27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 21 mei 2023

Ben jij een daredevil en niet bang aangelegd? Wij dagen je uit! Er zijn plekken op deze aarde die angstaanjagender zijn dan we ooit in films gezien hebben. Plekken waar je spontaan kippenvel van krijgt. Griezel met ons mee met deze haunted top 9…

Door Kristel Houtappels

1. Isla de las Muñecas (eiland van de poppen), Mexico

Isla de las Muñecas, Mexico

In een moeras ten zuiden van Mexico-Stad ligt een eiland dat iedereen met angst voor poppen of clowns de stuipen op het lijf zal jagen. In de bomen op Isla de las Muñecas hangen duizenden half vergane poppen, opgehangen door kluizenaar Julian Santana. Hij verliet zijn gezin om alleen op dit bizarre eiland te gaan wonen. Er schijnt ooit een meisje te zijn verdronken op het eiland, en Julian hing de poppen op om haar geest gelukkig te maken. Het bizarre aan dit verhaal is dat Julian op 80 jarige leeftijd op dezelfde plek is verdronken als waar het meisje om het leven kwam. Zijn neef leidt hedendaags toeristen rond op het eiland.

2. Aokigahara, Japan

Aokigahara, Japan

Op het eerste gezicht lijkt Aokigahara, gelegen aan de voet van Mount Fuji in Japan, een normaal bos. Niets is minder waar helaas. Het bos is één van de populairste plekken ter wereld om zelfmoord te plegen. Bijna 100 mensen per jaar zwerven het bos in om er nooit meer uit te komen. Jarenlang ruimde niemand de lichamen op, je vindt er nu dus overal skeletten en andere resten. Hedendaags worden de lichamen eens per jaar weggehaald. De zelfmoordplaag is hier zo extreem dat de overheid bordjes bij de ingang van het bos heeft opgehangen met kreten als ‘Weet je het zeker?’ en ‘Het leven is de moeite waard!’.

3. Helltown, Ohio, Amerika

Helltown, Ohio, Amerika

Ooit was Boston Mills een bloeiende stad, die zijn welvaren dankte aan een papierfabriek. Veel milieu activisten protesteerden echter tegen de kap van de bomen en uiteindelijk is er een wet aangenomen die ervoor zorgde dat de fabriek gesloten werd. Het dorp is overgenomen en zou omgetoverd worden tot Nationaal Park. Het is nooit zover gekomen, huizen kwamen leeg te staan en werden door de brandweer in brand gestoken voor oefeningen. Tegen die tijd begonnen ook de spookverhalen de ronde te doen. Tegenwoordig is het verlaten stadje in de donkere bossen volgens legenden een onderkomen voor seriemoordenaars, geesten, satanisten en een 10 meter lange gemuteerde python. Ook op de nabij gelegen Boston Cemetery zijn met regelmaat geesten waargenomen.

4. Humberstone en LaNoria, Chili

LaNoria, Chili

Deze 2 stadjes in Chili zijn in 1872 gesticht bij een salpetermijn, maar na diverse economische crises zijn ze in 1960 leeg komen te staan. Er wordt gezegd dat de doden op de LaNoria begraafplaats ’s nachts tot leven komen en door het dorp zwerven, er bestaan vele foto’s waarop geestverschijningen te zien zijn. Deze dorpjes zijn zo angstaanjagend dat bewoners van het in de buurt gelegen Iquique ze weigeren te betreden. De vroegere bewonders zouden nooit weggegaan zijn en er zijn spelende kinderen gehoord. Of het er nu spookt of niet, de LaNoria begraafplaats is een bijzonder onheilspellende plek, met geopende graven en blootgestelde lichamen. En niemand weet precies hoe dit zo is gekomen…

5. Leap Castle, Ierland

Leap Castle, Ierland

Dit, overigens prachtige, kasteel in Ierland was in de 15e eeuw het decor van een vete tussen 2 broers van de familie O’Carroll. Één van de broers, een priester, werd beestachtig vermoord in zijn eigen kapel door zijn broer, in het bijzijn van de rest van de familie. Deze kapel draagt nu de naam ‘Bloody Chapel’. In de geschiedenis zijn vele mensen gevangen gehouden en vermoord in het kasteel. Ook is er bij renovaties een ondergrondse kerker gevonden waar gevangenen in werden gegooid en achtergelaten om te sterven. In de kerker zijn ontelbare menselijke resten gevonden. De geruchten gaan dat het kasteel bezeten wordt door vele geesten, inclusief een gewelddadige entiteit met de naam ‘the Elemental’. Hij is te herkennen aan de geur van rottend vlees en zwavel.

6. McKamey Manor, San Diego, Amerika

McKamey Manor, San Diego, Amerika

Mc Kamey Manor is verreweg het engste spookhuis ooit, speciaal voor horrorfreaks die alle films al gezien hebben en behoefte hebben aan een trauma (of 2). Denk aan 4 tot 8 uur opgesloten zitten in je eigen horrorfilm, compleet met bloed, mentale terreur en het gedwongen eten van varkensvet, rotte slangeneieren en kakkerlakken. Als je eenmaal binnen bent is er no way out, er is geen stopwoord en je moet de volledige marteling doorstaan! Aanmelden kan via de website, er is per dag maar plek voor 1 persoon en de organisatie bepaalt wanneer je aan de beurt komt.

7. Tuol Sleng Genocide Museum, Cambodja

Tuol Sleng Museum

Het Tuel Sleng Museum. Foto door Alfons Taekema.

In Phnom Penh, Cambodja, ligt het Tuol Sleng Genocide museum. Dit was ooit een gevangenis die gebruikt werd door de Rode Khmer om gevangenen te martelen en vermoorden. Geschat wordt dat 17.000 mensen hier de dood vonden, er zijn maar 12 mensen levend uit deze hel gekomen. De gevangenen werden gedwongen de namen van hun familieleden op te geven en misdaden te bekennen die ze niet hadden gepleegd. De geesten van de mensen die hun leven hier lieten blijven zwerven door de gangen, en er gebeuren vaak vreemde dingen in het museum. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

8. De Parijse Catacomben, Frankrijk

De Parijse Catacomben, Frankrijk

Wie zou denken dat onder de Champs Elysees en de Eiffeltoren een 300 kilometer lang netwerk van tunnels ligt, compleet gevuld met schedels en beenderen? Van 1786 tot in de 19e eeuw waren de kerkhoven van Parijs overvol en werden de beenderen van ongeveer 6 miljoen inwoners van de stad hier ondergebracht. Op sommige plekken liggen ze netjes opgestapeld tegen de wand, op andere zijn ze gewoon op een stapel gegooid. Hier kijk je de dood letterlijk in de ogen. Toeristen kunnen een stuk tunnel van 1700 meter bezoeken, bij binnenkomst staat er een bordje met de tekst ‘Stop, hier is het rijk van de dood’.

9. De kerk van de 9 geesten, Tsjechië

De kerk van de 9 geesten, Tsjechië

Toen in 1968 de zoldering van een kerkje in Lukova, Tjechië tijdens een uitvaart naar beneden kwam dachten de lokale bewoners dat dit het werk van geesten was en vervloekten de kerk. Sinds die tijd staat het gebouw leeg en is de toestand van de St. Georges aanzienlijk verslechterd. Om de kerk van totaal verval te redden plaatste lokale kunstenaar Jakub Hadrava negen gepleisterde figuren in de kerk, die ’s avonds spookachtig verlicht worden. Inmiddels zijn er heel wat meer van deze geesten bijgekomen in het kerkje en trekt het vele toeristen van over de wereld.


 , , , , , , , ,

2 reacties

 • avatar
  kritisch op 28-05-2019
  Gast

  Ik tel toch echt 12 geesten op de laatste foto

 • avatar
  natas op 11-05-2021
  Gast

  Als u verder leest staat er, dat er meer zijn bijgezet met de jaren.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)