In Phnom Penh geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 23 Phnom Penh reiservaringen

Phnom Penh

Phnom Penh is geen Aziatische metropool zoals Bangkok of Kuala Lumpur. In Phnom Penh vind je geen super-de-luxe shoppingcentra en megamoderne wolkenkrabbers. De architectuur is hier wat meer ‘geïmproviseerd’, met half gerestaureerde (of soms ronduit afbrokkelende) Frans koloniale panden, rommelige woonhuizen met golfplaten-daken en smalle stinksteegjes. Maar combineer dit met enkele indrukwekkende religieuze bouwwerken, sfeervolle parkjes en broeierige markten en je krijgt een fascinerend geheel. Ondanks zijn heftige verleden zie je in het Phnom Penh van nu juist de levenslust. Cambodja blijft een arm land, maar onder de locals is een nieuw elan te merken: er wordt veel gelachen, vrolijk gegroet en volop ‘geleefd’ en genoten. Dat laatste gebeurt zeker aan de gezellige rivierpromenade Sisowath Quay, gelegen aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap rivier.

Vliegtickets Phnom Penh

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Phnom Penh
V.a. 723 Meer over vliegen naar Cambodja

Overnachten in Phnom Penh

Vergelijk alle hotels in Phnom Penh
Bekijk hotels

Geschiedenis van Phnom Penh

Phnom Penh werd jarenlang gezien als één van de mooiste steden van Azië. Daar kwam verandering in nadat het Rode Khmer regime, onder leiding van Pol Pot, de hoofdstad in handen nam. Een gitzwart hoofdstuk in de geschiedenis van Phnom Penh. Ook hiervoor kende de stad al een roerige tijd. In 1431 werd Phnom Penh de hoofdstad van het Khmer-rijk. De stad bloeide vooral op toen in 1886 de regering zich vestigde in de stad. Onder andere het regeringspaleis en de Zilveren Pagoda werden gebouwd. De Fransen legden kanalen aan voor de afwatering van moerassen rondom de stad. Daarnaast bouwden ze wegen en een haven. Tot en met de jaren ’20 van de 20e eeuw stond Phnom Penh bekend als de parel van Azië. Maar daar kwam verandering in toen de Verenigde Staten tijdens de Vietnamoorlog het platteland van Cambodja bombardeerden. Vele Cambodjanen vluchtten vervolgens naar de stad. Hierdoor groeide het inwonersaantal explosief en ontstonden er vele geïmproviseerde wijken met armoedige architectuur. In 1975 woonden er meer dan twee miljoen mensen in Phnom Penh. Op 17 april, tijdens Cambodjaans nieuwjaar, viel de Rode Khmer Phnom Penh binnen en ontruimden ze bijna de hele stad: iedereen moest het platteland op om daar te werken aan de opbouw van een ‘agrarische staat’. In 1979 lukte het de Vietnamezen om de Rode Khmer uit de hoofdstad te verjagen. In de periode daarna keerden veel inwoners langzaam terug. Phnom Penh was in die jaren echter nog een soort wetteloze, ruige stad met veel prostitutie en criminaliteit. Na een lange wederopbouw woonden er in 1998 weer 862.000 inwoners in Phnom Penh. Anno nu is dat aantal gegroeid tot circa 1,5 miljoen inwoners. Vooral de laatste tien jaar heeft de stad zich positief ontwikkeld.

Royal Palace

Royal Palace van Phnom Penh

Het imposante Koninklijk Paleis (Royal Palace) van Phnom Penh is een goed voorbeeld van Cambodjaanse architectuur uit de 20e eeuw. Het is paleis is over het algemeen gesloten voor bezoekers en toeristen, maar er zijn enkele gebouwen die bezocht kunnen worden. Het is zelfs mogelijk het paleis te bezoeken wanneer de koning aanwezig is. Als de blauwe vlag wappert, weet je dat de koning zich in het paleis bevindt. Het paleis heeft verschillende hallen waar je religieuze en koloniale elementen terug ziet. Tegenover het paleis ligt een plein met veel groen en gras. Je ziet hier veel locals picknicken of spellen spelen. Maar het plein heeft ook andere functies: zo nu en dan worden hier speeches gehouden voor het Cambodjaanse volk. Een bezoek aan het paleis kost je ongeveer €5,50 en €10 met gids. Houd wel rekening met de kledingdracht: ellebogen en knieën moeten bedekt zijn.

