De universiteitsstad Yogyakarta vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is een fijne stad vol sfeer. Tevens is het een ideale uitvalsbasis voor de Borobudur en Prambanan tempels.

Reizigers over Yogyakarta

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Yogyakarta bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 29 Yogyakarta reiservaringen

Yogyakarta

Yogyakarta is niet de officiële, maar wat ons betreft wel de cúlturele hoofdstad van Indonesië. De stad vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is één van de weinige ‘fijne’ grote Indonesische steden om te verblijven. Dat is niet alleen omdat de Borobudur en Prambanan tempels vlakbij liggen, maar ook om deze universiteitsstad zelf: veel cultuur, sfeer en (uitgaans-)leven in de brouwerij! Bovendien zijn er een aantal bijzondere paleizen te bezoeken in de stad. Yogyakarta staat ook bekend om het vervaardigen van vele vormen Batik en de zilversmederijen.

Vliegtickets Jakarta

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jakarta
V.a. 469

Overnachten in Yogyakarta

Vergelijk alle hotels in Yogyakarta
Bekijk hotels

Yogyakarta ligt in het hart van Java en telt ruim 500.000 inwoners. Hoewel het een grote stad is, valt de verkeersdrukte in Yogyakarta mee. De invloed van de Nederlanders in de koloniale tijd is nog overal terug te zien. Het centrum van de stad bestaat uit vele kleine straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.

Het Kraton paleis

Het Kraton paleis ligt in Yogyakarta en is gebouwd tussen 1756 en 1790 door de toenmalige Sultan. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 14.000 vierkante meter. Het Kraton is eigenlijk een stad in een stad. Hier ligt tot op heden nog steeds de residentie van de Sultan. Het paleis heeft een grote spirituele waarde en weerspiegelt het centrum van de wereld. Elke ingang, gebouw en boom heeft een symbolische betekenis. Het spirituele centrum is de Pelataran Kedaton, de Koninklijke binnenplaats. Het Kraton is dagelijks te bezoeken tussen 8.30 en 13.00, er worden rondleidingen door gidsen gegeven.

Het Waterpaleis

Het Waterpaleis in Yogyakarta

Het Waterpaleis ligt binnen het Kraton complex. Het paleis wordt ook wel Taman Sari genoemd, wat ‘Geurige Tuinen’ betekent, verwijzend naar de fruitbomen en bloesems rondom het complex. Het paleis werd gebouwd tussen 1758 en 1765 en was een onderdeel van een groter complex van paleizen en baden. Er staat ook een toren vanwaar de Sultan zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. De wijk rondom het waterpaleis neemt je mee terug naar de koloniale tijd met mooie sfeervolle huizen.

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

De vogeltjesmarkt van Yogyakarta ligt ook in het Kraton complex, tussen het paleis van de Sultan en het Waterpaleis. De markt is een bezienswaardigheid op zichzelf en (waarschuwing!) eigenlijk niet zo geschikt voor dierenliefhebbers. Er worden voornamelijk zangvogels in kleine kooitjes verkocht die mee mogen doen aan de prestigieuze zangwedstrijden. Je vindt er echter ook andere dieren, zoals mangoesten, hanen, duiven, slangen en uilen. Ook dieren die voor traditionele medicijnen gebruikt worden, zoals gekko’s en kalongs, kun je hier kopen.

Rit in een becak

Becak, Yogyakarta

Een must-do in Yogyakarta is een ritje maken in een traditionele becak (fietstaxi) waar de stad bekend om staat. In een becak leun jij lekker achterover en bestuurt de bestuurder achter jou de fiets. Zo heb je goed zicht op wat er allemaal om je heen te zien is. Er zijn tegenwoordig ook gemotoriseerde becaks, maar voor de ervaring is een traditionele fietstaxi leuker. Deze gaan niet zo heel snel, dus gebruik deze alleen voor kortere afstanden. Zeg vooraf tegen de bestuurder waar je heen wilt, of wijs het aan op een kaart. Veel becakbestuurders bieden vaak een tour aan waarbij je op meerder plekken stopt, maar vaak ook bij plekken waar je niet om gevraagd had zoals souvenirs winkels. Wil je dit niet, geef dit dan vooraf duidelijk te kennen aan.

