Basis informatie

Vlag: Peru
Hoofdstad: Lima
Inwoners: 30.147.935
Oppervlakte: 1.285.216 km²
Beste reistijd: Het hele jaar
Tijdsverschil: 6 uur vroeger
Minimum vliegduur: 13 uur

Het klimaat van Peru

Peru is een vrij groot land, maar omdat de meeste mensen vooral naar het zuiden van het land gaan, richten we ons vooral daar op. Het zuidwesten van Peru, aan de Stille Oceaan, is droog. In Lima kan het tijdens de winter mistig zijn, maar het regent er nauwelijks. De gemiddelde temperatuur in de droge gebieden is overdag rond de 20-30 graden. In het zuidwesten is meer te merken van het regenseizoen tijdens de Peruaanse zomermaanden (onze winter). Er kan dan flink wat neerslag vallen, maar de temperaturen zijn duidelijk hoger dan in de winter. Voor heel Zuid-Peru geldt dat de nachten kouder zijn, vooral ’s winters. Het is aan te raden om altijd warme kleding mee te nemen naar Peru.

Beste reistijd Peru

Omdat Peru dichtbij de evenaar ligt, heeft het eigenlijk maar twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen (zomer en winter). Het regenseizoen valt tijdens de Nederlandse winter.

Hoogseizoen (mei – oktober)

  • De temperaturen zijn lager, vooral rond Cusco en Arequipa.
  • Incatrail zit sneller volgeboekt omdat de paden goed begaanbaar zijn tijdens het droge seizoen.
  • Houd met Kerst en Semana Santa rekening met hogere prijzen en sneller volgeboekte hotels.

Laagseizoen (november – april)

  • De temperaturen zijn hoger, vooral aan de kust bij Lima.
  • Vanwege het regenseizoen is het minder geschikt om de Colca Canyon te bezoeken met de smalle paadjes langs het ravijn.
  • De Incatrail zit minder snel volgeboekt, de kans is groter om de trail te kunnen lopen.
  • Lima kan mistig zijn.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord-Peru

°C 32 31 32 31 31 31 31 32 32 32 32 32
mm 265 253 232 302 266 210 164 166 190 230 248 257
J F M A M J J A S O N D

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Midwest-Peru

°C 26 27 26 25 22 20 19 19 19 20 22 24
mm 1 1 1 0 1 2 4 3 3 2 1 1
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor Peru?

Terug naar boven

Voor houders van een Nederlands en Belgisch paspoort is er geen visum nodig voor Peru bij een verblijf tot 90 dagen. Het paspoort moet ten minste nog 6 maanden geldig zijn bij het inreizen.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Peru, maar DTP, gele koorts en hepatitis A worden aangeraden. Gele koorts hoeft niet als je alleen naar Cusco en de Machu Picchu gaat. In Lima en Cusco zijn goede ziekenhuizen te vinden en redelijk moderne klinieken. Kijk voor meer informatie over inentingen en voor het maken van een afspraak hier bij Meditel. De hygiëne in Peru is over het algemeen minder dan in Nederland. Kraanwater is meestal niet drinkbaar en vaak kan het toiletpapier niet door de toilet gespoeld worden, maar moet dit in een prullenbak ernaast gegooid worden.

Geografie

Terug naar boven

Peru ligt in het westen van Zuid-Amerika, boven Chili. Het grenst ook aan Bolivia, Brazilië, Colombia en Ecuador. De westkant van Peru is kust- en woestijngebied, de oostkant grenst voor een groot gedeelte aan het Amazone. Peru is erg bergachtig en bestaat voor een groot deel uit het Andesgebergte. Lima is de hoofdstad en de taal is Spaans.

Reizen binnen Peru – openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

Peru beschikt over een redelijk goed wegennetwerk tussen de meeste steden en het is dan ook makkelijk en goed bereisbaar. Het openbaar vervoer tussen steden bestaat vanwege de grote afstanden voornamelijk uit bussen en vliegtuigen.

Bussen

Tussen de steden rijden bussen. Dit gaat van eenvoudige, wat oudere bussen tot luxe bussen met wifi. Soms is er een toilet aan boord.

Vliegen

Tussen de grotere steden is het mogelijk om te vliegen met Peruvian Airlines en LAN, maar de vluchten zijn niet spotgoedkoop. Denk bijvoorbeeld aan €130 tot €150 voor een enkeltje Lima – Cusco.

Treinen

Treinen zijn er eigenlijk niet, alleen tussen Cusco en de Machu Picchu.

