Reiservaringen Mongolië, reisverhalen & tips over Mongolië reizen

Mongolië essentials

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen.
Minimum vliegduur: 15 uur
Richtprijs retourticket: € 750
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, hepatitis B, meningokokken, rabiës, tekenencefalitis, tuberculose.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Mongolië

Mongolië is een immens groot land dat ingeklemd ligt tussen de grootmachten Rusland en China. Het is zo groot als heel West-Europa en met ruim 2,5 miljoen mensen is het een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het is nog relatief onontdekt. Je vindt hier uitgestrekte landschappen, oude kloosters en bijzondere mensen. Hier kun je ervaren hoe het voelt om een nomad te zijn door te overnachten in een Ger, een nomadentent tussen de kuddes geiten en paarden.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Mongolië

Hoofdstad Ulaanbaatar en het Ghandan-klooster

In Ulaanbaatar zie je weinig van wat je vaak in hoofdsteden ziet; er zijn geen karakteristieke gebouwen en geen brede boulevards. Dat maakt Ulaanbaatar anders. De grootste toeristische attractie is het Gandan, een voormalig klooster waarvan gezegd wordt dat er ooit 100.000 monniken woonden. Op zondag worden er nog steeds diensten gehouden.

Altajgebergte: drielandenpunt Mongolië, Rusland & China

Midden in het Altajgebergte ligt het drielandenpunt van Mongolië, Rusland en China. Hier vind je ook de Tavan Bogd, die met ruim 4.000 m het hoogste punt van Mongolië vormt. De Altaj is nog niet ontdekt door westerse toeristen.

TransMongolië Express

Als je de legendarische treinreis van Moskou naar Bejing maakt, kun je via een omweg over de Trans-Mongoolse spoorlijn naar de hoofdstad Ulaanbaatar reizen. Je reist over de Mongoolse hoogvlakte, langs toendra’s en steppe, en ruim 1.000 km door de Gobi-woestijn, die doorloopt in China. Je medereizigers zijn Russische zakenlieden, Mongoolse paardenfokkers en Baboeshka’s met hun typische bloemetjesjurken.

< Lees minder

16 Mongolië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,9

Op basis van 16 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,6

  • Gastvrijheid: 8,5

  • Natuur: 9,1

  • Stranden: 0,0

  • Eten: 6,6

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Mongolië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 7,8

    43 landen bezocht
    39 reviews
    10 waarderingen

    “Mooi Mongolie”

    Geplaatst 06-05-2019 • gereisd september 2018 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Wat een onbeschrijflijk mooi land is Mongolie! Veel natuur, lieve mensen, back to basic, wat een ervaring! Je gaat echt volledig de natuur in en vergeet de westerse wereld compleet. Daarentegen in Ulaan Bator juist een hele drukke stad wat weer het tegenovergestelde is van de natuur in het land. Ik heb mijn ogen uitgekeken en volop genoten van dit mooie land. Ik wil absoluut eens terug!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Gobi Woestijn • Ulaan Bator

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    28 landen bezocht
    26 reviews
    7 waarderingen

    “Bijzonder land”

    Geplaatst 07-04-2019 • gereisd augustus 2018 • 1 week lang • met vrienden • individuele rondreis

    Mongolië is zeker niet het meest doorsnee land waar je snel heen zou gaan, maar een aanrader is het zeker wel. Zoveel soorten natuur is dat land rijk, echt wauw. Ga wel op reis met een reisorganisatie, want op eigen houtje kom je niet ver, geen algemene bussen of treinen die je door het land kunnen brengen. Maar de ritjes in een 4x4 door de woestijn, dan weer graslandschap en alles erg uitgestrekt is gewoon fantastisch om mee te maken, je kijkt je ogen uit. Een autorit van 8u verveelt niet snel in Mongolië. Trek zeker wel een week uit voor je reis als je verder dan de hoofdstad wilt komen. En bereid je voor op dagelijkse (lange) autoritten. Wij gingen trouwens met Tiara tours die het weer uitbesteden aan Mongolia goes global, was prima geregeld!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Gobi Woestijn • Red flaming cliffs • Ulaanbaatar

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    34 landen bezocht
    3 reviews
    1 waardering

    “Oneindig Mongolie”

    Geplaatst 06-04-2019 • gereisd juni 2017 • 2 weken lang • alleen • groepsrondreis

    In 2017 was het eindelijk zo ver, mijn reis naar Mongolie. Het leek mij zo bijzonder om in dit land rond te reizen, en het heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Samen met een groep reisde ik twee weken door dit eindeloze land. En we hebben maar een haarspeld gezien, ik ga dan ook zeker weten een keer terug.
    De reis begon in Ulaan Batar, de hoofdstad. Dit is best een westerse stad met alle moderne voorzieningen. Er zijn een aantal interessante musea en leuke restaurantjes. Maar daar kwam ik natuurlijk niet voor. Vanaf het moment dat je de stad achter je laat begint het avontuur. Geen wifi, geen nette toiletgebouwen etc. En juist daarom is het zo bijzonder. Twee weken zonder wifi en ik was helemaal zen. Je gaat helemaal op in de natuur en kan echt genieten van de rust. Je kan een hele dag rijden zonder ook maar een mens tegen te komen. Af en toe een klein dorpje om wat water of snacks te kopen, een kudde geiten of kamelen, maar verder niks. We sliepen dan ook elke avond in een Ger kamp in the middle of nowhere. Deze kampen zijn speciaal voor toeristen, maar je slaapt wel in een authentieke Ger tent. Heel knus. In de avond wordt er voor je gekookt, vaak een driegangen diner. Het eten was altijd lekker, maar niet perse lokaal. Dus verwacht geen lokale specialiteiten.
    Je moet wel houden van autoritten en geen last hebben van wagenziekte. Je zit namelijk een groot deel van elke dag in de auto. Je ziet het landschap aan je voorbij gaan, en het blijft steeds veranderen. Verbazingwekkend. En dan heb ik het nog niet eens over de fantastische sterrenhemel gehad.
    Ik reisde met een groep maar dat is niet perse nodig. Je zal wel een gids/chauffeur nodig hebben omdat zelf rijden niet echt een optie is (er zijn geen verkeersborden en soms is de weg niet eens duidelijk).
    Wil je een anders dan anders reis en houd je wel van wild, dan is Mongolie een echte aanrader!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Khustai Nuruu NP • Yolyn Am • Gobi Woestijn

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 9
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 5,0

    1 review
    1 waardering

    “niet voor herhaling vatbaar”

    Geplaatst 28-02-2019 • gereisd december 2018 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    ik ben met een vriendin 1 week naar Mongolie geweest. We hadden er heel veel zin in en we keken er echt op uit maar het is anders gelopen dan we verwacht hadden. we waren daar in december. Toen was het -14 overdag, dus als je niet van de kou houd, is het voor in deze maanden geen aanrader, of je moet in augustus gaan. We hebben een tour gedaan in een heel uitgestrekt gebied. In het begin van de tour dachten we ''wow wat mooi!'' maar na een tijdje hadden we het wel gezien ook al dat de tour nog lang niet klaar was. De Mongoolse keuken is simpel en weinig gevarieerd, dit vonden wij ook echt jammer.

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 5
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 5
    • Eten: 4
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    57 landen bezocht
    28 reviews
    17 waarderingen

    “Offroad rijden in Mongolië”

    Geplaatst 20-11-2017 • gereisd september 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Wij zijn met onze Land Cruiser en daktent door Mongolië gereisd. Dat was waanzinnig! In Mongolië groeien geen bomen en het land is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Dat betekent uitgestrekte landschappen, leegte en overal kuddes kamelen en paarden om je heen. Omdat er geen geasfalteerde wegen zijn, leer je echt wat offroad rijden is: een groot avontuur! Een goede navigatie is een must om niet verdwaald te raken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Dzjengis Khan Standbeeld Complex • De leegte, waar ook in Mongolië

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 05 februari 2019 15:58

      Hoi Stephanie, momenteel ben ik ook informatie aan het zoeken over zelfstandig rondtrekken door Mongolie met eigen (huur)auto. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Daar een auto gehuurd, of vooraf? Alleen maar in de auto geslapen of ook in yurts/gers? Hoe was de navigatie? etc... Ben heel benieuwd naar je ervaring!


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 05 februari 2019 15:59

      Hoi Stephanie, momenteel ben ik ook informatie aan het zoeken over zelfstandig rondtrekken door Mongolie met eigen (huur)auto. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Daar een auto gehuurd, of vooraf? Alleen maar in de auto geslapen of ook in yurts/gers? Hoe was de navigatie? etc... Ben heel benieuwd naar je ervaring!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,5

    18 landen bezocht
    26 reviews
    9 waarderingen

    “Ik ben verliefd op dit land!”

    Geplaatst 14-11-2017 • gereisd december 2016 • 2 weken lang • alleen

    Bij mijn aankomst in Mongolië vielen mij meteen de half besneeuwde vlaktes op, ondertussen kom je paarden, kamelen, yaks en schapen lopen af en toe zie je een typische yurt staat. Wauw wat mooi! Na vele uren genieten van deze uitzichten rijd de trein Ulan-Bator binnen. Voor mij een lelijke, stinkende stad met veel smog waar je aan een of twee dagen meer dan genoeg hebt.

    Ulan-Bator is wel een goede basis om een of meerdere toers met bestuurder en/of gids te boeken. Mongoli&euml; is niet echt een land waar je alleen doorheen kunt reizen, al helemaal niet in de winter als de paar wegen die er zijn besneeuwd zijn en je over bevroren rivieren moet rijden omdat ook bruggetjes ver te zoeken zijn. Ik vind het echt knap dat de mensen daar weten dat ze bij de 3e berg naar rechts moeten en dan bij de 6e boom naar links moeten. Dat alles in een wit besneeuwd landschap wat allemaal op elkaar lijkt.

    Leuke uitjes om te doen zijn het bezoeken van het Terelj nationaal park en het Orkhon nationaal park. Iets relatief nieuws in Mongolië is dat ze in kleinere dorpjes steeds vaker opzoek zijn naar vrijwilligers die Engelse les willen geven. Als vergoeding krijg je kost en inwoning. Ik was de 2e vrijwilliger die ze ooit gehad hadden en de weken na mij zijn er vele gevolgd. Heel leuk om zo een tijdje bij een Mongoolse familie te wonen en een blik in hun leven te hebben.

    Tijdens de toers die je kunt doen kun je in een Ger guesthouse slapen, maar ook een groot deel van de lokale bevolking opent de deuren graag voor je. Veel leuker natuurlijk.

    Het eten in Mongolië is overigens ook heerlijk. Zo geweldig dat ze met die beperkt aantal ingrediënten die ze hebben zulke verschillende maaltijden kunnen maken. Ik heb mezelf nooit verveeld tijdens het eten. Verder ook niet trouwens.

    Ik raad jullie echt allemaal aan om Mongolië in november of december te bezoeken. Het landschap begint al wit te worden, het is al koud -17 tot -30 met de juiste kleren heb je het echt niet koud. Ik heb het zelden koud gehad en ik ben toch echt een grote koukleum. Het klinkt erger dan het is ;-p Nog een groot voordeel aan de winter is dat het land niet is overladen met toeristen en dat de kans groot is dat je alleen bij een Mongoolse familie slaapt en niet samen met andere groepjes.

    Ik ben verliefd geworden op dit land en op deze mensen en hoop ooit nog een keertje terug te gaan.


    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Orkhon Valley • Gobi Woestijn

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    31 landen bezocht
    17 reviews
    10 waarderingen

    “Één chaotische stad temidden van oneindige vlaktes”

    Geplaatst 11-11-2017 • gereisd augustus 2013 • 1 week lang • met vrienden • individuele rondreis

    De uitgestrekte natuur is dé trekpleister van Mongolië. Hier hebben we een driedaagse wandeltocht gemaakt zonder één keer iemand tegen te zijn gekomen. En daarna met de trein verder gereisd door de oneindige vlaktes, verder naar China.
    Maar ook een bezoek aan de hoofdstad Ulaanbaatar is een aanrader. Het contrast met de rest van het land kan niet groter zijn! Tweederde van de inwoners woont hier samen op een veel te klein oppervlak. Vaak wordt gezegd dat de stad door alle grauwe flats lelijk en saai is, maar er zijn genoeg mooie schatten te vinden! Breng in ieder geval een bezoek aan het kloostercomplex Gandan Khiid en de Choijin Lama Temple. Ook een bezoek aan het National Museum of Mongolian History mag niet ontbreken om een beter begrip te krijgen van dit bijzondere land.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Choijin Lama Temple Museum • Gandan Khiid

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    36 landen bezocht
    13 reviews
    3 waarderingen

    “Tour in een mooi uitgestrekt land”

    Geplaatst 08-11-2017 • gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met vrienden • groepsrondreis

    Prachtig land met mooie wijdse landschappen. Daarnaast heeft het land een hele gastvrije bevolking. De Gobi woestijn is zeker een aanrader. Het is lastig om zelfstandig binnen Mongolië te reizen, daarom is het het eenvoudigst om een tour te boeken. Je trekt dan met een select gezelschap in een busje door Mongolie.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Gobi Woestijn • Yolyn Am

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    40 landen bezocht
    39 reviews
    15 waarderingen

    “Rust”

    Geplaatst 28-10-2017 • gereisd augustus 2008 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    In 2008 ben ik met vrienden naar de Olympische Spelen in Beijing geweest. Na de hektiek van deze enorme stad hebben we een vliegtuig gepakt naar Mongolië. Dit land, wat ongeveer 200 keer groter is dan Nederland, heeft maar 3 miljoen inwoners waarvan het merendeel in de hoofdstad woont.
    Wij kwamen aan in Ulaanbaatar (de hoofdstad) een stad die hoog op mijn lijst staat van lelijkste steden in de wereld. Alles in grauw mistroostig beton. Maar dit heeft ook wel weer iets speciaals. Je bent wel op een plek waar niet veel mensen komen.

    Maar eenmaal buiten de stad weet je waarom je naar Mongolië bent gekomen. De uitgerekte steppes en de groene golvende heuvels geven je het gevoel dat je helemaal alleen op aarde bent en dat is soms na alle hectiek heerlijk. Wij hadden een chauffeur en gids geregeld en zijn door Zuid-West Mongolië gereden. Onderweg geslapen bij Nomaden (echte die toeristen als bijverdienste hebben en niet als belangrijkste inkomensbron). Dit land is echt genieten. Na terugkomst in Ulaanbaatar hebben wij de Transsiberische trein richting Rusland gepakt.

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    30 landen bezocht
    8 reviews
    0 waarderingen

    “Transmongolie expres”

    Geplaatst 19-10-2017 • gereisd augustus 2016 • 3 weken lang • alleen • zelfstandig

    ruim 3 weken met de transmongolie expres van Rusland naar China, meer dan de moeite waard! Het landschap, de tijdzones en de wereld veranderd per dag en dit werkt bijna mediterend! De dagen vliegen in de trein en zodra je uitstapt lijkt er steeds een nieuwe reis te beginnen. Mongolie is echt bijzonder, slapen in een Yurt is echt een aanrader! Paardrijden door Terelj NP ook!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terelj NP • Chinese Muur • sint petersburg

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Mongolië reiservaring!

Ben jij onlangs in Mongolië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een actieve 22-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser

Djoser

Djoser biedt twee groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 21-daagse wandelvakantie door Mongolië waarbij je diverse nationale parken verkent.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Mongolië

Vergelijk hotelprijzen Mongolië

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een actieve 22-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser

Djoser

Djoser biedt twee groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 21-daagse wandelvakantie door Mongolië waarbij je diverse nationale parken verkent.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties