Reiservaringen Mongolië, reisverhalen & tips over Mongolië reizen

Mongolië essentials

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen.
Minimum vliegduur: 15 uur
Richtprijs retourticket: € 750
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, hepatitis B, meningokokken, rabiës, tekenencefalitis, tuberculose. Meer info of een afspraak maken kan hier.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Mongolië

Mongolië is een immens groot land dat ingeklemd ligt tussen de grootmachten Rusland en China. Het is zo groot als heel West-Europa en met ruim 2,5 miljoen mensen is het een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het is nog relatief onontdekt. Je vindt hier uitgestrekte landschappen, oude kloosters en bijzondere mensen. Hier kun je ervaren hoe het voelt om een nomad te zijn door te overnachten in een Ger, een nomadentent tussen de kuddes geiten en paarden.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Mongolië

Hoofdstad Ulaanbaatar en het Ghandan-klooster

In Ulaanbaatar zie je weinig van wat je vaak in hoofdsteden ziet; er zijn geen karakteristieke gebouwen en geen brede boulevards. Dat maakt Ulaanbaatar anders. De grootste toeristische attractie is het Gandan, een voormalig klooster waarvan gezegd wordt dat er ooit 100.000 monniken woonden. Op zondag worden er nog steeds diensten gehouden.

Altajgebergte: drielandenpunt Mongolië, Rusland & China

Midden in het Altajgebergte ligt het drielandenpunt van Mongolië, Rusland en China. Hier vind je ook de Tavan Bogd, die met ruim 4.000 m het hoogste punt van Mongolië vormt. De Altaj is nog niet ontdekt door westerse toeristen.

TransMongolië Express

Als je de legendarische treinreis van Moskou naar Bejing maakt, kun je via een omweg over de Trans-Mongoolse spoorlijn naar de hoofdstad Ulaanbaatar reizen. Je reist over de Mongoolse hoogvlakte, langs toendra’s en steppe, en ruim 1.000 km door de Gobi-woestijn, die doorloopt in China. Je medereizigers zijn Russische zakenlieden, Mongoolse paardenfokkers en Baboeshka’s met hun typische bloemetjesjurken.

< Lees minder

12 Mongolië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,2

Op basis van 12 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,8

  • Gastvrijheid: 8,7

  • Natuur: 9,4

  • Stranden: 0,0

  • Eten: 6,8

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Mongolië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 7,3

    57 landen bezocht
    28 reviews
    5 waarderingen

    “Offroad rijden in Mongolië”

    Geplaatst 20-11-2017 • gereisd september 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Wij zijn met onze Land Cruiser en daktent door Mongolië gereisd. Dat was waanzinnig! In Mongolië groeien geen bomen en het land is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Dat betekent uitgestrekte landschappen, leegte en overal kuddes kamelen en paarden om je heen. Omdat er geen geasfalteerde wegen zijn, leer je echt wat offroad rijden is: een groot avontuur! Een goede navigatie is een must om niet verdwaald te raken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Dzjengis Khan Standbeeld Complex • De leegte, waar ook in Mongolië

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,5

    18 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Ik ben verliefd op dit land!”

    Geplaatst 14-11-2017 • gereisd december 2016 • 2 weken lang • alleen

    Bij mijn aankomst in Mongolië vielen mij meteen de half besneeuwde vlaktes op, ondertussen kom je paarden, kamelen, yaks en schapen lopen af en toe zie je een typische yurt staat. Wauw wat mooi! Na vele uren genieten van deze uitzichten rijd de trein Ulan-Bator binnen. Voor mij een lelijke, stinkende stad met veel smog waar je aan een of twee dagen meer dan genoeg hebt.

    Ulan-Bator is wel een goede basis om een of meerdere toers met bestuurder en/of gids te boeken. Mongoli&euml; is niet echt een land waar je alleen doorheen kunt reizen, al helemaal niet in de winter als de paar wegen die er zijn besneeuwd zijn en je over bevroren rivieren moet rijden omdat ook bruggetjes ver te zoeken zijn. Ik vind het echt knap dat de mensen daar weten dat ze bij de 3e berg naar rechts moeten en dan bij de 6e boom naar links moeten. Dat alles in een wit besneeuwd landschap wat allemaal op elkaar lijkt.

    Leuke uitjes om te doen zijn het bezoeken van het Terelj nationaal park en het Orkhon nationaal park. Iets relatief nieuws in Mongolië is dat ze in kleinere dorpjes steeds vaker opzoek zijn naar vrijwilligers die Engelse les willen geven. Als vergoeding krijg je kost en inwoning. Ik was de 2e vrijwilliger die ze ooit gehad hadden en de weken na mij zijn er vele gevolgd. Heel leuk om zo een tijdje bij een Mongoolse familie te wonen en een blik in hun leven te hebben.

    Tijdens de toers die je kunt doen kun je in een Ger guesthouse slapen, maar ook een groot deel van de lokale bevolking opent de deuren graag voor je. Veel leuker natuurlijk.

    Het eten in Mongolië is overigens ook heerlijk. Zo geweldig dat ze met die beperkt aantal ingrediënten die ze hebben zulke verschillende maaltijden kunnen maken. Ik heb mezelf nooit verveeld tijdens het eten. Verder ook niet trouwens.

    Ik raad jullie echt allemaal aan om Mongolië in november of december te bezoeken. Het landschap begint al wit te worden, het is al koud -17 tot -30 met de juiste kleren heb je het echt niet koud. Ik heb het zelden koud gehad en ik ben toch echt een grote koukleum. Het klinkt erger dan het is ;-p Nog een groot voordeel aan de winter is dat het land niet is overladen met toeristen en dat de kans groot is dat je alleen bij een Mongoolse familie slaapt en niet samen met andere groepjes.

    Ik ben verliefd geworden op dit land en op deze mensen en hoop ooit nog een keertje terug te gaan.


    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Orkhon Valley • Gobi Woestijn

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    31 landen bezocht
    17 reviews
    7 waarderingen

    “Één chaotische stad temidden van oneindige vlaktes”

    Geplaatst 11-11-2017 • gereisd augustus 2013 • 1 week lang • met vrienden • individuele rondreis

    De uitgestrekte natuur is dé trekpleister van Mongolië. Hier hebben we een driedaagse wandeltocht gemaakt zonder één keer iemand tegen te zijn gekomen. En daarna met de trein verder gereisd door de oneindige vlaktes, verder naar China.
    Maar ook een bezoek aan de hoofdstad Ulaanbaatar is een aanrader. Het contrast met de rest van het land kan niet groter zijn! Tweederde van de inwoners woont hier samen op een veel te klein oppervlak. Vaak wordt gezegd dat de stad door alle grauwe flats lelijk en saai is, maar er zijn genoeg mooie schatten te vinden! Breng in ieder geval een bezoek aan het kloostercomplex Gandan Khiid en de Choijin Lama Temple. Ook een bezoek aan het National Museum of Mongolian History mag niet ontbreken om een beter begrip te krijgen van dit bijzondere land.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Choijin Lama Temple Museum • Gandan Khiid

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    36 landen bezocht
    13 reviews
    3 waarderingen

    “Tour in een mooi uitgestrekt land”

    Geplaatst 08-11-2017 • gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met vrienden • groepsrondreis

    Prachtig land met mooie wijdse landschappen. Daarnaast heeft het land een hele gastvrije bevolking. De Gobi woestijn is zeker een aanrader. Het is lastig om zelfstandig binnen Mongolië te reizen, daarom is het het eenvoudigst om een tour te boeken. Je trekt dan met een select gezelschap in een busje door Mongolie.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Gobi Woestijn • Yolyn Am

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    39 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Rust”

    Geplaatst 28-10-2017 • gereisd augustus 2008 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    In 2008 ben ik met vrienden naar de Olympische Spelen in Beijing geweest. Na de hektiek van deze enorme stad hebben we een vliegtuig gepakt naar Mongolië. Dit land, wat ongeveer 200 keer groter is dan Nederland, heeft maar 3 miljoen inwoners waarvan het merendeel in de hoofdstad woont.
    Wij kwamen aan in Ulaanbaatar (de hoofdstad) een stad die hoog op mijn lijst staat van lelijkste steden in de wereld. Alles in grauw mistroostig beton. Maar dit heeft ook wel weer iets speciaals. Je bent wel op een plek waar niet veel mensen komen.

    Maar eenmaal buiten de stad weet je waarom je naar Mongolië bent gekomen. De uitgerekte steppes en de groene golvende heuvels geven je het gevoel dat je helemaal alleen op aarde bent en dat is soms na alle hectiek heerlijk. Wij hadden een chauffeur en gids geregeld en zijn door Zuid-West Mongolië gereden. Onderweg geslapen bij Nomaden (echte die toeristen als bijverdienste hebben en niet als belangrijkste inkomensbron). Dit land is echt genieten. Na terugkomst in Ulaanbaatar hebben wij de Transsiberische trein richting Rusland gepakt.

