Laatst bijgewerkt op 2 januari 2023

IJsland ligt op slechts drie uur vliegen van Schiphol, maar is met geen andere Europese- of wereldbestemming te vergelijken. Het is de hemel voor zowel rustzoekers, natuurliefhebbers, sportievelingen als adrenaline junkies. Het land is zowel goed alleen, met je eigen reisgezelschap als in georganiseerd verband te bereizen. Een special met alle hoogtepunten en mooiste plekken.

Door Sietske Tol

IJsland, ook wel het ‘land van ijs en vuur’ genoemd, is een aaneenschakeling van hoogtepunten vol contrasten. In de wintermaanden verandert het eiland door kou en sneeuw in een ongekend mooi winter wonderland. De zon laat zich nauwelijks zien. Warmte kun je dan zoeken in één van de vele warmwaterbronnen. Het vreugdevuur dat het schouwspel van het Noorderlicht in je lijf ontsteekt, verwarmt je tijdens de lange koude nachten. In de zomermaanden gaat de zon niet of nauwelijks onder en zijn alle wegen op het eiland, mits je auto vierwielaandrijving heeft, goed begaanbaar. De lange dagen zijn bij uitstek geschikt voor het bezoeken van de vele attracties die IJsland natuurliefhebbers te bieden heeft. Watervallen, gletsjers, geisers, vulkanen, stranden… IJsland heeft het allemaal en meer.

IJsland

Zuidkust: Vik, Jökulsárlón en Skógafoss

Het contrast tussen de witte sneeuw, het zwarte zandstrand en het witte schuim op de golven van de Atlantische Oceaan, maken een bezoek aan het zuidelijke kustplaatsje Vik in de wintermaanden tot een unieke ervaring. In het bijzonder het strand Reynisfjara, met haar grotten, basaltpilaren en tot rotsen getransformeerde trollen, is een bezoek waard.

In het iets oostelijker gelegen gletsjermeer Jökulsárlón drijven ijsbergen afkomstig van de ijskap Vatnajökull. De ijsschotsen in de lagune en op het zwarte zandstrand zijn prachtig blauw van kleur. Wie de gletsjer Breiðamerkurjökull van dichtbij wil bekijken kan dit in de zomermaanden met een amfibieboot doen. Van november tot en met maart kun je in ditzelfde gebied spectaculaire ijsgrotten bezoeken.

Vatnajökull

Vatnajökull National Park.

IJsland bezit talloze mooie watervallen. In de wintermaanden zijn sommigen deels bevroren. Een van de mooiste en bekendste watervallen van het land is de Skógafoss. Het uitzicht van boven de waterval doet je de pittige klim per trap direct vergeten. De nabij gelegen waterval Seljalandsfoss is eveneens schitterend en bijzonder om het feit dat je er direct áchter kunt lopen. In de wintermaanden kan dit vanwege de gladheid alleen met ijzers onder je schoenen. Beide watervallen vind je bij Skógar & omgeving.

Skógafoss

Skógafoss.

Vulkanen: de Thrihnukagigur

IJsland ligt in één van de meest actieve vulkanische regio’s ter wereld. Feitelijk hebben vulkaanuitbarstingen door de eeuwen heen het indrukwekkende, maan-achtige landschap gevórmd. De vulkanische activiteit wordt nauwlettend in de gaten gehouden en kan, zo is in 2010 gebleken, het vliegverkeer mondiaal ontregelen. Sommige vulkanen, zoals de Thrihnukagigur, zijn toeristische attracties geworden. De Thrihnukagigur, bestaande uit drie kraters, is sinds vierduizend jaar in rust. In één van de kraters kun je onder begeleiding van een gids met een kabellift afdalen tot op de bodem. De kleuren van de magmakamer en indrukwekkende omvang van de krater zijn met niets te vergelijken.

Gouden Driehoek: Gullfoss, Geysir en Strokkur & Thingvellir

Gullfoss

Gullfoss is misschien wel de bekendste waterval van IJsland en onderdeel van de Gouden Driehoek. Deze route, langs de waterval, de geisers Geysir en Strokkur en door nationaal park Thingvellir, wordt door vrijwel elke toerist die IJsland bezoekt afgelegd. Het nationaal park is de belangrijkste historische plek van het land. In het jaar 930 werd deze plaats gekozen door de hoofden van IJsland voor de jaarlijkse Alþing (algemene vergadering). De Alþing is de voorloper van het IJslandse parlement, het oudste nog bestaande parlement ter wereld.

Geysir

Het nationale park Thingvellir ligt op de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. Tussen de tektonische platen kun je snorkelen in het kristalheldere blauwe water van de Silfra-kloof. Met een warm- en waterdicht pak aan drijf je op het water met, ongeacht het seizoen, een temperatuur van twee graden Celsius. Het aan- en uittrekken van de pakken is een sport op zich.

Reykjavik

Reykjavik

De meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld lijkt in eerste instantie meer op een groot dorp dan een stad. Reykjavik is met haar musea, winkelaanbod, restaurants en uitgaansgelegenheden echter een hippe Europese bestemming en een goede uitvalbasis voor diverse dagexcursies.

Het kleine historische centrum is gemakkelijk in een dag per voet te verkennen. Een kustroute biedt uitzicht op het fjord Kollafjörður en de tafelberg Esja. De wandelroute loopt langs de haven, verschillende sculpturen en het concert- en congrescentrum Harpa. Dit moderne gebouw is in 2013 onderscheiden met de EU-prijs voor hedendaagse architectuur. De vormgeving is geïnspireerd op de basaltkolommen die onder andere in het zuiden van IJsland te vinden zijn. Diezelfde basaltkolommen zijn ook de inspiratie voor het ontwerp van de Hallgrímskirkja, de grootste kerk in IJsland, geweest. Deze kerk is een belangrijk oriëntatiepunt in Reykjavik. Vanuit de kerktoren heb je een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Niet ver van Reykjavik ligt de beroemde Blue Lagoon, een geothermisch bad in de buurt van Grindavík. Het warme mineraalrijke water van de Blue Lagoon is een weldaad voor lichaam en geest. De witte modder in het geothermische bad kun je gebruiken voor een gezichtsmaskertje of lichaamsbehandeling. Je huid voelt na een bezoek babyzacht aan. De blauwe kleur van het water komt net buiten het complex, in de lagunes met koud water, het best tot zijn recht.

Walvissen spotten

In de wateren rond IJsland leven diverse walvissoorten. Tijdens een boottocht vanuit de havens van Reykjavik en het noordelijk gelegen Husavik is de kans op het spotten van walvissen en andere waterdieren groot. De walvistochten worden het gehele jaar door aangeboden.

Reizen naar IJsland

Individuele rondreizen door IJsland met eigen huurauto worden aangeboden door o.a. Voigt Travel, BBI Travel, De Jong Intra Vakanties, SNP Natuurreizen en; de mooiste groepsrondreizen door IJsland vind je bij Djoser, Sawadee en Kras. Bij TUI kun je kortere, losse stedentrips Reykjavik boeken, van waaruit je zelf o.a. excursies naar de Blue Lagoon kunt maken.

Losse vliegretourtjes van Schiphol naar hoofdstad Reykjavik zijn te vinden vanaf €300.


 

2 reacties

 • op 02-03-2015
  11 landen bezocht • 5 reviews • 3 waarderingen

  wat is de beste periode om Ijsland te bezoeken?

 • op 02-03-2015
  26 landen bezocht • 18 reviews • 18 waarderingen

  Hallo Frederique,

  Wat de beste reistijd voor jou is ligt heel erg aan wat je wilt zien en doen in IJsland. Hou je van winters weer en staat het Noorderlicht op jouw bucketlist, dan is een reis in de periode november tot en met februari aan te raden. Heb je liever milde temperaturen, veel daglicht, groene landschappen en de mogelijkheid om meer van het eiland te ontdekken, dan kun je het beste in de maanden mei tot en met september naar IJsland afreizen. De maanden juli en augustus gelden als het hoogseizoen. Je deelt dan het natuurschoon met meer toeristen.

  Groet, Sietske

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)