Basis informatie

Vlag: Cuba
Hoofdstad: Havana
Inwoners: 11.047.251
Oppervlakte: 109.884 km²
Beste reistijd: Hele jaar
Tijdsverschil: 6 uur vroeger
Minimum vliegduur: 11 uur

Het klimaat van Cuba

Heel Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, op het uiterste zuidoostelijke puntje na. Hier heerst een steppeklimaat. De temperatuur ligt het gehele jaar door zo tussen de 25 en 34 graden en er waait bijna altijd een noordoostelijk briesje. Dit maakt het klimaat van Cuba voor veel mensen zeer aangenaam. Omdat Cuba langgerekt is, is het risico op orkanen relatief groot. De zuidkust krijgt hiermee het vaakst te maken. Het seizoen waarin de kans op orkanen aanwezig is loopt van begin juni tot half november.

Beste reistijd Cuba

Hoogseizoen (december t/m maart)

 • De beste maanden om Cuba te bezoeken zijn onze wintermaanden: december tot en met maart.
 • De temperatuur ligt in deze periode tussen de 27 en de 29 graden met de minste kans op regen: gemiddeld zo’n 6 dagen per maand.

Tussenseizoen (november & april)

 • De maanden november en april zijn overgangsmaanden van het regenseizoen naar het droge seizoen en andersom.
 • In deze maanden kun je veel geluk hebben met de prijs van je reis/accommodatie en het aantal toeristen.
 • De temperatuur ligt in deze periode tussen de 29 en 31 graden met gemiddeld zo’n 8 dagen neerslag per maand.

Laagseizoen (mei t/m oktober)

 • In de maanden mei tot en met oktober valt de meeste regen, zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid het hoogst en is er het risico op orkanen.
 • De temperatuur ligt in deze maanden tussen de 31 en de 33 graden en er valt gemiddeld op 13 dagen per maand neerslag.
 • Dit betekent niet dat Cuba in deze maanden een “no-go” is. Het risico op orkanen mag dan aanwezig zijn en de verschijnselen van voorbij trekkende orkanen is zeker merkbaar; de kans dat je er echt door in gevaar komt is nog steeds zeer klein. De neerslag valt vaak in korte zeer hevige buien, waarna de zon alweer snel tevoorschijn kan komen.
 • Zelfs in deze maanden schijnt de zon nog gemiddeld 7 uur per dag.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Noordwest-Cuba

°C 25 26 27 29 30 30 31 31 30 28 27 26
mm 64 69 45 55 98 183 105 100 143 180 88 57
J F M A M J J A S O N D

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Zuidoost-Cuba

°C 28 28 29 30 31 32 32 31 31 30 30 29
mm 44 17 35 51 173 114 75 113 95 355 78 41
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor Cuba?

Terug naar boven

Om naar Cuba te mogen reizen heb je een visum nodig.

 • Een toeristenkaart (Tarjeta del Turista) voldoet in plaats van een visum wanneer de reis via een touroperator is geboekt. Deze kaart wordt via de touroperator verstrekt. Informeer altijd bij desbetreffende reisorganisatie of deze kaart inderdaad wordt geregeld.
 • Je kunt het visum online aanvragen via Visum Cuba.
 • Je kunt het visum ook aanvragen via het consulaat van Cuba in Rotterdam.
 • Een toeristenvisum kost €22 voor 30 dagen.
 • Het visum kan met 30 dagen verlengd worden bij de meeste hotels of de lokale immigratiedienst.
 • Let op: bij een reis van Mexico naar Cuba of andersom moet je bij een verblijf van langer dan 72 uur in Mexico in het bezit zijn van een geldig visum of toeristenkaart voor Mexico.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

Inentingen

Er zijn geen vaccinaties die je verplicht moet halen voordat je naar Cuba op reis gaat. Enkele inentingen worden echter wel sterk aangeraden. Dit zijn die voor DTP, hepatitis A en rabiës. Het advies om een inenting tegen buiktyfus te halen is persoonsgebonden, raadpleeg daarom van te voren altijd je huisarts of een reisverpleegkundige. Kijk voor meer informatie over inentingen en voor het maken van een afspraak hier bij Meditel. Op Cuba komt geen malaria voor.

Gezondheid en hygiëne

Hoewel de gezondheidszorg in Cuba goed ontwikkeld is, is voorkomen altijd beter dan genezen. Onderstaande tips kunnen je helpen een onbezorgde reis te hebben.

 • Drink in Cuba geen water uit de kraan, maar koop flessen water.
 • Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je een kleine voorraad aan EHBO artikelen bij je hebt, zoals ontsmettingsmiddel, koortsremmers, diarreeremmers, ORS (tegen uitdroging) en anit-insectenmiddel.
 • Smeer je altijd in met anti-insecten middel met een DEET-waarde van minstens 30%. Doe dit ook overdag! De gevaarlijke dengue mug is ook op Cuba actief en steekt overdag.
 • De hygiëne is in Cuba niet altijd zoals wij gewend zijn. Pas daarom op met wat je eet, vooral kip, vlees en schaaldieren kunnen een bacteriebron vormen. Eet deze producten alleen wanneer ze vers bereid zijn en door en door verhit zijn geweest. Ook ijs(jes) kunnen een risico vormen, zeker omdat de stroom nog wel eens uitvalt.

Geografie

Terug naar boven

Het land Cuba bestaat officieel uit 4.195 eilanden, waarvan het hoofdeiland Cuba veruit de grootste is. Cuba wordt aan de noordkant gescheiden van Noord-Amerika door de Golf van Mexico en aan de zuidkant van onder andere Jamaica door de Caribische zee. Ten westen van het eiland ligt Mexico en aan de oostkant ligt Haïti.

Reizen binnen Cuba – openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

Bussen

Tussen alle grote steden in Cuba rijden per dag een aantal bussen. Je kunt ter plekke je kaartje kopen. Met de bus door Cuba reizen is een goedkope manier om veel van het land te zien.

Vliegen

Cuba heeft meerdere vliegvelden verspreid door heel het land. De grotere plaatsen Havana, Varadero en Holguín zijn voor internationale vluchten. Voor de grote afstanden kan het veel tijd besparen om een binnenlandse vlucht te nemen in plaats van vervoer over land. Lees meer over vliegen naar en binnen Cuba.

Treinen

Hoewel er onder andere een spoorlijn loopt van Havana naar Santiago de Cuba (waar dagelijks een trein rijdt die stopt in alle tussengelegen steden), is het reizen per trein niet een van de efficiëntste manieren. De treinen zijn erg oud en van het tijdsschema – als dat er al is – kun je niet op aan. Let in de trein goed op je bezittingen: helaas komt het regelmatig voor dat toeristen worden beroofd.

Auto & motor

Veel mensen kiezen ervoor om Cuba op eigen gelegenheid te verkennen met een huurauto of motor. De wegen zijn erg rustig en op de meeste plaatsen goed. Neem wel een goede kaart mee op pad, niet alles staat altijd duidelijk aangegeven. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Cuba, maar het wordt aangeraden een internationaal rijbewijs mee te nemen, verkrijgbaar in iedere ANWB winkel. Verdiep je van te voren wel in waar je veilig een auto kunt huren wanneer je dit op eigen gelegenheid doet. Je kunt o.a. betrouwbaar een auto regelen bij Riksja Cuba.

Zonsondergang in Havana

Eten & drinken

Terug naar boven

Naar Cuba ga je niet om zijn culinaire erfgoed. Typisch Cubaans eten is vrij basic en wat veel gegeten wordt is ‘congris’: bonen, rijst en vlees. Omdat nog veel restaurants in Cuba van de staat zijn, bestaat er hierin niet overal veel variatie. De kwaliteit van het eten is echter prima. Leuker en vaak voordeliger is eten in zogeheten ‘paladares’: restaurantjes bij mensen thuis. Je leert op die manier de echte Cubaanse keuken en cultuur veel beter kennen. Ze zijn niet altijd eenvoudig te vinden; het werkt het beste om een local ernaar te vragen. Cuba is een land vol dans en muziek en daarbij hoort natuurlijk ook drank. De beroemde Cubaanse rum en cocktails vloeien rijkelijk in een uitgebreid scala aan café’s en barretjes.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

Valuta

In Cuba bestaan twee munteenheden: die waar de lokale bevolking mee betaalt (CUP) en een speciale toeristen valuta de CUC (spreek uit “koek”). De lokale bevolking is dol op “koekies”, omdat je daarmee kunt betalen in speciale toeristenwinkels, waar veel meer aanbod aan luxe artikelen is dan in de winkels waar de lokale bevolking hun inkopen moet doen. Let daarom bij het wisselen van geld altijd goed op dat je inderdaad CUCs terugkrijgt en geen CUPs. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90.

Pinnen en creditcards

Nederlandse bankpassen en de meeste credit cards zijn in Cuba over het algemeen niet bruikbaar. De beste manier om aan geld te komen in Cuba is meegebrachte euro’s omwisselen. Doe dit altijd op een veilige manier: wissel je geld niet om op straat bij mensen die je dit aanbieden, de kans is aanwezig dat je opgelicht wordt. Mocht dit toch een keer nodig zijn, wissel dan niet teveel geld om en tel goed na wat je terugkrijgt. Het is beter om je geld om te wisselen bij banken, hotels of op de luchthaven. Bewaar je cash vervolgens op verschillende plekken en laat het zoveel mogelijk achter in de kluis van je hotel.

De veiligheid in Cuba

Terug naar boven

Cuba is over het algemeen een zeer veilig land, zeker vergeleken bij andere landen in Latijns-Amerika. Zoals overal ter wereld moet je echter goed opletten en geen dingen doen die je thuis ook niet zou doen. Let naast het wisselen van geld en het bewaren ervan ook op zogenaamde chauffeurs die hun diensten willen aanbieden en illegale Casa Particulares (niet in het bezit van het logo met de twee blauwe driehoeken tegen een witte achtergrond). Ga niet in op mensen die je vriendelijk benaderen en wel willen helpen zoeken naar een Casa. Vanwege de armoede doen de inwoners van alles om aan wat extra geld te komen. Zogeheten Jineteros krijgen een commissie om mensen naar bepaalde Casas Particulares te brengen. Deze commissie moet echter door jou zelf worden betaald, dus dan weet je dat je teveel betaalt.

Belangrijke feestdagen

Terug naar boven

Op onderstaande dagen moet je er rekening mee houden dat overheidsinstanties en winkels (eerder) dicht kunnen zijn:

1 januari – Bevrijdingsdag
2 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 juli – Carnaval
25, 26 en 27 juli – Dagen van de Revolutie
10 oktober – Dag van de Onafhankelijkheidsoorlog
25 december – Kerst
31 december – Oudjaarsdag

Top 3 Cuba specialisten

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

Groepsreizen, individuele privé-rondreizen, singlereizen of strandvakanties naar Cuba: FOX heeft het allemaal.
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Dariel maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Julio, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Meer Cuba reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cuba on a budget.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Cuba met bouwstenen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

Riksja Cuba
Riksja Cuba

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

NRV
NRV

Rondreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Strandvakanties & rondreizen
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cuba

Vliegtickets naar Cuba


Meer over vliegen naar Cuba

Hotels in Cuba zoeken

Hotels in Cuba zoeken

Boek je rondreis naar Cuba

FOX Verre Reizen
1. FOX Verre Reizen

O.a. groepsreizen en individuele privé-rondreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
2. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Cuba rondreizen


Vliegtickets Cuba

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cuba
V.a. 665 Meer over vliegen naar Cuba