Laatst bijgewerkt op 30 september 2022

“Moet ik op de camping overal een mondkapje op?”, “Geldt er een tijdslot voor het zwembad?”. Wie deze zomer naar een camping in Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Spanje gaat, krijgt met enkele corona maatregelen te maken. Maar in de praktijk vallen deze reuze mee. “Het is echt prima te doen!”. Lees de tientallen actuele ervaringen van Nederlandse camping-gangers!

In z’n algemeenheid kunnen we na uitvoerig onderzoek alvast zeggen dat voor de meeste landen grofweg dezelfde maatregelen gelden op campings. Of je nou naar een camping in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland of Oostenrijk gaat: de corona maatregelen lijken overal op elkaar, met maar kleine verschillen. Het gaat om enkele vaste thema’s (mondkapjes, zwembad, enz). Wat alle maatregelen ook gemeen hebben, is dat ze in de praktijk reuze meevallen. Heel druk is het eigenlijk alleen op Nederlandse, Duitse en sommige Oostenrijkse campings. Hoe verder zuidelijk je gaat, hoe rustiger de campings worden. Veel campings in Italië, zuid-Frankrijk en Spanje hebben hooguit een halve bezetting, waardoor er overal genoeg ruimte is en ook voldoende plek bij het zwembad. Lees hieronder al onze bevindingen, de ervaringen van anderen én check onze camping tips!

Inhoud:

Bekijk alle actuele last minute camping aanbiedingen bij:

1. Mondkapjes: moet je op de camping een mondkapje op overal?

Mondkapjes zijn op de meeste plekken niét verplicht. Op campings in Italië, Frankrijk en Duitsland en België zijn mondkapjes alleen verplicht in gemeenschappelijke binnenruimtes, oftewel even kort in de campingwinkel, supermarkt of receptie. In Oostenrijk zijn mondkapjes überhaupt alleen (binnen) verplicht in de deelstaat Oberösterreich (oftewel Opper-Oostenrijk), verder sowieso niet. In Spanje zijn ze iets strenger: daar moet je op sommige campings het mondkapje ook buiten tijdens het verplaatsen op. Maar lang niet overal! En uiteraard geldt dit niét op het strand, bij het zwembad of op het terras: als je eenmaal zit, mag het mondkapje af. Dat geldt uiteraard ook gewoon voor bij je caravan of tent, daar hoef je ook in Spanje geen mondkapje op.

Op verder alle campings behalve sommige Spaanse geldt dus: buiten is een mondkapje niet nodig. Bij het zwembad, in de speeltuin, op het strand en lopend over de camping: GEEN mondkapje verplicht! Enige uitzondering op moment van schrijven is dus Spanje, in o.a. de regio’s Andalusië en Catalonië (Costa Brava..), waar je ook tijdens het verplaatsen/lopen over de camping een mondkapje op moet (maar dus niet bij zwembad, strand of terras!).

2. Inchecken: veilig digitaal of met mondkapje

Veel campings bieden de mogelijkheid de volledige incheck deze zomer digitaal vooraf te doen, zodat je bij binnenkomst op de camping eigenlijk meteen door kunt rijden. In Italië zijn enkele grote campings die op de ‘drive through’ een temperatuurcheck doen (zoals Norcenni Girasole en Park Albatros in Toscane) , maar op de meeste campings gebeurt dat niet.

Op andere campings check je gewoon bij de receptie in. Daar staat desinfecterende handgel klaar en doe je even je mondkapje op. Het personeel draagt ook mondkapjes in de receptie en zit soms achter een glazen wand of pui.

LEES OOK: Vakantie in coronatijd: 7x fabels & bangmakerij VS. feiten

3. Het zwembad: tijdslot?

Op social media gaan nog steeds allerlei berichten de rondte dat je een mondkapje op moet én een verplicht tijdslot voor het zwembad krijgt op campings. Dat eerste is sowieso nergens wáár. Dat tweede eigenlijk ook niet (althans: bijna nergens). De realiteit is dat er op het gros van de campings alleen richtlijnen zijn voor een maximum aantal personen per m2 zwembad. Die zijn simpelweg gebaseerd op de afstandsregel die ook buiten het zwembad geldt. Dat komt er op neer dat – afhankelijk van de grootte van het zwembad – er een maximum aantal personen tegelijkertijd in mag.

Corona maatregelen campings buitenland

Het is de badmeester die dit moet handhaven. De vraag is hoe strikt dat gebeurt, maar vooral: of het überhaupt nodig is. Tot nu toe (zelfs hartje zomervakantie!) is er vólop ruimte op campings in vooral Italië, Spanje en Frankrijk. Veel (Nederlandse) campinggangers zullen dit jaar thuisblijven en veel campings hebben sowieso aangegeven op maximaal 70-80% bezetting te draaien. Genoeg ruimte dus. Op campings dichterbij huis zoals in Duitsland en eigen land is het wel een stuk drukker/voller.

Verder staan zwembadstoelen wat verder van elkaar dan normaal (ook prima te doen zonder 100% bezettingsdrukte!) en worden ze vaker gedesinfecteerd door campingpersoneel. That’s it, voor wat betreft de zwembaden! Van mondkapjes op aan het zwembad is geen sprake: zelfs in Spanje, waar de mondkapjesregel nu het strengst is, hoef je aan of in het zwembad of op het strand géén mondkapje op.

TIPS: leuke gezinscampings voor zomer 2020!

De volgende gezinscampings zijn goed beoordeeld, geliefd en weer volop in bedrijf deze zomer! Op al deze campings gelden gepaste, maar zeker niet heel beperkende maatregelen. Je kunt er ook overal huuraccommodaties met privé sanitair boeken (stacaravans, lounges, enz):

4. Sanitair gebouwen

Op alle campings in Italië, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk zijn sanitairgebouwen gewoon weer open (net als in Nederland). Deze worden wat vaker gereinigd dan normaal en uiteraard geldt er de sociale afstand van – afhankelijk van het land – 1 tot 1,5 meter. Is het dus druk, wacht je even. Verder geen bijzonderheden.

5. Supermarkt, campingwinkel, restaurant

De supermarkten en campingwinkeltjes zijn gewoon open. In Italië, Duitsland, Spanje, België en sinds kort ook Frankrijk moet je dus even een mondkapje op binnen en er geldt een maximum aantal personen zodat de afstand bewaard kan worden (niet anders dan bij ons in Nederland).

Op sommige campings is reserveren voor het restaurant gewenst, maar bij de meeste kun je ook gewoon spontaan aanwandelen als er plek is. Uiteraard staan tafels en stoelen wat verder uit elkaar dan normaal. Buiten op het terras van het restaurant zijn mondkapjes nergens nodig, ook niet op Spaanse campings.

LEES OOK: Vakantie & corona: in déze 11 landen kun je weer op vakantie!

6. Animatie voor de kinderen

Animatie is op de meeste grote gezinscampings (die normaal ook animatie bieden) nog steeds aanwezig, maar deze zomer wel in gepaster vorm. Vooral buitenanimatie dus en geen grote megadisco’s, maar dat is logisch.

7. Camping ervaringen van gasten

We vroegen via Facebook meerdere mensen die momenteel (1 aug) op campingvakantie zijn in het buitenland, of net teruggekomen zijn, naar hun ervaringen. Dit is wat ze zeiden:

Italië

“Wij zitten op Camping Village Conca d’Oro aan het Lago Maggiore en we hebben een top vakantie, niet super druk, de sfeer is super. Mondkapje verplicht in de winkels. (Maar dat is ook prima) alles wordt netjes meerdere malen schoon gemaakt. Er hangen desinfecterende pompjes overal. Wij zijn blij dat we zijn gegaan. Heerlijke camping. 🍸💃🇮🇹🍕”

– Aukje Blankers

“Wij zitten op Camping Spiaggia D’oro in Lazise, aan het Gardameer. Super goed te doen. Alleen in winkels mondkapjes op. Verder zelfde als normaal alleen stuk rustiger, dus heerlijk! 🤗”

– Judith Schoemaker-ter Hedde

“Wij zitten op Camping Bella Italia aan het Gardameer. Is allemaal prima te doen. Merk er weinig van. Enige is dat in alle zwembaden opeens een badmuts op moet. En de kids ook bij de mini club. Mondkapjes op in winkel ed.”

– Julie Jewels

“Blij dat we gegaan zijn! Camping Etruria aan de Toscaanse kust, heerlijk! Alleen een mondkapje op in de winkels, dat is alles! Geen massadrukte, ik zou willen dat het altijd zo zou zijn in de zomervakantie!”

– Marianne Bodde

“Zijn op Camping Union Lido aan de Adriatische Kust.. Bezetting van ca 75% maar is erg goed te doen doordat deze camping machtig groot is. Overal desinfectie, afstand wordt bewaard en mondkapjes is de gesloten ruimtes. Beter als in NL als ik het allemaal lees!”

– Gru Mrc

“Deze week aan het Lago Maggiorre en komende week door naar Lago di Como op de bonnefooi en niks aan de hand hier, mondkapje op bij de supermarkt, afstand houden en je handen regelmatig wassen. Heerlijk om in Bella Italia 🇮🇹 te zijn, voelt weer als thuis komen zoals altijd.”

– Fred Schillemans

“Wij zitten op Camping Pradelle Torrie bij de Adriatische kust. Mondkapjes bij de receptie en winkels voor de rest niet. Overal hangt desinfectie. Het is hier gezellig druk, wel veel lege plekken. Geen spijt dat we zijn gegaan🌞🙃”

– Jenneke van den Bosch-Blind

“Wij zitten op camping Don Antonio in Abruzzo. Hier nergens last van! Idd wel mondkapje in de supermarkt maar verder kun je gewoon alles. Sfeer is relaxed en het is idd minder druk dan anders. Genieten hier dus!”

– Nathalie Klous-Scheffer

Corona maatregelen campings buitenland

“Wij verblijven sinds 27 juli op camping Covelo aan het Iseomeer. Alles is hier super geregeld. Overal desinfectie gel. Alleen in de supermarkt en winkels mondkapje op. Camping is voor 80% bezet schat ik in. Nederlanders, een paar Duitsers, een paar Belgen. Dit weekend komen er nog wat Italianen bij denk ik. Prima toeven hier in Bella Italia. 🇮🇹 ❤”

– Baudina Schaafsma

“Wij hebben het heerlijk in San Felice del Benaco op camping Feel Fornella. Alles ruim opgezet, schoon en rustig. In de supermarkt mondkapje op en in het restaurant/bar…buiten niet. Bij inchecken en bij zwembad wordt je temp gemeten. We zijn hier nu bijna 2 weken en hebben ons nog geen enkele keer onveilig gevoeld. We genieten maximaal van de zon en de heerlijke Italiaanse sfeer 🇮🇹♥️”

– Petra van den Burg

“Wij staan op een kleine camping Casa Tartufo in de buurt van Sassoferrato in de Marken. Heerlijk rustig met een zalig zwembad en grote plekken. Mondkapjes inderdaad alleen in de supermarkt. En heel stuk rustiger dan in Nederland nu!”

– Cindy Gerards

“Wij zitten op camping dei Fiori in San Remo. Camping is relatief rustig. Ik denk voor de helft bezet. Wij vinden het heerlijk! Geen massa’s aan de stranden en het zwembad is ook relatief rustig. Heel blij dat we gegaan zijn!!”

– Marloe Theunissen

“Wij zijn nu een week in lazise camping Belvédère. Ik ben echt super blij dat we in Italië zijn. Zwembad: je kunt gewoon gaan zwemmen zonder te reserveren ofzo. Het enigste is dat je een badmuts op moet. In de dorpjes is het gezellig druk. Niet te druk. En ik vind dat er goed rekening wordt gehouden met elkaar.”

– Roy Arnoldussen

Bekijk last minute Italië camping aanbiedingen bij:

Frankrijk

“Wij zijn nu op Camping Les Baleines, mondkapje op bij de toiletgebouwen en receptie. Heel rustig. Net geluncht in een dorpje nabij. Tijdens de markt buiten mondkapje verplicht. Bij restaurants kun je aanschuiven en is een mondkapje alleen binnen verplicht bij bijv. Toiletgebruik. Verder vraagt men wel je handen bij binnenkomst in winkels en restaurants te desinfecteren. Heel prima te doen allemaal, zelf vinden we het mondkapje met name bij hoge buitentemperaturen vervelend. In de supermarkt (in de airco) is het goed te doen. En tja, we zijn te gast dus respecteren we deze ‘regels’. Bonne vacance!”

– Marlous Arendshorst-Rohlof

“Zitten op Camping Les Rivages in de Midi-Pyrénées. Ruime camping, ruime plaatsen, best druk in zwembad maar goed te doen. Mondkapjes heeft personeel binnen, winkel, receptie, restaurant op. Wij dus ook. Net op de markt in millau heeft het gros vd mensen ook mondkapjes op.”

– Anja Storm

“Wij zijn in Zuid-Frankrijk, op een camping in de Gard. Heerlijk vertoeven hier. Camping is vol, mondmasker in het winkeltje, verder niet. Wel op meerdere plekken handgel.”

– Yvette Burgers-Tegelaers

“Prima te doen hier op Camping Chateau le Verdoyer! Camping is voor de helft bezet, jammer voor de camping, fijn voor ons. Lekker de ruimte in het zwembad en restaurant. Personeel wel mondkapjes op, wij niet. In de supermarkten en markten mondkapjes op. Is goed te doen hoor. Je went er aan.”

– Kim Goudzwaard

“Prima te doen! Camping niet te druk en mondkapje op bij brood ophalen en receptie. Mensen houden goed rekening mee en ook in het zwembad. In winkels mondkapje op. Lekker buiten op eigen plekje dus we voelen ons veilig. Indien nodig redelijk snel thuis, 700 km rijden.”

– Monique van Hoof

“Hier aan de Cote d’azur ( Port-grimaud / Saint tropez) lijkt het even druk als altijd in de zomer. Mondkapjes alleen binnen (supermarkt, winkels en binnenkomst restaurant) maar het terras kan je zo op en zonder te reserveren! Stranden zonder bedjes, weinig afstand. De kleinere baaitjes weg uit de drukte zijn prima te doen.”

– Elma Ruis

Bekijk last minute Frankrijk camping aanbiedingen bij:

Spanje

“Wij staan nu 5 dgn in Pals op camping Playa Brava. Camping is erg rustig. Plaatsen om en om gevuld. Nu voor 45% Geen mondkapjes op camping (alleen bij receptie en supermarkt): direct buiten de poort wel. Iedereen doet het en niemand klaagt erover. Medewerkers en animatie dragen allen mondkapje. Gaan vanavond uit eten: wisten niet of het moest: maar hebben preventief gereserveerd. Iedereen is zeer relaxed. Voel mij hier veiliger dan in toeristisch Nederland (althans onze woonplaats) Hebben getwijfeld om te gaan: maar zijn zeer blij met onze beslissing. Geen spijt: zeer zeker niet!!!”

– Monique Elskamp

“Zijn op Camping Cala Gogo bij platja daro. Mega relaxed hier. Op de camping mondkapje verplicht in supermarkt, receptie en het treintje wat rondrijdt. Als gast hoef je verder geen mondkapje op. Personeel loopt wel met een mondkapje. Camping heeft maar 25% van de normale bezetting. Dus erg rustig maar wel gezellig verder. Zwembad vrij toegankelijk. Strand ook . En animatie gaat gewoon door dus vervelen hoef je je niet. Buiten de camping mondkapje verplicht. Maar na een paar dagen is het eigenlijk heel normaal en weet je niet beter.”

