27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023

Buurlanden: vriend of vijand, verbonden door cultuur of landschap of juist niet. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je bepaalde buurlanden tegelijk bezocht moet hebben.

Door Miranda van Hooft

Thailand & Laos

Thailand & Laos

Waar menig toerist Thailand al van zijn bucketlist heeft afgevinkt, kent men in Laos het woord ‘massatoerisme’ nog niet (feeststadje Vang Vieng – op backpackersroute richting Vietnam – uitgezonderd…). Kijk er niet raar van op als een Laotiaan aan je vraagt of je in je land van herkomst ook olifant rijdt. Reis per ‘slow boat’ vanuit noord Thailand (Chiang Khong- Huay Xai grensovergang) over de Mekong naar Luang Prabang. Door de vele tempels en monniken die daar wonen en studeren ademt dit magische prachtstadje een unieke, ontspannen sfeer uit. Een sfeer die in de rest van Laos nóg relaxter is. Trek het binnenland in over onverharde wegen langs scharrelende kippen en spelende kinderen. Bezoek sowieso de vlakbij Luang Prabang gelegen Kuang Si watervallen waar je een duik kan nemen in het helder blauwe water. Aanschouw de karstrotsen in de prachtige omgeving van Vang Vieng, stop en overnacht in slaperige rivierplaatsjes als Nong Khiaw en Muang Ngoi en ga wandelen naar authentieke stammendorpjes bij Luang Namtha in het uiterste noorden. Van hieruit rijd je per busje in enkele uren weer naar de Thaise grens rijdt. In noord-Thailand baseer je je bijvoorbeeld nog een weekje in het heerlijke Naga Hill Resort (€25 per nacht!), vanwaar je met een eigen huurauto uitstapjes maakt naar bijvoorbeeld de ‘Golden Triangle’, de grensregio met Myanmar en Laos, of de avondmarkt in het nabijgelegen Chiang Rai. Vanuit deze stad vlieg je makkelijk terug naar de Thaise hoofdstad Bangkok.

Georganiseerde combinatiereizen door Thailand en Laos vind je bij o.a. Shoestring, Djoser, ANWB Vakanties, 333TRAVEL en Stip Reizen. Op Thailand online kun je je eigen Thailand-Laos-rondreis samenstellen met bouwstenen. De zelfdoener begint zijn reis in Bangkok (vanaf €447 retour) en reist vanaf hier naar Chiang Rai en de grensovergang bij Chiang Khong.

Peru & Chili

Peru & Chili

Zuid-Amerika biedt een enorme variatie aan landschappen: van jungle tot gletsjers en van besneeuwde bergtoppen tot woestijn. Er is geen betere manier om deze diversiteit te ervaren dan door een bezoek te brengen aan Peru én Chili. Begin in zuid Peru met een bezoek aan de majestueuze oude Inca-stad Machu Picchu, gelegen tussen de bergtoppen van de Andes. Trek vanuit daar door naar het grootste regenwoud op aarde: de Amazone. Vervolg je route door de Colca Canyon met een diepte van 3400 meter en zijn beroemde ‘condors’ (gieren) en steek vervolgens de grens met Chili over richting de Acatama woestijn met ’s werelds hoogst gelegen El Tatio geisers. Reis verder naar het zuiden door dit 4300 km lange land: langs de Colchagua vallei met zijn wijnvelden, naar de in het zuiden gelegen Torres del Paine, bergtorens die 2000 meter boven de Patagonische steppe uitsteken. Eindig tot slot in het meest zuidelijke puntje van Chili in Los Lagos met zijn turquoise gletsjers en besneeuwde vulkaan toppen, waar elk jaar tussen oktober en maart 60.000 pinguïns zich verzamelen om jongen te krijgen.

Georganiseerde combinatiereizen door Peru en Chili (soms ook inclusief Bolivia en/of Argentinië) vind je hier bij o.a. Koning Aap, ANWB Vakanties en Djoser. Op Peru online kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen. De zelfdoener vliegt eerst op de Peruviaanse hoofdstad Lima (vanaf €850 retour) en reist vanuit hier over land op per binnenlandse vlucht naar Cusco/ Machu Picchu.

Belize & Guatemala

Belize & Guatemala

Belize en Guatemala liggen beiden in Midden-Amerika, maar dat is niet het enigste wat ze samen delen. Zo zijn er de overblijfselen van de oude Maya cultuur, in de vorm van vele archeologische plekken zoals Tikal (Guatemala) en Caracol (Belize). In Guatemala is de Maya cultuur zelfs nog steeds levend in dorpjes zoals Rabinal en de heilige plaats Laguna Chicabal. En de bedreigde zwarte brulaap, die komt naast Zuid-Mexico alleen nog voor in deze twee landen. Toch zijn er ook verschillen: in Guatemala hebben de Spanjaarden prachtige koloniale bouwwerken achtergelaten, van de gekleurde oude huizen in Antigua tot de kathedraal van Guatemala-Stad. Op zoek naar avontuurlijke outdoor activiteiten? Ook dan heeft Guatemala genoeg te bieden: van vulkaan beklimmen tot trektochten door het regenwoud. Bijkomen kun je weer perfect doen aan de tropische kust van Belize. De kilometers aan witte zandstranden en blauwe zee, doen eerder denken aan de Caribbean dan aan Midden-Amerika (tip: het eilandje Caye Caulker!). Dit maakt Belize ook meteen het snorkel en duikwalhalla van Midden-Amerika. Want langs de hele kustlijn van Belize ligt ’s werelds 2de langste koraalrif met meer dan 100 koraalsoorten en 500 vissoorten, met uiteraard het beroemde Great Blue Hole, een van de meest unieke duikplekken op aarde. Kortom: Belize en Guatemala een perfecte mix van koloniaal Midden-Amerika en de Cariben! Qua route en aanvliegplek kan het logisch zijn om ook een stukje Mexico mee te pakken.

Georganiseerde combinatiereizen door Belize en Guatemala (vaak inclusief Mexico) vind je hier bij o.a. TUI, Kras en Shoestring. Op Mexico online kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen. De zelfdoener vliegt eerst op bijvoorbeeld Cancun (vanaf €549 retour met Arkefly) in Mexico en reist vanuit hier over land, door Yucatan, richting de grens met Belize en vervolgens Guatemala.

Namibië & Zuid-Afrika

Namibië & Zuid-Afrika

Een reis naar Afrika is natuurlijk niet compleet zonder de welbekende ‘Big Five’ te hebben gezien. Dit kun je uitstekend doen in het beroemde Kruger National Park gelegen in Zuid-Afrika; al jarenlang een van de populairste wildparken ter wereld. Maar mocht je op zoek zijn naar een rustigere plek, overweeg dan de uitgestrekte Namib woestijn in buurland Namibië. Deze oudste woestijn ter wereld strekt zich uit van noord naar zuid langs de Atlantische kust. En dat is niet het enige. De Namib woestijn is onderdeel van Afrika’s grootste natuurreservaat: Namib-Naukluft National Park, met ook de Sossusvlei en de Dodevlei. Hier vind je vooral dieren als slangen, gekko’s, hyena’s, gemsbokken en jakhalzen. Los van een unieke flora en fauna en de bizarre, droge, maanachtige landschappen vind je in Namibië ook unieke oude volksstammen (zoals de Himba’s), die weer erg contrasteren met de vele Duits-koloniale invloeden die je vooral in hoofdstad Windhoek ervaart (brot und bratwurst!). Door deze twee landen te bezoeken kom je niet alleen thuis met die welbekende foto’s van Afrika.

Georganiseerde combinatiereizen door Namibië en Zuid-Afrika (soms ook inclusief een stukje Botswana en Zimbabwe!) vind je hier bij o.a. Djoser, Koning Aap, ANWB Vakanties en Sawadee. Op Zuid-Afrika online of bij Tenzing Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen. De zelfdoener vliegt eerst op Kaapstad en reist overland per huurauto (idealiter een 4×4). Complete flydrives met vliegticket én autohuur vind je bij Travelafrika.nl.

China & Tibet

China & Tibet

Dat China & Tibet niet de beste buren zijn is al jaren een feit. Zijn het eigenlijk wel twee aparte landen? Daar denkt men in China en Tibet soms anders over. Feit is wel dat het twee geweldige reisbestemmingen zijn om te combineren. China, één van de grootste landen ter wereld, niet alleen in oppervlakte maar ook in bouwwerken: zo vind je er natuurlijk de Chinese Muur, het terracotta leger en de Verboden Stad. Stap in Xining, het laatste station in China, op de Himalaya Express en laat je in 24 uur over hoogvlaktes met jaks en besneeuwde bergtoppen naar de op 3.650 meter hoogte gelegen Tibetaanse hoofdstad Lhasa rijden. Bij aankomst lijkt het alsof je China niet verlaten hebt, maar laat je niet bedriegen door de hoofdstraat gevuld met Chinese winkels. Want zet drie stappen in een zijstraat en je staat op de filmset van ‘Seven years in Tibet’. Smalle straatjes gevuld met huizen, de slager die zijn vlees vanaf een kar verkoopt en Tibetanen die met hun gebedsmolens hun dagelijkse ronde lopen op de Bakhor route bij de Jokhang tempel. Eenmaal in Tibet merk je dat er echt twee compleet verschillende culturen naast elkaar bestaan. Los van de unieke eigen cultuur maken ook de weidse, ruige berglandschappen, de yaks, de gebedsvlaggen en de schitterende paleizen (hoogtepunt: het Potala Paleis met meer dan 1.000 kamers en 200.000 beelden!) Tibet tot een volstrekt unieke plek op deze aardbol.

Georganiseerde combinatiereizen door China en Tibet (soms ook inclusief Nepal) vind je bij o.a. Djoser, Koning Aap, ANWB Vakanties en Shoestring. Op China online kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.


 , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)