Laatst bijgewerkt op 15 mei 2021

In gevecht om toerist worden toegangseisen steeds soepeler, verwacht reisexpert Johannes Keuning.

In de zomervakantie naar het buitenland? Dan is een verplicht test- of vaccinatiebewijs misschien niet eens overal nodig. Dit voorspelt vakantiespecialist Johannes Keuning, eigenaar van reisplatform 27vakantiedagen.nl. “Je ziet nú al de eerste signalen.”

Terwijl de EU nog hard werkt aan de invoering van het Digital Green Certificate, de gezamenlijk corona-app die vrij reizen makkelijker moet maken, is het maar de vraag of een dergelijk ‘toegangsbewijs’ straks overal nog wel nodig is. Zeker binnen de EU. Keuning: “Alles valt of staat bij de actuele besmettingsgraad. Vooral de zuid-Europese landen, die sterk van toerisme afhankelijk zijn, zullen in de strijd om de toerist écht geen onnodige barrières opwerpen. Daarbij voorspel ik dat er ook tussen vlieg- en autovakanties al snel een verschil ontstaat. Het is en blijft aan individuele EU-lidstaten om te bepalen óf en wélke toegangseisen ze stellen, en op welk moment.”

Het valt de vakantiekenner op dat het in de media en politiek haast een vanzelfsprekendheid lijkt dat we – om te reizen – straks verplicht moeten testen of een vaccinatiebewijs moeten tonen. “Door de hype rond dat coronapaspoort lijkt men te vergeten dat we tot begin april nog gewoon zónder PCR-test welkom waren in bijvoorbeeld Duitsland. Ook afgelopen zomer konden we ‘gewoon’ zonder enig testbewijs of controle naar veel EU-landen. Toen zaten we dagelijks op hooguit een paarhonderd besmettingen en waren er nog núl gevaccineerden.”

Actuele besmettingsgraad is leidend

Keuning acht de kans groot dat, nu de besmettingscijfers snel lijken te dalen en vaccinatiegraad stijgt, eenmaal in de zomer Nederlanders redelijk vrij kunnen reizen binnen de EU. “Zeker voor wat betreft autovakanties verwacht ik vanaf de zomervakantie al niet overal meer verplichte testen of vaccinatiebewijzen”. Los van dat het niét te controleren is aan de grens – iets dat ook nu al niet gebeurt, veel mensen met een tweede huis zitten gewoon alweer in Frankrijk of Italië – is de vraag of het überhaupt nog nut heeft. “Alles valt op staat bij de actuele besmettingssituatie. Onze cijfers moeten nog veel verder omlaag.” Zodra de vaccinatie- en besmettingsgraad tussen EU-landen niet meer noemenswaardig verschilt, zullen veel landen de strenge toegangseisen laten vallen, voorziet Keuning. “Een beetje zoals het Testen voor Toegang-idee van de kamer: het idee is leuk, maar de vraag is of het straks als we allemaal gevaccineerd zijn überhaupt nog nodig is.”

LEES OOK: Weer op vakantie in Europa? 5x misverstanden & fabels!

Britten al welkom in Spanje zónder PCR-test

Keuning wijst er verder op dat Spanje al bekend gemaakt heeft om vanaf 20 mei Britten toe te laten zónder test- of vaccinatiebewijs. “Simpelweg omdat in Groot-Brittannië de besmettingsgraad nu zo laag geworden is”. Ook wordt er inmiddels voorzichtig gesproken over een ‘drielandenbubbel’ tussen Nederland, België en Duitsland, zodra besmettingsgraad niet meer zo verschilt. “En zo’n bubbel zou je natuurlijk veel groter kunnen trekken… Maar, één ding staat voorop: onze besmettingscijfers moeten véél verder omlaag.”

Op vakantie in 2021: veel misverstanden

Bij 27vakantiedagen – met een half miljoen unieke bezoekers per maand een van de grootste onafhankelijke Nederlandse reisplatforms – merken ze dat veel mensen nog veel vragen en onzekerheid hebben als het gaat om vakanties in het buitenland. “Daarbij overheerst soms angst of simpelweg misverstanden, door sensationele of ongenuanceerde berichtgeving in de media. Bijvoorbeeld over de zogenaamde vaccinatieplicht, de corona-app die pas in augustus gereed zou zijn of dat je tweemaal duur zou moeten testen bij heen- én terugweg. Allemaal onjuist. Dat leggen we uit in dit uitgebreide blog.

Testen: steeds goedkoper via reisorganisaties

Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd en geldt er wél een verplicht vaccinatie- of testbewijs in een land? Dan kun je je steeds goedkoper laten testen. Op de commerciële markt ben je inmiddels geen €130 maar €109 kwijt voor een PCR-test met reisverklaring. Wie een pakketvakantie bij een reisorganisatie boekt, kan daar een goedkope optionele PCR-test bijkrijgen á €40: kijk bijvoorbeeld hier bij TUI of hier bij Corendon. Deze week werd bekend dat brancheorganisatie ANVR voor zijn aangesloten leden een afspraak gemaakt heeft om officiële PCR-tests te kunnen aanbieden aan hun klanten voor 69 euro. Lid van de ANVR zijn bijvoorbeeld ook campingaanbieders als Allcamps, Roan en Vacanceselect. Grote kans dat ook wie geboekt heeft bij deze organisaties, straks een goedkopere PCR-test kan aanschaffen. Indien deze toegangseis dus nog geldt…

Voor vragen of verder (pers)contact, mail naar info@27vakantiedagen.nl.

LEES OOK: Welke landen zijn Code Geel? Onze favoriete 10 ‘gele’ bestemmingen!


 

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16128 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)