30 reviews van Jeroen Osinga

 • Geplaatst 10-04-2019

  Het Meer van Bled mag dan wel een beetje toeristisch zijn en het kerkje op het eiland in het meer mag dan wel een van de meest gefotografeerde plekken van dit deel van Europa zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Een tocht langs de oever van het meer, met een uitstapje naar het kasteel en het eiland zelf natuurlijk, is zeker een leuke dagbesteding. Bled zelf is niet echt een bijzondere plek, maar je hebt er wel allerlei voorzieningen. Vlakbij het meer ligt de mooie Vintgarkloof waar je over een pad van planken en bruggen door een spectaculaire kloof kan lopen waar een bruisende rivier van groenblauw water doorheen stroomt. Zeker de moeite waard! Slovenen zijn bovendien erg gastvrije mensen, wat een bezoek aan het meer nog eens extra leuk maakt.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 10-04-2019

  Afgelopen zomer ben ik voor een paar dagen vanuit Barcelona naar de Languedoc-Roussillon gegaan, via Perpignan en Carcassonne naar Pézenas en Béziers. Perpignan is een Catalaanse stad met huizen in warme kleuren, maar er zijn geen grote bezienswaardigheden en hier en daar is het zelfs een beetje verpauperd. Beter is Béziers, een mooie stad met een wat rijkere, bijna koninklijke uitstraling. Het uitzicht vanaf de rivier op de stad is vooral de moeite waard. Carcassonne is erg toeristisch en dat is erg jammer. De citadel is fraai, maar door de vele mensen was het eigenlijk niet leuk meer. Misschien kun je hier dus het best in het laagseizoen heengaan. Wel leuk in het hoogseizoen is Pézenas, een enclave van kunstenaars die in het prachtige, oude centrum ateliers hebben waar je naar binnen kunt lopen. De dorpen in dit deel vond ik over het algemeen, in tegenstelling tot de dorpen in bijvoorbeeld de Provence, best wel verpauperd en vaak verlaten, wat wel erg jammer is.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 10-04-2019

  De Sloveense kust is op Piran na niet zo bijzonder. Koper is een havenstadje met een Italiaanse sfeer, maar toen ik hier was was het vrij stil op straat en was het eigenlijk niet zo levendig. Portoroz, de toeristische badplaats van het land, is daarentegen juist een volgebouwde jungle van betonnen appartementencomplexen en een strand eveneens van beton (geen zandstranden). Wel kun je vanaf Portoroz (waar veel accommodatie is) via een kustpad (deels boulevard) naar Piran lopen, een stadje op een landtong met veel gezellige straten, terrassen en huizen in Italiaanse pasteltinten. Al met al is de Sloveense kust niet zo bijzonder, maar zou Piran toch wel een onderdeel moeten zijn van elke trip naar het verder echt prachtige Slovenië


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 10-04-2019

  Sevilla is fantastisch en zonder twijfel een van mijn lievelingssteden in Spanje. De stad heeft een groot centrum, maar toch is alles op redelijke loopafstand van elkaar. Mijn absolute favoriet is de Plaza de España, vooral laat in de middag als de zon op het gebouw schijnt en het geheel een gouden, bijna koninklijke uitstraling krijgt. Ook een aanrader is de kathedraal: de klokkentoren kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de witte huizen en de binnenplaats is erg aangenaam. De derde topattractie zou het Alcázar zijn, het geweldige moorse paleis met de sprookjesachtige tuinen die verstopt liggen aan de rand van een van Sevilla's mooiste wijken, de Barrio de Santa Cruz, een wirwar van steegjes met witgepleisterde huizen en bloembakken. Hier kun je ook erg goed tapas eten, wat overigens nergens echt veel kost. Aan de overkant van de Guadalquivir ligt de wijk Triana, veel rustiger dan het centrum zelf, maar met mooie huizen in pasteltinten. De stad ligt ook erg gunstig voor dagtrips, bijvoorbeeld naar Cádiz (aan de kust). Wat verkoeling van de zee kan best fijn zijn bij een bezoek aan Sevilla. Ga dan ook zeker niet in de zomer. In mei (toen ik er zelf was) was het er al ontzettend heet, dus moeten juli en augustus niet te doen zijn.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 10-04-2019

  Barcelona lijdt behoorlijk onder het massatoerisme. De Ramblas, het strand van Barceloneta, de straten van het oude centrum, de optrekjes van Gaudí: overal zie je toeristen. Zelf heb ik vier maanden in de voorstad L'Hospitalet de Llobregat gewoond en daardoor een ander Barcelona leren kennen dat zeker de moeite waard is om ook te leren kennen: het Barcelona waar de toeristen niet (allemaal) komen.

  Een van mijn hoogtepunten is de Montjuic en dan met name de tuinen rondom het kasteel, waar je kunt picknicken of gewoon doorheen kunt wandelen. Hier is het ook wel toeristisch, maar het is nog wel te doen. De Carrer de Blai in Poble-Sec is een aanrader als het gaat om tapas eten, maar ook hier komen helaas steeds meer toeristen. Een laatste tip in het centrum van de stad is de wijk Gràcia: nog best wel rustig en vrij elegant, met pleinen vol kleine cafés met terrassen.

  Buiten het centrum vind ik het uitzichtpunt van Can Baró (de bunkers uit de Spaanse burgeroorlog) spectaculair, niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de geschiedenis van deze plek. Loop vervolgens door de tuinen van het Guinardópark naar beneden, richting de Sagrada Família. Ik kan het ook aanraden om gewoon de metro te pakken en ergens uit te stappen en wat rond te lopen. Buiten het centrum zit Barcelona vol met vrolijke straatjes vol winkels en mooie, verscholen parken.

  Barcelona ligt erg gunstig om ook de omgeving te verkennen. Zo is Sitges de enige plek in de omgeving waar de boulevard nog niet is verpest door betonnen appartementencomplexen. Ook kun je vanaf hier gemakkelijk en goedkoop met Rodalíes (regionale treinen) naar de bergen en andere plekken in Catalonië, zoals Girona, waarvandaan je met een bus een dagtrip zou kunnen maken naar het prachtige stadje Besalú (mijn grote favoriet in Catalonië) en het fraaie, rustige meer van Banyoles.
  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren