In Sahara geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 8 Sahara reiservaringen

De Sahara

De Sahara loopt van het uiterste zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara helemaal over de breedte van het Afrikaanse continent via Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad en Soedan naar Egypte. De Sahara dankt zijn naam aan de Arabische taal waar het woord sahra ‘woestijn’ betekent. De Sahara is immens groot met een geschatte totale oppervlakte van ongeveer 9 miljoen km2. In de woestijn leven ook enkele wilde diersoorten zoals de kameel, het jachtluipaard en de gestreepte hyena.

Vliegtickets Marokko

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Marokko
V.a. 57 Meer over vliegen naar Marokko

Overnachten in Marokko

Vergelijk alle hotels in Marokko
Bekijk hotels

Uitvalsbasis: Merzouga of Zagora?

Erg Chebbi

Meest logische Marokkaanse uitvalsbasissen voor tochten door de Sahara zijn de desert outposts Zagora/M’Hamid en Merzouga, beide op minimaal 10 uur rijden van Marrakech. Het stadje Merzouga ligt direct aan de rand van de woestijn, bij de beroemde zandduinen van Erg Chebbi. De duinen zijn hier hoger dan bij Zagora/M’Hamid, maar Merzouga is wat toeristischer en je deelt de woestijn hier dus met meer mede-reizigers. In en om Merzouga vind je meer dan 150 verschillende (zeer betaalbare) hotels, guesthouses, riads en ‘kasbahs’ om te overnachten: kijk hier voor een overzicht. Onze tips zijn Kasbah Azalay Merzouga en Kasbah Mohayut (beide v.a. €35, mét zwembad) of de woestijn-tentenkampen van Bivouac House Restaurant Fatima (v.a. €15).

Erg Chebbi
Erg Chebbi

Zandduin bij Erg Chebbi.

De ligging van het zuidoostelijk gelegen Merzouga maakt combinaties met bijvoorbeeld de Todra Kloof en de Dadès Vallei mogelijk.

Zagora is de minst toeristische van de twee. De woestijn is hier ‘echter’, maar rotsachtiger en kaler ten opzichte van de beroemde zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Vanaf Zagora moet je eigenlijk nog ca. 1,5 uur verder rijden naar M’Hamid waar de woestijn écht begint. Het is echt ‘the end of the road’ van Marokko. Slaaptip hier, middenin de woestijn: de karakteristieke berbertenten van Bivouac M’hamid. Wil je liever in Zagora overnachten, dan heb je een keuze uit enkele tientallen betaalbare riads en guesthouses vindt, sommige zelfs met zwembad en al. Tips: Le Petite Kasbah (v.a. €28) of de Jardins Du Draa (v.a. €45).

De route naar Zagora en M’Hamid leidt je na Ouarzazate door de prachtige Draa Vallei (bij de gelijknamige rivier), ook wel bekend als de Vallei van de Miljoenen Palmbomen en Duizend kashba’s. In de Draai Vallei wonen geen berbers, maar ‘donkerder’ etnische stammen uit o.a. de Sahara, vaak met tulbanden, djellaba’s, hoofddoeken, gewaden en andere kleurrijke kleding.

Per 4×4 of kameel door Erg Chebbi

Erg Chebbi (bij Merzouga) is het bekendste woestijngedeelte van Marokko. Het gebied is bekend vanwege de hoge zandduinen en de rood-oranje kleur van het woestijnzand. Vanuit Merzouga worden verschillende zandactiviteiten aangeboden in Erg Chebbi. Maak een kamelentocht door de woestijn, rijdt in een 4×4 jeep over het losse zand of ga op visite bij een berberfamilie en drink met hen een kopje Marokkaanse muntthee. Ook een woestijntocht te voet behoort tot de mogelijkheden. Ben je actief ingesteld? Ga dan sandboardend van de zandduinen af of ga quad rijden door de woestijn. Na een dagje vol met activiteiten kun je blijven overnachten in deze grote zandvlakte. Er wordt een traditionele Marokkaanse maaltijd voor je gekookt en je slaapt volgens goed berbergebruik in een klein tentje gemaakt van doeken. Omdat het pikdonker is in de woestijn, zijn de sterren ’s avonds erg helder.

Sahara

Tours door de Sahara

De Sahara is enorm qua oppervlakte, vandaar dat je hier tours kunt maken die variëren van één dag tot één week. De zelfdoener reist zelf per bus of huurauto naar Zagora of Merzouga (reken op minimaal 10 à 12 uur vanuit Marrakech) en regelt daar zijn eigen kamelentocht, 4×4 drive of woestijnovernachting. Maar je kunt ook voor het gemak van een georganiseerde tour gaan vanuit Marrakech. Hoe meer dagen je de tijd hebt, hoe verder je kunt gaan. Een logische optie is bijvoorbeeld een 3-daagse tour vanuit Marrakech, waarbij je ook het Atlasgebergte en zijn kasbahs (zoals Aït Ben Haddou) aandoet, net als ‘filmstad’ Ouarzazate, een geliefde halteplaats op de weg zuidwaarts naar de woestijn. Maar er zijn ook weer tours vanuit Marrakech die Merzouga en Erg Chebbi combineren met o.a. de Todra Gorge en de Dadès Vallei, en je uiteindelijk afleveren in Fez. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wie een eigen huurauto wil boeken in Marokko, kan o.a. terecht op Holidaycars.com.

Georganiseerde Marokko-groepsrondreizen inclusief bezoek aan (en overnachting in) de Sahara vind je o.a. bij Djoser, Shoestring en Kras; individuele Marokko-reizen inclusief woestijnbezoek kun je zelf samenstellen op Riksja Marokko of bij Marokko2Go.

Top 3 Marokko specialisten

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Brahim maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsrondreizen als privéreizen met huurauto (tip!) naar Marokko aan.
Bezoek website

Travelbird
Travelbird

Travelbird biedt diverse bijzondere Marokko aanbiedingen zoals Marrakech- of Fez-stedentrips in authentieke riad en combitrips met o.a. de Sahara, Essouira of de Atlas.
Bezoek website

Beste reistijd Sahara (Marokko)

De omgeving van Erg Chebbi krijgt de meeste regenval tussen oktober en half april. In de zomermaanden juni en juli kunnen de temperaturen in de woestijn hoog oplopen. Vandaar dat de beste reistijd voor een bezoek aan Merzouga half april – mei en augustus – september zijn.

Reisinspiratie

Alle Marokko artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Marokko

Bekijk de top 10 Marokko rondreizen

8 Sahara reiservaringen en tips

  • “Sahara HASSILABIAD”

    Geplaatst 11-01-2018

    Leuker dan merzouga is Hassilabiad, 7 km ten noorden van Merzouga. Nog kleinschaliger dan Merzouga. Fijne auberge is AUBERGE de Sahara. Wij komen er al 8 jaar.
    De zandduinen blijven betoverend. Ik ben zo enorm van deze plek op aarde gaan houden. Da tik het thuis altijd weer mis.
    De vormen, het lijnen spel, de kleuren. Het is altijd weer fantastisch daar.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 35 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Merzouga, een mini sahara !”

    Geplaatst 29-11-2017

    In Merzouga sta je aan de rand van de Sahara. Hoe verder naar het zuiden hoe zandiger het wordt. Naast de verschillende kleine dorpen heb je prachtige rotspartijen en zie je als je geluk hebt loslopende dromedarissen. Merzouga is een prima uitvalsbasis om van daar uit verschillende woestijnritjes te maken. Het is nog maar de rand van de Sahara maar je krijgt een stukje mee van de oude glorie waaruit het land is ontstaan. Let wel op de auto's die samen met je het duin beklimmen. Er zijn geen verkeersregels!!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 20 landen bezocht
    17 reviews
    12 waarderingen

    “Onvergetelijk”