Sisowath Quay

Phnom Penh

Het oude centrum met rechts boulevard Sisowath Quay.

Schuin tegenover het Koninklijke Paleis vind je Sisowath Quay, de historische rivierpromenade aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap-rivier. Langs de oevers van de rivier ligt gras en staan er bankjes. Aan de andere kant van de straat liggen gezellige bars en restaurants. Cambodjaanse families komen op Sisowath Quay samen om het leven te vieren. Er wordt gepicknickt, gebadmintond en er worden spelletjes gespeeld. De bars en restaurants worden vooral ’s avonds druk bezocht door toeristen, waardoor Sisowath Quay ook een erg sociaal en levendig karakter krijgt. Je kunt op Sisowath Quay allerlei soorten restaurants vinden, zowel Cambodjaanse als Westerse restaurants. Aan de noordkant van Sisowath Quay vind je ook de night market van Phnom Penh. Hier kun je terecht voor echte Cambodjaanse kleden en andere souvenirs.

Sisowath Quay

Monnikken lopen over Sisowath Quay, bij zonsondergang.

National Museum

Ten noorden van het Koninklijk Paleis ligt het rood geverfde Nationaal Museum. Het design van het museum vormt een combinatie van Franse en Cambodjaanse architectuur. In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Cambodja, van de 6e eeuw tot en met nu. Het museum bestaat uit vier galerijen, elk over een eigen tijdperk. Het Angkor Thom tijdperk krijgt veel aandacht. Je vindt hier beelden, sculpturen, schilderijen, foto’s en filmpjes. Daarnaast is de boot die de koning van Cambodja gebruikte om te reizen over het Tonlé Sap-meer geprojecteerd in dit museum. De entreeprijs bedraagt ca. €9.

Nationaal Museum in Phnom Penh

Het Nationaal Museum in Phnom Penh.

Psar Thmei – de centrale markt

In het centrum van Phnom Penh ligt een bijzonder gebouw: de okergele Psar Thmei, oftewel de overdekte ‘nieuwe markt’, waar gehandeld wordt in alle mogelijke goederen. Het is de grootste en drukste markt van Phnom Penh. Het donkergele gebouw stamt uit 1937 en werd ontworpen door Franse architecten in de art deco-stijl. Het is dusdanig ontworpen dat het zelfs in het warmste deel van de dag koel blijft.

Psar Thmei markt

De overdekte Psar Thmei markt. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

In een vredige buurt van Phnom Penh staat het voormalige hogeschoolgebouw Toul Svay Prey. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, veranderden zij deze school in een primitieve gevangenis en martelkamer met de naam S21. Het schoolgebouw is nog precies zo ingericht zoals de Rode Khmer de gevangenis hadden ingericht. Toch is het nog duidelijk te zien dat de gevangenis in eerste instantie een school was. Klaslokalen werden veranderd in gevangeniscellen met verschillende gradaties in ‘luxe’. Sommige klaslokalen dienen als één cel, maar sommige lokalen zijn verdeeld in tientallen kleine hokjes waar eveneens mensen gevangen genomen werden. Van 1975 t/m 1979 werden twintigduizend slachtoffers opgesloten en vervolgens gemarteld. Tegenwoordig dient de gevangenis als museum en is het een monument ter nagedachtenis van de duizenden Cambodjanen die zijn omgekomen door het Rode Khmer regime. Er hangen vele indrukwekkende foto’s van slachtoffers aan de muren en de kille sfeer in de voormalige klaslokaal-cellen geeft je kippevel. Lees hier meer informatie over Tuol Sleng.

