Ooit was Pisa een belangrijke havenplaats en thuisbasis van de Romeinse zeemacht. Tegenwoordig is de stad vooral beroemd vanwege misschien wel de bekendste architectonische fout ter wereld: de iconische scheve toren.

Reizigers over Pisa

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Pisa bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 40 Pisa reiservaringen

Pisa

Pisa ligt in het noordwesten van Toscane, een klein half uurtje rijden onder Lucca en ca. 1,5 uur ten westen van Florence. De scheve toren van Pisa bezorgde de stad wereldfaam en zorgt ervoor dat Pisa (88.000 inwoners) jaarlijks wordt overspoeld door toeristen. De meeste vakantiegangers komen echter niet verder dan het Piazza dei Miracoli om een selfie te maken terwijl ze de toren ‘tegenhouden’ of ‘recht’ proberen te duwen. Loop je even verder dan de gebaande paden dan ontdek je het echte lokale leven en een prachtige verzameling mooie gebouwen, gotische kerken en knusse piazza’s.

Vakantie Toscane – beste aanbieders

 • Voor het breedste aanbod campings:

  Roan
  ANWB Campings
  Vacanceselect
  Allcamps
  Go4Holiday
  TUI
 • Voor voor de mooist gelegen vakantiehuizen, agriturismo’s en borgo’s:

  Novasol
  Eliza was Here
  Tritt
  Italissima
  Fundadore
  Topic Travel
  La Porta Vacanze
  Happy Home
  Natuurhuisje.nl
  Interhome
  Bungalow.net
  Basic Travel
 • Voor hotels en appartementen:

  TUI
  D-reizen
  Prijsvrij
  Booking.com
  De Vakantiediscounter
  Airbnb
 • Voor Toscane autorondreizen & flydrives:

  Kras
  Eliza Was Here
  Fundadore
  Pharos Reizen
  De Jong Intra Vakanties
  TUI

Daarnaast is Pisa ook een echte studentenstad. De universiteit werd opgericht in 1343 en telt rond de 50.000 studenten. Een van de beroemdste leerlingen die ooit in Pisa heeft gestudeerd is natuurkundige Galileo Galilei. De studenten zorgen voor een levendige sfeer in de stad en het nachtleven bruist in de talrijke gezellige barretjes en cafés.

Pisa, Italië

De toren van Pisa aan Piazza dei Miracoli.

De scheve toren van Pisa

Al tijdens de bouw van de toren in 1173 ging het mis. Door de drassige ondergrond en schuine ligging van de fundamenten begon de toren na de bouw van de derde verdieping over te hellen. De bouw lag een tijd stil hierna door de oorlog met Genua en Florence. Dit gaf de toren de kans om zich te stabiliseren waardoor deze uiteindelijk zonder ongelukken afgebouwd kon worden. In de loop van de jaren kwam de 56 meter hoge toren steeds schever te staan totdat men in de jaren 90 besloot deze opnieuw te stabiliseren. Volgens experts is de toren nu weer veilig voor de komende 3 eeuwen. Je kunt de smalle trappen van de toren beklimmen met maximaal 45 personen tegelijk. Om teleurstellingen te voorkomen is het slim om vooraf tickets online te kopen.

Piazza dei Miracoli

Buiten de scheve toren van Pisa is er meer te zien op het Piazza dei Miracoli. Volgens locals is dit één van de mooiste pleinen cq grasvelden ter wereld. Ze hebben hierin waarschijnlijk wel gelijk, maar druk is het er wel. Probeer vroeg in de ochtend te komen om de ergste drukte en de Afrikaanse verkopers voor te zijn.

Direct naast de scheve toren staat de indrukwekkende Dom van Pisa. De bouw van deze typisch Pisaans-Romaanse kerk startte in 1064 en werd gefinancierd met de buit die Pisa veroverde in de slag met de Saracenen op Sicilië. Pas een aantal eeuwen later werd de bouw voltooid. De Dom kenmerkt zich door de sierlijke gevels en het indrukwekkende interieur. De rijk versierde preekstoel van Nicola Pisano is het opvallendste pronkstuk van de kerk.

De toren van Pisa

De Dom en de scheve toren van Pisa.

Het oude centrum van Pisa

Het oude centrum van Pisa.

Naast de Dom ligt de Battistero ofwel doopkapel. De bouw werd gestart in 1152, maar pas in de 14e eeuw maakten Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni de bouw af. De Battistero bestaat uit een onderkant van blinde bogen en een ronde, spits toelopende Gotische koepel. Binnen stelen de zeshoekige marmeren preekstoel van Pisano en het achthoekige doopvont de show. Klim naar de hoogste galerij om van het uitzicht op de Dom en de geweldige akoestiek te genieten.

Doopkapel, Pisa

De ‘Battistero’ (doopkapel) naast de Dom.

Aan de noordkant van het Piazza dei Miracoli ligt het monumentale kerkhof Composanto. Het is een spookachtig mooie plek waar vele vooraanstaande Pisanen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Men zegt dat de aarde tussen de witte muren in de 13e eeuw is verscheept vanuit de berg Golgotha. Composante is beroemd vanwege de prachtig gerestaureerde fresco’s met als pronkstuk de “Triomf van de dood”. De fresco’s vind je in de Salone degli affreschi. In de Tweede Wereldoorlog zijn ze helaas voor een deel zwaar beschadigd geraakt, maar direct na de oorlog zijn ze begonnen met de restauratie waardoor ze nu weer voor het grootste deel te bewonderen zijn.

Composanto, Pisa

Gotische ramen met traceries op monumentale begraafplaats Composanto.

Piazza dei Cavalieri

Het op een steenworp afstand van het Miracoli plein gelegen Piazza dei Cavalieri is in tegenstelling tot zijn grote broer een oase van rust. Hier kun je meer op je gemak genieten van de Renaissance-architectuur van Pisa. Het zogenaamde ‘plein van de ridders’ vormde in de Middeleeuwen het politieke centrum van Pisa. Aan het plein liggen een aantal prachtige Palazzi waaronder het Palazzo dell’Oroïogio, het Palazzo del Collegio Puteano en het Palazzo dei Cavalieri. In dit laatste paleis is tegenwoordig de universiteit van Pisa gevestigd.

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Piazza dei Cavalieri.

Orto Botanica di Pisa

Een andere oase in het drukke Pisa is de schitterende botanische tuin. De ommuurde tuin bestaat al sinds 1544 en behoort daarmee tot de oudste botanische tuinen ter wereld. Een wandeling door de vredige paden voert je langs een bijzondere collectie palmen, Alpenvegetatie, kruiden en orchideeën. In de tuin ligt een botanisch instituut, een natuurhistorisch museum en een fraaie oude broeikas.

Vliegen naar Pisa

Met zijn internationale vliegveld (Aeroporto di Pisa Galileo Galilei, 2km ten zuiden van de stad) vormt Pisa een van de belangrijkste toegangspoorten tot de regio Toscane. Vanuit Nederland en omliggende landen gaan diverse vluchten van budgetmaatschappijen naar Pisa: Ryanair vliegt vanuit Eindhoven, Weeze en Charleroi op Pisa en Transavia vanuit Amsterdam en Rotterdam. Kijk op vliegticketsites als Cheaptickets.nl, Tix.nl en Vliegtickets.nl voor mogelijkheden en prijzen.

Verblijf in of rond Pisa – 5 accommodatietips

Camping Barco Reale

Camping Barco Reale

Kleinschalige camping tussen Florence en Pisa, op een heuvel in een pijnbomen- en eikenbos. Ook met bungalowtenten en lodges. Meer info en boeken hier bij Suncamp, Vacanceselect of ANWB Camping.

Camping Torre Pendente

Camping Torre Pendente

Eenvoudige, budgetvriendelijke camping op 800 meter van de scheve toren van Pisa en het oude centrum.

Agriturismo Tonnaia

Agriturismo Tonnaia

Agriturismo met zwembad omringd 15.000 m2 landgoed met fruitbomen en olijfbomen. Met eigen restaurant, kookcursussen, jam maken en meer!

Tenuta Belvedere

Tenuta Belvedere

Familieboerderij omgebouwd tot een complex met ruime vakantiewoningen voor gezinnen, met o.a. groot zwembad, restaurant en tennisbaan!

Castellare di Tonda

Castellare di Tonda

Twaalf oude adellijke landhuizen omgeven door wijnvelden, bomen en prachtig groen. Elk landhuis is weer verdeeld in enkele appartementen met een eigen zwembad.

Italië aanbiedingen

40 Pisa reiservaringen en tips • 25 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Scheve toren”

  Geplaatst 25-11-2017

  De toren van Pisa is meestal het eerste waar je aan denkt als je aan de stad Pisa denkt. De toren is leuk om te zien, en het is ook leuk om een foto te maken, maar door de drukte wil je er ook weer snel weg. Er staan zoveel toeristen die proberen om de typische foto's te maken, dat je lang op je beurt moet wachten als je niemand in beeld wilt hebben. Kom daarom ook in de ochtend, dan is het niet zo druk. Wandel even door het park en door de straten van Pisa. Mooie stad, maar voldoende om een dag voor uit te trekken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  30 reviews
  18 waarderingen

  “Lekker winkelen en veel foto's”

  Geplaatst 23-11-2017

  Iedereen wil natuurlijk een foto met de duren. Maar loop ook eens om het park heen en ga naar de musea die aan het plein liggen. Je kan ook winkelen in de gezellige winkelstraat van Pisa. Maar aan het eind van de dag is het wel tijd om bijvoorbeeld de trein te pakken en Pisa te verlaten. Pisa is een leuke stad, maar een dag is zat.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  13 reviews
  11 waarderingen

  “Pisa, mooi voor een dag”

  Geplaatst 21-11-2017

  De toren van Pisa is een van de bekendste torens van de wereld. Deze is ook een must see in de stad. Daarnaast is de dom die erbij staat ook de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast heeft Pisa een aantal gezellige restaurantjes waar 's avonds gezeten en gedronken kan worden. Wanneer je van plan bent om uit te gaan in Pisa, kan een bezoek aan shotjesbar Chupiteria niet ontbreken. Ze hebben honderden soorten shotjes, allemaal op een eigen bijzondere manier gemaakt.
  Daarnaast is de muurschildering van Keith Haring ook leuk om te bekijken.
  Qua eten is er genoeg keuze in Pisa, heel veel restaurants met de Italiaanse keuken, de een nog beter dan de andere.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Gezellig voor een dagje”

  Geplaatst 13-11-2017

  Pisa is heel druk en toeristisch, maar op zich wel leuk om een keer te zien. Bij de toren is het slim om niet midden op de middag te komen, want dan kun je er niet fatsoenlijk bij. Als je er dan bijstaat, moet je natuurlijk wel een foto maken dat je de toren van Pisa tegen probeert te houden. Er zijn veel verkopers en dat maakt het wel gezellig om een paar uur rond te lopen. De dom van Santa Maria is ook nog wel de moeite hoor! Ik vind dat er veel leukere steden bestaan in Italië.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  56 reviews
  23 waarderingen

  “De toren, maar verder?”

  Geplaatst 13-11-2017

  De toren is natuurlijk de trekpleister van Pisa, maar verder vonden we het nogal tegenvallen. Pisa is druk, parkeren is vrij duur en bij de toren struikel je over de mensen die grappige foto's proberen te maken. Veel straatverkopers, maar verder weinig te doen. De toren is wel echt mooi, en als je toch een ruim schema hebt is het best leuk, maar Pisa kan je echt wel missen als je keuzes moet maken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “niet heel erg bijzonder”

  Geplaatst 12-11-2017

  Pisa staat bekend om zijn scheve toren, en dit merk je direct bij binnenkomst van de stad. Het is zo enorm druk bij de toren, waardoor je niet eens normaal kunt genieten. Leuk om even te zien, maar niet langer dan een paar uurtjes. Voor de beste foto's kun je beter even doorlopen naar de Dom, vlakbij de toren. Je hebt dan uitzicht op de toren van pisa, terwijl je de groots versierde kathedraal kunt bewonderen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Enkel een scheve toren”

  Geplaatst 08-11-2017

  In Pisa heb je naar mijn idee echt alleen een scheve toren. Deze is zeker eens leuk om te zien, maar langer dan een uurtje kun je je er niet vermaken. Daarnaast is het heel erg toeristisch. Veel leuker is het om naar Toscane te gaan en daar wat steden te bezoeken. Ook het strand bij Pisa was ik niet heel enthousiast over. Ieder strandje is van een hotel of camping waarvoor je moet betalen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Te druk”

  Geplaatst 08-11-2017

  Meer dan de scheve toren is hier eigenlijk niet te beleven. Daarnaast is het heel toeristisch en moet je hier zeker niet langer dan een paar uurtjes aan besteden. Mocht je weinig tijd hebben in Italie dan zou ik deze stad zeker overslaan.

  Wel is Pisa een goed punt om je reis te beginnen als je per vliegtuig aankomt en bijvoorbeeld verder wilt reizen in Italië. De tickets zijn meestal goedkoper om te vliegen op Pisa en vervolgens de trein te nemen dan bijvoorbeeld direct op Florence of Rome te vliegen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  21 reviews
  3 waarderingen

  “Leuk voor een dagje”

  Geplaatst 06-11-2017

  Pisa is een leuke stad, kleine straatjes en gekleurde huisjes, maar persoonlijk vond ik 1 dag in Pisa wel voldoende. Je hebt natuurlijk de scheve toren waar eigenlijk niet heel veel bijzonders aan is, maar het is leuk om een dagje rond te struinen. Mocht je de keuze hebben, dan zou ik vooral een andere wat grotere Italiaanse stad kiezen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 15 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Meer dan alleen de scheve toren”

  Geplaatst 05-11-2017

  Bij Pisa denkt iedereen natuurlijk aan de toren van Pisa, maar Pisa heeft nog veel meer te bieden. Tegenover de toren staat een prachtige kathedraal. Deze kathedraal heeft een mooie koepel aan de achterkant. Ook het nationale museum (vroeger een paleis) is de moeite waard. Binnen een half uurtje sta je met de bus vanaf het vliegveld in het centrum en met de auto ben je er zelfs in een kwartiertje.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Pisa reiservaring en tips!

Ben jij in Pisa geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Italië specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Italië aanbieder, met hotels, appartementen en campings, maar ook vliegvakanties naar o.a. Sicilië en Puglia.
Bezoek website


Roan Campingvakanties

Roan Campingvakanties

Roan is al 30 jaar Italië campingexpert: van gemoedelijke familiecampings tot grote en levendige campings met zwemparadijzen. Met o.a. stacaravans, bungalowtenten en luxe 'glamping'!
Bezoek website


De Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter

Goedkope Italië aanbiedingen: van stedentrips en hoteldeals tot last minutes en vliegvakanties.
Bezoek website

Meer Italië reisorganisaties

Eliza was Here
Eliza was Here

Flydrives en bijzondere plekjes.
Bezoek website

Natuurhuisje
Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Rondreizen en flydrives.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

Vergelijk alle touroperators.
Bezoek website

Novasol
Novasol

5000+ Italië vakantiehuizen.
Bezoek website

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen en fietsvakanties.
Bezoek website

Suncamp
Suncamp

Campings en vakantieparken.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet-only aanbiedingen.
Bezoek website

ANWB Campings
ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Italië

Alle bezienswaardigheden in Italië

Vliegtickets naar Italië


Hotels in Italië zoeken

Hotels in Italië zoeken

Boek je vakantie naar Italië

TUI
1. TUI

‘Allround’ Italië aanbieder.
Bezoek website

Roan Campingvakanties
2. Roan

Campings.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
3. De Vakantie discounter

Hoteldeals & vliegvakanties.
Bezoek websiteBekijk 4478 Italië aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Italië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Italië
V.a. 32