In Varanasi geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 10 Varanasi reiservaringen

Varanasi

Varanasi ligt aan de oever van de heilige rivier de Ganges, waar zich constant (ook ’s avonds) bijzondere rituelen en processies afspelen. Bij verschillende ghats (trappen), die tot in het water lopen, zie je badende, wassende en drinkende hindoes, terwijl even verderop bij de burning ghats de lichamen van overledenen verbrand worden. Uit heel het land komen hindoes naar Varanasi om er te sterven of een familielid te cremeren. In het doolhof van steegjes achter de ghats vinden zwervers, heilige brahmanen (priesters), koeien, kippen en apen hun weg, terwijl verdwaalde backpackers er wanhopig naar de ‘uitgang’ zoeken. Varanasi is zelfs in India een wereld apart en laat niemand onberoerd. Het is een absoluut hoogtepunt van een reis naar India.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India

Overnachten in Varanasi

Vergelijk alle hotels in Varanasi
Bekijk hotels

De brandende Ghats (Burning Ghats)

Varanasi

De indrukwekkendste en bekendste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ‘burning ghats’. Hier voeren Hindoes hun crematies uit, waarna de resten van hun doden worden toevertrouwd aan de heilige Ganges rivier. Voor ons is het wellicht onbegrijpelijk dat verderop mensen zich aan het wassen zijn in diezelfde rivier, voor gelovige hindoes is het echter een normaal onderdeel van het leven. Een crematie duurt ongeveer 3 uur, de overledene wordt van tevoren in doeken gewikkeld en nog eenmaal ondergedompeld in de rivier alvorens hij of zij op de brandstapel verbrand wordt. De resten worden na de crematie in Ganges geschoven. De Hindoes geloven dat deze vorm van crematie de snelste manier is om de ziel van de overledene te laten ontsnappen aan het lichaam. Niet alle Hindoes worden echter gecremeerd. Sadhoes (heilige mannen), jonge kinderen, zwangere vrouwen, slachtoffers van misdrijven of mensen die zijn overleden aan lepra, waterpokken of een slangenbeet worden zonder crematie aan de Ganges toevertrouwd. Tijdens de onder toeristen populaire boottochtjes bij zonsopgang zie je daarom soms lijken in de rivier drijven. Een heftige gewaarwording, maar de realiteit in Varanasi.

Varanasi
Varanasi
Varanasi

Het oude centrum

Het oude centrum van Varanasi vormt een wirwar van straatjes, toeterende en bellende riksja’s, heilige koeien, geiten, zwerfhonden en mensen, kortom: chaos! Laat je echter niet afschrikken, ga op verkenning uit en laat alle indrukken over je heen komen. De vele winkeliers verkopen allerhande waar, waaronder de mooiste geweven zijden sari’s van de wereld. Vooral direct achter de ghats is een waar doolhof aan steegjes waar je de meest markante figuren tegenkomt.

Varanasi

Bijzondere tempels in Varanasi

In Varanasi liggen maar liefst 2000 tempels, die mensen vanuit heel de wereld naar de stad trekken. De belangrijkste tempels liggen aan de Ganga Ghats (rivieroever), de meeste daarvan dateren uit de middeleeuwen. De Kashi Vishwanath, ofwel Gouden Tempel, is de bekendste en belangrijkste tempel van Varanasi. Deze tempel is aan Vishveswara, Shiva als god van het universum, opgedragen. De originele tempel is verwoest, resten hiervan kun je wel nog zien achter de Alamgir-moskee. De huidige tempel is gebouwd in 1776. Andere belangrijke tempels zijn de Sankat Mochan Tempel, de Durga Tempel (waar een groot aantal apen woont), de Kal Bhairav Tempel en de Mritunjaya Tempel.

