Reiservaringen Iran, reisverhalen & tips over reizen naar Iran

Iran essentials

Beste reistijd: April, mei, september en oktober
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen via Visum Iran
Minimum vliegduur: 8 uur
Richtprijs retourticket: € 400
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabies. Maak hier een afspraak.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Iran

Iran – voormalig ‘Perzië’ – is regelmatig negatief in het nieuws, maar er lijkt een kentering aan de gang. Meer en meer worden de positieve kanten van het land gezien, zoals de uitgestrekte ongerepte landschappen, de prachtige historische steden, de talloze archeologische schatten en de ontzettend gastvrije en vriendelijke bevolking. En alhoewel Iran (nog) geen bestemming is voor het grote toerisme, is het voor fijnproevers een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Je reist er terug in de tijd.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Iran

Terug in de tijd: het Perzische Rijk

Iran

Het Perzische rijk was zo’n 2.500 jaar terug in de geschiedenis een van de bakermatten van de beschaving. In Iran zijn veel monumenten en archeologische vindplaatsen uit die tijd, waarvan er ook veel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals Persepolis, Chogha Zanbil, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie en Shushtar. Daarnaast tref je in bijna elke stad wel een historische moskee, bazaar of oud paleis. Liefhebbers van historische bouwwerken raken er niet uitgekeken.

Hoofdstad Teheran

Zo oud als de bouwwerken uit het Perzische Rijk zijn, zo modern zijn (delen van) de Iraanse steden en de opvattingen van de jongeren die er wonen. Vooral hoofdstad Teheran is erg modern en hier en daar zelfs voorzichtig ‘hip’, als . Mede door de islam vind je overal grote pleinen, moskeeën en kleurrijk betegelde paleizen.

Isfahan: Iran’s meesterstuk

Isfahan was het kroonjuweel van het oude Perzische rijk en is nog steeds een van de mooiste Islamitische steden op aarde. De schitterende blauwe mozaïeken moskeeën (de Imam Mosque!) en paleizen, de vele prachtige tuinen en parken en de wonderschone bruggen over de rivier de Zaindeh: Isfahan is een schat der historische architectuur. Andere schitterende historische steden in Iran die een bezoek waard zijn: Kashan, Yazd en Shiraz.

Skiën in Iran

Wintersport is niet het eerste waar je aan denkt bij een land in het Midden-Oosten. Toch kan er dankzij de enorme bergtoppen goed geskied worden in Iran. In Iran vind je zo’n 20 moderne skigebieden ten noorden van de hoofdstad Teheran, waarvan het skigebied Dizin het bekendst is. Ski resort Tochal ligt het dichtste bij Teheran, op slechts 30 km afstand.

< Lees minder

13 Iran reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,4

Op basis van 13 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9,4

  • Gastvrijheid: 9,7

  • Natuur: 7,3

  • Stranden: 8,0

  • Eten: 7,8

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Iran.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,3

    40 landen bezocht
    4 reviews
    9 waarderingen

    “Het meest verrassende land ooit”

    Geplaatst 03-07-2018 • meerdere keren gereisd, laatste keer in april 2018 • alleen • zelfstandig

    Iran is een land dat me super verrast heeft. Voor vertrek de bekende verhalen: ga niet, gevaarlijk, alleen maar zand etc.
    En wat was het anders, inmiddels al besloten voor de 3e en 4e keer te gaan. In dit land dat zo groot is en zo veel te bieden heeft, heb ik veel vrienden gemaakt. Die ga ik opzoeken en tevens de nog door mij niet bezochte delen van Iran bezoeken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Sanandaj • Tehran

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    24 landen bezocht
    27 reviews
    19 waarderingen

    “Fantastisch land”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd november 2016 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Wat gaan jullie naar Iran?? Veel onbegrip van de mensen die we in NL spraken. Tegen allen zou ik zeggen ga naar Iran want het is daar fantastisch! De mensen zijn oprecht en zo gastvrij. Je hoeft je vakantie in Iran niet te plannen, want je ontmoet zo snel Iraanse mensen dat je je laat leiden door wat zij voor je in petto hebben.
    De geschiedenis van het oude Perzie is heel indrukwekkend en de gebouwen doen je versteld staan.
    In Yazd waan je je in de disneyfilm Alladin. In Persepolis in het oude Perzie en Shiraz met zijn mooie moskeeën. 1 woord Wow.
    Ik raad het iedereen aan om naar Iran te gaan!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Shiraz • Yazd • Tehran

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 10
    • Stranden: 8

    • 40 landen bezocht
      4 reviews
      9 waarderingen
      Geplaatst op 05 juli 2018 18:41

      So super herkenbaar...en de gastvrijheid is op 1 of andere manier anders dan in andere gastvrije landen bv in Azie. Ik kan alleen niet goed uitleggen waar het verschil in zit.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    57 landen bezocht
    28 reviews
    12 waarderingen

    “Met de auto door Iran, onvergetelijk!”

    Geplaatst 15-11-2017 • gereisd juli 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Tijdens onze wereldreis bezochten we 30 verschillende landen. Wanneer mensen ons vragen wat het hoogtepunt was, dan staat Iran met stipt bovenaan. Dit heeft niet zo zeer te maken met de natuur en bezienswaardigheden, maar juist met de mensen. Nergens op de wereld hebben we zo'n gastvrijheid mogen beleven.
    Zo liepen stoere boys op ons af (wij dachten oh jee..), maar ze zeiden 'Welcome to Iran' om vervolgens weer hun weg te vervolgen, in de supermarkt kregen we thee en verse vijgen aangeboden, in een willekeurige stad of dorp leidden mensen ons rond langs alle bezienswaardigheden en dit alles zonder iets ervoor terug te willen.
    Wanneer iemand je uitnodigt bij hem of haar thuis, volg je gevoel (en gezond verstand) en pak deze uitnodiging met beide handen aan. De Iraanse bevolking zal er alles aan doen om je in de watten te leggen en jouw verblijf onvergetelijk te maken. Wij logeerden drie dagen bij een Iraanse familie en hebben er vrienden voor het leven aan overgehouden.
    Wij hebben Iran met onze eigen auto bezocht. Deze manier van reizen geeft veel vrijheid, al kost het wel de nodige voorbereidingen. Zo dien je een carnet de passage (soort im-/export document) en speciale groene kaart voor de auto te regelen.
    Onze route was als volgt: Astara, Qom, Kashan, Isfahan, Shahreza (bij de Iraanse familie), Pasargadae, Persepolis, Shiraz, Aghazadeh, Yazd, Garmeh/Faranzad, Tabas en Mashhad. Absolute bezienswaardigheden zijn:
    - Isfahan met het Meidan-e-Iman plein, de bazaar en de Khaju brug
    - Woestijn en dorpen van modderbaksteen tussen Garmeh en Faranzad
    - Holy shrine in Mashhad

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Mashhad • Thuis bij een Iraanse familie

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    42 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Iran overtreft alle verwachtingen!”

    Geplaatst 01-11-2017 • gereisd april 2017 • 4 weken lang • met familie • zelfstandig

    Al vele landen bezocht, maar Iran overtreft alle verwachtingen! Alles is juist precies anders dan je verwacht. Iran, het land waar niks mag maar waar alles mogelijk is, mits je de juiste deurtjes kan vinden. Het beste van Iran zijn toch zeker de mensen. Zo gastvrij, dat als je niet uitkijkt je constant bij families binnen zit, op de koffie, of ze nodigen je uit voor een maaltijd, en zelfs om te slapen. Wij hebben een aantal malen uitnodigingen geaccepteerd, en altijd werden het leuke ontmoetingen. Geweldig! We sliepen in prachtige authentieke traditionele hotelletjes met gekleurde vensters, maar ook op een matrasje op een tapijt, als couchsurfers. Super ervaring. En dronken we illegaal gebrouwen alcohol....!
    Buiten de bevolking is er ook nog eens heel veel te zien. Moskeeën en gebouwen met plafonds zo gedetailleerd dat ze je doen duizelen. De mosaïken van de tegeltjes zijn subliem, zeer verfijnd. De beroemde Perzische tuinen die op de Unesco lijst staan, prachtig in bloei en goed bijgehouden. Sla ook Persepolis niet over, het oude stukje Perzië. Een oude beschaving, en er is nog veel van over. Zeker bezoeken. Laat je niet weerhouden door de negatieve berichten in het nieuws, het is zoveel beter! Het wordt beslist je beste trip ooit!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Kalouts woestijn • Esfahan • Shiraz/ Persepolis

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    42 landen bezocht
    32 reviews
    22 waarderingen