Fort Vredeburg

Fort Vredeburg, Yogyakarta

Een vast onderdeel van elke stadstour door Yogyakarta is Fort Vredeburg. Het Fort is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd en werd ooit gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Het Fort is te vinden tegenover Geidung Agung, één van de zeven presidentiële paleizen van Indonesië. Tegenwoordig is Fort Vredeburg een museum wat dagelijks geopend is voor publiek.

Winkelen aan de Jalan Malioboro

Jalan Malioboro in Yogyakarta

Jalan Malioboro.

Yogyakarta is een walhalla voor shopaholics. De Jalan Malioboro is de belangrijkste winkelstraat van de stad. De straat bestaat uit een twee kilometer lange bazaar met koloniale huizen en oneindig veel winkeltjes. Naast kledingwinkels en souvenirshops vind je er veel Javaans handwerk, antiek, batik, lederwaar en traditionele poppen en maskers. In de zijstraten van de Jalan Malioboro liggen batik galerieën en ateliers. ’s Avonds kun je aan en rond de centrale straat Malioboro heerlijk eten.

Alun-alun Kidul (South Square)

Alun-alun Kidul, Yogyakarta

Felgekleurde verlichte rijtuigen bij Alun-alun Kidul. Foto door Alfons Taekema.

Een leuke plek om rond zonsondergang te bezoeken is het zuidelijke Alun-alun Kidul plein, dat ’s avonds verandert in een soort kermis. Veel locals komen hier dan naartoe om snacks of ijsco’s te kopen of een rondje te rijden in één van de talloze rijtuigen met felgekleurde verlichting en luide muziek. Een andere populaire bezigheid is hier om geblinddoekt te proberen in een rechte lijn over het veld te lopen om door de twee grote bomen heen te lopen. Het is niet alleen grappig om te proberen, maar het moet je ook geluk brengen wanneer je er in slaagt!

Overnachten in Yogyakarta

Yogyakarta is een van de populairste toeristische steden van Indonesië en heeft een enorm aanbod aan accommodaties: van lowbudget hostels en guesthouses tot goede middenklasse- en boetiekhotels en uiteraard ook enkele luxe 5* hotels. Het leukst om als reiziger te verblijven zijn de wijken Sosrowijayan en Jl Prawirotaman. Vooral Sosrowijayan, vlakbij de belangrijkste straat Malioboro gelegen, is een heerlijke ‘kampong’ (oude buurt) vol smalle straten met guesthouses, restaurantjes, bars, winkeltjes en tourbureautjes.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht met accommodaties in Yogyakarta (tip: gebruik de kaartzoekfunctie!). Onze tips: het uitstekende maar goedkope Griya Wijilan Hotel (v.a. €26 per 2 persoonskamer) of het wat luxere Hotel Arjuna (v.a. €44, inclusief zwembad!).

Borobudur

Op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta ligt de wereldberoemde Borobudur tempel in een vallei bij de Merapi vulkaan, één van de meest actieve vulkanen van het land. De naam Merapi betekent ‘berg van vuur’. De laatste uitbarsting vond plaats in 2010 en kostte vele mensen het leven.

Borobudur
Borobudur

Lees hier meer informatie over de Borobudur tempel.

Prambanan

Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex. Het complex werd gebouwd in 850 na Christus en is het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië. Prambanan telt maat liefst 237 tempels en is lang onder een dikke laag as, aarde en planten bedekt geweest. De tempel van Shiva werd echter in 1811 ontdekt door de Brit Colin MacKenzie. De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd, het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.

Prambanan
Prambanan

Lees hier meer Prambanan informatie en tips.

Reizen naar Yogyakarta – hoe kom je er?

Yogyakarta ligt in het midden van Java en is via de lucht, de weg én het spoor eenvoudig te bereiken. Vanuit o.a. Jakarta en Bandung zijn er dagelijkse treinverbindingen naar Yogyakarta: een mooie treinreis langs rijstvelden die er zo’n 9 uur over doet. Het vliegveld van ‘Yogya’ ligt op 10 kilometer van de stad en heeft dagelijkse verbindingen met o.a. Jakarta, Denpasar, Surabaya en Bandung.

Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) doen áltijd Yogyakarta aan. Je vindt ze bij alle Indonesië-aanbieders rechts op deze pagina, zoals TUI, FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Indonesië rondreis aanbiedingen

29 Yogyakarta reiservaringen en tips • 14 landen bezocht
  28 reviews
  6 waarderingen

  “Reggae vibes”

  Geplaatst 29-11-2017

  Yogya is een fantastische stad! Waar je veel kunt doen zoals; het lokale eten proeven op één van de kleine marktkraam die er zijn, grote winkelcentras bezoeken of lekker rondtoeren door de stad met de scooter! In de avond wordt Yogya omgegooid tot een reaggae concert. In bijna elk barretje staat er wel een liveband Bob Marley te spelen. Puur genieten dus in een lekker klimaat!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 reviews
  6 waarderingen

  “gezellige stad”

  Geplaatst 23-11-2017

  In deze stad kan je altijd even langs de leuke shops lopen, om voor een klein prijsje leuke souvenirs op de kop te tikken. Vooral Jalan Malioboro was een favoriet. Daarnaast heb je leuke eetgelegenheden in deze straat. Kijk wel uit voor alle batik-' onzin'. Elke persoon schijnt batik kunstenaar of verkoper te zijn met een tentoonstelling voor een goed doel. Uiteindelijk zijn deze batik schilderijen veel te duur. Kortom, denk twee keer na voor je je mee laat lokken door een ' kunstenaar' .

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  30 reviews
  18 waarderingen

  “Culturele hoofdstad”

  Geplaatst 22-11-2017

  Dit is de culturele hoofdstad van Java. Ga er niet heen met het idee dat je een equivalent van Rome of Parijs te zien krijgt. Het is een Aziatische hoofdstad in een land waar het altijd warm is. Het conserveren van kunst en gebouwen is dus een stuk lastiger. Maar het is bijzonder te zien wat de locale bevolking doet om de stad zo goed mogelijk te behouden. Leuk zijn de kleine Nederlandse details je die op onverwachte plekken tegenkomt. Bijvoorbeeld het woordje 'brievenbus' op een bak langs de weg.
  Ga eens langs Super Sambal restaurant en kies uit de ongeveer 80 soorten sambal bij je eten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  8 waarderingen

  “Gezellige stad ”

  Geplaatst 21-11-2017

  De sfeer in Yogyakarta is erg relaxt. Je vindt hier veel leuke guest houses en restaurantjes (vooral rondom de straat Jalan Malioboro). Ook vind je in deze omgeving iedere avond een marktje met souvenirs. In het centrum vind je het paleis van de sultan waar dansvoorstellingen worden gegeven. Je kunt de stad verkennen met een becak. Dit is een soort fietstaxi. Het voelt af en toe wel een beetje fout om zo'n man zo hard te laten werken. De stad is een goed uitgangspunt om de bekende Borobudur en Prambanan tempel te bezoeken. Bezoek deze in de ochtend voor een mooie zonsopgang en probeer de weekenden te vermijden (ivm drukte). De stad is goed te bereiken met de trein vanaf Jakarta. Dit is een van de mooiste treinritten ter wereld.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Druk”

  Geplaatst 18-11-2017

  Yogjakarta is een mooie stad, en in vergelijking met Jakarta al een stuk minder druk, maar alsnog erg toeristisch. Een aanrader is de markt, waar alle Javanen uit de buurt naartoe gaan om boodschappen te doen. Probeer hier de kleine banaantjes, deze zijn heerlijk en blijven lang goed: ideaal voor een rondreis dus! Ook probeerden we snake fruit, erg bijzonder maar lekker. Dit hebben we later nog eens gekocht. Het paleis van de sultan is een aanrader als je meer van de cultuur van Java wilt weten. Als je nog tijd over hebt, kun je naar een zilverfabriek gaan, waar je de mooiste sieraden kunt bekijken (of kopen).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  13 reviews
  37 waarderingen

  “Zangwedstrijden op de bird market”