Varanasi

Boeddhistisch bedevaartoord Sarnath

Vlakbij Varanasi ligt het boeddhistische bedevaartsoord Sarnath. Hier hield Boeddha 2500 jaar geleden zijn eerste redevoering en ontstond de Sangha, een boeddhistische gemeenschap van monniken. Het complex bestaat uit meerdere oude stoepa’s die zeer goed onderhouden zijn, met daarachter een hertenpark. Dit is niet voor niets; de naam Sarnath komt namelijk van Saranganath, wat heerser van de herten betekent. Het verwijst naar een oud boeddhistisch verhaal.

Overnachten in Varanasi

Varanasi is niet alleen bij hindoes populair: de unieke stad trekt ook backpackers en reizigers van over de hele wereld, vooral ook van het spirituele type. Rond de ‘ghats’ liggen talloze guesthouses en hostels, de meeste van het eenvoudige soort. Verder buiten het centrum vind je ook wat luxere hotels, sommige met mooie binnentuinen en zwembaden. Dat klinkt luxe, maar hier slaap je vaak al vanaf €40 per nacht en het kan een welkome ‘uitvalsbasis’ zijn voor de heftigheid van Varanasi.

Kijk hier voor een overzicht accommodatie tips in Varanasi.

Avondceremonie in Varanasi

Avondceremonie in Varanasi.

Reizen naar Varanasi, hoe kom je er?

De meeste reizigers combineren Varanasi met een Noord-India rondreis langs de hoogtepunten van Rajasthan, Delhi en de Taj Mahal. Vanuit zowel Agra als Delhi kun je Varanasi per (nachttrein) bereiken, maar naar Delhi kun je ook vliegen met betaalbare binnenlandse vluchten.

Georganiseerde India-rondreizen die Varanasi aandoen vind je o.a. bij FOX Verre Reizen, 333TRAVEL en NRV (individuele reizen), of hier bij Kras, Djoser, Sawadee en Shoestring (groepsreizen). Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

Riksja India
Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Varanasi

De beste tijd van het jaar om Varanasi te bezoeken is van november tot en met januari. De temperatuur ligt dan rond de 32 graden. Na de wintermaanden stijgt de temperatuur en wordt het verstikkend heet. Vanaf mei komen de moessonregens en is het erg nat.

Reisinspiratie

Alle India artikelen

Rondreis aanbiedingen naar India

Bekijk de top 10 India rondreizen

10 Varanasi reiservaringen en tips



  • 69 landen bezocht
    26 reviews
    0 waarderingen

    “Heftig, maar onvergetelijk”

    Geplaatst 13-11-2017

    Vanaf moment 1 had ik aan de ene kant het idee: ik wil hier weg, terwijl ik er aan de andere kant juist wilde blijven. Kleine steegjes met koeien en lijken vormen de stad Varanasi. Ontzettend bijzonder om zelf een bootje te huren en wat te varen op de immense Ganges.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    26 reviews
    0 waarderingen

    “Mag je niet missen in India”

    Geplaatst 08-11-2017

    Wanneer je naar India gaat, moet je naar Varanasi waar de Ganges doorheen stroomt. Je kijkt hier je ogen uit; crematies, badderen, bidden, spelend, etc. Ik ben zowel sochtends als savonds met een bootje de ganges opgegaan. Dit is wel een aanrader; in de ochtend zie mensen bidden, zich wassen en andere rituelen. Savonds is met name de crematies aan de Ganges zeer indrukwekkend.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 32 landen bezocht
    72 reviews
    1 waardering

    “een totaal andere wereld”

    Geplaatst 05-11-2017

    Varanasi wordt beschouwd als één van de oudste steden ter wereld en ik weet niet of er de laatste honderden jaren veel veranderd is. Nergens ter wereld heb ik het gevoel gehad meer van de westerse beschaving weg te zijn. De tradities, de mensen, de geuren, de drukte, de gebruiken, alles staat in schril contrast met wat wij Europeanen gewoon zijn en net dat maakt van Varanasi een geweldige bestemming. Ok, de stad zit overvol en er is echt geen plaats meer. Het stinkt er, het getoeter van de auto's, brommers en riksja's in oorverdovend maar wat je te zien krijgt aan de Ganges doet je alle leed vergeten. Varanasi is de heiligste plaats in India en is het heiligdom voor de Hindoes die hier gecremeerd willen worden. Wanneer je de befaamde trappen (ghats) langsloopt zie je de mensen de was doen, baden, bidden, kinderen spelen in het water waar enkele meters verder de stoffelijke resten van de gecremeerde ingegooid worden. Er zijn 2 crematie plaatsen waarvan Marnikanika ghat de drukste en grootste is. Het lichaam van de overledene wordt ondergedompeld op een draagberrie versierd met bloemen in het water van de Ganges om het reinigen. Daarna wordt het ingesmeerd en gebalsemd en met een soort kruiden bestrooid. De lichamen worden in verschillende lijkwaden gewikkeld naargelang hun geslacht of leeftijd. Wit lijkgewaad voor jonge mannen. Rood voor jonge vrouwen en goudkleurig voor oudere mensen. Per persoon is er ongeveer 200 kg hout nodig en sommige mensen sparen hun ganse leven om hier gecremeerd te kunnen worden. Gecremeerd worden in Varanasi staat gelijk als de weg naar het Nirwana, het geluk en einde van de réincarnatie cyclus. De enige voorwaarde is dat de politie een bewijs van een dokter moet hebben dat het om een natuurlijke dood gaat, misdadigers mogen hier niet gecremeerd worden omdat hun ziel de heilige grond zou bezoedelen. Voor hen wacht de oven even verderop. Reeds 4500 jaar schijnen deze crematies aan de gang te zijn en Varanasi staat dan ook bekend als de stad van het eeuwige vuur. 7 op 7 en 24 op 24 worden hier lijken verbrand en dat sinds eeuwen. Nadat het lichaam is ondergedompeld en gebalsemd loopt de oudste zoon enkele rondjes rond het lichaam waarna het vuur aangestoken wordt. Na een uur barst de schedel open en verlaat de ziel het lichaam richting Walhalla. Niet alle lichaamsdelen verbranden op de brandstapels. De borstkas van de man en het bekken van de vrouw blijven meestal over en worden samen met de assen in de rivier gegooid. Daarna word er water uit de rivier geschept, in klei potten gedaan en op het vuur gezet. Wanneer de potten door de hitte barsten heeft het lichaam rust gevonden en nemen de familieleden een reinigend bad in dezelfde rivier. Het meest absurd vond ik het beeld van een jonge man die op de crematie ghat rondliep, assen van de brandstapels verzamelde en daarna een duik in de Ganges nam waarna hij zich poedelnaakt van kop tot teen insmeerde met de assen. Het schijnt één van de rituelen te zijn die nodig zijn om Sadhu (heilig man) te worden. Sadhu's zie je hier genoeg maar veel ervan zijn de zogenaamde "foto sadhu's". Mannen die gekleed als Sadhu rondlopen maar eigenlijk gewoon lui zijn en niets anders doen dan poseren voor geld. Wanneer je echter richting Marnikanika Ghat loopt kan je iemand zien zitten met enkel een lendendoek aan die in diepe concentratie zit te studeren in dikke boeken. Deze man schenkt je totaal geen aandacht en kijkt zelfs niet op wanneer je hem enkele rupee's geeft. Volgens de mensen uit Varanasi zit deze man er al 20 jaar, op dezelfde plaats te studeren enkel en alleen met een lendendoek en zijn boeken. Studeren om heilig te worden kost precies veel moeite maar deze Sadhu maakte indruk op ons. Iedere avond er aan de Dasaswamedh Ghat, de hoofd ghat, de aarti gehouden. Deze dagelijkse ceremonie lokt niet alleen veel pelgrims en gelovigen maar ook een massa toeristen. Het schouwspel met rituelen, wierook en vuur is dan ook een spektakel dat je niet mag missen. rechtover de plaats vzn het gebeuren heeft een slimme Indier een dakterras open gedaan waar je voor enkele rupee's een plaats kunt verkrijgen vanwaar je een prachtig zicht op het gebeuren hebt en min of meer in alle rust( voor zover rust in Varanasi te vinden is) kan genieten van dit wonderbaarlijke schouwspel. Varanasi kan soms echt te veel worden en na een paar dagen waren we dan ook stik kapot en mentaal op maar deze stad laat een indruk na die je nooit meer vergeet. Als er één plaats op de wereld is die je eigenlijk niet mag missen is het deze.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 43 landen bezocht
    18 reviews
    0 waarderingen

    “Wonderlijk en leerzaam”

    Geplaatst 29-10-2017

    In Varanasi besef je dat de Indiase beschaving zo complex is, dat wij die onmogelijk tijdens een kort bezoek kunnen begrijpen. En dat hoeft ook niet. Verwonder je, maar accepteer wat je ziet. Je ziet: mensen die zich in de heilige Ganges baden, crematies aan de rivieroever, van alles in het water waarvan je niet wil weten wat het is, mensen in extase, drukte en viezigheid in de straatjes, een en al kleur en dat alles aan de oever van de majestueuze Ganges. Een hele bijzondere, mooie, gewichtige plek.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 23 landen bezocht
    21 reviews
    0 waarderingen

    “Ultiem India”

    Geplaatst 29-10-2017

    Wil je het echte India voor de volle 100% meemaken? Ga dan naar Varanasi. In deze heilige plaats kijk je je ogen uit. Zoals bekend komen er vele gelovigen naar Varanasi om hun dierbaren te cremeren, maar ook om er zelf te sterven in de hiervoor bestemde sterfhuizen. De religieuze plaats overweldigt je met de Indiase cultuur en religie, waar je dan ook begrip voor moet hebben. Ga dus geen foto's maken van de crematies of hier langdurig naar staan kijken. Respectvol de tradities bewonderen mag natuurlijk wel. Must; ga de rivier op in een bootje en brand een kaarsje voor iemand.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    30 reviews
    1 waardering

    “Must do!”

    Geplaatst 26-10-2017

    Varanasi...de heilige plek van vele Indiase mensen. Bijzonder om op gepaste afstand op de Ganges alles tot je te nemen.
    Ga minimaal 2x met de boot de Ganges op...
    1e keer met zonsopkomst
    2e keer in de avond tijdens de rituelen van de ceremonie. Met duizenden mensen dobber je dan op de Ganges en kijk je je ogen uit. Laat zelf een mooi kaarsje te water....en sta gewoon even stil bij jezelf. De drukte in de stad....de rust op het water...
    Een bijzondere plek die je nooit zal vergeten!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Cultuur shock alle over”

    Geplaatst 19-10-2017

    Varanasi... Een stad met zoveel tegenstellingen en zoveel ongelooflijk heden. Je ogen kunnen niet geloven wat ze zien. Het echte oude India. Bedelende mensen, openbare crematies, bijzondere rituelen langs de Ganges, vies, warm, happy holy, mensen slapen overal op straat, kleine steegjes, vol met mensen, belletjes, gebeden, soms een grimmig sfeertje, mensen die wachten op de dood, kleurrijke oude gebouwen en ga zo maar door. De oudste en meest heilige stad van India.
    Tips: overnachten bij Ganpati home , je kunt hier ook goed terecht voor ontbijt lunch en avondeten, zonneterras en een prachtig uitzicht over de rivier.
    Verwacht niet te veel van Holy. Veel dronken mannen en jongeren die erg handtastelijk zijn.
    Zorg dat je je goed kan bedekken als vrouw zijnde. Bijvoorbeeld met een grote sjaal.
    Neem geen foto's van de burning ghats!!!!!
    Ga eens langs bij een vrijwilligers project en doe mee met een yoga les of een kookworkshop op de grond bij iemand thuis. Erg bijzonder!!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    13 reviews
    0 waarderingen

    “Ganges en geloof”

    Geplaatst 16-04-2017

    De stad Varanassi staat natuurlijk bekend om de river de Ganges en betekenis die deze heeft voor de hindoeistische bevolking. Een boottocht in de ochtend langs de vele 'ghats', geeft een bijzonder inkijkje in het dagelijkse leven aan deze heilige rivier: er wordt gebeden, gebadderd, gewassen, geofferd en zelfs gecremeerd.
    Ook is natuurlijk mogelijk om door de wirwar aan steegjes vanaf de stad de gaths te bezoeken. Met name de 'burning gaths' waar de crematies plaats vinden zijn erg indrukwekkend. Enkele zijn vanaf naastgelegen locaties te bekijken terwijl er crematies plaatsvinden.
    We vonden de sfeer na zonsondergang niet zo prettig. Ondaks dat er niets is voorgevallen voelde we ons toch niet helemaal veilig en zijn we in ons hotel gebleven.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 20 landen bezocht
    28 reviews
    5 waarderingen

    “Een ongelooflijke ervaring van cultuur en geloof”

    Geplaatst 28-03-2017

    De eerste avond naar een ceremonie bij Dasaswamedh Ghat gegaan, waar we een bloem met een kaars in het water hebben gelaten. De eerste indruk van Varanasi is een heel drukke, vieze stad. Ook hadden weinig geluk met het hotel wat de ervaring niet veel beter maakte. De volgende dag om 5 uur een boottocht over de Ganges rivier gemaakt, je ziet mensen bidden, wassen, kleding wassen en nog veel meer op de trappen van de de Ghats, bij het heilige water van de Ganges. ’S Middags naar manikarnika Ghat, hier worden de verbrandingsrituelen uitgevoerd. Heel indrukwekkend. Je ziet veel lijken dus je moet er wel tegen kunnen. Er horen veel rituelen bij, wat erg interessant is als je mensen aan je vraagt om hier meer over te vertellen.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    66 reviews
    12 waarderingen

    “Het echte India”

    Geplaatst 14-01-2017

    Als het ergens druk en chaotisch is, is het hier wel! Ga met een fietstaxi richting de Ganges, loop het laatste stuk en kijk je ogen uit (zoals overal in India!) Het is erg vies en er zijn veel bedelaars, let ook goed op spullen! Loop wat langs de Ganges en zie de Sadhu's met hun mooie geschminkte gezichten. Ga daarna met een bootje de Ganges op en zie in de avond het vuur van de lijkverbrandingen, ook drijven er overal olielampjes op het water. De lijkverbrandingen zijn heel onwerkelijk voor ons maar normaal voor de bevolking. Ga in de ochtend terug en ga weer het bootje op, zie nu de bevolking badderen in de Ganges en wassen, een heel raar idee als een paar meter verder lijken verbrand worden. Loop nog rond door Varanasi, een waar doolhof met smalle straatjes, die soms geblokkeerd worden door de heilige koeien. Je komt in een hele andere wereld terecht en kijkt je ogen uit, dit is echt een onvergetelijke ervaring die mij het meeste is bijgebleven van India!

    Pas op voor zakkenrollers, meerdere mensen uit onze groep werden achtervolgd door kinderen, bij 1 is een poging gedaan om de tas van de schouder te trekken. Houd je spullen gewoon goed in de gaten en houd je omgeving in de gaten!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Varanasi reiservaring en tips!

Ben jij in Varanasi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

FOX Verre Reizen heeft een breed aanbod reizen naar Sri Lanka (groeps-, privé- single- en familiereizen) en biedt ook Malediven combireizen.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherpgeprijsd & NL-reisleiding.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

NRV
NRV

Individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

India 2 Go
India 2 Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Meer over vliegen naar India

Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek website


Bekijk de top 10 India rondreizen


Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India