Treinen in Peru

Alleen tussen Cusco en Machu Piccha rijden treinen in Peru.

Auto & motor

Sommige mensen vinden het niet prettig om te rijden in Peru omdat het niet overal duidelijk is hoe je moet rijden. Over het algemeen is het echter goed mogelijk om met een huurauto zelfstandig door Peru te reizen; de wegen zijn vrij goed.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer binnen de steden bestaat voornamelijk uit taxi’s en bussen. Taxi’s rijden soms wel, soms niet op meter en kosten ongeveer 2-4 soles voor een ritje in het centrum.

Eten & drinken

Terug naar boven

Carapulcra

Een van onze favoriete Peruaanse gerechten: Carapulcra.

De Peruaanse keuken is redelijk divers, maar er wordt vooral veel aardappelen, vlees en rijst gegeten. Een typische simpele maaltijd is witte rijst met gebakken banaan en wat vlees. De cavia (Cuy) wordt ook gegeten in Peru, dit is een specialiteit die niet iedereen graag eet. Het is ook mogelijk om lamavlees te proberen, dit is een populair gerecht. Een van onze favorieten: Carapulcra, een Peruaanse stoofpot van varkensvlees en gedroogde aardappelen, met pinda’s.

Als drankje is een ‘Pisco sour’ het meest typische aperitief of cocktail na de maaltijd. Het lekkerste bier van Peru is Cusqueña, dat overal gedronken wordt. In Cusco en omgeving is de Cocathee populair. Dit is thee van verse cocabladeren, die een beetje bittere smaak geven. Het wordt veel gedronken bij hoogteziekte.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

In Peru betalen ze met de (Nuevo) Sol. Vijf soles is ongeveer €1,40. Peru is een goedkoop land, alles is veel voordeliger dan in Nederland. Een biertje kost ongeveer €1,50 en een maaltijd in een restaurant rond de €7,50 – €10. In de steden kun je bij de banken pinnen met de meeste Nederlandse bankpassen en de grotere en luxere hotels en restaurants accepteren ook meestal creditcards. Let er wel op dat je genoeg pint voordat je naar bijvoorbeeld de Colca Canyon gaat, in dat soort plaatsen zijn geen pinautomaten en kan alleen met cash betaald worden.

De veiligheid in Peru

Terug naar boven

Peru is over het algemeen een veilig land, maar het is een arm land. Ga nooit mer (veel/dure) sieraden over straat lopen en vermijd donkere en afgelegen straten sowieso. Taxichauffeurs zullen soms proberen om je meer te laten betalen. Advies: maak alleen gebruik van de officiële, nationale taxi’s.

Belangrijkste feestdagen van Peru

Terug naar boven

Peru is een katholiek land, waardoor het veel katholieke feestdagen kent. Hemelvaartsdag kennen ze hier echter niet en tweede Pinkster- en Paasdag ook niet. Die vallen dus altijd alleen op een zondag. Wel vieren ze Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen, heel uitgebreid. Peru is een trots land en heeft ontzettend veel feestdagen; ze vieren zelfs de dag van de aardappel! Het kan dus voorkomen dat een winkel bijvoorbeeld om deze reden opeens gesloten blijkt te zijn. Hieronder een lijst met de vaste feestdagen. Banken, winkels en overheidsgebouwen zijn dan meestal gesloten.

Nieuwjaar – 1 januari
Dag van de arbeid – 1 mei
Inti Raymi, Zonnewende feest van de Inca’s – 24 juni
Onafhankelijkheidsdag – 28 en 29 juli
Santa Rosa de Lima – 30 augustus
Slag om Angamos – 8 oktober
Allerheiligen en Allerzielen – 1 en 2 november
Maria onbevlekt ontvangen – 8 december
Kerst – 25 december

Top 3 Peru specialisten

NRV

NRV

NRV heeft een ruim aanbod van rondreizen naar Peru, zowel privéreizen als groepsrondreizen, waaronder een combi-reis met Bolivia!
Bezoek website


Riksja Peru

Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Meer Peru reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel & groeps.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherp geprijsd.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook int. groepen!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Incl. wandelreizen Peru.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Peru

Vliegtickets naar Peru


Meer over vliegen naar Peru

Hotels in Peru zoeken

Hotels in Peru zoeken

Boek je rondreis naar Peru

NRV
1. NRV

Privé- en groepsreizen.
Bezoek website

Riksja Peru
2. Riksja Peru

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Peru rondreizen


Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 670 Meer over vliegen naar Peru