Laatst bijgewerkt op 6 november 2018

De Trevifontein in Rome werd wereldberoemd door Federico Fellini’s film “La Dolce Vita” uit 1960. Maar de afgelopen 17 maanden was de eeuwe-oude fontein gedeeltelijk bedekt door steigers om een broodnodige restauratie te ondergaan. Sinds vorige week is de Trevifontein echter heropent, en stroomt het water er weer als vanouds.

Trevifontein

De fontein werd in opdracht van Paus Clemens XII gebouwd in 1730, tegen de achtergevel van het Palazzo Poli. Op het plein van de fontein kwamen vroeger drie wegen uit, en dat is waar de naam Trevi vandaan komt – ‘tre via’ betekent namelijk ‘drie wegen’.

De laatste keer dat de fontein gerepareerd is was in de late jaren ’90, maar de recente restauratie was veel grootschaliger. De totale kosten van het restauratieproject worden geschat op meer dan 1,86 miljoen euro. Fendi, een luxe Italiaans modehuis, financierde het project. Het bedrijf sponsort daarnaast ook een aantal soortgelijke restauratieprojecten in een poging om historische monumenten schoon te maken en te renoveren.

Trevifontein

De barokke Trevifontein stond sinds juni 2014 in de steigers.

De Trevifontein bewonderen

Zelf de Trevifontein in Italië bewonderen? Je vindt deze aan het Piazza di Trevi pleintje in het oude Rome. De straatjes zijn hier te smal voor bussen, dus het beste is om hier te voet vanaf een andere bezienswaardigheid naartoe te gaan. Bijvoorbeeld vanaf het Pantheon of de Spaanse Trappen. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Spagana (Spaanse Trappen) en Barberini.

Trevifontein

Bezoek de fontein ook ‘s avonds wanneer deze prachtig wordt verlicht.

Trevifontein mythe

Wie met de rug naar de fontein de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water van de fontein gooit, zal ooit weer terugkomen in Rome. Zo luidt de mythe althans. Werp je twee muntjes dan zou je ‘je geliefde’ in de Eeuwige stad moeten ontmoeten, en bij drie muntjes gooien leidt dit tot een huwelijk of scheiding. Zo komen er dus heel wat munten in de fontein terecht, die de gemeente Rome besteedt aan goede doelen.

Trevifontein

Voor een bezoek aan Rome vind je hier goedkope vliegtickets naar Rome. Zo vlieg je vanaf Eindhoven al vanaf €25 naar Rome en vanaf €63 vanaf Amsterdam of Rotterdam! Hotelprijzen voor Rome kun je vergelijken op Booking.com.


 , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)