Frankrijk, Spanje of Italië, daar is bijna iedereen wel eens geweest. Ook landen als Thailand of Indonesië, daar kijkt tegenwoordig ook niemand meer van op. Nee, als je echt een land wilt bezoeken waar nog niemand uit je kennissenkring is geweest, ga dan naar één van deze 10 minst bezochte landen!

Ieder jaar wordt door de World Tourism Organization een lijst opgesteld van het aantal internationale bezoekers dat ieder land per jaar ontvangt. Op basis van hun gegevens zijn dit de 10 minst bezochte landen ter wereld:

10. Guinee-Bissau (7.500 bezoekers)

Guinea-Bissau 2013

Guinee-Bissau (niet te verwarren met Guinee, dat jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers ontvangt) behoort tot één van de armste landen van Afrika. Het land in westelijk Afrika heeft een enorme buitenlandse schuld en een economie die sterk afhankelijk is van buitenlandse hulp. In de jaren ’90 vond er een bittere burgeroorlog plaats, waarbij duizenden mensen omkwamen. Door de Ebola-uitbraak wordt reizigers ook afgeraden Guinee-Bissau te bezoeken. Dat is sowieso lastig, want er is geen toeristische infrastructuur en weinig airlines vliegen naar dit land.

Reizigers die het echter wel aandurven, worden beloond met prachtige landschappen en de ruige schoonheid van de natie. Zo kun je er nijlpaarden en schildpadden spotten in de meer dan twintig eilanden van de Bijagos archipel, of de Portugese architectuur bewonderen in Bissau. Voor avonturiers is Guinee-Bissau een waar paradijs!

9. Niue (7.000 bezoekers)

Niue

Niue is een klein, zeer rotsachtig eiland dat midden in de Stille Zuidzee ligt. Met een oppervlakte van slechts 260 vierkante kilometer en zo’n 1.000 inwoners, is Nuie misschien een van de grootste koraal atol eilanden, maar het behoort ook tot één van de kleinste landen ter wereld.

Het eiland wordt omgeven door beschermde riffen en heeft een zeer unieke eigenschap ter aanvulling op de prachtige kleine stranden; Niue heeft een hoge hoeveeldheid natuurlijke radioactiviteit in de bodem! Hiervan zijn echter geen negatieve effecten bekend. Voor travel geeks is Nuie het perfecte eiland, want sinds 2003 is er over het gehele eiland gratis wifi! Daar houden wij van.

8. Libië (6.250 bezoekers)

Libië

Hoewel Libië de op 17 na grootste natie ter wereld is, heeft het land veel problemen gehad. Een burgeroorlog teisterde de natie, en gevechten met gewapende aanvallen komen regelmatig voor in bijna het hele land. Ook het klimaat van het land is niet heel aantrekkelijk, met bijna 90% van het land dat bedekt is door de zeer droge Sahara woestijn. Alleen het noorden van het land, aan de Middellandse Zee kent een wat milder klimaat.

Diegene die de milieu- en politieke omstandigheden durven te trotseren, zullen wel beloond worden met een prachtig historisch erfgoed. Leptis Magna, ten oosten van Tripoli was ooit een belangrijke stad van het Romeinse Rijk en tot op de dag van vandaag heeft het één van de best bewaarde Romeinse ruïnes. Ook Cyrene, gestischt door de Grieken in 630 v.Chr. is nog steeds een belangrijke archeologische site in de buurt van de Libische stad Shahhat.

7. Kiribati (6.000 bezoekers)

Lagoon side in Abaiang, Kiribati - Virtual reality view in description

Kiribati is een extreem geografisch geïsoleerde natie. Het heeft een landmassa van 800 vierkante kilometer, maar de eilanden liggen verspreid over 3,5 miljoen vierkante kilometer. Omdat Kiribatie zo afgelegen en ontoegankelijk is, zijn de eilanden nog zeer ongerept. Om er te komen, kun je vliegen vanaf Nauru of de Marshall-eilanden, op vluchten die eens in de twee weken vliegen. Of vlieg vanaf Fiji met één van de twee wekelijkse vluchten naar Zuid Tawara, de hoofdstad van Kiribati.

De lokale bevolking van Kiribati is overigens zeer vriendelijk en gastvrij, met de Kiribati dans als één van de meest iconische aspecten van hun cultuur, die wordt gekenmerkt door kleine, vogelachtige bewegingen met het hoofd. De vlag van Kiribati heeft zelfs een vogel die verwijst naar deze dans.

6. Equatoriaal-Guinea (5.700 bezoekers)

Equatoriaal-Guinea

Equatoriaal-Guinea (gelegen tussen Gabon en Kameroen) bestaat uit het vaste land en vijf vulkanische eilanden, waarvan Bioko Island het meest populair is. Het Afrikaanse land staat bekend om zijn vele prachtige witte stranden, vulkanische uitzichten en een ongerepte jungle. Behalve de mooie natuur is het land voor dierenliefhebbers ook een goede bestemming, want het regenwoud is de thuisbasis van tal van bedreigde primaten en op het strand nestelen zeeschildpadden.

5. Zuid-Soedan (5.500 bezoekers)

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan, dat zich in 2011 afsplitste van Soedan, is één van de nieuwste landen in de wereld, maar nog steeds vol met burgeroorlogen. Door de diverse bevolking (bestaande uit moslims, christenen en animisten) en een even gevarieerde geografie, heeft Zuid-Soedan al meer dan 40 jaar te maken met burgeroorlogen. Ondanks de tumultueuze politieke situatie, blijft de Soedanese gastvrijheid ongeëvenaard en degenen die dit in oorlog verscheurde land bezochten noemen het één van hun favorieten.

