Laatst bijgewerkt op 13 november 2019

De reisfilosofie van De Wereld in 27 Vakantiedagen is simpel: iedereen kan verre reizen maken, ook al heb je een drukke baan! Zie jij nog niet in hoé, of ben je skeptisch? Lees dan dit artikel.

Een drukke baan en de wereld zien gaan prima samen

Geen tijd? Jawel hoor!

Goed, je werkt dus. Vijf of misschien vier dagen in de week, maar in elk geval: je bent druk. Dat zijn we natuurlijk allemaal, op onze eigen manier. Geen excuus! Wil je meer van de wereld zien, maar doe je dit niet vanwege je baan? Dan moet je wat doen aan je mindset. Stamp er vast in: een fulltimebaan en de wereld zien gaan prima samen. Als je maar wilt. Het is een kwestie van logisch nadenken, plannen en dóén. Ga allereerst eens na hoeveel vakantiedagen je hebt. 25? 27? Of 30? atv erbij? Ook al heb je het absolute minimum, dan nog komt dat effectief neer op vijf weken vrij. Víjf weken! Nou vinden de meeste werkgevers het niet prettig als je die allemaal in één keer opneemt… En dat moet je ook niet willen, want dan wordt de rest van het jaar wel erg zwaar.

Groepjes vakantiedagen

Deel je vakantiedagen in groepjes in en bedenk wat je met deze dagen kunt en wilt doen. Vergeet niet dat de weekenden standaard vrije dagen zijn.

Een goede verdeling is bijvoorbeeld:

 • Een groepje van 15 tot 17 dagen (= 3 tot 3,5 weken vrij, de ‘lange vakantie’);
 • Een groepje van 3 dagen (= lang weekend of midweek weg);
 • Een groepje van 1 dag (= weekendje weg, inclusief de vrijdag of maandag);
 • Een restgroepje van dagen die je dan overhoudt.

Die laatstgenoemde dagen classificeer je voorlopig als ‘overig’. Deze zijn voor het geval je een ochtendje naar de dokter moet, een dagje weg met de schoonfamilie of gewoon eens een dag thuis niks wilt doen. Vergeet niet dat je los van deze restdagen ook de standaard vrije dagen nog hebt. Kerst, Nieuwjaar, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, misschien zelfs Bevrijdingsdag.

Eén keer drie weken of drie keer een week?

Reizen hoeft geen gedoe te zijn

Heb je liever drie keer in een jaar wat langer vrij? Verdeel dan drie keer 6 vakantiedagen over het jaar. Daarmee kun je drie afzonderlijke weken weg, met nog een dagje extra om uit te puffen. In dit geval moet je verre bestemmingen als Azië of Zuid-Amerika uit je hoofd zetten. Wat dan bijvoorbeeld wél kan: weekje Marokko, weekje Schotland, weekje Estland. Toch ook bijzonder, in één jaar.

In 3 weken kun je overal heen

Wil je sowieso één verre reis maken, reserveer dan 15 à 17 vakantiedagen. In 3 tot 3,5 weken kun je eigenlijk overal heen. Je moet niet de illusie hebben dat je landen als China, India of Mexico in hun geheel kunt ‘bereizen’. Maar dat hoeft ook niet. Kies een specifieke regio of provincie en focus je daarop. Kleinere verre landen als Vietnam, Laos, Cuba of Peru kun je in dik 3 weken bijna helemaal ‘rond’ gaan. Uitgaande van de groepjes vakantiedagen zou je bijvoorbeeld in één jaar kunnen doen: 3,5 week Vietnam, een lang weekend (4 à 5 dagen) Fez/Marokko en een weekendje Edinburgh. Dan hou je nog voldoende dagen over voor bruiloften, doktersbezoekjes of relaxmomenten.

Gedoe? Helemaal niet!

Goed, de tijd heb je. Dan is er misschien nog dat andere obstakel: de gedachte dat elke andere reisbestemming dan Parijs of Zuid-Spanje vooral een hoop gedoe is. Paspoorten, visums, inentingen, eindeloze vluchten, overstappen; och, toestanden toch? Dat valt enorm mee. Een visum aanvragen is één keer een formulier invullen en posten. Die prikken zitten er bij de ggd – als ze al nodig zijn – in twee keer tien minuten in.

De wereld zien

En dan het vliegen. Voor veel mensen iets om ontzettend tegenop te zien, zo’n lange vlucht. Maar waarom zou je wel 14 uur in de auto naar Italië of Zuid-Frankrijk kachelen, maar 8 uur vliegen naar India verschrikkelijk vinden? Om de beenruimte hoef je het niet te laten. Om het geld ook niet, want één week eten, drinken en slapen in een Aziatisch of Zuid-Amerikaans land is net zo duur als twee of drie dagen in Frankrijk. Oké, je hebt vliegend niet de vrijheid om even te stoppen en ergens de benen te strekken met een bak koffie. Maar als je je erop instelt, kan vliegen best relaxed zijn. Een hapje, een drankje, een filmpje, verder inlezen over je bestemming…

Voor de meeste verre bestemmingen hoef je maximaal maar één keer over te stappen. En dat is helemaal niet erg: zie zo’n overstap als een pauze. De benen strekken, naar de wc, een drankje doen. Bagage wordt bijna altijd automatisch overgezet, daar heb je geen omkijken naar. Als je er logisch over nadenkt, is lang en ver vliegen zo erg nog niet. Gewoon gaan!

