De hoofdstad van Laos is Vientiane. Vientiane ligt in midden-Laos en letterlijk aan de grens van Thailand. Vientiane is een typische Lao-stad: rustig, niet massaal en verre van kapitalistisch. In Vientiane vind je replicaties van typische architectuur uit Parijs.

Reizigers over Vientiane

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Vientiane bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 18 Vientiane reiservaringen

Vientiane

Het centraal gelegen Vientiane is zo’n beetje de enige hoofdstad in Azië die niet overheerst wordt door krioelende mensenmassa’s en toeterende scooters. Ooit was het met Saigon en Phnom Penh een van de belangrijkste steden van Frans-Indochina.

Vliegtickets Vientiane

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Vientiane
V.a. 791

Overnachten in Vientiane

Vergelijk alle hotels in Vientiane
Bekijk hotels

Sfeer in Vientiane

Vientiane

Het Vientiane van nu is een rustige stad met sfeervolle straten, fraaie koloniale villa’s, boulevards vol bomen en een gezellige rivierpromenade vol eetstalletjes en (rooftop)bars. De Franse invloeden zijn duidelijk merkbaar: de taal wordt nog door velen gesproken en een bakkerij met vers stokbrood is nooit ver weg. Eten is een plezier in Vientiane, het barst van de goede restaurants uit alle hoeken van de wereld. Veel Frans en Thais, maar ook Indiaas, Japans en Italiaans.

Vientiane

Promenade aan de Mekong rivier.

Franse glorie

Patuxai

De Patuxai triomfboog.

Vientiane wordt samen met Phnom Penh en Saigon beschouwd als een van de ‘grote drie’ Frans Indochinese steden. Na vele burgeroorlogen en verschillende heerschappijen, benoemden de Franse kolonisten Vientiane opnieuw als hoofdstad van Laos. Vientiane heeft heel af en toe iets weg van de Franse hoofdstad Parijs. Je kunt in Vientiane, net als in Parijs, op een soort Champs d’Elyssees (de Lane Xang Avenue) rijden terwijl je in de verte de Arc de Triomphe ziet staan. In Vientiane heet deze Arc de Triomphe Patuxai. De Patuxai is gebouwd in de jaren ’60 van de 20e eeuw en is daadwerkelijk geïnspireerd op de Arc de Triomphe. Letterlijk betekent Patuxai ‘triomfboog’.

Patuxai

Het Nationaal Museum van Laos

In The National Museum vind je alles over de geschiedenis van Laos. Er wordt teruggegaan naar de tijd voor het jaar nul. Langzaamaan loop je door de historie van het land heen en kom je dichterbij de 20e eeuw. De 19e en 20e eeuw hebben de meeste ruimte gekregen in het museum. De kolonisatie en Amerikaanse invasie hebben een grote indruk achtergelaten in het land. Je zult daarom in dit museum veel informatie vinden over deze periodes. Ook wordt er aandacht besteed aan de invloed van Japan in Laos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tempels in Vientiane

Wat Si Saket, Vientiane

Wat Si Saket.

Vientiane was geen Zuidoost-Aziatische stad als er geen tempels zouden zijn, en die zijn er natuurlijk ook. De oudste tempel van Vientiane is Wat Si Saket. Deze tempel is in 1818 gebouwd door Koning Anouvong van het koninkrijk Vientiane. Het is de enige tempel die volledig in tact is gebleven. Binnenin de tempel vind je 2000 kleine nissen met zilveren en keramische Boeddhabeelden. Verder vind je meer dan 300 staande en zittende beelden van Boeddha gebouwd in de 16e tot 19e-eeuwse Vientiane-stijl in hout, steen, zilver en brons. Het plafond in de tempel is geïnspireerd door het paleis van Versailles.

Symbool van Laos: Pha That Luang.

Ook erg de moeite waard is een bezoek aan de Pha That Luang, een gouden tempel die net iets buiten het centrum van Vientiane ligt. Deze boeddhistische stoepa werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van koning Sai Setthathirat I en is één van de belangrijkste nationaal symbolen van Laos.

Het Presidentieel Paleis en Ho Phra Keo

Ho Phra Keo, Vientiane

Boeddhabeelden in Ho Phra Keo. Foto door Alfons Taekema.

Tegenover Wat Si Saket staat het Presidentieel Paleis. Dit paleis is in Franse Beaux-arts-stijl gebouwd met als doel de Franse kolonel-gouverneur te huisvesten. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor overheidsceremonies. Naast het paleis staat de Ho Phra Keo. Ooit was dit de persoonlijke tempel van de koning. Momenteel wordt deze tempel gebruikt als museum voor nationale kunstvoorwerpen.

Buddha Park Xieng Khouang

Buddha Park Xieng Khouang

Het Xieng Khouang park even buiten Vientiane. Foto door Alfons Taekema.