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    30 landen bezocht
    8 reviews
    0 waarderingen

    “Transmongolie expres”

    Geplaatst 19-10-2017 • gereisd augustus 2016 • 3 weken lang • alleen • zelfstandig

    ruim 3 weken met de transmongolie expres van Rusland naar China, meer dan de moeite waard! Het landschap, de tijdzones en de wereld veranderd per dag en dit werkt bijna mediterend! De dagen vliegen in de trein en zodra je uitstapt lijkt er steeds een nieuwe reis te beginnen. Mongolie is echt bijzonder, slapen in een Yurt is echt een aanrader! Paardrijden door Terelj NP ook!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Chinese Muur • sint petersburg

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,0

    60 landen bezocht
    30 reviews
    10 waarderingen

    “Transiberische expres deel 2 Mongolie”

    Geplaatst 31-03-2017 • gereisd september 2007 • 3 weken lang • met partner • groepsrondreis

    Na wat rondneuzen in brochures van groepsreizen kozen we voor Joker.
    Achteraf spijt het mij echter wel dat ik niet voor een betere organisatie gekozen heb. Meestal verloren we hopen tijd met vaak nutteloze wandelingen en werden bezoeken aan toeristische hoogstandjes afgewimpeld als zijnde overbodig, waarna er vaak een bezoek volgde aan iets wat ik kan omschrijven als tijd opvulling of minderwaardig. ( zie reisorganisaties en reisverslag )
    Algemene beoordeling:
    Prachtige ontspannen reis en tegen alle verwachtingen in zeker niet vervelend, integendeel. Ik ben er echter van overtuigt dat met wat meer initiatief er zeker nog veel meer in deze reis zat

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    49 landen bezocht
    3 reviews
    2 waarderingen

    “Fantastische reis door Mongolie en de Trans-Mongolie Express”

    Geplaatst 06-09-2016 • gereisd juli 2016 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    We maakten afgelopen zomer (2016) een reis met de Trans-Mongolië trein naar Mongolië. Wat een prachtig land! Vooral de Gobi Woestijn en het culturele Naadam Festival zijn echte aanraders.
    We hebben onze ervaringen in enkele blogs vermeld (deze kun je kopiëren en plakken in de adresbalk); https://www.globehopper.nl/land/mongolie/ en
    https://www.globehopper.nl/trans-siberie-express-trans-mongolie-express/

    Een prachtig land als je eens 'van de gebaande paden' wilt reizen :)

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Gobi Woestijn • Orkhon Valley • Naadam Festival

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 5
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    1 review
    0 waarderingen

    “Ongerept spectaculair en gastvrij land”

    Geplaatst 11-10-2015 • gereisd oktober 2012 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    Mongolië is prachtig! Beperk je niet tot Ulaanbaatar, maar ga het binnenland in, spectaculair en ongerept. Ik zal dit deel van de Transmongolië Express nooit vergeten! Prima om per trein aan te komen en dan een tour van bv een week te boeken door het land, ik heb deze van tevoren geboekt via mijn werk bij de Treinreiswinkel. Wij werken daar samen met een Nederlander die in het Nationaal Park woont, maar je gaat op pad met lokale mensen. Zeer aan te raden!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Erdene Zuu tempel • Terkiin Tsagaan Lake • markt Tsetserleg

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 11 juli 2016 21:20

      Heel nieuwsgierig naar jouw reis ervaring. Ik zou graag alleen op reis gaan door Mongolie, dus alle tips welkom. mail adres : energia-energia@hotmail.com

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    61 landen bezocht
    4 reviews
    1 waardering

    “Mongolie heeft het Total Package”

    Geplaatst 22-02-2015 • gereisd juli 2006 • 1 week lang • alleen • groepsrondreis

    Mongolie, wat een prachtig land. Hier heb ik werkelijk mijn hart aan verpand. Wat een ongelovelijke natuur, wijdse landschappen, vriendelijke bevolking en prachtige bouwwerken. In Ulaan Batar is het een drukte van belang met chotisch verkeer, leuke markten en bijzondere tempels. Wat mij destijds opviel waren de vele 'mobiele telefoons' op straat. Een persoon met een telefoon die wij kennen van 30 jaar geleden, en waar locals mee konden bellen... bizar.
    Het echte moois komt pas als je de stad verlaat en de ongerepte natuur intrekt. Het beste kun je deze regionen ontdekken met een georganiseerde toer. Maar of je dat nu lokaal boekt of vanuit Nederland, dat maakt denk ik niet zoveel uit.
    Feit is dat er geen andere manier is om er anders zelf te komen (lees openbaar vervoer).
    De landschappen zijn fantastische, de midden Gobi en Zuid Gobi zijn voornamelijk zandvlaktes, rotspartijen en de wegen zijn onverhard. De reisdagen zijn dan wel lang, we kijken onze ogen uit. Onderweg zijn de overnachtingen meestal in van die typische gertenten. Grote ronde tenten van dikke lagen doek, die verrassend ruim en comfortabel zijn.

    Yolyn Am is een soort van kloof, waar je een wandeling in kunt maken, Tot ver in de zomer kun je hier zelfs ijs aantreffen. Je kunt er wandelend in, maar vooraan in de kloof staan vaak ook locals met paarden, waarop je verder de kloof in kan trekken.

    Pas in deze kloof op met teken, die komen hier veel voor! Voordeel is dat het vaak koud is en je bedekkende kleding draagt, maar check na de kloof altijd even goed!

    De Khujirt vallei en Ohrkon vallei zijn prachtig, groen waar een rivier doorheen meandert, hoge bergruggen op de achtergrond. Hier hebben vulkaanuitbarstingen en aardbevingen een indrukwekkend landschap gecreëerd.

    As je de tijd hebt in Mongolie is het heerlijk even een wandeling te maken door het landschap, kom je langs een van de gertenten van locale nomaden, dan heb je kans dat je wordt uitgenodigd voor een hapje of drankje. Eigengemaakte yoghurt, van schapenmelk, gedroogd vlees of andere locale 'lekkernijen' worden wellicht aangeboden. Wat leuk is om in je rugzak kleine souveniertjes uit Nederland mee te nemen, en als bedankje achter te laten.

    Het Erdene Zuu klooster is fantastisch. Het complex is omgeven door witte muren met torens, binnen is staan diverse gebouwen en zijn de monniken nog actief. Indrukwekkkend en begin en einde van gebed wordt vaak ingeluid met hoorns, geblazen door monnieken in mooie outfit.... Mijn favoriet!!!

    En dan is er het Nadaam Festival, een festival dat elk jaar in juli plaatsvindt. Uit alle hoeken van het Mongolie komen mensen in prachtige en kleurrijke kleding naar de hoofdstad Ulaan Baatar om het feest - dat drie dagen duurt - bij te woenen. Niet alleen als deelnemer aan een van de wedstrijden worstelen, boogschieten en paardenraces. Ook als toeschouwer. De paardenraces vinden buiten de stad plaats, reken op verkeerschaos en let op het terrein op zakkenrollers. Maar een maga gaaf evenement om wij te wonen. Worstelen vindt plaats in het grote stadion. Het is spectaculair. Waar het natuurlijk het bekendste is is in Ulaan Bataar.

    Zelf ben ik ook in een van de kleinen plaatsjes in de omgeving geweest en daar was het misschien nog wel leuker, want daar zit er er letterlijk met je neus bovenop en kun je het zweet van de worstelaars ruiken en de paarden aanraken... Nadaam Festival is dus niet alleen in de hoofdstad, ook in de kleine gemeentes. In de kleine plaatsjes is het echt heel lokaal en data verschillen nogal (wel in juli, maar kan wel eens week eerder of later zijn), check regelmatig lokaal en met je gids of er toevallig iets in de buurt is. ..

    JAmmer is dat tegenwoordig steeds meer nomaden in de stad gaan wonen. Kopen een stuk grond, plaatsen daar hun ger op en bouwen langzaamaan een huis op. Helaas wordt de nomadische bevolking steeds kleiner en zeldzamer....

    Mongolie, een land van prachtige landschappen, kloosters en geweldige cultuur. Een land waar reizen nog puur is en de beleving intens!!


    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Erdene Zuu tempel • Gobi Woestijn • Nadaam festival

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 11 juli 2016 21:20

      Heel nieuwsgierig naar jouw reis ervaring. Ik zou graag alleen op reis gaan door Mongolie, dus alle tips welkom. mail adres : energia-energia@hotmail.com

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Mongolië reiservaring!

Ben jij onlangs in Mongolië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een actieve 22-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser

Djoser

Djoser biedt twee groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 21-daagse wandelvakantie door Mongolië waarbij je diverse nationale parken verkent.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Mongolië

Vergelijk hotelprijzen Mongolië

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een actieve 22-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser

Djoser

Djoser biedt twee groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 21-daagse wandelvakantie door Mongolië waarbij je diverse nationale parken verkent.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties