2 reviews van Lonneke

 • Geplaatst 24-09-2014 • gereisd juli 2014 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  ÃLLE Cubanen zijn aardig en behulpzaam, echt bizar fijn! Door het communisme zijn de mensen meer gelijk aan elkaar en dat is wel echt een voordeel.
  Er is veel te zien op Cuba en 3 weken waren net genoeg om het hele eiland rond te reizen. Ik heb de volgende plaatsen bezocht: Havana, Ciego de Avila, Santiago de Cuba, Baracoa, Santa Lucia, Cayo Guillermo, Trinidad, Viñales en Varadero.

  Trinidad is absoluut de mooiste stad, met veel gekleurde huizen en keien-straten. Heel sfeervol en fotogeniek!

  Het mooiste stand is Playa Pilar, wit zand, blauwe doorkijk-zee, hemels mooi!! Het ligt op Cayo Guillermo, waar je met de auto kan komen via Cayo Coco.

  De natuur is erg groen op Cuba, de zee blauw en warm. De steden zijn nog veel warmer dus neem maximaal 1 trui mee. Ik weet niet hoe koud het kan worden buiten de zomer, maar in juli en augustus was het erg zweten! Gelukkig hebben ze bijna overal airco.

  Je hoort over heel Cuba veel muziek en ziet overal bandjes op straat spelen. Het lijkt wel of iedereen muzikaal is!

  Het eten is niet erg culinair op Cuba. Cubanen hebben niet gegeten zonder rijst. Dus de meeste lunch en diners bestaan uit rijst met kip, varkensvlees of vis. Er is weinig groente (wel veel fruit) en ook niet echt veel pasta of aardappelen. In de streek Baracoa koken ze het meest met kruiden en smaakvol met cocos en chocolade.

  Overnachten is het leukst in casas particulares, een soort bed & breakfast bij mensen thuis. Dit is niet duur, gezellig, je ziet veel van de cultuur, schoner dan hotels en je helpt de lokale mensen ermee, want je betaald hen en niet de staat! Ook koken ze hier veeeel lekkerder dan in staatsrestaurants.

  Op Cuba hebben ze 2 munteenheden. 1 voor de tourist en 1 voor de Cubanen zelf. De CUC (touristenmunt) staat gelijk aan de dollar en 1 CUC is 24 peso nacional (Cubaanse lokale munt). Als tourist betaal je bijna altijd in CUC (behalve als de Cubaan vraagt om nacional) en ben je dus duurder uit. Maar Cubanen verdienen dan ook maar €30 per maand. Zorg dat je geld pint in Nederland en dat meeneemt om om te wisselen als je aankomt. Het Cubaanse geld mag niet worden uitgevoerd, dus je kunt het niet alvast halen bij een wisselkantoor in Nederland. Je kunt meestal nergens pinnen en geld opnemen lukte mij alleen op een vliegveld met een creditcard (zorg ook dat je die dus 1 hebt!) Er is gelukkig weinig criminaliteit op Cuba.

  Zorg dat je Spaans spreekt, weinig Cubanen spreken Engels of zijn in het Engels slecht te verstaan. Je zult sneller iets voor elkaar krijgen in het Spaans en vaak minder betalen omdat je goed kan afdingen en begrijpt wat de Cubanen zeggen.

  Verder is Cuba: lekker fruit, veel aandacht van mannen als je een vrouw bent, oude auto's, schommelstoelen, veel lifters langs de weg, superslechte wegen (gaten in het asvalt, bijna geen wegbewijzering), paarden met of zonder koetsjes, koloniale/ gekleurde huizen, fietstaxi's, koeien en geiten naast (op) de weg, nergens reclame (wel politieke leuzen), palmbomen en bananenbomen, af en toe harde regenbuien, mojito's en daiquiri, Buena Vista Social Club en muziekstijl de Son, domino spelen op straat, sigaren en rum.
  Kortom: een geweldig (ei)land!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Playa Pilar (strand) • Santiago de Cuba

  Mijn Cuba beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 8
  • Eten: 5
  • Stranden: 8

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 24-09-2014 • gereisd juli 2011 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  Vanuit Peru ben ik samen met een vriendin naar Bolivia gereisd. We zijn via het Titicacameer de grens over gegaan en hebben eerst in La Paz overnacht. Een grote, hele drukke en vrij hectische stad, maar wel sfeervol en je voelt je je er niet onveilig. Er zijn overal mensen op straat. We hebben "el alto" bezocht, een grote markt, hooggelegen in La Paz met uitzicht over de hele stad. La Paz ligt vrij hoog dus je kunt zomaar last krijgen van hoogteziekte.
  In Bolivia zie je overal cocabladeren, het is nog geen cocaïne, dus veilig (niet erg lekker). Maar je mag de blaadjes niet uitvoeren!

  Naast La Paz hebben we (Salar de) Uyuni beZocht, prachtige zoutvlaktes! We hebben een tour van 3 dagen gedaan. Super! Mooie witte vlaktes, maar daar omheen ook prachtige natuur. Het is in de (Nederlandse) zomermaanden wel erg koud. Overdag 15 graden, maar 'nachts MIN20! Dus neem echt veel warme spullen mee en een slaapzak. Bolivia is nog niet heel touristisch en hierdoor lijken de Bolivianen soms wat naief en zeggen ze dat het echt niet zo koud zal zijn, maar ga van het ergste uit (slapen in een stenen hut met golfplaten dak en mini houtkacheltje met 30 man bij -20 graden!) Ook hadden gidsen bijvoorbeeld geen toiletpapier verzorgd, toch lastig als je 3 dagen in the middle of nowhere bent! Maar het was het allemaal waard, een hele bijzondere ervaring die je nooit gaat vergeten!

  Daarna ben ik nog in Sucre geweest. Een wat minder touristische stad, maar heeeel mooi. Dit wordt de witte stad genoemd (ciudad blanca) door de vele witte gebouwen. Nergens is de lucht zo blauw als in Bolivia lijkt het! Hier heb ik een erg mooie begraafplaats bezocht.

  Als laatste zijn we vanuit La Paz met een mini vliegtuigje de jungle in gegaan. We voeren met een boot naar ons kamp dat op houten palen stond zodat aligatoren niet je slaaphut konden in lopen, wel zo prettig natuurlijk! haha. Het zal ook wel te maken hebben met de hoogte van de waterstand in de rivier. In de jungle heb ik erg veel mooie en bijzondere dieren en planten gezien. Aligatoren, Kaaimannen, schildpadden, pirañas, vogels, apen en roze dolfijnen! Zeker aan te raden deze trip!

  De Bolivianen zijn lief maar wat terughoudend. Zorg dat je Spaans spreekt, want Engels wordt weinig gesproken en is slecht te verstaan. De natuur is prachtig en ongerept. Weinig tourisme nog, maar de mooiste plekken zijn wel te bezoeken. Het eten vond ik wat minder. Veel rijst met vlees en veel diaree gehad, dus let op met kraanwater ed! Eten is wel erg goedkoop.
  Je kunt ook erg goed winkelen in Bolivia, overal zijn marktjes met de meest mooie kleuren stoffen, leer en handgemaakte producten, ook spotgoedkoop meestal! Ook hier geldt: spreek je Spaans, dan kom je verder (lees: meer afdingen)

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Bolivia:

  Salar de Uyuni • Rurrenabaque • La Paz

  Mijn Bolivia beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 6
  • Stranden: N.v.t.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren