Reiservaringen Iran, reisverhalen & tips over reizen naar Iran

Iran essentials

Beste reistijd: April, mei, september en oktober
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen via Visum Iran
Minimum vliegduur: 8 uur
Richtprijs retourticket: € 400
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabies. Maak hier een afspraak.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Iran

Iran – voormalig ‘Perzië’ – is regelmatig negatief in het nieuws, maar er lijkt een kentering aan de gang. Meer en meer worden de positieve kanten van het land gezien, zoals de uitgestrekte ongerepte landschappen, de prachtige historische steden, de talloze archeologische schatten en de ontzettend gastvrije en vriendelijke bevolking. En alhoewel Iran (nog) geen bestemming is voor het grote toerisme, is het voor fijnproevers een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Je reist er terug in de tijd.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Iran

Terug in de tijd: het Perzische Rijk

Iran

Het Perzische rijk was zo’n 2.500 jaar terug in de geschiedenis een van de bakermatten van de beschaving. In Iran zijn veel monumenten en archeologische vindplaatsen uit die tijd, waarvan er ook veel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals Persepolis, Chogha Zanbil, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie en Shushtar. Daarnaast tref je in bijna elke stad wel een historische moskee, bazaar of oud paleis. Liefhebbers van historische bouwwerken raken er niet uitgekeken.

Hoofdstad Teheran

Zo oud als de bouwwerken uit het Perzische Rijk zijn, zo modern zijn (delen van) de Iraanse steden en de opvattingen van de jongeren die er wonen. Vooral hoofdstad Teheran is erg modern en hier en daar zelfs voorzichtig ‘hip’, als . Mede door de islam vind je overal grote pleinen, moskeeën en kleurrijk betegelde paleizen.

Isfahan: Iran’s meesterstuk

Isfahan was het kroonjuweel van het oude Perzische rijk en is nog steeds een van de mooiste Islamitische steden op aarde. De schitterende blauwe mozaïeken moskeeën (de Imam Mosque!) en paleizen, de vele prachtige tuinen en parken en de wonderschone bruggen over de rivier de Zaindeh: Isfahan is een schat der historische architectuur. Andere schitterende historische steden in Iran die een bezoek waard zijn: Kashan, Yazd en Shiraz.

Skiën in Iran

Wintersport is niet het eerste waar je aan denkt bij een land in het Midden-Oosten. Toch kan er dankzij de enorme bergtoppen goed geskied worden in Iran. In Iran vind je zo’n 20 moderne skigebieden ten noorden van de hoofdstad Teheran, waarvan het skigebied Dizin het bekendst is. Ski resort Tochal ligt het dichtste bij Teheran, op slechts 30 km afstand.

< Lees minder

20 Iran reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,4

Op basis van 20 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9,4

  • Gastvrijheid: 9,7

  • Natuur: 7,1

  • Stranden: 8,0

  • Eten: 7,8

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Iran.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 9,0

    26 landen bezocht
    13 reviews
    0 waarderingen

    “Ontzettend vriendelijke bevolking”

    Geplaatst 16-05-2019 • gereisd oktober 2015 • 2 weken lang • met vrienden • groepsrondreis • met Djoser