  Geplaatst 10-11-2017

  Yogja is een heerlijke stad, die chaotisch is, maar minder druk dan Jakarta. Het is een cultureel hoogtepuntje met o.a. het paleis van de sultan waar je meermaals per dag voorstellingen kunt bewonderen. Vanaf hier zijn de prambanan en borobudur heel goed te bezoeken. Je kunt hier ook de typische bakpia cakejes vinden, gevuld met o.a. kaas, chocolade en red bean (is veel lekkerder dan die klinkt). Er is voldoende te beleven in Yogja, maar wat mij betreft is de bird market een plek die niet overgeslagen mag worden!
  Dit ligt een eindje van het centrum af en wat is er leuker om dan de becak te nemen. Op de bird market worden allerlei soorten dieren verkocht, van puppies en kittens (de voor ons bekende huisdieren) tot de meer exotische beesten als slangen en baby varanen... De kooitjes waar de dieren in zitten zijn erg klein en de dierenbescherming bij ons zou dit absoluut niet toestaan, maar dit is nou eenmaal de gang van zaken in Indonesië wat je als toerist niet kunt veranderen. Door dit te zien waardeer je de behandeling van dieren in Nederland ineens weer een stuk meer.
  En natuurlijk mogen de vogels er ook niet ontbreken. Deze worden niet alleen verkocht, maar er worden ook zangwedstrijden gehouden waarbij er meerdere kooien in de wedstrijdarena worden gehangen en de vogeltjes met z'n allen hun best mogen gaan doen om de mooiste geluiden ten gehore te brengen. Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe ze de winnende vogel kiezen, maar het is zeker interessant om eens zo'n wedstrijd te mogen aanschouwen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “De drukte van Yogya”

  Geplaatst 05-11-2017

  Yogya is een héél drukke en grote stad. In het begin is het er fel wennen, al die prikkels. Maar na een tijdje voel je je helemaal thuis eens je wat dingen hebt bezocht. Het verkeer is er wel enorm gevaarlijk. De meest comfortabale manier om je in Yogyakarta te vervoeren is in een becak, het is leuk om te doen en zo geniet je van je ritje rond de stad. Naast de poppenvoorstellingen en batik-markten ben ik ook een kijkje gaan nemen in het paleis van de sultan. Dit bezoek was wel de moeite waard, maar wat fijn is, is om even op voorhand wat informatie op te zoeken over deze bezienswaardigheden. Zo begrijp je meer hun cultuur.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Cultuur, cultuur, cultuur en zilveren sieraden ”

  Geplaatst 04-11-2017

  Vanuit yogja is de borododur en de prambanan zeer goed te bezoeken en met het paleis van de sultan een cultureel hoogtepunt. Maar neem ook eens een tuktuk naar een van de vele zilverfabrieken. Goed zoeken, maar dan kan je schitterende sieraden voor niet al te veel vinden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 32 landen bezocht
  52 reviews
  6 waarderingen

  “Borobudur & Prambanan”

  Geplaatst 02-11-2017

  Voor mij zijn de Borobudur & Prambanan de mooiste tempels die ik heb gezien in Indonesië. Voor deze tempels ben ik ook speciaal naar Java gereisd. Van de stad zelf heb ik maar weinig gezien, maar deze tempels waren het bezoek naar Yogya meer dan waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Mooiste stad van Java”

  Geplaatst 01-11-2017

  Ik heb hier een half jaar gewoond. In Jogja is ontzettend veel te doen. Er is natuurlijk de bekende winkels straat Jalan Malioboro. Hier kun je van alles kopen, en 's avonds is het ontzettend gezellig. Verder is er in Jogja ook het Kraton, en het Taman Sari (Water paleis) wat beide mooi zijn om te zien. 's avonds kun je ook naar alun-alun kidul, waar vooral de locals te vinden zijn voor de gezelligheid, en je kan er ook zelf een trap-auto huren om een rondje te rijden. Op het Alun-alun Kidul zijn ook de twee bekende bomen in het midden, waarbij je als je er geblinddoekt recht tussen door loopt, je dit geluk brengt. Overal in Jogja zie je ook de Becaks rondrijden, een ritje in deze becaks mag zeker niet ontbreken! En verder is er ook nog een zilver markt te vinden in Kota Gede, waar je voor weinig geld zilveren beeldjes kan vinden, bijv. een zilveren becak. Buiten Jogja zijn natuurlijk de Prambanan en de Borobudur. Ontzettend mooie tempels om te zien. Een aanrader is om naar de Borobudur te gaan met het Waisak feest. Dan zijn er ook monniken te vinden en dan mag je lichtjes in de lucht laten. Een erg mooi gezicht. Buiten Jogja zijn ook ontzettend mooie en grappige plekken om te bezoeken zoals uitkijk punten, watervallen en je kan zelfs snowboarden op het zand!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Yogyakarta reiservaring en tips!

Ben jij in Yogyakarta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 570 Indonesië rondreizen
Vanaf €329 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest