Basis informatie

Vlag: India
Hoofdstad: New Delhi
Inwoners: 22.053.488
Oppervlakte: 1.251.695.584 km²
Beste reistijd: Oktober t/m maart
Tijdsverschil: 4,5 uur later
Minimum vliegduur: 8 uur

Het klimaat van India

India is een immens land met een variërend klimaat. Over het algemeen kent India drie seizoenen: winter, zomer en de moessonperiode. In het noorden van het land en in de Himalaya kan er in de winter sneeuw vallen. In de zomerperiode, van april tot juni, is het verstikkend warm, zeker in de grote steden. De zomer wordt eind juni afgelost door de moessonregens, die veel water maar weinig verkoeling brengen. Het zuiden van India heeft een tropisch klimaat met een hevige moesson tussen juni en september. Hier is het verschil tussen zomer en winter minder groot dan in het noorden en midden van het land.

Beste reistijd India

Over het algemeen ligt de beste tijd van het jaar om een reis naar India te plannen tussen oktober en maart. De gebieden in de Himalaya zijn het best te bezoeken in de zomermaanden april en juni, die voor de rest van India eigenlijk te heet zijn.

Hoogseizoen (oktober-maart)

  • Tijdens het hoogseizoen is de temperatuur aangenaam en valt er weinig regen.
  • De beste tijd om Rajasthan, Varanasi en het zuiden (incl. Goa en Kerala) te bezoeken.

Tussenseizoen (juni-oktober)

  • De temperatuur stijgt in het grootste gedeelte van het land.
  • In Rajasthan, Goa en Kerala is het erg heet en vochtig.
  • Wel een goede periode om gebieden in de Himalaya te bezoeken.

Laagseizoen (oktober & november)

  • De moessonregens teisteren een groot deel van het land.
  • Hoge luchtvochtigheid en temperaturen.
  • De woestijnen van Rajasthan zijn wel goed te bezoeken tijdens de moessonperiode.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord-India

°C 33 34 36 36 35 34 33 33 32 32 31 31
mm 7 20 44 90 245 473 404 595 312 53 4 1
J F M A M J J A S O N D

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Oost-India

°C 29 31 33 36 38 37 35 35 34 32 30 28
mm 27 35 4 12 39 70 121 138 161 373 408 152
J F M A M J J A S O N D

De gemiddelde temperatuur en neerslag in West-India

°C 30 31 32 32 33 32 30 30 31 33 33 32
mm 3 1 1 3 15 518 647 385 276 55 15 3
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor India?

Terug naar boven

Bij aankomst in India moet je paspoort sowieso nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verder moet iedereen met een Nederlands paspoort verplicht vooraf een visum aanvragen. Dit kan sinds 2015 eenvoudig online via e-visums.nl. Een e-visum kun je minimaal 4 dagen en maximaal 30 dagen voor vertrekdatum aanvragen. Wil je geen e-visum dan kun je een visum aanvragen via het India Visa & Consular Application Centre, maar dat is een behoorlijke administratieve rompslomp. Eenvoudiger is het om het via Visum India aan te vragen.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

India is één van de meest onhygiënische landen ter wereld. Het is dus een must om je goed voor te bereiden op je reis en advies in te winnen bij de GGD of je huisarts over inentingen. Vaccinaties die worden aangeraden zijn DTP, Hepatitis A en buiktyphus. Kijk voor meer informatie over inentingen en voor het maken van een afspraak hier bij Meditel.

Verder komt malaria het hele jaar door voor in India. Win voor je reis advies in over te nemen malaria tabletten en zorg dat je ’s avonds je armen en benen bedekt.

Het is daarnaast goed om je eigen EHBO setje mee te nemen, steriele naalden en injectiespuiten. Als je medicijnen gebruikt, neem dan de bijsluiter of een artsverklaring mee zodat deze niet verward kunnen worden met drugs.

Eten en drinken

Om problemen ter plaatse te voorkomen raden we je aan om alleen te drinken uit gesloten en gesealde flesjes, blikjes of gekookte dranken zoals koffie en thee. Voedsel moet goed gekookt en doorbakken zijn. Eet alleen bij straatstalletjes als het er druk is en je kunt zien dat het eten vers en verhit bereid wordt. Je kunt ook rustig gaan eten bij restaurants die er goed en schoon uitzien. Om diarree te voorkomen is er altijd nog de vertrouwde cola, die overal te koop is in India.

Hoogteziekte

In de bergen kun je last krijgen van hoogteziekte. Deze ontstaat wanneer je snel stijgt naar gebieden boven de 2000 meter. Hoogteziekte kan voorkomen worden door geleidelijk naar je bestemming te reizen (dus niet per vliegtuig) en veel water of kruidenthee te drinken.

Zon

De zonnestraling is sterk in India en het kan er behoorlijk heet worden. Zorg dat je voldoende water drinkt en zoek regelmatig verkoeling op om een zonnesteek te voorkomen.

Geografie

Terug naar boven

Met een oppervlakte van 3 miljoen m2 is India het op zes na grootste land ter wereld. India ligt in Azië en wordt in het noorden begrenst door de Himalaya. Het zuiden van India ligt aan de Indische oceaan, die aan de westkant de Arabische zee wordt genoemd en aan de oostkant de Golf van Bengalen. In het noordoosten, noorden en noordwesten grenst India aan Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. India is een eiland in de Indische oceaan ten zuiden van India. Het is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Tussen India en India ligt de Golf van Mannar en de Straat Palk. Ten noordoosten ligt de Golf van Bengalen. Het eiland bestaat uit grasvlaktes, bossen en in het centrale gedeelte bergen zoals de Pidurutalagala (2524 meter) en Adam’s Peak (2243 meter). De kustlijn van India bestaat uit goudgele stranden, kliffen en lagunes en bedraagt circa 1350 kilometer.

Reizen binnen India – openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

De afstanden binnen India zijn groot en reizen over de weg is hectisch en niet altijd even comfortabel.

Bussen

Naast het reizen per trein zijn busreizen populair in India. Het is een goedkope manier om te reizen tussen staten en naar plaatsen zonder treinstation. Maatschappijen zoals Raj National Express en KPN Travels hebben een goed netwerk en zijn vergelijkbaar met de Greyhound bussen in Amerika en Canada. Hoe luxe de bussen ook zijn, ze hebben allemaal te maken met de slechte wegen van India. Dit maakt het reizen per bus toch een stuk oncomfortabeler dan het reizen per trein.

Vliegen

De grote afstanden maken vliegen een goede en voordelige optie om meerdere regio’s van het land te zien. Zelfs afgelegen gebieden zijn meestal wel per vliegtuig te bereiken. De bekendste luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren zijn Air India, Go Air, IndiGo Airlines, Jet Airways en Spicejet. De prijzen van binnenlandse vluchten zijn laag. Hoe eerder je boekt, hoe lager het tarief. Een enkele reis van bijvoorbeeld Delhi naar Mumbai boek je al vanaf €40.

Treinen

Reizen per trein is de populairste manier van transport in India. Het land heeft één van de meest uitgebreide spoornetwerken ter wereld en tickets zijn erg goedkoop. Hoewel de treinen niet altijd op tijd rijden en overbevolkt kunnen zijn, is dit een erg leuke manier van reizen. Je neemt zo een kijkje in het leven van de lokale bevolking en kunt bovendien genieten van het landschap tijdens je reis. Plan je treinreizen van tevoren om problemen met tickets te voorkomen. Je kunt kaartjes kopen bij de treinstations of online bij bijvoorbeeld de Indian Railways online reservation service. Er zijn verschillende klassen: 1e, 2e en 3e klasse, en in veel treinen ook slaapcoupés die weer in 2e en 3e klasse verdeeld zijn.

Auto met chauffeur

Als je over de weg wilt reizen is het huren van een auto met lokale chauffeur een goed alternatief. Het salaris van een chauffeur is laag, waardoor het inhuren ervan niet veel duurder is dan het zelf huren van een auto, iets wat bovendien ook af te raden is in India. De chauffeur zal tijdens de rit zelf zorgen voor zijn eten en accommodatie, maar het is gebruikelijk om hem hiervoor wat extra geld te geven. Het komt voor dat de chauffeur je naar restaurants of winkels wil brengen waar hij commissie voor krijgt. Dit hoeft niet slecht te zijn, maar gebruik je gezonde verstand om te zien of dit wel of niet bijdraagt aan jouw reis. Lokale chauffeurs met auto zijn in iedere grote of middelgrote stad wel te regelen.

Riksja’s

India is het land van de riksja’s, dus maak zeker een keer een ritje voor korte afstanden. Vooral in drukkere gebieden is het aan te raden om je te verplaatsen per auto- of fietsriskja. Je kunt de prijs vooraf afspreken of de meter laten lopen. Wees niet té zuinig als het om riksjaritjes gaat: het gaat vaak om zeer kleine bedragen en de chauffeurs moeten met heel weinig inkomen vaak hun hele gezin onderhouden.

Oud-Delhi

Riksja in New Delhi.

Eten & drinken

Terug naar boven

Eten

De Indiase keuken behoort tot één van de meest verfijnde keukens ter wereld en werkt met een grote hoeveelheid kruiden en sauzen (curries), die van regio tot regio weer enorm kunnen verschillen. Het is verstandig om langzaam te wennen aan de verschillende kruiden, probeer niet alles ineens. Als je niet van pittig houdt, dan kun je dit aangeven bij je bestelling. De meeste Indiase gerechten die wij kennen zoals tandoori en butter chicken komen voornamelijk uit het noorden van het land. Hier vind je ook de vele soorten brood, zoals naan of puri. Als bijgerechten wordt vaak gekruide yoghurt of chutney geserveerd. In het zuiden van het land is rijst het belangrijkste onderdeel van de gerechten, vaak geserveerd op een bananenblad met groenten en curry. Aan de kust wordt vaker gekookt met kokos en vis. Uiteraard kent iedere regio haar specialiteiten en variaties, het is een kwestie van uitproberen!

Drinken

Het beste en gezondste drankje van India is kokoswater, op elk strand te vinden. Ook andere verse sappen zijn hier te koop. Let wel op dat je het vers koopt en dat er geen ijsklontjes gebruikt worden. Verder zijn de Alphonso mango drankjes populair in India, zoals de Maaza of Slice. Let erop als je flesjes water koopt dat deze gesealed zijn.

India staat daarnaast bekend als een theeland, en dan vooral om de ‘chai’. De bekendste variant is ‘railway tea’, dit zijn theebladeren die gekookt worden met melk en suiker. Daarnaast heb je de Masala Chai met kruiden, die vooral gedronken wordt in noord- en centraal India. In Kerala wordt het meest koffie gedronken.

Alcohol wordt niet overal toegestaan, en de minimum leeftijd om het te mogen drinken varieert per staat. Over het algemeen is het drinken van alcohol in Goa, Punjab en Pondicherry meer geaccepteerd dan in andere delen van India. Zelfs in miljoenenstad als Delhi kan het lastig zijn om een bar te vinden die alcohol schenkt. Vaak kun je bij je hotel wel wat regelen. In de meest toeristische bestemmingen zoals Goa, Rajasthan en Kerala is alcohol een stuk makkelijker te krijgen. De bekendste Indiase bieren zijn Cobra en Kingfisher.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

De nationale munteenheid van India is de rupee. Voor 1 euro krijg je zo’n 74 rupees. In de grote steden en op de luchthavens kun je pinnen. Creditcards worden nog lang niet overal geaccepteerd. Het prijsniveau in India is erg laag: voor 1 euro heb je al een uitgebreide vegetarische thali (verschillende kleine curries en chutneys in schaaltjes) in een lokaal restaurant.

Het geven van een fooi is gebruikelijk in India en wordt zeer gewaardeerd. Houd rekening met zo’n 200 rupees per dag wanneer je met een gids of chauffeur op pad bent.

Denk goed na voordat je geld geeft aan bedelaars op straat. Geld geven kan betekenen dat ze steeds afhankelijker hiervan worden. Ook het geven van pennen of snoepjes aan kinderen heeft dit resultaat. Wil je toch iets doen dan zou je kunnen overwegen om een schenking te doen aan een ontwikkelingsproject.

De veiligheid in India

Terug naar boven

India is over het algemeen een veilig land om in te reizen. Vergeet alleen niet dat elke westerling in de ogen van veel Indiërs een miljonair is. Zo zul je bedelaars tegenkomen en zal er hier en daar geprobeerd worden je af te zetten. Zorg dat je waardevolle papieren en geld op je lichaam draagt en geen in het oog springende sieraden draagt. Vaak kun je in je hotelkamer waardevolle spullen opbergen in een kluis.

In de laatste jaren heeft India een reputatie gekregen als onveilig voor vrouwen. De vooroordelen wat betreft Indiase mannen kloppen deels, je wordt als vrouw vaak nagestaard en in drukke situaties kan het voorkomen dat je betast wordt. Reis dus liever niet als vrouw alleen. Als je mannelijk gezelschap hebt of in een groep reist zul je hier veel minder last van hebben. In de kustgebieden Goa en Kerala is de sfeer sowieso relaxter en zul je minder last hebben van opdringerige mannen.

Belangrijkste feestdagen van India

Terug naar boven

Vanwege de vele soorten religies die India telt is het Indiase jaar een aaneenschakeling van feestdagen en religieuze festivals. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste feestdagen.

Lohri (Punjab) – 12 januari
Makar Sakranti (Hindoefeest) – 14 januari
Dag van de repuliek – 26 januari
Maha Shivrati (nacht van Shiva) – Veertiende avond van de maand Phalguna (februari/maart)
Holika Dahan – De avond voor Holi, laatste dan van de maand Phalguna
Holi (lentefeest) – Februari/maart
Ramnavi (geboortedag Rama) – Maart/april
Kumbh Mela (grootste hindoefeest) – Eens in de drie jaar in april
Meenakshi Kalyanam (kleurrijk tempelfeest) – Mei/juni
Onafhankelijkheidsdag – 15 augustus
Dussehra (landelijke feestdag) – Oktober
Divali (feest van de 1000 lichtjes) – Oktober
Muharram (moslimfeest) – November
Pushkar Mela – November

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

FOX Verre Reizen heeft een breed aanbod reizen naar Sri Lanka (groeps-, privé- single- en familiereizen) en biedt ook Malediven combireizen.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherpgeprijsd & NL-reisleiding.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

NRV
NRV

Individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Meer over vliegen naar India

Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek website


Bekijk de top 10 India rondreizen


Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India