Ooit was Pisa een belangrijke havenplaats en thuisbasis van de Romeinse zeemacht. Tegenwoordig is de stad vooral beroemd vanwege misschien wel de bekendste architectonische fout ter wereld: de iconische scheve toren.

Reizigers over Pisa

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Pisa bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 40 Pisa reiservaringen

Pisa

Pisa ligt in het noordwesten van Toscane, een klein half uurtje rijden onder Lucca en ca. 1,5 uur ten westen van Florence. De scheve toren van Pisa bezorgde de stad wereldfaam en zorgt ervoor dat Pisa (88.000 inwoners) jaarlijks wordt overspoeld door toeristen. De meeste vakantiegangers komen echter niet verder dan het Piazza dei Miracoli om een selfie te maken terwijl ze de toren ‘tegenhouden’ of ‘recht’ proberen te duwen. Loop je even verder dan de gebaande paden dan ontdek je het echte lokale leven en een prachtige verzameling mooie gebouwen, gotische kerken en knusse piazza’s.

Vakantie Toscane – beste aanbieders

 • Voor het breedste aanbod campings:

  Roan
  ANWB Campings
  Vacanceselect
  Allcamps
  Go4Holiday
  TUI
 • Voor voor de mooist gelegen vakantiehuizen, agriturismo’s en borgo’s:

  Novasol
  Eliza was Here
  Tritt
  Italissima
  Fundadore
  Topic Travel
  La Porta Vacanze
  Happy Home
  Natuurhuisje.nl
  Interhome
  Bungalow.net
  Basic Travel
 • Voor hotels en appartementen:

  TUI
  D-reizen
  Prijsvrij
  Booking.com
  De Vakantiediscounter
  Airbnb
 • Voor Toscane autorondreizen & flydrives:

  Kras
  Eliza Was Here
  Fundadore
  Pharos Reizen
  De Jong Intra Vakanties
  TUI

Daarnaast is Pisa ook een echte studentenstad. De universiteit werd opgericht in 1343 en telt rond de 50.000 studenten. Een van de beroemdste leerlingen die ooit in Pisa heeft gestudeerd is natuurkundige Galileo Galilei. De studenten zorgen voor een levendige sfeer in de stad en het nachtleven bruist in de talrijke gezellige barretjes en cafés.

Pisa, Italië

De toren van Pisa aan Piazza dei Miracoli.

De scheve toren van Pisa

Al tijdens de bouw van de toren in 1173 ging het mis. Door de drassige ondergrond en schuine ligging van de fundamenten begon de toren na de bouw van de derde verdieping over te hellen. De bouw lag een tijd stil hierna door de oorlog met Genua en Florence. Dit gaf de toren de kans om zich te stabiliseren waardoor deze uiteindelijk zonder ongelukken afgebouwd kon worden. In de loop van de jaren kwam de 56 meter hoge toren steeds schever te staan totdat men in de jaren 90 besloot deze opnieuw te stabiliseren. Volgens experts is de toren nu weer veilig voor de komende 3 eeuwen. Je kunt de smalle trappen van de toren beklimmen met maximaal 45 personen tegelijk. Om teleurstellingen te voorkomen is het slim om vooraf tickets online te kopen.

Piazza dei Miracoli

Buiten de scheve toren van Pisa is er meer te zien op het Piazza dei Miracoli. Volgens locals is dit één van de mooiste pleinen cq grasvelden ter wereld. Ze hebben hierin waarschijnlijk wel gelijk, maar druk is het er wel. Probeer vroeg in de ochtend te komen om de ergste drukte en de Afrikaanse verkopers voor te zijn.

Direct naast de scheve toren staat de indrukwekkende Dom van Pisa. De bouw van deze typisch Pisaans-Romaanse kerk startte in 1064 en werd gefinancierd met de buit die Pisa veroverde in de slag met de Saracenen op Sicilië. Pas een aantal eeuwen later werd de bouw voltooid. De Dom kenmerkt zich door de sierlijke gevels en het indrukwekkende interieur. De rijk versierde preekstoel van Nicola Pisano is het opvallendste pronkstuk van de kerk.

De toren van Pisa

De Dom en de scheve toren van Pisa.

Het oude centrum van Pisa

Het oude centrum van Pisa.