Tuol Sleng Genocide Museum

Binnenplaats van het Tuol Sleng Genocide Museum.

Tuel Sleng Museum

Martelkamer in het Tuol Sleng Museum. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

Choeung Ek – ‘The Killing Fields’

Een bezoek aan de Killing Fields buiten Phnom Penh zal je voor altijd bijblijven. In 1980 werden hier, verdeeld over 86 massagraven, maar liefst 8985 lichamen gevonden; allemaal lichamen van slachtoffers van Pol Pot en zijn Rode Khmer regime. Velen die hier vermoord zijn, zijn eerst gemarteld in de Tuol Sleng/S21 gevangenis in het centrum van Phnom Penh. Mannen, vrouwen en kinderen zijn op de Killing Fields vermoord op de meest bizarre manieren om geld te besparen: met bijlen, stokken en stompe scheppen werden zij geslagen tot zij, geblinddoekt en met hun handen vastgebonden, dood neervielen in de graven. De reden voor deze brute massamoord was het bizarre ideaal van de Rode Khmer. Zij wilden van Cambodja een communistisch land maken dat rijst-export-land nummer één zou zijn. Dat betekende dat iedereen gelijk moest zijn. Mensen kregen dezelfde kleding aan, deden hetzelfde werk en woonden in aftandse dorpen in bamboehutten. Veel mensen kwamen om door honger en het zware onmenselijke werk. Families werden uit elkaar gerukt, kinderen werden opgeleid tot soldaten en naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat het geweldig ging met het land. Alle intelligente mensen die de Rode Khmer als een bedreiging zag, zoals professoren, studenten, doktoren, mensen die Engels spraken en zelfs mensen met een bril, werden vermoord. Lees hier meer informatie over de Killing Fields

The Killing Fields

Gruwelijkheden in The Killing Fields. Foto door Alfons Taekema.

The Killing Fields

Armbanden worden hier achtergelaten ter nagedachtenis. Foto door Alfons Taekema.

In het midden van de Killing Fields staat een witte stupa. In deze stupa vind je duizenden verminkte skeletten van mensen die tussen 1975 en 1979 hier zijn vermoord. Om meer te weten te komen over deze lugubere tijd, kun je bij een bezoek aan de Killing Fields een bandje met een Nederlandse gids krijgen. Deze gids vertelt je per plek over alles wat er is gebeurd tijdens deze inktzwarte periode.

The Killing Fields

Schedels in de centrale witte stupa.

Phnom Penh – hoe kom je er?

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Dat betekent dat het vanuit alle windstreken mogelijk is om in Phnom Penh te komen. Je kunt vanuit verschillende plaatsen in Cambodja met de bus komen. Via Siem Reap is het zelfs mogelijk om over het Tonlé Sap-meer met de boot naar de hoofdstad te komen, een geweldige boottrip. Dit kost ongeveer €16. Vanuit het buitenland, en ook vanuit Siem Reap, is het mogelijk om naar Phnom Penh te vliegen. Meest logische aanvliegroute vanuit Nederland is met één overstap in Bangkok, te boeken vanaf zo’n €725.

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja
Riksja Cambodja

Zelf je Cambodja reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Phnom Penh

De beste periode om Phnom Penh te bezoeken, is van november t/m februari. Dit is het droge seizoen waarin het nog niet te warm is. Na februari lopen de temperaturen op, waardoor het onaangenaam kan zijn om door de toch al zo broeierige stad te lopen.