    Via Djoser ben ik met een vriendin in 2015 naar Iran geweest. Iedereen in mijn omgeving verklaarde me voor gek, maar dat ik georganiseerd ging maakte het acceptabel.
    Het land heeft me ontzettend verrast. De bevolking was zo verschrikkelijk vriendelijk en gastvrij. Ik heb me denk ik in geen enkel land, zeker niet in het Midden-Oosten, zo veilig gevoeld op straat. De enige keer dat we aangesproken werden door een man was dit omdat hij wilde checken of het verhaal van Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk stopte echt waar was. Het eten is lekker en je hoeft niet op te letten waar je eet. Ik ben nergens ziek van geworden.
    De hoofddoek en de overige kledingvoorschriften zijn ergens vervelend, want warm, maar aan de andere kant wendde het ook erg snel. Ik heb het niet als vervelend ervaren. De Iraanse vrouwen, zeker in Teheran, zoeken de grenzen op met hun hoofddoek. Op een gegeven moment werden we door twee oudere vrouwen midden op straat even 'gestyled': de hoofddoek kon veel verder naar achteren en kon veel losser om.
    In tegenstelling tot bijvoorbeeld Marokko konden we elke moskee bezichtigen. Allemaal waren ze bizar mooi van binnen. Hoogtepunt was de Nasir al-Molk moskee in Shiraz. Verder interessant waren o.a. het graf van Hafez en natuurlijk Naghsh-e Jahan in Isfahan (Meidam Emam).
    Toch zie je als je goed kijkt ook wel tegenstrijdigheden. Er was een bepaalde religieuze feestdag en we werden uitgenodigd om deze bij te wonen in de moskee. Een hoogleraar vertelde ons over alle goedheid van de Islam, alleen maar vrede en liefde. Terwijl hij praatte keek ik langs hem heen naar een banner die de festiviteiten aankondigen. Hier stond 'dood aan Israel' op geschreven.

    Nu ik geweest ben zou ik het aandurven om zelfstandig door Iran te reizen. Wel is het land qua vervoer nog niet erg ingesteld op toerisme. Als je Iran zelfstandig bezoekt zou ik ruime reistijd pakken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Naghsh-e Jahan - Isfahan • Nasir al-Molk moskee - Shiraz • Vank-kathedraal - Isfahan

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    37 landen bezocht
    56 reviews
    14 waarderingen

    “Geweldig land, de liefste mensen”

    Geplaatst 11-05-2019 • gereisd mei 2017 • 3 weken lang • met partner • groepsrondreis

    Via een georganiseerde reis bezochten wij dit land. En we hadden spijt. Dat we georganiseerd gingen, veel beter hadden we zelf de reis geregeld. Nu gingen we met een bus en hadden we steeds maar kort de tijd. Goed, we zagen veel maar het is zo fijn om heerlijk je eigen tijd in te delen. Pluspunt was dus dat we veel zagen en de groep was heel gezellig. Ik vond het land schitterend, de indrukwekkende moskeeën, de mozaïeken, tuinen, de woestijn, Persepolis, een gigantische duiventil, prachtig verlichte bruggen, gezang bij de bruggen, pistache teelt, de souks, de wandeling over de daken (zelf geregeld).
    Ik vond Isfahan en Shiraz heel mooi. Maar eigenlijk was alles gewoon prachtig.
    We waren er in mei 2017 en in alle parken werd gepicknickt. We werden overal uitgenodigd, kregen thee en hapjes aangeboden. Of we erbij kwamen zitten. En dan op de foto want de mensen zijn zo blij met gasten. Heel hartelijk. Kindertjes kwamen bloemen brengen, of we mee gingen naar hun huis. Welcome to Iran, we are happy you are here. Dat werd ons steeds gezegd. Het is zo jammer dat veel mensen bij Iran bang zijn, nooit eerder hebben we zoveel gastvrijheid meegemaakt. En we gaan nog een keer want we hebben nog lang niet alles gezien. En dat ik dan een hoofddoek om moet vind ik dan geen probleem ;)

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Shiraz/ Persepolis • Yazd

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    40 landen bezocht
    39 reviews
    13 waarderingen

    “Land van cultuur en gastvrijheid”

    Geplaatst 05-05-2019 • gereisd april 2018 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Ik wilde al heel lang naar Iran, maar mijn vriendin was een beetje terughoudend omdat Iran toch niet altijd positief in het nieuws komt. We zijn toch gegaan en wat een geweldig land om te bezoeken!

    Het eerste wat ik zeg, als mensen vragen waarom het zo'n geweldig land is, de mensen in Iran zijn zo ontzettend vriendelijk en gastvrij. Meerdere keren zijn wij door wildvreemden uitgenodigd om met of bij ze thuis te komen eten. Iets waar je in NL niet zo snel ja tegen zegt, maar door dat in Iran wel te doen hebben we het 'echte' leven meegemaakt.

    Daarnaast is de geschiedenis van alle plekken waar je komt en de bijbehorende bezienswaardigheden gewoon geweldig. Dat het zo'n onbekend land is, is natuurlijk ook wel een deel van de spanning.