– Edwin Haagen

“Wij zijn op Camping Playa Montroig resort. Heerlijk rustig, bij aankomst word je temperatuur gemeten, daardoor alleen maar bij supermarkt, souvenierwinkel en receptie mondkapje verplicht. Sanitair word voordurend schoon gemaakt. En iedereen houd afstand. En ze hebben een safe Corona certificaat! Top geregeld.”

– Wendy Berghmans-Linssen

“Wij zitten nu een week op Camping Nautic Almata. Veel twijfel gehad maar zo blij dat we gegaan zijn. Denk dat het hier veiliger is dan in Nederland hoor. Daar alles hutje bij mutje, hier alles op goede afstand. Als je nog gaat afreizen naar Spanje heel veel plezier. Ik geef je de gratis tip om gewoon te gaan.”

– Corrie Goudappel

“Wij staan op Camping les Medes in l’Estartit: voor ongeveer 40 procent gevuld. Heel veilig de maatregelen worden goed opgevolgd. Bij verplaatsen mondkapje op als je zit en ligt kan die af. Overal handen ontsmetten discotheken zijn dicht. Heerlijk rustig overal de mensen zijn relaxt. Het is hier beter vertoeven als aan de Nederlandse kust wat mij betreft.”

– An Plukt

“Wij zitten nu in Santa susanna op camping Bon Repós, ben blij dat we gegaan zijn, hier wordt extra aandacht aan douches, wc besteed en alles ookop de terrassen wordt constant de tafels schoon gemaakt en de Spanjaarden houden netjes afstand en dragen mondkapjes, kunnen wij in Nederland nog een hoop van leren!”

– Gerrie El Harti

“Wij zijn 2 weken op Camping El Vendrell Platja in Calafell geweest. Heerlijk. Rustiger dan anders en mondkapje in winkels en op straat. Maar niet op de gezellige terrasjes, restaurants en op het strand. Verder prima geregeld hier bij het sanitair en zwembad ed.”

– Inge Dekker

“Wij zijn net terug van Camping Cypsela in Pals. Top vakantie iedereen houd zich aan de regels camping zeker niet vol. Strand voldoende ruimte. Blij dat we gegaan zijn.”

– John Roorda

“Zijn op Camping Las Dunas geweest. Camping 40 procent vol. Maar personeel camping doet voor 200 procent hun best om het iedereen naar de zin te maken. Strand 50 procent gevuld. Ook hier overal mogelijkheid om extra de handen te reinigen. En overige sanitair om het uur schoongemaakt. Meer dan tevreden. En blij te zijn gegaan naar deze top locatie!”

– Bert Bijmijbekend

“Ik krijg veel berichten van Camping la torre del sol. Daar zijn de gasten zeer tevreden. De camping is super schoon. En de eisen vallen mee. Mondkapjes in de winkel. Zwembad en strand zijn vrij toegankelijk. Ook hebben zij een safe corona certificaat. Hier zijn eisen aan verbonden en worden maandelijks gecontroleerd.

– Ria van Kerkhof-engelsman

Bekijk last minute Spanje camping aanbiedingen bij:

Duitsland & Oostenrijk

“We zitten op camping Waldfrieden in Saarburg. Alles gaat gemoedelijk op de camping de toiletten worden goed onderhouden. Geen stress gedoe hier. In Saarburg zelf gaat men er rustig maar wel gedisciplineerd mee om met het virus. Vergeet je het mondkapje wordt je er vriendelijk op gewezen. Wel wordt verzocht om een lijst met oa je naam in te vullen als je aan een tafeltje gaat zitten.”

– Leonard Biemans

“Wij zijn met de camper onderweg door de Eifel, wij zoeken de drukte op de campings niet op, want daar staan ze hutje mutje bij elkaar. Wij overnachten in de vrije natuur, nergens geen last van. In winkels en tankshops mondkapje op, en bij binnenkomst op terras. Daarna mondkapjes af. Er heerst een gemoedelijke sfeer.”