Naast de Dom ligt de Battistero ofwel doopkapel. De bouw werd gestart in 1152, maar pas in de 14e eeuw maakten Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni de bouw af. De Battistero bestaat uit een onderkant van blinde bogen en een ronde, spits toelopende Gotische koepel. Binnen stelen de zeshoekige marmeren preekstoel van Pisano en het achthoekige doopvont de show. Klim naar de hoogste galerij om van het uitzicht op de Dom en de geweldige akoestiek te genieten.

Doopkapel, Pisa

De ‘Battistero’ (doopkapel) naast de Dom.

Aan de noordkant van het Piazza dei Miracoli ligt het monumentale kerkhof Composanto. Het is een spookachtig mooie plek waar vele vooraanstaande Pisanen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Men zegt dat de aarde tussen de witte muren in de 13e eeuw is verscheept vanuit de berg Golgotha. Composante is beroemd vanwege de prachtig gerestaureerde fresco’s met als pronkstuk de “Triomf van de dood”. De fresco’s vind je in de Salone degli affreschi. In de Tweede Wereldoorlog zijn ze helaas voor een deel zwaar beschadigd geraakt, maar direct na de oorlog zijn ze begonnen met de restauratie waardoor ze nu weer voor het grootste deel te bewonderen zijn.

Composanto, Pisa

Gotische ramen met traceries op monumentale begraafplaats Composanto.

Piazza dei Cavalieri

Het op een steenworp afstand van het Miracoli plein gelegen Piazza dei Cavalieri is in tegenstelling tot zijn grote broer een oase van rust. Hier kun je meer op je gemak genieten van de Renaissance-architectuur van Pisa. Het zogenaamde ‘plein van de ridders’ vormde in de Middeleeuwen het politieke centrum van Pisa. Aan het plein liggen een aantal prachtige Palazzi waaronder het Palazzo dell’Oroïogio, het Palazzo del Collegio Puteano en het Palazzo dei Cavalieri. In dit laatste paleis is tegenwoordig de universiteit van Pisa gevestigd.

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Piazza dei Cavalieri.

Orto Botanica di Pisa

Een andere oase in het drukke Pisa is de schitterende botanische tuin. De ommuurde tuin bestaat al sinds 1544 en behoort daarmee tot de oudste botanische tuinen ter wereld. Een wandeling door de vredige paden voert je langs een bijzondere collectie palmen, Alpenvegetatie, kruiden en orchideeën. In de tuin ligt een botanisch instituut, een natuurhistorisch museum en een fraaie oude broeikas.

Vliegen naar Pisa

Met zijn internationale vliegveld (Aeroporto di Pisa Galileo Galilei, 2km ten zuiden van de stad) vormt Pisa een van de belangrijkste toegangspoorten tot de regio Toscane. Vanuit Nederland en omliggende landen gaan diverse vluchten van budgetmaatschappijen naar Pisa: Ryanair vliegt vanuit Eindhoven, Weeze en Charleroi op Pisa en Transavia vanuit Amsterdam en Rotterdam. Kijk op vliegticketsites als Cheaptickets.nl, Tix.nl en Vliegtickets.nl voor mogelijkheden en prijzen.

Verblijf in of rond Pisa – 5 accommodatietips

Camping Barco Reale

Camping Barco Reale

Kleinschalige camping tussen Florence en Pisa, op een heuvel in een pijnbomen- en eikenbos. Ook met bungalowtenten en lodges. Meer info en boeken hier bij Suncamp, Vacanceselect of ANWB Camping.

Camping Torre Pendente

Camping Torre Pendente

Eenvoudige, budgetvriendelijke camping op 800 meter van de scheve toren van Pisa en het oude centrum.

Agriturismo Tonnaia

Agriturismo Tonnaia

Agriturismo met zwembad omringd 15.000 m2 landgoed met fruitbomen en olijfbomen. Met eigen restaurant, kookcursussen, jam maken en meer!

Tenuta Belvedere

Tenuta Belvedere

Familieboerderij omgebouwd tot een complex met ruime vakantiewoningen voor gezinnen, met o.a. groot zwembad, restaurant en tennisbaan!

Castellare di Tonda

Castellare di Tonda

Twaalf oude adellijke landhuizen omgeven door wijnvelden, bomen en prachtig groen. Elk landhuis is weer verdeeld in enkele appartementen met een eigen zwembad.

Italië aanbiedingen

40 Pisa reiservaringen en tips • 37 landen bezocht
  13 reviews
  1 waardering

  “Scheve toren”

  Geplaatst 21-04-2019

  Pisa is onlosmakelijk verbonden met de scheve toren van Pisa. Hordes toeristen staan hier met hun handen scheef alsof ze de toren tegenhouden. Voor de rest is er echter niet veel te doen in Pisa. Ik vond het dan ook tegenvallen.

  tip ga naar Florence en pak de trein richting Pisa. In Florence is veel meer te doen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Alleen de toren is leuk”

  Geplaatst 16-04-2019

  Pisa is een overgewaardeerde stad. Het is leuk om de toren van Pisa te bezichtigen, helaas struikel je wel over de poserende mensen.

  Verder is er in Pisa niets te beleven. Een dag of eigenlijk ochtend is genoeg. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen combineren als je een rondreis italie doet (milaan-pisa-florance-rome)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Pisa”

  Geplaatst 14-04-2019

  Pisa is een stad halverwege Italie. De stad is vooral bekend om de scheve toren van Pisa, Deze is ook druk bezocht door toeristen. Dit hebben ze alleen heel goed geregeld dat er geen lange rijen zijn en vervelende stallen paden. Naast de scheve toren vond ik Pisa niet heel bijzonder. Het is een beetje te toeristisch geworden naar mijn mening. Wij zijn nadat we deze conclusie getrokken hadden ook weer weg gegaan uit Pisa.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 39 landen bezocht
  65 reviews
  97 waarderingen

  “Veel meer dan alleen de scheve toren”

  Geplaatst 14-04-2019

  In juli 2015 bezochten wij Pisa. De hoofdreden voor ons bezoek was, uiteraard wellicht, het in het echt bewonderen van de scheve toren. Ondanks dat we ’s ochtends al zo vroeg mogelijk op het plein waren, waar ook de naastgelegen kerken een bezoek waard zijn, konden we niet voorkomen om in een massa van fotograferende toeristen terecht te komen: dan duurt het wel even voordat jij een fotoalbum-waardige foto kunt maken, want iedereen wil natuurlijk dat magische plaatje waarin hij of zij de toren van Pisa omduwt.

  Eenmaal genoeg van de scheven toren en uitgekeken op het plein, dan is een wandeling door en rondom Pisa zeker een aanrader. Er is een shoppingroute langs alle souvenirs- en andere leuke shops en een toeristische route langs de overige bezienswaardigheden, histiorische gebouwen en de waterkant. Beide routes zijn prima te combineren in één stadswandeling met halverwege enkele gezellige terrasjes.

  Tips:

  Wil je de toren van Pisa beklimmen en / of de kerken van binnen bezichtigen, koop je kaartjes dan van te voren online zodat je verzekerd bent van een kaartje en je ter plaatse niet onnodig of voor niets in de hitte en drukte in de rij staat.

  Voor kinderen is het nabijbelegen Pinokkio park een aanrader. 

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Scheef ;)”

  Geplaatst 02-12-2017

  Erg apart om de toren van pissa te zien. Nog leuker om te zien dat er mensen van over de hele wereld hier dag en nacht volop fotos aan het maken zijn. Bij rondreis door Italie mag Pissa dan ook zeker weten niet missen. En vergeet dan ook niet om zelf de meest aparte fotos te nemen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  27 reviews
  47 waarderingen

  “Mweh stad”

  Geplaatst 30-11-2017

  Een OK plek om een middag te bezoeken. Rondom de toren vind je vele mensen die er alles aan doen om "spectaculaire" foto's te nemen. Daarnaast zit een gigantisch museum en een paar mooie kerken. Verder heeft Pisa eigenlijk erg weinig te bieden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  28 reviews
  4 waarderingen

  “Prachtige stad!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Pisa is één van mijn favoriete steden in Italië. Het is erg mooi en authentiek. Je hebt er overheerlijk ijs en andere heerlijke Italiaanse gerechten. De toren van Pisa is ook erg leuk om te bezoeken, maar let wel op dat jij niet de toeristische trekpleister wordt. Zoals ik heb ervaren. Maar al met al is het zeker de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  13 waarderingen

  “Snelle citytrip naar Pisa”

  Geplaatst 29-11-2017

  Pisa zou je kunnen bezoeken in één of twee dagen. Als je er langer en meer tijd voor uit wil trekken kan je er 3 of 4 dagen rondlopen. Het vliegveld ligt dichtbij de stad wat handig is als je minder tijd hebt. Als je meer tijd hebt, zal je zien dat er meer bezienswaardigheden zijn dan je in eerste instantie zal denken.
  De pleinen en kerken bijvoorbeeld, deze zijn er veel en als je grondig onderzoek doet voordat je de stad bezoekt zal je op meer onbekende plekken komen. Een voorbeeld hiervan is Parrocchia San Biagio. Een kerk in een buitenwijkje. Het ziet er misschien niet gelijk zo bijzonder uit, maar als je binnentreedt zie je hoe de buurt omgaat met het geloof. Bijkomend voordeel is dat er minder toeristen te vinden zijn en je een kijkje kan nemen in het leven van een lokale burger.

  De toren van Pisa is de bekendste bezienswaardigheid die veel toeristen trekt, daarnaast zijn er vele musea te bezoeken.
  Museo Di Storia Naturale is een aanrader, de ligging van het museum is ook mooi, net naast een groot park. Je kunt een bezoek aan het museum combineren met een wandeling door het park. Je kunt picknickspullen meenemen om in het park te lunchen.
  Een aantal plekken om niet missen zijn: Museo Di Storia Naturale, toren van Pisa en Parish of Saint Nicholas (kerk).

  Kortom, als je de tijd hebt trek dan heel de stad en buitenwijken door. Als je wat minder tijd hebt, bekijk de bekendste bezienswaardigheden, geniet van de restaurantjes en terrasjes en kijk of je misschien nog een keer terug kan!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  14 reviews
  4 waarderingen

  “gezellige maar toeristische stad”

  Geplaatst 28-11-2017

  Bij Pisa denk je natúúrlijk aan de toren van Pisa. Hartstikke leuk om te zien en even snel een fotootje te schieten maar daar bleef het voor mij wel bij. Veel toeristen (chinezen met iPads) waardoor het erg druk is rond de toren. Het is een mooie stad maar niet om je er meerdere dagen te kunnen vermaken. Leuk om gezien te hebben maar dan weer door naar mooiere plekjes in Italië.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Voor als je in de buurt bent”

  Geplaatst 27-11-2017

  Uiteindelijk is Pisa natuurlijk een must go maar je hebt de scheve toren eigenlijk binnen een paar minuten gezien. De Kathedraal ernaast is ook de moeite waard om te zien maar er zijn mooiere in Italië te vinden. We zijn er naartoe gereden omdat we in de buurt verbleven maar om er speciaal naartoe te gaan voor bijvoorbeeld een weekend raad ik af. Er zijn vele male mooiere, mindere toeristische plekken in Italië te vinden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Pisa reiservaring en tips!

Ben jij in Pisa geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Italië specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Italië aanbieder, met hotels, appartementen en campings, maar ook vliegvakanties naar o.a. Sicilië en Puglia.
Bezoek website


Roan Campingvakanties

Roan Campingvakanties

Roan is al 30 jaar Italië campingexpert: van gemoedelijke familiecampings tot grote en levendige campings met zwemparadijzen. Met o.a. stacaravans, bungalowtenten en luxe 'glamping'!
Bezoek website


De Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter

Goedkope Italië aanbiedingen: van stedentrips en hoteldeals tot last minutes en vliegvakanties.
Bezoek website

Meer Italië reisorganisaties

Eliza was Here
Eliza was Here

Flydrives en bijzondere plekjes.
Bezoek website

Natuurhuisje
Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Rondreizen en flydrives.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

Vergelijk alle touroperators.
Bezoek website

Novasol
Novasol

5000+ Italië vakantiehuizen.
Bezoek website

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen en fietsvakanties.
Bezoek website

Suncamp
Suncamp

Campings en vakantieparken.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet-only aanbiedingen.
Bezoek website

ANWB Campings
ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Italië

Alle bezienswaardigheden in Italië

Vliegtickets naar Italië


Hotels in Italië zoeken

Hotels in Italië zoeken

Boek je vakantie naar Italië

TUI
1. TUI

‘Allround’ Italië aanbieder.
Bezoek website

Roan Campingvakanties
2. Roan

Campings.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
3. De Vakantie discounter

Hoteldeals & vliegvakanties.
Bezoek websiteBekijk 4532 Italië aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Italië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Italië
V.a. 32