Het Boeddha Park Xieng Khouang ligt 25 km verwijderd van Vientiane aan de Mekong River. In dit park vind je een collectie van tientallen massieve sculpturen in de vorm van Boeddha’s. Het park is gebouwd in de late jaren 50 onder leiding van Luang Phu Boonlua Surirat, een heilige uit Vietnam. Deze man wilde zijn filosofie over het leven en zijn ideeën over de kosmos delen met de rest van de wereld. Het is mogelijk om vanaf het busstation van Vientiane de bus te nemen naar dit park. Deze bus vertrekt iedere 15 minuten. Het is ook mogelijk om een tuk-tuk te vinden die je heen en weer naar het park wilt brengen. Dit kost ongeveer €10. Als je een georganiseerde reis door Laos hebt geboekt, zit een bezoek aan het Boeddha Park er waarschijnlijk bij inbegrepen. Bij Nong Khai, vlak over de grens in Thailand vind je nog een Buddha Park (Sala Keoku) van dezelfde maker.

Overnachten in Vientiane

De bescheiden hoofdstad van Laos heeft een vrij breed aanbod aan accommodaties. Er zijn meer dan 200 keuzes, variërend van goedkope backpackerhostels en eenvoudige guesthouses tot leuke boetiekhotelletjes en luxere resorts.

Onze tips in volgorde van budget:

Vientiane – hoe kom je er?

Vientiane’s Wattay Airport ligt een paar kilometer ten westen van het centrum. Het is naast het vliegveld van Luang Prabang en dat van Pakse het enige internationale vliegveld van Laos. Directe verbindingen zijn er alleen met andere Aziatische steden zoals Bangkok, Hanoi, Kuala Lumpur, Phnom Penh, Chiang Mai en Yunnan. Vanuit Nederland vlieg je dus altijd met één overstap naar Vientiane, meest logisch in Bangkok. Retourtickets zijn er vanaf €767. Binnenlandse vluchten van en naar Vientiane zijn er met Lao Airlines naar vier binnenlandse bestemmingen: Luang Prabang, Pakse, Huay Xai en Oudomxay.

Veel reizigers bereiken Vientiane ook overland vanuit Thailand, over de Thai-Lao Friendship Bridge. Er loopt een Thaise spoorlijn helemaal tot aan Nong Khai aan de Thaise zijde van de brug, vanaf daar is het een korte tuk-tuk-rit naar de grenspost en vervolgens verder naar Vientiane.

Van en naar Vientiane gaan vele bussen vanuit andere bestemmingen in Laos, zoals het zuidelijke Pakse (15 uur per nachtbus), Vang Vieng (4 à 5 uur) of Luang Prabang (12 uur).

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos
Riksja Laos

Zelf je Laos reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen Laos gecombineerd met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Vientiane

De beste reistijd voor Vientiane is in de wintermaanden, tussen januari en april. In deze periode is het droog en aangenaam warm. Tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12 – 15 uur) kan het minder aangenaam zijn om door de stad te lopen.

Laos rondreis aanbiedingen

18 Vientiane reiservaringen en tips • 33 landen bezocht
  52 reviews
  11 waarderingen

  “Rustige hoofdstad en een leuk Buddhapark”

  Geplaatst 28-10-2017

  Onze laatste stop in Laos was Vientiane, de hoofdstad van Laos. Er is hier een mooie Arc de Triomphe en een leuke boulevard met veel kraampjes. Verder is het leuk om naar Buddhapark te gaan. Je kunt vanuit Vientiane een rechtstreekse bus hiernaartoe pakken. Bij het Buddhapark kun je een uurtje rondlopen, veel groter is het niet. In Vientiane zijn wij verder nog naar COPE geweest. Dit gaat over mensen die bijvoorbeeld benen hebben verloren bij landmijnen, erg indrukwekkend. Verder hoef je niet lang in Vientiane te zijn, 2 dagen is genoeg.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  11 waarderingen

  “matige stad”

  Geplaatst 24-10-2017

  Als je er niet heen hoeft zou ik Vientiane overslaan. De avonsmarkt is wel leuk en het Budha park is ook wel de moeite waard als je toch in de burt bent. Het zijn geen typische boedha's maar echt meer alteratieve kunst wat wel grappig is om te zien. Je kunt gewoon de bus vanuit Vientiane nemen om hier te komen. Voor de rest is het echt maar een gewone aziatische stad.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Rustige stad met weinig charme”

  Geplaatst 21-10-2017

  Een paar aardige tempels te bezoeken maar verder een redelijk saaie hoofdstad met weinig charme. Als je niet genoeg tijd hebt of twijfelt; er zijn leukere/mooiere plaatsen in Laos (Luang Prabang, Bolaven Plateau)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  8 reviews
  0 waarderingen

  “Friends, aanzoeken en boeddha's...”

  Geplaatst 19-10-2017

  In Laos kun je overal Friends kijken, alle seizoenen zijn hier te zien en onder het genot van een Lassi Ananas-Kokos kun je bijkomen van je dagje avontuur. Het Buddhapark is ook zeker aan te raden, klein maar fijn! Pas op dat je onderweg niet ten huwelijk wordt gevraagd door de taxichauffeur.. Wel lief dat als je, tussen de kippen en kokosnoten, vertelt al bezet te zijn, dat de beste man zich maar blijft verontschuldigen en niet weten waar hij moet kijken, lieve mensen, fijne cultuur en mooie plekken!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  66 reviews
  17 waarderingen

  “De rustigste hoofstad van Azie”

  Geplaatst 14-01-2017

  Het is er wat drukker als in Vang Vieng en Luang Prabang, maar Vientiane lijkt niet op een hoofdstad zoals je die in een ander aziatisch land ziet. Het is er niet heel druk en overzichtelijk. We hebben ook hier weer mooie tempels gezien zoals de Wat Si Muang en Wat Sisaket. Ik denk slim om een fiets te huren, wij hebben alles te voet gedaan, het waren toch best behoorlijke afstanden. Loop ook zeker langs de Patuxai, net de Arc de Triomph met mooie versieringen. Breng zeker ook een bezoek aan buddha Park, prachtige beelden in een klein park. Je kan hier met de bus naar toe, vraag op het station even na waar je in moet stappen, wij stonden aan de verkeerde kant! Vriendelijke mensen en alles makkelijk te regelen.

  Aanrader om gezellig en lekker te eten is Khop Chai deu restaurant, hele gevarieerde kaart. En wanneer lekker wilt lunchen ga daar naar Joma bakery.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 4 reviews
  3 waarderingen

  “Super saaie hoofdstad. Erg mooi dorpje. ”

  Geplaatst 28-02-2016

  Ventiane zat bij ons in een geplande rondreis, super enthousiast waren we van te voren niet. We hebben er prachtige tempels gezien en heerlijk rustig aan kunnen doen. Heel veel anders kan in dit dorp ook eigenlijk niet. We zijn op zaterdagavond 19.00 uur richting het centrum gegaan om te kijken of we wat konden eten in een restaurantje. Maar alles was gesloten en er waren op het centrale plein letterlijk 3 mensen te vinden. Uiteindelijk met veel moeite een plekje gevonden waar we wat konden eten, maar echt sfeervol was het niet.

  Ik zou persoonlijk Ventiane overslaan als ik Laos nogmaals zou bezoeken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  4 reviews
  0 waarderingen

  “Overzichtelijke hoofdstad”

  Geplaatst 14-02-2016

  De hoofdstad van Laos is niet wat je zou verwachten bij een typische grote Aziatische stad. Het is niet waanzinnig chaotisch. Ook niet waanzinnig toeristisch. Het geeft juist een heel erg relaxte sfeer.
  De meeste bezienswaardigheden zijn redelijk goed aan te lopen, die wat verder weg zijn kun je makkelijk per fiets bereiken. In de hitte hadden wij geen zin om te fietsen, dus zijn we lekker gaan lopen. Een must-see vind ik wel de Patuxai, Vientiane's versie van de Arc de Triomph en Wat Sisaket.
  De boulevard langs de Mekong word 's avonds een markt waar je heel goed en gevarieerd kunt eten! Erg leuk vond ik de aerobics-lessen die ook 's avonds gehouden worden aan deze zelfde boulevard en je gewoon bij kunt gaan staan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  6 reviews
  4 waarderingen

  “Meest relaxte hoofdstad van de wereld?”

  Geplaatst 17-01-2016

  Als je Vientiane binnen rijd denk je aangekomen te zijn in rustig dorpje en niet een hoofdstad van de wereld.
  Stratenplan is erg simpel daardoor is het ook fijn en makkelijk om een fiets te huren en gewoon lekker door stadje te gaan rijden.
  Onderweg vind je vele tempeltjes, bakkerijtjes en natuurlijk Vientiane's eigen Arc de Triomp; Patuxai. Deze kan je voor 1 euro bezoeken, binnenin vind je allemaal toeristenkraampjes maar helemaal bovenaan gekomen heb je vooral een mooi uitzicht.

  Stukje verder fietsen van de stad ligt de belangrijkste stupa van Laos; Pha That Luang. omgeving van deze stupa is erg levendig en mooi.

  De andere kant op fietsen vind je het bezoekerscentrum van COPE. Waar je een goed beeld krijg hoe Laos heeft geleden in de Vietnamoorlog. vele bommen zijn boven Laos gevallen. Dit centrum verzorgt protheses voor de mensen die hun benen verloren zijn door landmijnen. het is nog gratis te bezoeken ook

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Vientiane reiservaring en tips!

Ben jij in Vientiane geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos

Riksja Laos

Stel zelf de Laos reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere geliefde groepsrondreizen naar Laos aan die een bezoek aan het land combineren met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Meer Laos reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Bouwstenen & startpakketten.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privéreizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Laos on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen, gezinsreizen & Laos fietsvakantie.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

O.a. familiereis Laos-Cambodja.
Bezoek website

Laos2Go
Laos2Go

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. boetiekhotel en Zuid-Laos natuur.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Laos

Alle bezienswaardigheden in Laos

Vliegtickets naar Laos


Hotels in Laos zoeken

Hotels in Laos zoeken

Boek je rondreis naar Laos

Riksja Laos
1. Riksja Laos

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Individuele en groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek websiteBekijk 34 Laos rondreizen
Vanaf €1490 incl. vliegticket

Vliegtickets Laos

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Laos
V.a. 791