Zuid-Soedan beschikt over een oude culturele geschiedenis, kent heerlijke gerechten (met Turkse, Egyptische en Ethiopische invloeden) en heeft vele interessante bezienswaardigheden. Zo vind je er de piramides van Meroe en Sufi, de natuur rondom de Nijl rivier en kun je er duiken in de buurt van Port Sudan.

4. Marshall eilanden (4.600 bezoekers)

The Marshall Islands - Majuro - Laura Beach #4

Met meer dan 1.000 eilanden, doet de Marshall eilanden zijn naam echt eer aan. Het land is vol met deskundige vissers en zeelieden, die grotendeels leven van de zee. Het land doet veel aan het beschermen van de oceaan en heeft zelfs ’s werelds grootste haaien sanctuarium. De Marshall eilanden kent echter ook een hoge radioactiviteit vanwege de kernwapen testen die de Amerikanen hier hebben uitgevoerd in het verleden. Bovendien bedreigen klimaatveranderingen de eilanden, want als de zee blijft stijgen door het smelten van de ijskappen, zullen de Marshall eilanden op den duur verdwijnen.

3. Tuvalu (1.000 bezoekers)

Tuvalu - Funafuti - Beach #1

Tuva-hoe? Tuvalu! Je weet wel, die Polynesische voetbaldwerg waar Foppe de Haan even bondscoach van was. Het is één van de kleinste en meeste afgelegen landen ter wereld en zeer moeilijk te bereiken. Om er te komen moet je propeller vliegtuig van Fiji Airways nemen, die twee keer per week vliegt. Of een vrachtschip, dat ook als passagiersschip fungeert tussen Fiji en Tuvalu.

Met een enorme diversiteit aan onderwater leven, is Tuvalu wel een ultieme duik- en snorkelbestemming. Er zijn in totaal 9 verschillende koraalatollen, tal van koraalriffen, lagunes en kleine eilanden, waar je dagen of zelfd weken kunt doorbrengen om ze te verkennen. Op de eilanden zelf kunnen reizigers genieten van een vriendelijke en beschermde Polynesische cultuur met unieke kunst, kunstnijverheid, muziek, dans en verhalen.

2. Somalië (400 bezoekers)

Somalië

Er zijn vele reiswaarschuwingen van kracht voor Somalië vanwege de gewapende conflicten tussen de overheid en gewelddadige facties (waaronder die van Al Shabab, gekoppeld aan al-Qaeda). Maar voordat de burgeroorlogen begonnen in de vroege jaren ’90, was Somalië een zeer gastvrij land voor reizigers. Het land is vooral bekend om zijn watervallen, bergen en nationale parken. De wilde gebieden zijn de thuisbasis van een groot aantal interessante fauna, waaronder leeuwen, jachtluipaarden, gevlekte hyena’s, luipaarden en struisvogels. Bovendien heeft Somalië de langste kustlijn van het hele Afrikaanse continent, en heeft het ontelbaar veel stranden, waarbij de stranden in de buurt van Mogadishu het mooist zijn.

1. Nauru (160 bezoekers)

Living on a Blue Planet | Nauru

In het midden van de Stille Oceaan ligt de kleine eilandstaat Nauru, met een oppervlakte van minder dan 21 vierkante kilometer en slechts 10.000 inwoners. Er is één luchtvaartmaarschappij die het land aan doet met een oude Boeing 737, en de toeristische infrastructuur, zoals hotels en restaurants is zeer minimaal. Ook vracht leveringen zijn zeldzaam en de werkgelegenheid is nog schaarser. De gezondheidszorg is hier dan ook op z’n best eenvoudig te noemen.

Ondanks de huidige economische somberheid, biedt het eiland nog steeds een glimp van zijn oude glorie, met een turbulente kustlijn en zeevogels die vliegen over de groene kliffen van het binnenland. Voor mensen met interesse in de Tweede Wereldoorlog zijn er resten van de Japanse bezetting verspreid over het eiland te vinden, evenals de opmerkelijke skeletresten van de mijnbouw infrastructuur.

Veiligheidsmaatregelen voor het bezoeken van deze afgelegen landen:

Mocht je van plan zijn één van deze landen te bezoeken, zijn er hier een paar dingen om rekening mee te houden:
 • Raadpleeg altijd het reisadvies van rijksoverheid voordat je op reis wilt gaan. Als je reist naar gebieden waar sprake is van politieke instabiliteit, meld je dan altijd bij de ambassade voordat je gaat.
 • Sluit altijd een reisverzekering af voordat je gaat en check bij je verzekeraar of het land waar je naar toe wil wordt gedekt door hun.
 • Wees ervan bewust dat reizen naar afgelegen plekken risico’s met zich meebrengt. In het geval van ernstige ziekte kan het uren of dagen duren voordat je een ziekenhuis bent.
 • Check voordat je gaat welke manieren van telecommunicatie mogelijk zijn. Heb je er mobiel bereik, en is internetter er mogelijk?
 • Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in het land door nieuws websites, blogs en forums te lezen.
 • Houd je familie op de hoogte van waar je naartoe gaat, door vluchtinformatie en hotels door te geven. Laat instructies achter met wie er contact opgenomen moet worden, indien er een bepaalde tijd niks van je is gehoord.
 • Houd je plannen flexibel en sta open voor last-minute wijzigingen.

 , , , , , , , , , , ,

1 reactie

 • Madani Gast
  Geplaatst op 14 December 2015, 10:48

  De piramides van meroe en sufi staan niet in zuid Sudan. Ze staan in Sudan niet ver van khartoum. Ook port Sudan behoort tot Sudan en niet zuid Sudan en ligt behoorlijk ver van zuid Sudan vandaan.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)