Laatst bijgewerkt op 16 juli 2021

Door zelf je reis te regelen, kun je veel geld besparen en ben je flexibeler. Bovendien is de voorpret groter. Maar een georganiseerde reis is weer lekker makkelijk. Hoe reis jij het liefst?

Georganiseerde reis of zelf doen?

Georganiseerd reizen

Als je vroeger op vliegreis wilde, was het simpel. Je haalde bij het reisbureau een catalogus, bladerde erdoorheen en koos een bestemming. Vervolgens selecteerde je de hotels die er op de plaatjes het leukst uitzagen. Als de begeleidende tekst iets zei als ‘op loopafstand van het gezellige centrum met barretjes en restaurants’, was de keuze gemaakt. Als het even kon, pikte je uit een schema nog net de data met de gunstigste prijs. Klaar, boeken maar.

En er zijn nog steeds veel mensen die hun vakantie via een reisbureau of -organisatie boeken, zij het nu misschien online. De argumenten zijn niet veranderd: ‘Het is zo lekker makkelijk’, ‘Je hoeft nergens aan te denken’, ‘Alles wordt voor je geregeld’, et cetera. En dat is ook zo. Het kan ook erg prettig zijn om alles aan een reisbureau over te laten. En je betaalt allang niet meer de hoofdprijs. Reisorganisaties zijn zich bewust van de concurrentie die het zelfdoen op internet heeft opgeleverd. Ze hebben hun marges verkleind en kopen nog scherper in bij vliegmaatschappijen en hotels. De tijd dat je haast automatisch te veel betaalt, is voorbij.

Soorten

Georganiseerde verre reizen zijn – los van strand- of all inclusive zonvakanties – in drie soorten onder te verdelen. Oplopend van weinig vrijheid tot veel vrijheid zijn dit:

Groepsrondreizen

Groepsrondreizen

Groepsrondreizen volgen een vast programma en route. Je reist in een groep, variërend van 8 tot wel 50 man, vaak met bussen of busjes, of – in Afrika – grote 4×4’s, of het openbaar vervoer en binnenlandse vluchten. Er is altijd een reisleider aanwezig. Alle hotels zijn geregeld, de meeste maaltijden, het vervoer, het programma staat grotendeels vast (soms een dagje of dagdeel vrije besteding) en toegangskaartjes tot de meeste attracties en bezienswaardigheden.

Populairste organisaties voor verre groepseizen zijn Sawadee, Koning Aap, TUI, Shoestring, Kras en Djoser.

Individuele rondreizen

Individuele rondreizen volgen een vaste route. Alleen jij een je reispartner, zonder reisleider, soms is op bepaalde delen van de reis een gids aanwezig. Je verplaatst je met privé-chauffeur of het openbaar vervoer en binnenlandse vluchten. Of, in landen zoals Zuid-Afrika of Costa Rica, met eigen huurauto. Alle hotels staan vast en de route en het vervoer ook, maar je dagbesteding is vaak vrijer invulbaar.

Populairste organisaties voor verre individuele reizen zijn ANWB Vakanties, 333TRAVEL, Kuoni, VanVerre en SNP Natuurreizen.

Bouwstenen

Je kunt zelf je reis samenstellen met behulp van bouwstenen. Jij kiest zelf de steden en plekken waar je wilt verblijven en bepaalt van te voren zelf de route. Soms kun je ook v.w.b. het vervoer vooraf zelf keuzen maken. Je vrijheid is nog groter en bij sommige organisaties kun je zelfs tíjdens je reis nog ‘bijschakelen’. Bestemmingen en route zijn dus weliswaar vooraf vastgelegd, maar wel aan de hand van jouw eigen keuzes.

De bekendste organisaties voor zelf samen te stelen verre reizen zijn Riksja Travel en YourWay2Go, die per land speciale sites hebben met de mogelijkheden en bouwstenen.

Tot slot zijn er ook reisorganisaties die speciale georganiseerde reizen voor gezinnen met (jonge) kinderen aanbieden, waarbij uiteraard ook alles is geregeld is, en er in het programma rekening is gehouden met kinderen. Kijk daarvoor o.a. hier bij Djoser Junior, Riksja Kids of Sawadee Familieavontuur.