    Uiteraard zijn er ook lastige kanten van reizen in Iran. Omdat je er geen westerse pinpassen kan gebruiken moet je al het geld wat je daar wilt uitgeven contant meenemen. Daarnaast moet je als man, maar vooral als vrouw, redelijk bedekt kleden. Mijn vriendin moest continu een hoofddoek, een lange broek en losse lange bovenkleding dragen. Dat was ook de reden dat wij in april zijn gegaan. De kou is dan weg getrokken, maar de enorme hitte (hoewel het in Kerman al heel erg warm was) valt dan nog mee.

    Twijfel je over Iran, dan zeg ik gewoon gaan. Je gaat daar geen spijt van krijgen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Yazd • Shiraz • Esfahan

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    34 landen bezocht
    3 reviews
    0 waarderingen

    “Betoverend Iran”

    Geplaatst 03-05-2019 • gereisd december 2016 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Iran heeft mij ontzettend verrast: het land is rijk aan kunst en cultuur, heeft prachtige steden en de mensen zijn erg gastvrij. Iraniërs zijn behulpzaam en vooral erg geïnteresseerd in waar je vandaan komt. In elke stad riep men ons “Welcome to Iran” toe! De steden die wij de moeite waard vonden waren: Yazd, Shiraz, Persepolis, Esfahan en Kashan. Teheran is een grote en vieze stad, vol met met uitlaatgassen.
    Tips:
    - Neem contant geld mee naar Iran (dollars of euros). Je kunt er niet pinnen. Op elke grote bazaar kunje het geld laten omwisselen.
    - In Iran geldt de Sharia; vrouwen dienen zich op straat bedekt te kleden etc.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Yazd • Kashan • Esfahan

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 3
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    12 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “1001 nachten in Iran”

    Geplaatst 23-04-2019 • gereisd april 2019 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Iran wat ben je overweldigend! Iran laat je elke dag verstelt staan met haar prachtige blauwe moskeeeen, ingelegd met duizenden mozaïek stukjes, het heerlijke eten a la Ottolenghi met granaatappelpitjes, walnoten en verse munt erdoor, de mooie woestijn in Yazd en de besneeuwde bergtoppen in Teheran, maar boven alles natuurlijk: de liefste en meest gastvrije mensen! Veel mensen zeggen vrolijk hallo en ze willen alles van buitenlanders weten en nodigen je uit om te komen eten of zelfs slapen. Het is een heel fijn land waar een enorm verkeerd beeld van bestaat.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Esfahan • Tochal • Yazd

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 6
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    42 landen bezocht
    13 reviews
    2 waarderingen

    “Een reis om nooit meer te vergeten”

    Geplaatst 13-04-2019 • gereisd september 2017 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Geheel blanco zijn we naar Iran gegaan en wat hebben we het leuk gehad! Elke dag was een avontuur. De mensen waren zo ontzettend behulpzaam en vriendelijk en soms zaten we ineens thuis bij mensen aan de thee. Gelukkig hadden we stroopwafels en klompjes mee zodat we ook iets van Nederland aan de lokale bevolking konden meegeven.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Esfahan • Yazd • Toordesh

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    29 landen bezocht
    17 reviews
    0 waarderingen

    “Prachtig land”

    Geplaatst 09-04-2019 • gereisd september 2018 • 3 weken lang • alleen • groepsrondreis • met Shoestring

    Iran is echt een prachtig land. Het heeft veel verschillende landschappen, al zullen de meeste mensen voornamelijk het woestijngebied bezoeken. Yazd is een mooie woestijnstad in de middle of nowhere. In Isfahan en shiraz staan prachtige moskeeën.
    De mensen zijn erg vriendelijk, je krijgt regelmatig een uitnodiging om samen thee te gaan drinken.
    Ondanks de politieke situatie beveel ik Iran zeker aan.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    yazd • isfahan • Shiraz/ Persepolis

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    40 landen bezocht
    4 reviews
    10 waarderingen

    “Het meest verrassende land ooit”

    Geplaatst 03-07-2018 • meerdere keren gereisd, laatste keer in april 2018 • alleen • zelfstandig

    Iran is een land dat me super verrast heeft. Voor vertrek de bekende verhalen: ga niet, gevaarlijk, alleen maar zand etc.
    En wat was het anders, inmiddels al besloten voor de 3e en 4e keer te gaan. In dit land dat zo groot is en zo veel te bieden heeft, heb ik veel vrienden gemaakt. Die ga ik opzoeken en tevens de nog door mij niet bezochte delen van Iran bezoeken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Sanandaj • Tehran

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    27 landen bezocht
    53 reviews
    22 waarderingen

    “Fantastisch land”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd november 2016 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Wat gaan jullie naar Iran?? Veel onbegrip van de mensen die we in NL spraken. Tegen allen zou ik zeggen ga naar Iran want het is daar fantastisch! De mensen zijn oprecht en zo gastvrij. Je hoeft je vakantie in Iran niet te plannen, want je ontmoet zo snel Iraanse mensen dat je je laat leiden door wat zij voor je in petto hebben.
    De geschiedenis van het oude Perzie is heel indrukwekkend en de gebouwen doen je versteld staan.
    In Yazd waan je je in de disneyfilm Alladin. In Persepolis in het oude Perzie en Shiraz met zijn mooie moskeeën. 1 woord Wow.
    Ik raad het iedereen aan om naar Iran te gaan!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Shiraz • Yazd • Tehran

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 10
    • Stranden: 8

    • 40 landen bezocht
      4 reviews
      10 waarderingen
      Geplaatst op 05 juli 2018 18:41

      So super herkenbaar...en de gastvrijheid is op 1 of andere manier anders dan in andere gastvrije landen bv in Azie. Ik kan alleen niet goed uitleggen waar het verschil in zit.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    57 landen bezocht
    28 reviews
    16 waarderingen

    “Met de auto door Iran, onvergetelijk!”

    Geplaatst 15-11-2017 • gereisd juli 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Tijdens onze wereldreis bezochten we 30 verschillende landen. Wanneer mensen ons vragen wat het hoogtepunt was, dan staat Iran met stipt bovenaan. Dit heeft niet zo zeer te maken met de natuur en bezienswaardigheden, maar juist met de mensen. Nergens op de wereld hebben we zo'n gastvrijheid mogen beleven.
    Zo liepen stoere boys op ons af (wij dachten oh jee..), maar ze zeiden 'Welcome to Iran' om vervolgens weer hun weg te vervolgen, in de supermarkt kregen we thee en verse vijgen aangeboden, in een willekeurige stad of dorp leidden mensen ons rond langs alle bezienswaardigheden en dit alles zonder iets ervoor terug te willen.
    Wanneer iemand je uitnodigt bij hem of haar thuis, volg je gevoel (en gezond verstand) en pak deze uitnodiging met beide handen aan. De Iraanse bevolking zal er alles aan doen om je in de watten te leggen en jouw verblijf onvergetelijk te maken. Wij logeerden drie dagen bij een Iraanse familie en hebben er vrienden voor het leven aan overgehouden.
    Wij hebben Iran met onze eigen auto bezocht. Deze manier van reizen geeft veel vrijheid, al kost het wel de nodige voorbereidingen. Zo dien je een carnet de passage (soort im-/export document) en speciale groene kaart voor de auto te regelen.
    Onze route was als volgt: Astara, Qom, Kashan, Isfahan, Shahreza (bij de Iraanse familie), Pasargadae, Persepolis, Shiraz, Aghazadeh, Yazd, Garmeh/Faranzad, Tabas en Mashhad. Absolute bezienswaardigheden zijn:
    - Isfahan met het Meidan-e-Iman plein, de bazaar en de Khaju brug
    - Woestijn en dorpen van modderbaksteen tussen Garmeh en Faranzad
    - Holy shrine in Mashhad

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Iran:

    Isfahan • Mashhad • Thuis bij een Iraanse familie

    Mijn Iran beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Iran reiservaring!

Ben jij onlangs in Iran geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Iran reisaanbieders

Goedkope vliegtickets Iran

Vergelijk hotelprijzen Iran