau's. Heel exclusief en duur, waarbij je met een vliegtuigje wordt ingevlogen naar het midden van de delta (vast waanzinnig, maar de prijzen gaan dan al snel naar honderden euro's per persoon per nacht) of een stuk betaalbaarder langs de rand van de delta. Wij kozen voor die laatste :)

    Samen met onze gids Stuart, kok Captain Morgan en 2 hulpjes gingen wij op pad. Terwijl de kok en hulpjes vooruit gingen om het kamp op te slaan maakten wij samen met Stuart een ontspannen tochtje door de rustige kreken van de delta. Het begin van de tocht was een beetje 'druk', omdat alle toeristen tegelijkertijd vertrekken, maar dit waaierde gelukkig snel uit. Eenmaal aangekomen was onze ruime tent met heerlijk bedje al opgezet. Een stukje verderop werd een gat gegraven dat ik combinatie met een toiletbril op pootjes onze bushtoilet vormde. Na een lunch en een beetje relaxen in het kamp maakten we een korte wandeling. We zagen zebra's en gnoes, maar de gids kon ons ook veel vertellen over poep en termietenheuvels. Bij terugkomst stond er een heerlijke maaltijd op ons te wachten op een knus gedekte tafel incl. wijn en bush television (kampvuur). Bij het vuur vertelde de crew spannende bushverhalen.

    Op dag 2 vertrokken we vroeg voor de volgende wandeling. Deze was een stuk langer en onderweg zagen we dan ook veel meer wild. Nadat we een hele tijd olifantensporen volgden, hebben we de betreffende beesten ook gevonden. Waanzinnig! En best een beetje spannend om zulke grote beesten van achter te besluipen :) Na een fijne lunch begonnen we aan de terugreis in onze Mokoro. Geen nijlpaarden en krokodillen gezien (gelukkig).

    Na terugkomst in Maun hebben wij onze vakantie afgesloten met een vlucht over de Okavango delta. Dit is echt waanzinnig, en mogelijk nog mooier als er meer water is. Vanuit een klein vliegtuigje spot je olifanten, gigantische kuddes buffels en veel meer. Let op: Door het vele cirkelen van het vliegtuig kan de vlucht iets minder leuk zijn voor degenen met wagenziekte...

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    26 reviews
    11 waarderingen

    “Okavango delta, 1 woord: geweldig”

    Geplaatst 21-10-2017

    Het kamperen in de okavango delta was een fantastische ervaring. 's nachts hoor je nijlpaarden vanuit je tentje. Overdag vaar je in een kano tussen de nijlpaarden. Best een beetje spannend maar zo gaaf om zo dichtbij de nijlpaarden te zijn. Je bent echt midden in de natuur! Verder ook krokodillen en veel vogels gezien. Echt een aanrader!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 54 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Prachtige natuur vanuit een boot”

    Geplaatst 20-10-2017

    Hoewel de meeste mensen met een kano de Okavango delta in gingen, hebben wij deze met een motorboot bezocht. Je mag namelijk pas vanaf 12 jaar in een kano en wij reisden met onze zoon van 4. Vanuit de boot zagen we van dichtbij veel nijlpaarden en krokodillen. Verder veel ander wild. Het was januari en dat is niet de beste tijd om veel wild te spotten. Maar de omgeving is prachtig. Kun je nagaan hoe het is als je wel in het droge seizoen komt (wanneer veel wild naar de waterrand komt om daar te drinken).

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Okavango Delta reiservaring en tips!

Ben jij in Okavango Delta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Botswana specialisten

NRV

NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Riksja Namibië

Riksja Namibië

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Djoser
Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

Van Verre Afrika
Van Verre Afrika

Reizen op maat naar Afrika.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Meer over vliegen naar Botswana

Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

NRV
1. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Namibië
3. Riksja Namibië

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Botswana rondreizen


Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 831 Meer over vliegen naar Botswana