– Anne Schotanus

“Wij trekken vanuit Hinterglemm Oostenrijk ook door naar de Eifel. Het is daar heerlijk, eigen faciliteiten en ruimte. Waar mondkapje op moet respecteren wij en idd weer af. Ervaar het ook niet als vervelend. Een cadeautje dat wij mogen genieten in de prachtige natuur met het gezin.”

– Manon van Doorn

“Wij zitten op Naturcamping – Hof Köninck veel ruimte en plaats, afstand genoeg en zie bijna tot geen mondkapjes. Restaurants de regels die hier gelden. Heen en weer lopen en/of naar toilet, mondkapje op, zitten aan tafel zonder mondkapje. Bediening draagt wel mondkapje. Je moet een formuliertje invullen met naam adres en telefoonnummer en wanneer en hoelaat je daar bent geweest. Na 4 week wordt deze vernietigd. Verder geen ongemakken. Verder Duitse richtlijnen in acht te nemen. Mondkapje op in winkels en ov.”

– Bert Dijk

“Wij zitten op camping Kleinenzhof in Baden-Württemberg en is prima te doen met Corona maatregelen. Binnen in winkels mondkapjes. Veel ruimte!”

– Ryanne Egberink-Keizer

“Nu in Oostenrijk, de meeste camping s zijn zo goed als vol, beetje zelfde regels als Nederland, Duitsland was rustiger, daar wel overal mondkapje op binnen.”

– Ineke Egberts

“Wij verblijven op dit moment in Oostenrijk, Hinterglemm. Wij ervaren het als heerlijk maar zoeken de drukte van cafés etc niet op. We hebben dan ook het geluk dat wij een heerlijk hotel hebben kunnen boeken waar alles bij zit en niet weg hoeven. Personeel draagt bescherming en gasten houden afstand. Personeel wordt ook wekelijks getest in ons hotel. We trekken de bergen in waar ruimte is. 1x groot zwembad bezocht, idd maximaal aantal personen maar niet vooraf reserveren dus gewoon op tijd gaan. Wij komen hier al jaren en merken dat het idd wat rustiger is. Mondkapje dragen we naar de gondel toe gewoon omdat dit gevraagd word, wij doen er niet moeilijk over. Niet iedereen houd zich aan de geldende afstand maar ervaar het niet als echt vervelend. Wij vinden het hier veilig genoeg en nemen zelf wel een stap terug. Hierna gaan wij door naar Duitsland met ook eigen faciliteiten en ruimte. Daar zullen wij wel meer een supermarkt bezoeken maar voor ons geen probleem, zo hebben wij in juni ook ervaren. Het is maar net hoe je er zelf in staat met het gezin. Wij vinden het een cadeautje dat wij toch nog konden gaan en genieten hier dan ook van!”

– Manon van Doorn

“Wij zitten in een huisje, in het Zwarte Woud. In winkels en horeca verplicht mondkapjes op en vaak een lijst invullen. Iedereen houdt zich er redelijk aan ook al is het geen pretje met die hitte om met een mondkapje te lopen, maar het gaat hier erg gedisciplineerd en rustig.”

– Anita Coule

Bekijk alle actuele last minute camping aanbiedingen bij:

TIPS: leuke gezinscampings voor zomer 2020!

De volgende gezinscampings zijn goed beoordeeld, geliefd en weer volop in bedrijf deze zomer! Op al deze campings gelden gepaste, maar zeker niet heel beperkende maatregelen. Je kunt er ook overal huuraccommodaties met privé sanitair boeken (stacaravans, lounges, enz):

Meer lezen


 , , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16137 - reviews totaal

1 reactie

  • avatar
    Van Overbeek op 07-08-2020
    Gast

    Wij zitten op camping Kings inpalamos ,geweldige mooie camping op de camping geen mondkapjes plicht alleen buiten de camping en winkels .Ook de restaurants hoef je niet te reserveren .Wij hebben hier alle ruimte zitten hier via Rent a tent geweldige acemodatie .Heerlijk rustig gaan volgend jaar weer .

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)