De juiste planning

Je gaat dus op reis. Maar wanneer en waarheen? Bedenk als eerste dit: wil je per se naar die ene plek en stem je daarop je vertrekperiode af? Of wil je per se in een bepaalde maand weg en kies je daarbij een geschikte bestemming?

Elk land of elke stad heeft z’n beste reisperioden. Op verschillende vlakken: klimaat, drukte, kosten. Je wilt niet afreizen in de maand waarin het gegarandeerd plenst van de regen, maar ook niet in de maand waarin je de hoofdprijs betaalt voor je ticket en hotel. De beste optie is eigenlijk altijd de periode tussen laag- en hoogseizoen in. Zoek vooraf een klimaattabel van je gewenste bestemming en check de vluchtprijzen voor verschillende maanden. Deze verschillen vaak enorm. Vooral bij prijsvechters. In de ene maand kan een ticket zomaar vier of vijf keer zoveel kosten als in de andere.

Ga eens op woensdag weg

Als je kosten wilt besparen, is ook de vertrekdag essentieel, zeker voor kortere tripjes met goedkope vliegmaatschappijen. Hou hier bij je planning rekening mee. Iedereen gaat het liefst van vrijdag tot maandag. Dat zie je terug in de vluchtprijzen. Kijk daarom goed naar de prijsverschillen per dag. Vooral vrijdag is een dure vertrekdag. Overweeg dus om op andere dagen te gaan, bijvoorbeeld op dinsdag of woensdag. Je betaalt zo misschien wel de helft minder voor een vlucht. Nadeel is dat je zo soms het weekend niet helemaal meepikt en dus een vakantiedag extra kwijt bent. De keuze is aan jou. Kijk ook naar de tijd van vertrek. Misschien kun je de ochtend gewoon werken als je later op de dag vliegt. Of de middag, als je vroeg terug bent op een doordeweekse dag. Niet heel ontspannen, maar hé, je wilt met je beperkte vrije dagen toch die wereld zien…

Zelfstandig reizen & voorpret

Zelfstandig reizen en voorpret

Een van de leukste dingen van het zelfstandig reizen naar verre landen is het voorbereiden van je reisroute. Lees je eerst uitgebreid in (Lonely Planet, Wikitravel, internetfora, onze site!, etcetera) en maak een shortlist van plekken die je wilt zien. Zoek uit waar ze zich bevinden, hoe je er kunt komen en begin een logische route te maken. Handig is om een word document te maken, waarin je de dagen onder elkaar zet en noteert waar je je in die fase van de reis bevindt. Arceer ook duidelijk de dagen waarop je (deels) onderweg bent naar een volgende plaats. Je hoeft je er niet aan te houden – dat is het mooie van zelfstandig reizen – maar er ontstaat zo wel een realistisch beeld van wat wel of niet haalbaar is in een paar weken. Let op dat je niet te veel inplant; reizen met beperkte tijd is keuzes maken. Liever ergens een of twee nachtjes extra blijven dan om de dag verder trekken. Reizen naar verre landen betekent niet dat je elke dag in de weer moet zijn!

Tot slot: kies de juiste bestemming!

Het allerbelangrijkste als je maar beperkt de tijd hebt om te reizen: het kiezen van de juiste bestemmingen. Daarom is deze site er ook. Lees reiservaringen van anderen of beschrijf en beoordeel jouw reiservaring per land, zodat andere reisliefhebbers weer een juiste keuze kunnen maken. Als werkende reisliefhebber met beperkte vakantiedagen moet je je reisplezier uit veel kortere perioden halen en kun je jezelf geen miskleunen veroorloven. Bovendien: heerlijke voorpret!


 , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

4 reacties

 • avatar
  leonie op 08-10-2014
  Gast

  als je geen zin en “tijd” hebt om zelf te plannen en organiserem kun je altijd een zelfstandig reis adviseur inschakelen zoals mij :)!!!!!

  groetjes

 • op 14-10-2014
  35 landen bezocht • 14 reviews • 37 waarderingen

  kleine kanttekening: het weekend is niet standaard vrij: ik werk bijvoorbeeld ook op zaterdag en ook feestdagen moet er helaas gewerkt worden.

 • […] de wereld zien. Al is het maar op een iets andere manier. Tips over hoe je dat doet, vind je in dit […]

 • avatar
  meryem op 22-07-2016
  Gast

  hoi leonie,
  kan je mij contacten op meryem010@live.nl
  ik zou zeker gebruik willen maken van een zelfstandige reis adviseur.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)