De Plitvicemeren in Kroatië vormen één van de meest sprookjesachtigste natuurlijke taferelen van Europa. Wandel langs de talrijke meren met hun helderblauwe water en bewonder de feeërieke watervallen waarlangs het water van het ene meer naar het andere stroomt.

Reizigers over Plitvicemeren

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Plitvicemeren bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 26 Plitvicemeren reiservaringen

De Plitvicemeren: highlight van Kroatië!

Op vakantie in Kroatië mag wat ons betreft níemand een bezoek aan de wereldberoemde Plitvicemeren overslaan. Deze meren vormen een absolute topattractie in Kroatië. De Plitvicemeren maken deel uit van Nationaal Park Plitvicemeren, rond het plaatsje Plitvička Jezera in de provincie Lika-Senj. De rivier Korana heeft in de loop van duizenden jaren door kalkafzetting terrassen en dammen gevormd, waardoor meren zijn ontstaan. Het water stroomt via tientallen watervallen in de meren. Momenteel telt het park 16 meren en niet minder dan 90 (!) watervallen. De bossen rond de meren en watervallen zijn het leefgebied van wolven, beren en lynxen. Het park is terecht opgenomen op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

Vakantie Kroatië – beste aanbieders

 • Voor campings & vakantieparken:

  ANWB Campings
  Suncamp
  Vacanceselect
  TUI
  Roan
  Allcamps
 • Voor vakantiehuizen:

  Happy Home
  Natuurhuisje.nl
  Novasol
  Bungalow.net
  Belvilla
  Topic Travel
 • Voor hotels, appartementen en bed & breakfasts:

  Booking.com
  TUI
  Prijsvrij
  De Vakantiediscounter
  D-Reizen
  Sunweb
 • Voor rondreizen, flydrives, wandelvakanties en/of cruises:

  Kras
  Pharos Reizen
  TUI
  De Jong Intra Vakanties
  SNP Natuurreizen
  Djoser
Plitvicemeren, Kroatië
Plitvicemeren

De Plitvicemeren bezoeken

Het is mogelijk om de meren en watervallen te voet te bezoeken via een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Bovendien rijden er toeristentreintjes door het gebied, die je naar de mooiste plaatsen brengen. Je kunt ook een boottocht maken over het grootste meer. Meer dan één miljoen bezoekers trekken jaarlijks naar de Plitvicemeren. Het is het meest drukbezochte nationale park in Kroatië. Een belangrijke tip voor vakantiegangers: plan je bezoek aan de Plitvicemeren indien mogelijk buiten het weekeinde! Arriveer zo vroeg mogelijk in het park. Het is dan nog relatief rustig en ’s morgens is de natuur in het park op haar mooist.

De hoogste watervallen in de Lower Lakes

Veliki Slap waterval, Plitvice

Uitzicht op de Veliki Slap waterval.

Het gebied rond de Plitvicemeren telt twee ingangen. De meeste toeristen bereiken het park via ingang 1, de noordelijke ingang. De laagst gelegen meren (de zogenaamde ‘Lower Lakes’) en de meeste watervallen bevinden zich dicht bij ingang 1. Vanaf deze ingang heb je reeds een mooi uitzicht over dit gedeelte van het park. Loop vanaf ingang 1 via een steil pad naar beneden tot op het niveau van de meren. Hier heb je een schitterend uitzicht op de hoogste waterval (Veliki Slap), waar het water vanaf een hoogte van 79 meter naar beneden dondert. Vier meren behoren tot de ‘Lower Lakes’. Tussen de meren bevinden zich natuurlijke dammen van travertijn, een soort poreuze kalksteen. Het water stroomt langs deze dammen naar beneden en vormt watervallen van het ene meer naar het andere. Je kunt dicht langs de watervallen lopen via houten paden en bruggetjes.