Reisinspiratie

Alle Cambodja artikelen

Cambodja rondreis aanbiedingen

23 Phnom Penh reiservaringen en tips • 19 landen bezocht
  26 reviews
  1 waardering

  “Macabere uitvalbasis”

  Geplaatst 30-10-2017

  Phnom Penh is een verplicht onderdeel van elke Cambodja-reis, maar niet omdat het er zo mooi of sfeervol is. Phnom Penh bezoek je voornamelijk om je te verdiepen in de recente historie van Cambodja onder het schrikbewind van Pol Pot en de Rode Khmer. Rond Phnom Penh vind je de Killing Fields waar zogenaamde tegenstanders van het regime werden geëxecuteerd, en in Phnom Penh vind je de Tuol Sleng gevangenis, waar tegenstanders van het regime in erbarmelijke omstandigheden gevangen werden gehouden, gemarteld en vermoord. Er hangt geen fijne sfeer, maar je wordt wel met beide benen op aarde gezet.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 33 landen bezocht
  55 reviews
  16 waarderingen

  “Niet mijn favoriet”

  Geplaatst 28-10-2017

  De geschiedenis van Phnom Penh was erg interessant, maar de stad zelf vond ik niet erg geweldig. Ik vond de stad smerig. Het grand palace was wel interessante plek om naar toe te gaan, maar het was niet indrukwekkend. Het nationale museum was behoorlijk saai. Er zijn wel heerlijke restaurantjes, aan het water, waar je ook wat kunt drinken voor een leuke prijs. 's Avonds voelde ik me er niet helemaal veilig. Angkor Mithona Guesthouse was een verschrikkelijk hotel. Waarschijnlijk ben ik gedrogeerd in dit hotel. Echt af te raden om hier naar toe te gaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Phnom Penh”

  Geplaatst 28-10-2017

  Drukke stad maar ook veel geschiedenis. De killing fields en het S-21 museum zijn een must om te bezoeken. Erg indrukwekkend. De sanctuary net buiten de stad is ook leuk om naartoe te gaan op de scooter of met de tuktuk. De stad zelf is leuk om doorheen te lopen maar niet heel bijzonder.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  13 waarderingen

  “Killing Fields en Prison S-21”

  Geplaatst 25-03-2017

  Eigenlijk is het ongepast om hier de waardering 'geweldig' voor te geven, maar met de 5 sterren bedoel ik uiteraard te zeggen dat dit een must is om te bezoeken als je in Cambodja, Phnom Penh bent.

  De stad zelf vond ik niet zo spannend. Het was voor ons ook echt de uitvalsbasis om de Killing Fields en Prison S-21 te bezoeken. Vooraf lazen we dat een bezoek aan beiden zo indrukwekkend is, dat het een stempel drukt op je hele dag en dat je daar echt van bij zou moeten komen. In eerste instantie dachten wij (als nuchtere Nederlanders) dat het wel mee zou vallen, maar het was echt! Bij de Killing Fields is het mogelijk om een rondleiding te maken met een audioset, zelfs in de Nederlandse taal! Als je daar rondloopt en tegelijkertijd de verhalen hoort wat daar gebeurd is dan komt dat keihard binnen! Hetzelfde geldt voor Prison S-21. Dit is goed op 1 dag te combineren. Ook ik zal het advies geven, hou die avond vrij om bij te komen van alles wat je die dag hebt gezien en gehoord! Het geeft voldoende stof tot nadenken waar mensen blijkbaar allemaal toe in staat zijn...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  66 reviews
  17 waarderingen

  “Big City Phnom Penh”

  Geplaatst 14-01-2017

  Phnom Penh, een stad met mooie en minder mooie bezienswaardigheden maar allemaal de moeite waard! Bezoek het Royal palace en de Zilveren Pagode, je mag er niet naar binnen maar de bouwwerken zijn aan de buitenkant prachtig! Omgeven door mooi aangelegde tuinen. Regel een plattegrond bij je hotel en loop alle andere bezienswaardigheden in de stad af, je komt langs prachtige tempels, ziet mooie gebouwen in Franse stijl en ziet overal monniken. Voor souvenirs ga je naar de Russian Market, hier verkopen ze de leukste souvenirs, afdingen gaat wel erg stroef en bij veel kraampjes hadden we wel het idee dat het vrij duur was. Ga ook zeker naar de Central market en zie hier de (voor ons) gekste dingen, een slager waar varkensneuzen liggen, een visboer waar ze roggen verkopen en prachtig opgestapelde groenten en fruit.
  Een heel indrukwekkende uitstap is de Tuol Sleng gevangenis. Je krijgt hier een audio tour en kunt rond lopen in de gevangenis. Je leert veel over het heftige verleden van Cambodja. Spreek buiten de gevangenis een tuk tuk chauffeur aan en ga naar de Killing Fields. Wij waren hier 20 dollar aan kwijt. Ook bij de Killing Fields krijg je weer een audio tour, de rillingen lopen over je lijf als je hoort wat hier gebeurd is. Heel indrukwekkend, een must see wanneer Cambodja bezoekt.
  Hotels in Phnom Penh zijn er genoeg en in alle prijsklasses, wij verbleven in verschillende hotels, Suite Home Boutique Hotel en Spa was wel een favoriet. Dicht bij restaurant en bezienswaardigheden en heel vriendelijk personeel.
  Phnom Penh is een drukke grote stad, veel bezienswaardigheden zijn te voet de bezoeken maar voor sommige heb je echt een taxi of tuk tuk nodig. Scooter rijden zou ik hier echt afraden omdat het verkeer een chaos is.
  De mensen zijn vriendelijk, en sommige erg opdringerig, maar begrijpelijk, ze willen allemaal een centje verdienen aan de toeristen maar om de 5 meter aangesproken worden of je een tuk tuk wilt is op den duur gewoon vervelend.

  Nog een tip als je van ijs houd: ga naar Vito! Gevestigd in Street 19 achter the university of Fine arts.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 4 reviews
  2 waarderingen

  “Tegenstellingen ”

  Geplaatst 05-01-2017

  Phnom Penh heeft een grote indruk achtergelaten. Of het een positieve is? Daar ben ik nog niet helemaal uit.
  Het is voor mij de stad geweest waarbij tegenstellingen tussen arm en rijk niet groter konden zijn.
  De grote, luxe gebouwen tegenover de daklozen.
  Terwijl ik aan het eten ben lopen er vele kinderen en jonge meiden met baby's op hun armen voorbij op zoek naar geld en eten. Ondanks al het afraden kan ik mij moeilijk beheersen en geef ik wat van mijn snacks weg aan kinderen.
  De drukte in de stad is gigantisch. Waar ik in voorgaande plaatsen (bv. Siem Reap, Bangkok, Chiang Mai) veel afstanden te voet heb afgelegd is het hier eigenlijk noodzakelijk om in een tuktuk te stappen.
  Mijn eerste contact met Phnom Penh was een tuktuk chauffeur die mij waarschuwt en aanraadt mijn backpack en rugtas goed vast te houden. Waar ik mijn rugtas prima tussen mijn voeten durfde te zetten in de andere plaatsen houdt in deze hier goed vast. De tuktuks zijn afgeschermd met netten of doorzichtig zeil. Voor mij zegt dit al genoeg.
  Het hotel lag in een fijne wijk net buiten het centrum met zeer vriendelijke mensen. De bevolking is overal zeer vriendelijk en behulpzaak, een enkele chauffeur probeert een slaatje eruit te slaan...(logisch).
  De stad stinkt verschrikkelijk, bijna op het punt gestaan zelf ook zo'n mondkapje aan te schaffen voor deze stad.
  In de stad veel mooie gebouwen en verschillende keukens om lekker te eten. Zo heb ik hier in de stad heerlijk Libanees gegeten en ook heerlijk genoten van de Indonesische keuken.

  Zeer indrukwekkend en een wereld op zich is het Tuol Sleng museum (S21). Met de audiotour heb ik het museum bezocht. De audiotour is erg goed gedaan. Het biedt bijzonder veel informatie en wordt op een prettige en duidelijke manier verteld. Je kon ook een persoonlijke gids inhuren, blij dat ik dit niet gedaan heb. De gidsen van anderen doorliepen het museum redelijk snel. Met de audiotour kon ik mijn eigen tijd nemen.
  De verschillende lokalen in het oude schoolgebouw weten mij elke keer opnieuw te raken. Van te voren dacht ik, en mijn chauffeur ook, dat ik met 2 uur daar klaar zou zijn. Ik ben blij dat ik de chauffeur niet heb laten wachten en de tijd hen genomen voor dit museum.
  Ook de Killing Fields in Choeung Ek zijn zeer indrukwekkend en met het museum vormt dat een beeld. Kippenvel.
  Ook hier is de audiotour zeer aan te raden.
  Phnom Penh vond ik geen stad om even bij te komen na deze heftige dag.
  Bussen rijden, zoals zoveel in Azië alle kanten op.
  Wel zou ik van te voren zelf goed informeren over welke busmaatschappij te nemen en hoe de route verloopt. Ik heb eerst anderhalf uur in een zeer slecht onderhouden bus door Phnom Penh gereden om andere mensen op te pikken. Ik had mijn hotel deze reis laten boeken. De busmaatschappij heeft vervolgens het ticket omgezet naar een andere maatschappij omdat hun bus niet vol zat. Veilig en goed aangekomen, maar niet op de manier zoals ik gewild had.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 33 landen bezocht
  4 reviews
  1 waardering

  “Interessant vanwege de geschiedenis”

  Geplaatst 06-03-2016

  Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, is een interessante stad. Het is interessant vanwege de geschiedenis van de Rode Khmer, toen Pol Pot de macht had in Cambodja.
  In Phnom Penh hebben we het Tuol Sleng museum bezocht om meer te leren over de tijd van de Rode Khmer. We hadden gekozen voor een persoonlijke rondleiding. Dit was een goede keuze. De vrouw die ons heeft rondgeleid was zelf haar vader en broer kwijtgeraakt in die tijd. Ze had het dus van dichtbij meegemaakt. Dat maakte het verhaal nog wat indrukwekkender.
  In het Tuol Sleng museum kun je veel persoonlijke verhalen lezen. Er hangt een beklemmende sfeer door alle foto's van de gevangenen die er hangen. De mensen op de foto lijken je indringend aan te kijken. Verder zijn er foto's en schilderijen te zien van hoe een en ander er aan toe ging (martelmethoden tijdens ondervragingen) toen Tuol Sleng als gevangenis gebruikt werd. Na Tuol Sleng ook één van de bekendere Killing Fields iets buiten de stad bezocht. Dit mag zeker niet ontbreken aan je bezoek aan Phnom Penh. Een bezoek aan het museum en de Killing Fields gaat je niet in de koude kleren zitten. Daarom is Phnom Penh zeker de moeite waard om te bezoeken.

  Verder vond ik Phnom Penh niet een heel prettige stad. Het is er overal erg vies, met veel afval, stank, verkeer en viezigheid op straat. Het ligt mooi aan de rivier, maar het is niet sfeervol. Er zijn wel straatjes met veel guesthouses en restaurantjes waar het wel wat sfeervoller is, maar het mist het een bepaald gevoel dat je bijvoorbeeld wel in Bangkok vindt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  4 reviews
  0 waarderingen

  “Beladen hoofdstad”

  Geplaatst 14-02-2016

  Phnom Penh was voor ons de laatste bestemming van een fantastische rondreis door Laos en Cambodja en een prima plek om alles even een plek te kunnen geven voor je het vliegtuig weer in stapt.
  Een bruisende hoofdstad waarin nog overblijfselen van het Franse regime zich uit in mooie statige gebouwen en de overdekte markt in art-nouveau stijl. Helaas ook de stad waarin de verschrikkingen van het regime van Pol Pot en de Rode Khmer hun stempel hebben gedrukt. De killingfields zijn dan ook zo'n beetje de must-see excursie als je in Phnom Penh verblijft. Zeer indrukwekkend.
  De sfeer van de stad past bij het beeld van een Aziatische hoofdstad. Het is lekker chaotisch, sommige delen van de stad zijn vuiler dan andere en er zijn veel bedelaars/zwervers. Er zijn niet zo heel veel bezienswaardigheden. De meeste kun je binnen een dag zien en het is geen stad waarin je gezellig een beetje gaat ronddwalen. Toch heeft het wel iets.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  8 reviews
  4 waarderingen

  “Verschrikkelijke geschiedenis ”

  Geplaatst 25-01-2016

  Als je in Phnom Penh bent hoor je een bezoek te brengen aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields.
  Je kunt niet om deze verschrikkelijke geschiedenis heen en het hoort helaas bij dit prachtige land.
  Op deze manier krijg je veel meer begrip voor de Cambodjanen en waarom ze bepaalde dingen doen.
  Het is ook nog maar zo kort geleden dat dit onmenselijke drama hier plaats vond.
  25% van de bevolking is vermoord door Pol Pot en de Rode Khmer.

  Het terrein heeft 4 gebouwen met een begane grond en daarboven 2 verdiepingen.
  In gebouw 1, het eerste gebouw aan de linkerkant, vonden alle martelingen plaats.
  Op de 1e en 2e verdieping werden de mensen opgesloten in piepkleine, smerige hokjes.
  Ook mochten ze op geen enkele manier met elkaar communiceren of geluid maken.
  Het hele gebouw was omsingeld door dik gaas en prikkeldraad, zodat de mensen niet konden vluchten of nog erger, geen zelfmoord konden plegen door naar beneden te springen, om zo onder deze afgrijselijke omstandigheden uit te komen.

  Bij binnenkomst op de begane grond van gebouw 2 staren duizenden gevangenen, met bijna allemaal hetzelfde kapsel, je met grote, bange ogen aan vanaf hun zwart/wit foto’s.
  Dit zorgt meteen al voor kippenvel.
  Wetende ook dat alle gevangenen werden gefotografeerd, bij binnenkomst, voor, tijdens en na het martelen en ook nadat ze waren overleden!
  Al deze lieve mensen zijn ten onder gegaan, hebben hard moeten vechten onder barre omstandigheden.
  Triest. Heel triest. Zo mensonterend. Waarom wil iemand dit? Dat je het over je hart kunt verkrijgen, ongelofelijk!

  Als je hier rondloopt zul je heel hard met de neus op de feiten worden gedrukt.
  Wetende dat hier 100 personen per dag op een gruwelijke manier werden afgeslacht.
  Alleen daar al krijg je een brok van in je keel.
  Je ziet de martelkamers, met een ijzeren bed met ketens waar de mensen aan vast zaten en het martelgereedschap.
  Je ruikt de dood in het hele gebouw en ook zie je nog bloed op de vloeren en muren.
  Bij deze aanblik voel je dat je keel wordt dichtgeknepen.
  Je valt echt van de ene verbazing in de andere.
  Met ingehouden adem loop je rond en bekijk je alles.
  Eigenlijk wil je dit helemaal niet zien maar deze geschiedenis hoort helaas bij Cambodja.
  Op deze manier wil je respect tonen naar de bevolking en iedereen die deze verschrikkelijke tijd heeft overleefd en meegemaakt.
  Het is niet niks om te moeten leven met deze pijnlijke herinneringen en het gemis van vele families.

  In het museum kon je ook de nauwkeurige boekhouding bekijken die de Rode Khmer bijhield tijdens deze periode.
  Ze waren erg bedreven in het verzamelen van allerlei gegevens zoals; verslagen, handgeschreven bekentenissen, getuigenissen en vreselijke foto’s van alle gruweldaden die ze uitvoerden.
  Dit kun je bijna niet geloven.

  Net voordat er een einde kwam aan het regime van de Rode Khmer doordat het Vietnamese leger binnen viel in 1979, zijn er nog 14 slachtoffers gedood.
  Van de afgeslachte en verminkte lichamen zijn nog foto’s gemaakt. Deze foto’s hangen nu op de plekken waar ze werden gevonden.
  Er zijn maar 7 overlevenden uit de gevangenis gekomen, deze personen hadden het “geluk” dat ze een beroep uit konden oefenen en zo de Rode Khmer konden helpen als bijv. schilder of timmerman. Twee personen zijn op dit moment nog in leven en brengen veel tijd door bij de Tuol Sleng, ze zijn bijna dagelijks aanwezig om hun verhaal te vertellen aan de bezoekers die hier interesse in hebben. Heftig maar knap dat ze dit willen doen.

  Het was een zware ochtend, indrukwekkend, heftig en interessant.
  Het zet je echt even met beide benen op de grond.
  De energie voelde je letterlijk uit je lijf stromen en je hoofd liep over van de vragen.
  Dit moet even een plaatsje krijgen.
  Je kunt je inleven in de situatie maar we kunnen echt nooit begrijpen wat hier allemaal gebeurd is en hoe de mensen zich gevoeld moeten hebben.

  Na het museum zijn we doorgegaan naar de Killing Fields van Choeng Ek.
  Net zo heftig maar deze volgorde was voor ons juist goed.
  Een tip: plan deze 2 bezoeken op een dag.
  Het is namelijk behoorlijk zwaar en het hakt er echt in, beter om deze indrukken dan achter elkaar op te doen en ze ’s avonds onder het genot van een goede borrel nog eens te overdenken.

  Als eerste stond de Tuol Sleng, S-21 gevangenis, ook wel bekend als de Security Prison 21, op het programma.
  Dit is een voormalige school die tijdens het regime van Pol Pot door de Rode Khmer van 1975 tot 1979 werd gebruikt als gevangenis! Of beter gezegd, een afgrijselijk vernietigingskamp.
  Nu is het een museum, ter nagedachtenis aan alle ellende die zich hier heeft afgespeeld.
  Het bizarre is dat er in deze gevangenis tussen de 14.000 en 20.000 onschuldige Cambodjanen (mannen, vrouwen, kinderen en baby’s) gevangen werden gehouden.
  Ze werden uren, dagen of zelfs weken ondervraagd naar dingen waar ze niets van wisten, ondertussen werden ze langdurig gemarteld totdat ze hun “misdaden” (die ze niet eens hadden gedaan) bekenden om daarna te worden gedood.
  Vreselijk!

  Loop je het schoolplein op dan valt je oog meteen op een galg in de hoek met daarnaast een paar grote stenen kruiken.
  Hierin werden de gevangenen gedood door ze te verdrinken.
  Ook kun je hier de “huisregels” lezen. Pfff!
  De toon is gezet! Dit wordt een heftige ochtend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  14 reviews
  1 waardering

  “Vieze stad met een verschrikkelijke geschiedenis”

  Geplaatst 09-01-2016

  Phnom Penh is een vieze stad met veel zwervers. Dit vond ik zelf niet prettig en maakte dat ik niet graag alleen op straat liep. Echter is er voldoende te beleven en te zien wat dat weer goed maakt. Zeker de 21 prison en de Killing Fields hakken er in. Combineer die twee op 1 dag en zorg dat je niks gepland had die avond. Dit zijn twee verschrikkelijke plekken met verschrikkelijke geschiedenis. Je komt een beetje verdrietig weer terug...
  Wij hebben ook een arm dorpje in de buurt opgezocht en hebben daar een rondleiding gehad, erg leuk om te zien!!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Phnom Penh reiservaring en tips!

Ben jij in Phnom Penh geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja

Riksja Cambodja

Stel zelf de Cambodja reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Meer Cambodja reisorganisaties

Van Verre
Van Verre

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. met privégids/chauffeur!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cambodja on a budget.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in individuele Azië-reizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen incl. Thailand & Laos.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Vliegtickets naar Cambodja


Meer over vliegen naar Cambodja

Hotels in Cambodja zoeken

Hotels in Cambodja zoeken

Boek je rondreis naar Cambodja

Riksja Cambodja
1. Riksja Cambodja

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Scherp geprijsde privérondreizen.
Bezoek websiteBekijk 73 Cambodja rondreizen
Vanaf €1273 incl. vliegticket

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 552 Meer over vliegen naar Cambodja