Laatst bijgewerkt op 25 februari 2020

Dichtbij, maar gevoelsmatig vér weg van de toeristische drukte op Bali ligt Nusa Lembongan: een heerlijk en compact Indonesisch droomeilandje (4 bij 3 km) omringd door mangroves, palmen en witte zandstranden. In het turquoise zeewater kun je zelfs duiken met mantaroggen!

Nusa Lembongan

Op Nusa Lembongan ontwijkt je het massatoerisme van Bali, maar je ervaart er wel dezelfde fascinerende hindoeïstische cultuur, rituelen en processies. De locals leven hier van de visserij en zeewierkweek. Er zijn maar twee dorpjes (Lembongan Village and Jungut Batu Village) met een beperkt aantal toeristische faciliteiten, maar ruim genoeg om er een relaxte tijd te kunnen hebben (de eerste pinautomaat is inmiddels gearriveerd!). Aan de populairste stranden zoals Sandy Bay en Mushroom Bay Beach en ook in ‘hoofdstadje’ Jungut Batu vind je verschillende guesthouses, barretjes en restaurants waar zowel traditioneel Balinees als ook westers eten wordt geserveerd.

Strandje op Nusa Lembongan
Jungut Batu, Nusa Lembongan
Jungut Batu, Nusa Lembongan

Het ‘hoofdstadje’ Jungut Batu.

Het eiland over

Met een scooter of fiets verken je het eilandje. Vind je weg over kronkelpaadjes naar het schitterende verstopte strandje Dream Beach, aan de zuidwestkant van Nusa Lembongan! Hier in de buurt vind je ook het rotsstrand Devil’s Tear, waar de golven op spectaculaire wijze op en over de rotsen klotsen. Aan de noordwestkust van het eiland kun je zeewierkwekerijen bezoeken of varen en zwemmen de lagunes van het mangrove bos. Via de ‘suspension bridge’ kun je even oversteken naar het nog kleinere buureilandje Nusa Ceningan, waar je kunt verblijven in een traditionele home stay.

Traditionele ceremonie op het eiland Nusa Lembongan

Traditionele ceremonie op het eiland Nusa Lembongan.

Nusa Lembongan
Nusa Lembongan

Surfen en duiken op Nusa Lembongan

Het koraal in de omgeving van Nusa Lembongan is schitterend: het is een ideale bestemming voor duik- en snorkelliefhebbers. In de omgeving zijn diverse spectaculaire duik locaties waar je met schildpadden en haaien of naar scheepswrakken kunt duiken. Je vind op Nusa Lembongan dan ook meerdere duikscholen. De westkust van Nusa Lembongan is geliefd onder surfers: er zijn drie ‘breaks’ geschikt voor de gemiddelde tot ervaren surfer. De surfscene in Jungut Batu is vrij aanwezig: er zijn verschillende surfscholen.

Buurman Nusa Penida

Manta Point op Nusa Penida

Kelingking Beach op Nusa Penida.

Ten oosten van Nusa Lembongan ligt nog een eiland: ‘grote broer’ Nusa Penida. Hier zijn de faciliteiten nog meer basic. Reizigers vind je hier amper. Nusa Penida is erg arm ook. In de 18e eeuw werden hier gevangenen gestald. De inwoners van Nusa Penida zijn overwegend hindoeïstisch, maar kennen net weer wat andere gebruiken dan die op Lembongan en Bali. Grootste attractie van Nusa Penida is het geweldige koraalrif ten zuiden van het eiland, met diverse plekken (incl. een Manta Cleaning station) waar je kunt duiken met mantaroggen. Ook walvishaaien worden hier regelmatig gespot, net als zo’n 576 andere exotische vissoorten. Duiktrips naar Nusa Penida zijn ook te boeken vanaf Nusa Lembongan.

Lees hier meer Nusa Penida informatie en tips.

Manta bij Nusa Penida

Een manta bij Manta Point, Nusa Penida.

Overnachten op Nusa Lembongan

Nusa Lembongan biedt een behoorlijke keuze aan budget, middenklasse en zelfs enkele luxe-accommodaties. De meeste budgetaccommodaties vind je in ‘hoofdstadje’ Jungut Batu, waar veel backpackers en surfers verblijven. Luxere resorts en prive villas zijn meer gesitueerd aan de zuidwestkust, rond Mushroom Bay en Dream Beach. Enkele tips:

Kijk voor een totaaloverzicht aan Nusa Lembongan accommodaties hier op Booking.com of vergelijk de prijzen op alle aanbieders hier op Trivago.

Nusa Lembongan

Nusa Lembongan – Hoe kom je er?

Voor het samenstellen van je eigen Indonesië-reis met bouwstenen kun je terecht bij Riksja Indonesië of Van Verre: zij bieden o.a. déze of déze Nusa Lembongan bouwstenen.

Voor de zelfdoener: allereerst moet je natuurlijk vliegen naar Bali: retourtjestickets zijn er vanaf €558. Vanaf Sanur op Bali gaan dagelijks zowel standaard veerboten als particulier speedboten die er een half uur tot een uur over doen naar Nusa Lembongan. Ook gaan er enkele (langzame) boten vanaf Padang Bai en Kusamba in Oost-Bali. Vanaf de haven van Jungut Batu kun je ook per boot naar Nusa Penida.


 , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16144 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)