Plitvicemeren

De grootste meren in de Upper Lakes

De hoger gelegen ‘Upper Lakes’ bestaan uit een systeem van 12 meren, die onderling weer gescheiden worden door natuurlijk gevormde dammen van travertijn. Ook hier zie je ontelbare watervallen, die wat minder hoog zijn dan de watervallen in het Lower Lake-gebied. De twee grootste meren van de Upper Lakes zijn het Prošćansko-meer en het Kozjakmeer. In het Kozjakmeer bevindt zich een eilandje, het Štefanija-eiland. Ingang 2 van het park bevindt zich aan de oever van het Kozjakmeer. Over dit meer vaart een toeristenboot. Deze boot brengt je in vijf minuten van de ene naar de andere oever. Je kunt ook kiezen voor een langere boottocht die je in twintig minuten over bijna de volledige lengte van het Kozjakmeer voert. Deze lange boottocht brengt je van de Lower Lakes naar de Upper Lakes of omgekeerd.

Kozjakmeer, Plitvice

Het Kozjakmeer.

Plitvicemeren

Wandelen rond de Plitvicemeren

Wie graag wandelt, kan in het Nationaal Park Plitvicemeren méér dan zijn hart ophalen. Je kunt een van de uitgestippelde wandelroutes rond de meren volgen, of je eigen route bepalen en deze combineren met een boottochtje of een ritje met de toeristentrein. Let op: je kunt alleen in de periode van april tot oktober gebruikmaken van de treintjes en boten! De uitgestippelde wandelroutes vertrekken aan een of beide ingangen van het park. Over de kortste routes (wandelroutes A en E) doe je twee tot drie uur. Voor de langste wandelroute moet je zes tot acht uur uittrekken. Tijdens deze lange tocht wandel je doorheen het hele park, zonder gebruik te maken van de treintjes of de boten.

Plitvici
Plitvice meren
Plitvice meren
Plitvicemeren

Voor de avontuurlijke wandelaars zijn er ‘hiking trails’ die naar de bergtoppen in het gebied leiden. Een tip: trek stevig schoeisel aan! De houten bruggetjes en paden over de meren en langs de watervallen zijn vaak glibberig. Je moet bovendien dikwijls trappen beklimmen naar uitzichtpunten. Neem voldoende water mee en blijf op de wandelpaden. In de dichte bossen wil je niet plots een beer of wolf tegenkomen!

Plitvicemeren, Kroatië

Overnachten in de buurt van de Plitvicemeren

Neem je tijd om de Plitvicemeren te bezoeken. Trek op zijn minst een volledige dag uit om het gebied te verkennen. Er is echter ruim voldoende te zien om twee of meer dagen in het park rond te lopen. Als je overnacht in de buurt van de Plitvicemeren, heb je de kans om erg vroeg in het park binnen te gaan (vanaf 7 uur ’s ochtends). Vlakbij de ingangen van het park zijn meerdere hotels die onder leiding staan van de parkautoriteiten. Er bevinden zich ook meerdere campings in de buurt: kijk bijvoorbeeld hier bij TUI. Bij vele particulieren kun je bovendien kamers of appartementen huren, kijk hier bij Booking.com.

Vakantie bij de Plitvice meren – 5 accommodatietips

Camping Korana

Camping Korana

Op slechts zes kilometer van het Nationaal Park Plitvicemeren. Prachtige blokhutten gelegen aan de rivier Korana. Buffetrestaurant op de camping.

Camping Turist Grabovac

Camping Turist Grabovac

Camping met gloednieuwe stacaravans op slechts acht kilometer van de Plitvicemeren. Met zwembad en tal van activiteiten. Ideaal voor actievelingen!

Hotel Grabovac

Hotel Grabovac

Hotel met gratis pendeldienst naar het Nationaal Park Plitvicemeren. Eigen winkel met 24-uursreceptie. Restaurant en bar. Gratis Wifi.

Hotel Jezero

Hotel Jezero

Gezellig hotel met wellness en restaurant, ideaal voor gezinnen en families. De ingang van het Plitvice park ligt direct aan de achterzijde van het hotel.

B&B Lower Lakes Plitvica Selo

B&B Lower Lakes Plitvica Selo

Een viersterrenpension op nog geen 500 m van het Nationaal Park Plitvicemeren. De B&B ligt in een groene tuin, heeft ruime kamers en serveert een continentaal ontbijt.

Reizen naar de Plitvicemeren: hoe kom je er?

De Nationale weg D1, die helemaal van Zagreb naar Split loopt, komt langs de twee ingangen van het park. Vanuit Zagreb volg je het best de autosnelweg E65 tot in Karlovac en vanaf daar neem je de D1 naar de Plitvicemeren. Kom je vanuit het westelijk gelegen Istrië, neem dan autosnelweg E65 tot in Bosiljevo en vervolgens de E71 in zuidelijke richting tot in Oštarije, waar je de D42 en de D1 volgt richting Plitvicemeren.

Vanuit Zuid-Kroatië (bijvoorbeeld Dalmatië) kies je de E71 tot in Gornja Ploca en neem je de D522 en de D1 tot aan de meren. Je kunt de ingangen van het park ook met de bus bereiken. Vanuit vele toeristische plaatsen in Kroatië organiseren touroperators eveneens dagexcursies naar de Plitvicemeren.

Klimaat en beste reistijd Plitvicemeren

De Plitvicemeren liggen in Centraal-Kroatië, in een bergachtige streek. In dit gedeelte van het land heerst een landklimaat. De zomers zijn er aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 21 °C in juli. De winters duren er lang en zijn koud (gemiddelde temperatuur in januari: 0 °C). De meeste neerslag valt in de maanden mei en juni. Het park is het hele jaar geopend. In elk seizoen is het de moeite waard om het gebied te bezoeken. Vermijd de enorme drukte tijdens het hoogseizoen en bezoek het park in het voor- of najaar. De sneeuw in de winter draagt veel bij aan het sprookjesachtige karakter van de Plitvicemeren. Bedenk wel dat een boottocht of ritje met het toeristentreintje niet mogelijk zijn in het winterseizoen.

Kroatië aanbiedingen

26 Plitvicemeren reiservaringen en tips • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Must-see in Kroatie!”

  Geplaatst 12-11-2017

  Met recht een van de mooiste bestemmingen van Kroatie genoemd. Langs goed aangelegde wandelpaden loop je langs talloze watervallen en meren. Helderblauw water waarin je vissen ziet zwemmen en in de groene omgeving kom je veel vogels tegen. Je kunt hier gerust een dag rondlopen zonder je te vervelen. Aanrader!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 10 landen bezocht
  14 reviews
  10 waarderingen

  “Regen regen en nog eens regen ....”

  Geplaatst 11-11-2017

  Tijdens een excursiereis de Plitvicemeren bezocht helaas was het een erg regenachtige dag. Zelfs in de regen was het een overweldigende ervaring en een dag om nooit te vergeten. Als je in de buurt bent zeker gaan! Prachtige natuur met erg mooie watervallen (meer dan 90) en 16 meren. Trek hier zeker een dag voor uit om van al het moois te genieten. Ik wil hier zo graag nog eens terug komen op een zonnige dag..

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Mooie wandeling langs blauw water en watervallen”

  Geplaatst 08-11-2017

  Dit park mag je niet missen als je naar Kroatie gaat. Je kunt hier een hele dag rondlopen en foto's nemen van de vele watervallen die het park kent. Aan het begin van het park kun je een pendelbusje nemen naar het hoogste punt van het park (scheelt wat geklim). Vanaf hier kun je dan het hele park, over goed aangelegde paden, naar beneden toe aflopen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Blauw water en veel watervallen”

  Geplaatst 08-11-2017

  Plitvice kan je een hele dag bezoeken; je kunt er mooi wandelen over de vlonders en je vergapen aan alle watervallen en blauwe heldere water. Met behulp van een pendelbusje kun je jezelf naar boven laten brengen zodat je alleen naar beneden hoeft te lopen, dit is wel een aanrader. Dit was ingang 2 route E. Aan het einde ga je wel weer omhoog, dit is wel even klimmen maar je wordt aan het einde beloond met een mooi uitzicht over het park.

  Als je naar Kroatie gaat mag je dit park zeker niet missen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  6 reviews
  1 waardering

  “Sprookjesachtig Kroatië ”

  Geplaatst 07-11-2017

  De Plivitvicemeren zijn werkelijk waar prachtig, bij optimale weersomstandigheden zelfs sprookjesachtig. Een must-see als je in Kroatië bent. Ondanks dat ik vroeg aanwezig was :8:30 uur was het buiten het hoogseizoen erg druk.
  In de rij moeten staan om een prachtige "pure" foto te kunnen maken, was een tegenvaller.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  109 waarderingen

  “verrassend mooi en dicht bij huis”

  Geplaatst 06-11-2017

  Kroatie.....ik had gehoord dat het een mooi land was, toch heeft het mij op elk vlak verbaasd en de Plitvicemeren nog het meest. Wanner je de vel watervallen en de smaragdgroene meren ziet waan je jezelf in één of andere verre exotische bestemming. Het park is zeer groot maar bij de parkeerplaatsen (er zijn er twee) kan je een duidelijke en overzichtelijk map kopen. Dit is geen overbodige luxe. Het park telt ongeveer 16 meren die verdeeld zijn in boven- en onder meren. Tussen de meren liggen verschillende goede wandelpaden en op verschillende plaatsen kan je de meren oversteken op houten bruggen. De paden langs de onderste meren kunnen soms gesloten zijn wegens overstroming. Ga niet op een pad dat afgesloten is. De grootste watervallen bevinden zich in het noordelijke deel van het park (parking 1) Leuker is echter om via parking 2 het park te betreden. U wandelt via gemakkelijke wegen het park in, ziet vanuit de hoogte de onderste meren en kleinere watervallen. Daarna loop je verder naar beneden en komt aan het Kozjakmeer waar je de boot kan nemen voor een korte maar mooie tocht op het meer. Aan de overkant kan je dan afstappen en een wandeling maken langs de verschillende grote watervallen. Zo heb je op één dag veel van het park gezien. Terug kan je naar parking 2 met busjes die op bepaalde, duidelijk aangegeven plaatsen vertrekken. Dit is één van de mooiste parken die ik ooit gezien heb in Europa.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Plitvicemeren reiservaring en tips!

Ben jij in Plitvicemeren geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Kroatië specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Kroatië aanbieder, met meer dan 150 complete vliegvakanties en vele los te boeken hotels, appartementen en campings.
Bezoek website


Roan Campingvakanties

Roan Campingvakanties

Campingspecialist Roan biedt in Kroatië meer dan 15 luxe campings aan, waar je kunt verblijven in ruime stacaravans, mobile homes en/of lodgetenten. Met veranda, loungebanken & meer comfort!
Bezoek website


Kras

Kras

Bij Kras vind je verschillende rondreizen door Kroatië, van busreizen en cruises tot individuele flydrives en actieve vakanties.
Bezoek website

Meer Kroatië reisorganisaties

Sunweb
Sunweb

Voordelige vliegvakanties.
Bezoek website

ANWB Campings
ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Go4Camp
Go4Camp

Campings met luxe-accommodaties.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Hoteldeals & vliegvakanties.
Bezoek website

27Vakantiedeals
27Vakantiedeals

Deals tot 78% korting!
Bezoek website

Novasol
Novasol

Vakantiehuizen en appartementen.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet-only prijzen.
Bezoek website

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autovakanties voor het gezin.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels, b&b’s & appartementen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Kroatië

Alle bezienswaardigheden in Kroatië

Vliegtickets Kroatië


Hotels in Kroatië zoeken

Hotels in Kroatië zoeken

Boek je vakantie naar Kroatië

TUI
1. TUI

‘Allround’ Kroatië aanbieder.
Bezoek website

Roan Campingvakanties
2. Roan

Campingspecialist.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Rondreizen, busreizen en flydrives.
Bezoek websiteBekijk 886 Kroatië aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Kroatië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië
V.a. 72

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest