In Phnom Penh geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 23 Phnom Penh reiservaringen

Phnom Penh

Phnom Penh is geen Aziatische metropool zoals Bangkok of Kuala Lumpur. In Phnom Penh vind je geen super-de-luxe shoppingcentra en megamoderne wolkenkrabbers. De architectuur is hier wat meer ‘geïmproviseerd’, met half gerestaureerde (of soms ronduit afbrokkelende) Frans koloniale panden, rommelige woonhuizen met golfplaten-daken en smalle stinksteegjes. Maar combineer dit met enkele indrukwekkende religieuze bouwwerken, sfeervolle parkjes en broeierige markten en je krijgt een fascinerend geheel. Ondanks zijn heftige verleden zie je in het Phnom Penh van nu juist de levenslust. Cambodja blijft een arm land, maar onder de locals is een nieuw elan te merken: er wordt veel gelachen, vrolijk gegroet en volop ‘geleefd’ en genoten. Dat laatste gebeurt zeker aan de gezellige rivierpromenade Sisowath Quay, gelegen aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap rivier.

Vliegtickets Phnom Penh

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Phnom Penh
V.a. 723 Meer over vliegen naar Cambodja

Overnachten in Phnom Penh

Vergelijk alle hotels in Phnom Penh
Bekijk hotels

Geschiedenis van Phnom Penh

Phnom Penh werd jarenlang gezien als één van de mooiste steden van Azië. Daar kwam verandering in nadat het Rode Khmer regime, onder leiding van Pol Pot, de hoofdstad in handen nam. Een gitzwart hoofdstuk in de geschiedenis van Phnom Penh. Ook hiervoor kende de stad al een roerige tijd. In 1431 werd Phnom Penh de hoofdstad van het Khmer-rijk. De stad bloeide vooral op toen in 1886 de regering zich vestigde in de stad. Onder andere het regeringspaleis en de Zilveren Pagoda werden gebouwd. De Fransen legden kanalen aan voor de afwatering van moerassen rondom de stad. Daarnaast bouwden ze wegen en een haven. Tot en met de jaren ’20 van de 20e eeuw stond Phnom Penh bekend als de parel van Azië. Maar daar kwam verandering in toen de Verenigde Staten tijdens de Vietnamoorlog het platteland van Cambodja bombardeerden. Vele Cambodjanen vluchtten vervolgens naar de stad. Hierdoor groeide het inwonersaantal explosief en ontstonden er vele geïmproviseerde wijken met armoedige architectuur. In 1975 woonden er meer dan twee miljoen mensen in Phnom Penh. Op 17 april, tijdens Cambodjaans nieuwjaar, viel de Rode Khmer Phnom Penh binnen en ontruimden ze bijna de hele stad: iedereen moest het platteland op om daar te werken aan de opbouw van een ‘agrarische staat’. In 1979 lukte het de Vietnamezen om de Rode Khmer uit de hoofdstad te verjagen. In de periode daarna keerden veel inwoners langzaam terug. Phnom Penh was in die jaren echter nog een soort wetteloze, ruige stad met veel prostitutie en criminaliteit. Na een lange wederopbouw woonden er in 1998 weer 862.000 inwoners in Phnom Penh. Anno nu is dat aantal gegroeid tot circa 1,5 miljoen inwoners. Vooral de laatste tien jaar heeft de stad zich positief ontwikkeld.

Royal Palace

Royal Palace van Phnom Penh

Het imposante Koninklijk Paleis (Royal Palace) van Phnom Penh is een goed voorbeeld van Cambodjaanse architectuur uit de 20e eeuw. Het is paleis is over het algemeen gesloten voor bezoekers en toeristen, maar er zijn enkele gebouwen die bezocht kunnen worden. Het is zelfs mogelijk het paleis te bezoeken wanneer de koning aanwezig is. Als de blauwe vlag wappert, weet je dat de koning zich in het paleis bevindt. Het paleis heeft verschillende hallen waar je religieuze en koloniale elementen terug ziet. Tegenover het paleis ligt een plein met veel groen en gras. Je ziet hier veel locals picknicken of spellen spelen. Maar het plein heeft ook andere functies: zo nu en dan worden hier speeches gehouden voor het Cambodjaanse volk. Een bezoek aan het paleis kost je ongeveer €5,50 en €10 met gids. Houd wel rekening met de kledingdracht: ellebogen en knieën moeten bedekt zijn.

Sisowath Quay

Phnom Penh

Het oude centrum met rechts boulevard Sisowath Quay.

Schuin tegenover het Koninklijke Paleis vind je Sisowath Quay, de historische rivierpromenade aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap-rivier. Langs de oevers van de rivier ligt gras en staan er bankjes. Aan de andere kant van de straat liggen gezellige bars en restaurants. Cambodjaanse families komen op Sisowath Quay samen om het leven te vieren. Er wordt gepicknickt, gebadmintond en er worden spelletjes gespeeld. De bars en restaurants worden vooral ’s avonds druk bezocht door toeristen, waardoor Sisowath Quay ook een erg sociaal en levendig karakter krijgt. Je kunt op Sisowath Quay allerlei soorten restaurants vinden, zowel Cambodjaanse als Westerse restaurants. Aan de noordkant van Sisowath Quay vind je ook de night market van Phnom Penh. Hier kun je terecht voor echte Cambodjaanse kleden en andere souvenirs.

Sisowath Quay

Monnikken lopen over Sisowath Quay, bij zonsondergang.

National Museum

Ten noorden van het Koninklijk Paleis ligt het rood geverfde Nationaal Museum. Het design van het museum vormt een combinatie van Franse en Cambodjaanse architectuur. In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Cambodja, van de 6e eeuw tot en met nu. Het museum bestaat uit vier galerijen, elk over een eigen tijdperk. Het Angkor Thom tijdperk krijgt veel aandacht. Je vindt hier beelden, sculpturen, schilderijen, foto’s en filmpjes. Daarnaast is de boot die de koning van Cambodja gebruikte om te reizen over het Tonlé Sap-meer geprojecteerd in dit museum. De entreeprijs bedraagt ca. €9.

Nationaal Museum in Phnom Penh

Het Nationaal Museum in Phnom Penh.

Psar Thmei – de centrale markt

In het centrum van Phnom Penh ligt een bijzonder gebouw: de okergele Psar Thmei, oftewel de overdekte ‘nieuwe markt’, waar gehandeld wordt in alle mogelijke goederen. Het is de grootste en drukste markt van Phnom Penh. Het donkergele gebouw stamt uit 1937 en werd ontworpen door Franse architecten in de art deco-stijl. Het is dusdanig ontworpen dat het zelfs in het warmste deel van de dag koel blijft.

Psar Thmei markt

De overdekte Psar Thmei markt. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

In een vredige buurt van Phnom Penh staat het voormalige hogeschoolgebouw Toul Svay Prey. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, veranderden zij deze school in een primitieve gevangenis en martelkamer met de naam S21. Het schoolgebouw is nog precies zo ingericht zoals de Rode Khmer de gevangenis hadden ingericht. Toch is het nog duidelijk te zien dat de gevangenis in eerste instantie een school was. Klaslokalen werden veranderd in gevangeniscellen met verschillende gradaties in ‘luxe’. Sommige klaslokalen dienen als één cel, maar sommige lokalen zijn verdeeld in tientallen kleine hokjes waar eveneens mensen gevangen genomen werden. Van 1975 t/m 1979 werden twintigduizend slachtoffers opgesloten en vervolgens gemarteld. Tegenwoordig dient de gevangenis als museum en is het een monument ter nagedachtenis van de duizenden Cambodjanen die zijn omgekomen door het Rode Khmer regime. Er hangen vele indrukwekkende foto’s van slachtoffers aan de muren en de kille sfeer in de voormalige klaslokaal-cellen geeft je kippevel. Lees hier meer informatie over Tuol Sleng.

Tuol Sleng Genocide Museum

Binnenplaats van het Tuol Sleng Genocide Museum.

Tuel Sleng Museum

Martelkamer in het Tuol Sleng Museum. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

Choeung Ek – ‘The Killing Fields’

Een bezoek aan de Killing Fields buiten Phnom Penh zal je voor altijd bijblijven. In 1980 werden hier, verdeeld over 86 massagraven, maar liefst 8985 lichamen gevonden; allemaal lichamen van slachtoffers van Pol Pot en zijn Rode Khmer regime. Velen die hier vermoord zijn, zijn eerst gemarteld in de Tuol Sleng/S21 gevangenis in het centrum van Phnom Penh. Mannen, vrouwen en kinderen zijn op de Killing Fields vermoord op de meest bizarre manieren om geld te besparen: met bijlen, stokken en stompe scheppen werden zij geslagen tot zij, geblinddoekt en met hun handen vastgebonden, dood neervielen in de graven. De reden voor deze brute massamoord was het bizarre ideaal van de Rode Khmer. Zij wilden van Cambodja een communistisch land maken dat rijst-export-land nummer één zou zijn. Dat betekende dat iedereen gelijk moest zijn. Mensen kregen dezelfde kleding aan, deden hetzelfde werk en woonden in aftandse dorpen in bamboehutten. Veel mensen kwamen om door honger en het zware onmenselijke werk. Families werden uit elkaar gerukt, kinderen werden opgeleid tot soldaten en naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat het geweldig ging met het land. Alle intelligente mensen die de Rode Khmer als een bedreiging zag, zoals professoren, studenten, doktoren, mensen die Engels spraken en zelfs mensen met een bril, werden vermoord. Lees hier meer informatie over de Killing Fields

The Killing Fields

Gruwelijkheden in The Killing Fields. Foto door Alfons Taekema.

The Killing Fields

Armbanden worden hier achtergelaten ter nagedachtenis. Foto door Alfons Taekema.

In het midden van de Killing Fields staat een witte stupa. In deze stupa vind je duizenden verminkte skeletten van mensen die tussen 1975 en 1979 hier zijn vermoord. Om meer te weten te komen over deze lugubere tijd, kun je bij een bezoek aan de Killing Fields een bandje met een Nederlandse gids krijgen. Deze gids vertelt je per plek over alles wat er is gebeurd tijdens deze inktzwarte periode.

The Killing Fields

Schedels in de centrale witte stupa.

Phnom Penh – hoe kom je er?

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Dat betekent dat het vanuit alle windstreken mogelijk is om in Phnom Penh te komen. Je kunt vanuit verschillende plaatsen in Cambodja met de bus komen. Via Siem Reap is het zelfs mogelijk om over het Tonlé Sap-meer met de boot naar de hoofdstad te komen, een geweldige boottrip. Dit kost ongeveer €16. Vanuit het buitenland, en ook vanuit Siem Reap, is het mogelijk om naar Phnom Penh te vliegen. Meest logische aanvliegroute vanuit Nederland is met één overstap in Bangkok, te boeken vanaf zo’n €725.

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja
Riksja Cambodja

Zelf je Cambodja reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Phnom Penh

De beste periode om Phnom Penh te bezoeken, is van november t/m februari. Dit is het droge seizoen waarin het nog niet te warm is. Na februari lopen de temperaturen op, waardoor het onaangenaam kan zijn om door de toch al zo broeierige stad te lopen.

Reisinspiratie

Alle Cambodja artikelen

Cambodja rondreis aanbiedingen

23 Phnom Penh reiservaringen en tips • 23 landen bezocht
  5 reviews
  0 waarderingen

  “Een stad met geschiedenis”

  Geplaatst 01-01-2016

  Eerste indruk: overal zijn brommers en auto's, je moet HEEEL goed uitkijken als voetganger, het is lekker warm, overal zijn etenskraampjes, zwervers, mensen enz.. maar toch heeft het ook wel weer wat..er ligt hier overal veel vuil op straat met de daarbij behorende geur. Dit geurtje wordt natuurlijk afgewisseld met BBQ luchtjes, iets wat mijn maag erg verwarrend vond. Daarom ben ik in een Koreaanse Mac geweest binnenin een winkelcentrum. En dat was op zich ook wel weer een belevenis, al die Cambodjaanse kindjes met hun mama's en papa's:) even te bekijken.

  Sta niet gek te kijken als je door een disco tuktuk wordt opgepikt!

  Het is de moeite waard om een rit te maken naar de Killingfields (Choeung EK), dat is ook best wel pittig. We kregen een audiotape mee waarin ons de geschiedenis haarfijn werd uitgelegd, een geschiedenisles, die ik overigens op school nooit heb gehad. Voor degene die geen flauw idee hebben waar ik het over heb: in een notendop. In 1975 en de jaren die daarop volgden werden 1 op de 4 Cambodjanen omgebracht in totaal 3 miljoen. Hele families werden omgebracht zodat er geen mensen overbleven om wraak te nemen. Om kogels te besparen werden de mensen niet doodgeschoten maar doodgeslagen. Dit werd gedaan door het eigen volk en niet door een buurland of zo. En dit alles om een soort van staat te creëren die zelfvoorzienend was. Iedereen die niet werd vermoord moest op het land gaan werken. Meer wil ik niet in detail treden.

  Gelukkig heb ik ook nog wat luchtigere dingen gedaan, zoals gezellig gekletst met de tuktuk meneer (Kim Leng). Hij wist mij te vertellen dat hij getrouwd was en dat hij 300per maand verdiende met vaste lasten van 200. Hij had net op afbetaling een nieuwe tuktuk gekocht van 1500$. Hij schrok dan ook toen hij vroeg hoe hoog mijn 'huur' is. Hij zou mijn geld wel willen hebben, maar dan wel in Cambodja, want daar is het tenminste wat waard;).

  Ga je naar het paleis, dan kom je geheid monniken tegen. T leukste was dat ik werd aangesproken door monniken om ze op de foto te zetten. Daarna ging de oudste monnik een gesprekje met me aan. Ik voelde me wat onwennig. Hoe moet ik staan, wat mag ik wel en niet zeggen, wijzen mijn voeten wel de goede kant op? enz. de meest linkse was een flirt, (dat stelde me was gerust - hij is ook maar een man-) hahah.

  TOT SLOT
  Wisten jullie al dat:
  •Ze koffiebonen hier langs de weg te drogen leggen in de zon, en dat daar dan kipjes doorheen lopen en hondjes in spelen?
  •Ze hier van die leuke driehoekige stro hoedjes dragen?
  •Ze hier op hun slippertjes in de bouw werken?

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  11 reviews
  0 waarderingen

  “Killing Fields”

  Geplaatst 13-12-2015

  De enige reden dat ik naar Phnom Pehn ging was voor de killing fields. Dat is ook het enige wat ik daar uiteindelijk gedaan heb. Ik had een hostel geboekt voor 2 nachtjes en was blij dat ik dit niet voor langer had gedaan. De stad zelf is super druk, vies en vrij gevaarlijk. De meeste toeristen gaan hier alleen heen voor de killing fields en het museum.

  De killing fields zijn absoluut een bezoek waard, al is het maar om te leren wat Cambodjanen hebben moeten doorstaan nog niet zo heel lang geleden. Je krijgt een audiotour die je uitlegt geeft bij verschillende punten van de killing fields en waar je verhalen hoort van mensen die het overleefd hebben, heel indrukwekkend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 76 landen bezocht
  28 reviews
  22 waarderingen

  “Betoverend en indrukwekkend”

  Geplaatst 21-11-2015

  Phnom Penh was voor mij veel gemoedelijker dan ik op voorhand dacht. Anders dan andere Aziatische steden, met veel tradities en mooie tempels.
  Maar de reden om hierheen te gaan is natuurlijk de indrukwekkende geschiedenis en de 'killing fields'. De bezienswaardigheden in combinatie met de achterliggende verhalen, maakten op mij diepe indruk. Echt mooi om gezien te hebben.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Phnom Penh reiservaring en tips!

Ben jij in Phnom Penh geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja

Riksja Cambodja

Stel zelf de Cambodja reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Meer Cambodja reisorganisaties

Van Verre
Van Verre

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. met privégids/chauffeur!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cambodja on a budget.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in individuele Azië-reizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen incl. Thailand & Laos.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Vliegtickets naar Cambodja


Meer over vliegen naar Cambodja

Hotels in Cambodja zoeken

Hotels in Cambodja zoeken

Boek je rondreis naar Cambodja

Riksja Cambodja
1. Riksja Cambodja

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Scherp geprijsde privérondreizen.
Bezoek websiteBekijk 73 Cambodja rondreizen
Vanaf €1273 incl. vliegticket

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 552 Meer over vliegen naar Cambodja