    “Een gastvrij sprookje”

    Geplaatst 01-11-2017 • gereisd oktober 2016 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    De mensen in Iran zijn ontzettend gastvrij. Ik kwam uit India vandaan en moest er echt even aan wennen dat niemand geld hoefde voor diensten en dat ik veilig bij een Iranier in de auto kon stappen als ze mij aanboden om mij naar mijn plek van bestemming te brengen. Aan het eind van de drie weken rondreizen hadden we ontelbaar veel telefoonnummers gekregen van mensen die wij hadden ontmoet en die ons graag wilde helpen mochten we dat nog nodig hebben. Ook zijn we meerdere keren bij mensen thuis uitgenodigd. Ik kan het absoluut aanraden om van dat aanbod gebruik te maken omdat het een uniek kijkje in het leven van de Iraniërs biedt. Een leven dat achter de voordeur totaal anders is dan het publieke leven. Dit land is een absolute aanrader om te bezoeken. De cultuur en natuur is overweldigend en een bezoek aan een nomadenfamilie kan je eigenlijk niet overslaan. Ik heb samen met mijn broertje rond gereisd omdat ik niet zo goed wist wat te verwachten, maar achteraf gezien: als vrouw kan je prima zelfstandig rondreizen. Ik heb mij geen enkel moment onveilig gevoeld en ondanks de (soms aanwezige) taalbarriere is iedereen (ook mannen) bereidt om je te helpen!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Dasht e Kalut • Bezoek aan een nomadenfamilie

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 5
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    44 landen bezocht
    36 reviews
    22 waarderingen

    “Iran??? Zijn jullie gek?”

    Geplaatst 24-10-2017 • gereisd april 2017 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

    Iran?? Die vraag kregen we van zowat iedereen te horen. Iran zou een levensgevaarlijk land zijn, vol terroristen zitten, waarom haalden wij het in ons hoofd om daar heen te reizen. Vanuit de media hebben wij nu eenmaal geen erg positief beeld voorgespiegeld gekregen over dit land. Maar het is wel het oude Perzië, een eeuwenoude beschaving. Wat ben ik blij dat we toch gegaan zijn. Niets is wat je denkt dat het is, alles is zoveel maal mooier en positiever. Allereerst de Iraniërs zelf, die zijn zo enorm gastvrij, dat je bijna non stop wordt uitgenodigd om mee te picknicken, om bij hen thuis te komen eten, en zelfs te blijven slapen. Verder is er natuurlijk ontzettend veel te zien daar. Die moskeeën, zo ontzettend gedetailleerd versierd, je valt van de ene verbazing in de andere. De gebouwen zijn subliem, zo prachtig! De tuinen zijn wereldberoemd, en als je dan ook nog mag slapen in die oude traditionele huizen met gekleurde vensters en een waterpartij op de binnenplaats, dan voel je je gezegend.
    De infrastructuur is geweldig goed! Je hebt luxe VIP bussen die je voor een prikkie van de ene stad naar de andere rijden. In je compleet verstelbare stoel (nog beter dan first class in het vliegtuig) wordt je als een prins vervoert en krijgt ook nog te eten en drinken onderweg.
    Wij reisden een maand door dit land, het is uniek in zijn soort. Iedereen is zo supervriendelijk, het blijft een openbaring. Wij vonden 1 maand nog niet genoeg en gaan volgend jaar weer, om nieuwe Perzische vrienden te bezoeken en om nog meer van dit geweldige land te zien. Iran??? Gewoon doen dus!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Yazd • Esfahan • Shiraz/ Persepolis

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    24 landen bezocht
    1 review
    1 waardering

    “Wat een sprookje”

    Geplaatst 22-10-2017 • gereisd mei 2016 • 2 weken lang • met familie • zelfstandig

    Wow, Iran is een heerlijk land met prachtige mensen die telkens een praatje met ons wilden aanknopen.
    We vonden het vervoer erg duidelijk en makkelijk geregeld. En niet duur bovendien. Communicatie met de bevolking was soms lastig maar met handen, voeten en een glimlach kwamen we er wel.
    De hotels in Iran zijn eenvoudig. Het eten ook. Voor vegetariërs is er falafel of een maaltijd in een toeristenrestaurant. Overigens zijn daar niet heel veel van te vinden. Ook in Isfahan is de spoeling dun.
    Ik vond de prijzen voor de bezienswaardigheden niet altijd in verhouding met wat het is. In 2016 heeft de overheid nav de opgegeven economische sancties met de VS ingespeeld op de daarmee verwachte toeristenstroom. En alle prijzen verhoogd. Maar een highlight als de Persepolis en een leuk aangelegde tuin kosten hetzelfde!

    Teheran is een vieze, drukke stad. Maar iedereen hielp ons de weg vinden en niemand was te beroerd om te helpen. Veel locals zijn erg nieuwsgierig
    Park eh Shar is een fijn parkje om even onder de bomen een siesta te houden met een broodje falafel.

    Isfahan is een sprookje. Prachtig plein, gaaf bazaar, indrukwekkende moskeeën.. je kunt urenlang langs de rivier lopen en tussen de inwoners picknicken, een kopje thee aangeboden krijgen van de man verderop die net heeft gebeden... de Armeense wijk is hip met heuze koffietentjes..

    Yazd is een woestijnstad waar je tussen 11:00 en 18;00 wil slapen vanwege de hitte. Winkels zijn dan ook dicht, pas 's avonds komen de inwoners hun leemen huisjes uit en wordt het gezellig!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Yazd  • Shiraz/ Persepolis

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    42 landen bezocht
    13 reviews
    6 waarderingen

    “Fantastisch land met gastvrije bevolking”

    Geplaatst 21-10-2017 • gereisd september 2017 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Bijna twee weken hebben we rondgereisd door Iran. Het reizen met de trein, bus en metro ging prima. Veel mensen op straat of in de bus / metro heette ons welkom in Iran. Als we vragen hadden aan mensen op een bus- of treinstation, dan werden we altijd geholpen. We hebben prachtige moskeeën en paleizen gezien, sterren in de woestijn gekeken en heerlijk gegeten!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Esfahan • Yazd • Kashan

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 6
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    1 review
    2 waarderingen

    “Iran prachtig!”

    Geplaatst 08-09-2017 • gereisd oktober 2011 • 3 weken lang • met partner • groepsrondreis • met Sawadee

    Tweemaal Iran bezocht. Een eerste maal in 2011 (21d in okt-nov) en een tweede maal in 2016 (22d in mei). Prachtig land en heel wat cultuur op te snuiven. De eerste maal in Qom, de op één na heiligste stad, zelfs ontvangen door een hooggeplaatste geestelijke, wat vijf jaar later niet meer lukte. Een stad waar men meerdere dagen nodig heeft om zoveel mogelijk te bezoeken is Isfahan. Op eerste reis geen druppel water in de rivier Zayandeh(Isfahan), we konden er gewoon doorlopen. Andere
    bezienswaardigheden die men niet mag missen zijn: Persepolis, Shiraz, Yazd, in omgeving Qazvin het Rudhkan fort, Matin Abad (eco kamp) met in zijn buurt Karshahi castle, Margoon waterval, Abyaneh, Masuleh, enz. Teveel om alles op te noemen. Op onze tweede reis zijn we ook in de omgeving van Chelgerd bij een nomadenstam nl. de Bakhtiari geweest, deze trekken rond met hun kuddes schapen en geiten in het Zagrosgebergte. Puur natuur. Mensen zoeken echt contact , vragen je op de thee en dit overal, bij hen thuis, onderweg bij een pic-nic, op het kerkhof waar ze hun doden wekelijks komen herdenken. Echt een aanrader een reis naar Iran.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    omgeving Chelgerd • Isfahan • Abyaneh

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,3

    1 review
    2 waarderingen

    “Hoogstaande culturele beleving, lekker eten, gastvrije bevolking!”

    Geplaatst 02-01-2017 • gereisd december 2016 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Prachtig land waar de eerste beschavingen ter wereld zijn gevonden van zelfs 8000 jaargeleden. De overblijfselen hiervan zijn indrukwekkend en kunnen goed worden bezocht (Persepolis). Hiernaast is het eten heerlijk .De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Ze vinden het ene eer als je wilt mee-eten en/of ervaringen wilt delen tijdens een kop thee en/of koffie. Kortom, alleen maar positieve ervaringen gehad in Iran.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Teheran • Shiraz/ Persepolis • Yazd

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Iran reiservaring!

Ben jij onlangs in Iran geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Iran reisaanbieders

Goedkope vliegtickets Iran

Vergelijk hotelprijzen Iran