    Geplaatst 11-11-2017

    Wat was het bezoek aan de Sahara bijzonder. Wij hebben een vierdaagse tour gedaan die via het Atlasgebergte naar de Sahara ging. Vanaf Merzouga begon de tocht per kameel (al een heel avontuur op zich) richting de uitgestrekte zandvlakte, waar we tegen zonsondergang bij ons kamp aankwamen. Voor het avondeten nog "even" een zandduin opgeklommen om de laatste lichtstralen op te vangen. Er leek maar geen einde aan de heuvel te komen, maar het eenmaal bereiken van de top geeft een ongekend gevoel. Het afdalen is ook erg leuk (probeer eens van de zandheuvels af te rollen of recht in het zand te sprengen zoals je vroeger ook als een rechte plank het zwembad in sprong). Na het avondeten bij een kampvuur gezeten en genoten van akoestische gitaar. Vervolgens besloten om die zandheuvel nog eens te beklimmen en wauw, wat een view. Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel vallende sterren gezien. Bij 48 ben ik gestopt met tellen. Een enorm mooie aanblik als je de wijde hemel met glinsterende sterren boven je hebt en een knus kampvuur met vrolijke mensen in het dal ziet.
    's Nachts was het wel erg koud, dus zorg ervoor dat je je goed aankleedt! De volgende ochtend al om half 6 weer op de kameel om terug te gaan, zodat we daar een duin op konden klimmen om de zon op te zien komen. Zeker een aanrader!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 15 landen bezocht
    14 reviews
    8 waarderingen

    “Een onvergetelijke ervaring!”

    Geplaatst 31-10-2017

    De Sahara is een plek die je je niet kan voorstellen als je er niet bent geweest. Kilometers uitgestrekt met helemaal niks behalve zand en hier en daar een plant. Ga naar Merzouga en boek hier een camel tour. Het rijden op een kameel is al een ervaring op zichzelf! Vergeet echter geen sjaaltje tegen de opstuivende zand en de felle zon. Na twee uurtjes (wanneer je je benen echt wel begint te voelen) kom je aan in het berberkamp. Voor ons stond hier een heerlijke, typisch Marokkaanse maaltijd klaar. Wij waren er in Oktober, waardoor de woestijn in de nacht een heerlijke temperatuur van 10 graden heeft. Op het moment dat wij op de kameel stapten (rond een uurtje of 5) was het ook goed uit te houden met een temperatuur van 27 graden ongeveer. Sta 's ochtends extra vroeg op (tegen een uurtje of 6) zodat je de prachtige zonsopkomst kunt aanschouwen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 13 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Een moetje”

    Geplaatst 27-10-2017

    Stilte, sterren en zand tot de horizon... dat is de Sahara. Je kunt het niet voorstellen voor je computer hoe het voelt in the middle of nowhere te zijn in perfekte stilte en donker in de nacht. De sterren zien zo uit als op de foto's die je dacht met photoshop gemaakt waren. Kameelreizen, in een tent slapen met nomaden, sandboarden en gewoon blootsvoets rondlopen in het zand maken er een geweldige vakantie van.
    We waren er in januari, en waren gezegt dat tussen november-april is het de beste tijd om te bezoeken, want in de zomer wordt het echt onverdraaglijk heet overdags. In januari overdags was het ergens tussen 20-25C en 's nachts rond de 5-10C. Neem dus wel je jas en andere warme kleding mee!
    Meeste tours gaan naar Erg Chebbi of Erg Chigaga - we waren naar Erg Chigaga geweest omdat het wat verder is van steden en daardoor minder toeristisch is. Reisbureau "Top Desert" is een aanrader voor als je wilt gaan - je krijgt een prive auto, een lokale, Engels-, Arabisch- en Berber (lokale taal) sprekende chauffeur/guide, alle accomodatie en 2x per dag eten geregeld voor onderweg en in de camp waar je in de Sahara blijft.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 30 landen bezocht
    8 reviews
    0 waarderingen

    “Slapen in de woestijn!”

    Geplaatst 19-10-2017

    Wat een avontuur, van de stad naar de woestijn, op een kameel of dromedaris schudden (dit had ik iets onderschat) Prachtig in een duin gelegen kamp, heerlijk eten, zonsondergang en muziek. De volgende ochtend de duin opklimmen en de zon op zien komen, wat geweldig!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Sprookjesachtige bestemming ”

    Geplaatst 12-12-2016

    Goed 3 uurtjes vliegen naar Marrakech en je bevindt je in een hele andere wereld. Geniet van de geuren en kleuren van deze stad waarbij een gids van toegevoegde waarde is om zo in korte tijd veel van de stad te zien. De 5 daagse tour naar Merzouga woestijn via de dades gorge en de vele kasbahs, oases was adembenemend. Hoogtepunt was wel de 2 uur durende tocht op de kameel naar het kamp om daar te overnachten. Prachtige zonsondergang, het fijne zachte warme zand onder je voeten. Geslapen onder de sterrenhemel. ..alhoewel je gunt jezelf geen tijd om te slapen.zand zand en zand de duintoppen veranderen per seconde van kleur. Je voelt je heel klein in dit natuurgeweld! Ik kan een ieder dit aanraden. Wij boekten onze tour bij Visita Marruecos service was grandioos!!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 24 landen bezocht
    19 reviews
    3 waarderingen

    “Sterren kijken en in nomadententen slapen”

    Geplaatst 07-01-2016

    Vanuit Marrakech kun je heel makkelijk een tour plannen naar de Sahara. Voor toen nog ongeveer 60 EUR (zou nu 90 EUR zijn, heb ik me laten vertellen) word je vroeg in de ochtend opgehaald met een busje en ga je met ongeveer 8 andere toeristen aan een lange autorit beginnen dwars door het atlas gebergte, stoppend in een klein dorpje voor de lunch, en uiteindelijk aankomen aan de rand van de Sahara. Daar rijd je per kameel in 2 uur naar een plek bij de eerste zandduinen, waar een aantal tenten staan waar je de avond en nacht zult spenderen, onder de kamelendekens. Dat gaat wel koud zijn, dus kleed je warm aan, ondanks tropische hitte gedurende de dag! Een simpele traditionele maaltijd en 's avonds muziek op traditionele instrumenten met de bedoeinen. Maar ga ook zeker eens naar buiten om naar de sterrenhemel te kijken! Omdat het zo donker is zie je er veeel meer! De volgende ochtend een simpel ontbijt en de lange busrit terug. ' s Avonds ben je weer in Marrakech (als je de tour bij een van de vele touroperators daar hebt geregeld natuurlijk!) en weet je meteen weer dat het echt stil was in de woestijn. Althans... je bent echt niet heel ver in de woestijn, dus de langszoevende auto's op de snelweg verderop moet je maar negeren...

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Sahara reiservaring en tips!

Ben jij in Sahara geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Marokko specialisten

Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Brahim maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsrondreizen als privéreizen met huurauto (tip!) naar Marokko aan.
Bezoek website


Travelbird

Travelbird

Travelbird biedt diverse bijzondere Marokko aanbiedingen zoals Marrakech- of Fez-stedentrips in authentieke riad en combitrips met o.a. de Sahara, Essouira of de Atlas.
Bezoek website

Meer Marokko reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde Marokko groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Marokko on a budget.
Bezoek website

Riksja Marokko
Riksja Marokko

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

NRV
NRV

7 Marokko privéreizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Marokko reis zelf samenstellen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. meerdere familiereizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete groeps- en wandelreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreizen, stedentrips Marrakech & strandvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Marokko

Vliegtickets naar Marokko


Meer over vliegen naar Marokko

Hotels in Marokko zoeken

Hotels in Marokko zoeken

Boek je rondreis naar Marokko

Local Hero Travel
1. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Travelbird
3. Travelbird

Goedkope aanbiedingen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Marokko rondreizen


Vliegtickets Marokko

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Marokko
V.a. 57 Meer over vliegen naar Marokko