Zelf doen

Maar als je het allemaal kan laten regelen, waarom zou je het dan toch zelf doen? Om een paar redenen: vrijheid, voorpret en toch ook de prijs. Om met dat laatste te beginnen: hoe scherp de pakketprijzen van sommige reisorganisaties ook zijn, het blijft mogelijk om ze te beaten. Zeker als je eenmaal je weg kent op het web. Reisorganisaties hebben weliswaar afspraken met vliegmaatschappijen en hotels en kunnen daarom goedkoop inkopen, maar ze hebben die afspraken niet met álle vliegmaatschappijen en hotels. Met de zogenoemde (lokale of regionale) prijsvechters doen ze bijvoorbeeld vaak geen zaken. Ook veel kleinschalige hotelletjes of B&B’s hebben geen deals met reisorganisaties. Als je zelf boekt, kun je de krenten uit de pap halen. Zo vind je net die ene goedkope vlucht en dat ene charmante hotelletje waar je voor nop een geweldige tijd beleeft.

Vrijheid

Vrijheid

Het argument vrijheid gaat vooral op bij verre reizen. Hiervoor bieden reisorganisaties vooral totaalpakketten. Een 8-daagse autorondreis Andalusië, een 16-daagse reis ‘klassiek Vietnam’, 21 dagen ‘geuren en kleuren van India’. Reizen waarbij alles geregeld is. De taxi van en naar het vliegveld, het vervoer van de ene naar de andere stad, hotels, toegangskaarten voor bezienswaardigheden, et cetera. Dat kan een prettig gevoel geven, maar ook beperkend werken. Veel leuker kan het zijn om zelf te bepalen hoe laat je ’s ochtends opstaat, hoe lang je in een bepaalde stad blijft en welke sights je wel of niet wilt zien. Dat hoeft niet automatisch meer zorgen te betekenen, of een minder relaxte vakantie. Het tegendeel kan waar zijn. Je bent aan niks gebonden en bepaalt zelf hoe, wanneer en waar je gaat en staat.

Het draait – ook hier – allemaal om je mindset. En om ervaring. Want als je één keer gemerkt hebt hoe makkelijk het is om zelf een vlucht en hotel te boeken, en hoe prettig het is om eenmaal op de bestemming je eigen plan te trekken, wil je niet anders meer!

Zoek en boek je eigen vliegtickets door prijzen te vergelijken op ticketsites als Cheaptickets en Vliegtickets.nl; lees reviews van hotels op sites als TripAdvisor en Zoover en boek je hotel ter plekke, of toch van te voren door bijvoorbeeld de prijsvergelijk van Trivago te gebruiken.

Lees ook ons artikel over het combineren van een drukke baan met regelmatig reizen. Want ja, dat kan!


 

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

3 reacties

 • avatar
  Ivo op 10-04-2015
  Gast

  Ik zou gaan voor een combinatie van stukjes georganiseerd en stukjes zelf doen. Als je een beperkte tijd hebt om te reizen dan is het toch wel zonde als je teveel tijd bezig bent met hotels enzo zoeken & vinden. En zelfs als je je erg goed voorbereid is het nog steeds makelijk om net langs hele leuke dingen te reizen. Tegenwoordig zijn er velen mogelijkheden om bij locale tour-operators bouwstenen te boeken voor individual tours (of in zeer kleine groepjes).

 • avatar
  Pim op 27-06-2018
  Gast

  Dankjewel voor dit artikel over over georganiseerde reizen en zelfstandig reizen. Voor beide mogelijkheden valt wat te zeggen, maar een georganiseerde reis biedt ook de mogelijkheid leuke contacten op te doen. Ik ben een oudere single man en niet het type dat gemakkelijk vrienden maakt in uitgaansgelegenheden. Georganiseerde reizen zijn dan een uitkomst.

 • avatar
  Monique op 16-03-2022
  Gast

  Ik heb groepsreizen gemaakt en de meest fantastische waren met Shoestring omdat er veel vrijheid in zat en je echt in het local leven mee wordt genomen en de groepjes klein waren. Heel erg van genoten. De meest verschrikkelijke vond in de Jordaniëreis met Djoser. Een groep van 20 man en totale onvrijheid waardoor verwacht werd dat iedereen de hele reis achter de groep moest aansjokken en ik het gevoel had steeds voor wat vrijheid te moeten vechten. Ook inde de reisleiding zoveel geld bij ons wat niet inzichtelijk werd waarraan dat werd uitgegeven en nam hij ons mee naar dure resaurants omdat dat hemzelf wat opleverde waardoor ik ook het gevoel had dat er over mijn geld werd beschikt voor dingen die ik helemaal niet wilde Nooit meer. Zelf gaan maakt mij het meest gelukkig om de tijd te kunnen nemen voor wat ik wil en is stukken goedkoper en leuke mensen ontmoette ik overal.Wel is het zo dat ik nooit op plekken zou zijn gekomen die ik wel met Shoestring heb bezocht.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)