4 reviews van Thijs Roelofsen

 • Geplaatst 28-02-2016

  Naast de Niagara falls (Canada) en de Victoria falls (Zimbabwe-Zambia) staan de Iguazu falls in de top drie van de grootste en meest overweldigende watervallen ter wereld!! En misschien zelfs wel op nummer 1...
  De iguazu watervallen zijn vanuit Brazilië en vanuit Argentinië te bezoeken. Op de vraag vanuit welk land je nu het beste de watervallen mee kunt maken bestaat eigenlijk maar 1 goed antwoord: zorg ervoor dat je twee dagen de tijd hebt om beide kanten te bezoeken!!!
  Voor de mensen die echt krap zitten in tijd: er zijn tours te boeken waarbij je beide kanten op 1 dag bezoekt, maar ga er dan wel vanuit dat je uiteindelijk maar weinig tijd bij de watervallen kunt spenderen en veel tijd kwijt bent in de bus en met name in de lange rij voor de grensovergang...
  Braziliaanse Iguazu watervallen zijn prachtig, en staan vooral bekend om hun panorama's: vanaf de ingang van het park pak je een bus en start je met de wandeling langs de watervallen (Trilha das Cataratas): prachtige uitzichten met veel lawaai en water dat via de wind je nat maakt.... Ontelbare foto's die je maakt, maar grappig genoeg wordt het alleen maar leuker en spectaculairder naarmate je verder loopt! Het eindigt via loopbruggen over het water (gegarandeerd dat je nat, nee, doorweekt wordt) die eindigt bij het punt waar Garganta do Diablo ("devils throat") z'n diepste punt bereikt.... Zwemkleding/bikini als ook bescherming voor je camera zijn een must!
  De Argentijnse kant van Iguazu Falls staat bekend om het feit dat je hier heel dichtbij het natuurgeweld kunt komen. En daarmee bedoelen we echt heel dichtbij! Via allerlei looppaden en loopbruggen kun je dezelfde watervallen vanuit een heel ander perspectief bewonderen. Je staat dan zo dichtbij het natuurgeweld!
  Het hoogtepunt is absoluut Garganta do Diablo ("devils throat") zelf (loopbaar danwel via treintje te bereiken): de hoeveelheid water die hier overal om je heen naar beneden stort is werkelijk niet te beschrijven! Het geluid, het water, de spray en mist...
  Kortom, probeer op z'n minst 2 dagen rondom Iguazu Falls te plannen, en bezoek allebei de kanten! En geniet!
  Tot slot de vraag "welke kant dan eerst"?! Tja, wij vinden dit een lastige vraag, het maakt niet zo heel veel uit. We hebben een lichte voorkeur voor Braziliaanse kant eerst, volgende dag Argentijnse zijde. Vooral omdat je dan op de 1e dag de overweldigende watervallen van een afstandje ziet, met een "close and personal" beleving de volgende dag aan de Argentijnse zijde...


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-02-2016

  Patagonië staat voor de meeste mensen in het teken van 3 highlights: Torres del paine (Chili), el chalten en el calafate (beiden argentinie).
  Voor ons was een absoluut hoogtepunt
  gletsjer Perito Moreno. Deze gletsjer is onderdeel van het Argentijnse gletsjerveld (de derde van de wereld na Antarctica en Groenland). Het beroemde aan Perito Moreno gletsjer is dat je via makkelijk toegankelijke loopbruggen zo dichtbij kan komen dat je het ijs ziet en met name ook hoort afbreken!! Dit ijsveld verliest per dag ongeveer 2 meter ijs aan de voorkant, maar dan heb je het ook nog eens over een muur van ijs waarvan het zichtbare deel 50 tot 70 meter boven het water uitsteekt!! In totaal (dus incl onderwater) praat je over 180 meter hoog, 6km breed en >50km lang. Je kunt je dus voorstellen wat voor oorverdovend kabaal het met zich meebrengt als hier een stuk ijs ter grote van een aanzienlijk flatgebouw vanaf breekt!!
  Je kunt ook een boottour doen waarbij je richting het ijsveld vaart, maar je komt hierbij niet heel veel dichterbij de muur van ijs dan via de loopbruggen. Wat ons betreft dus niet het geld waard. De boten mogen vanwege het gevaar van de onvoorspelbaar afbrekende ijsstukken gewoon niet zo dichtbij komen.
  Als je toch graag iets meer van de gletsjer wilt zien, dan moet je een tour boeken waarbij je over het ijs gaat lopen. Deze start in de haven. Na 45 min op een boot en 45 min wandelen naar de rand van de gletsjer (makkelijke wandeling) krijg je speciale ijskrammen onder waarmee je veilig over het ijs kan lopen. Je dacht dat je wist hoe blauw er uit zag, maar na deze tour weet je dat er zoveel verschillende en meest briljante kleuren blauw bestaan!!! De manier waarop de zon door de ijsschotsen schijnt geeft de meest wonderlijks plaatjes!! Aan het einde van de 1,5 uur durende wandeling krijg je nog een glas whiskey: whiskey on the rocks was nog nooit zo letterlijk!! Vervolgens de wandeling en boottocht terug en je hebt een prachtige dag gehad in national park Perito Moreno!!
  Perito Moreno ligt zo'n 90 km van el Calafate, dus het meest makkelijk is als je over je eigen auto beschikt, want dan kun je s ochtends naar de loopbruggen en s middags de tour plannen om over het ijs te lopen. Mocht je nu niet over eigen vervoer beschikken: beide onderdelen zijn uiteraard gemakkelijk vanuit el calafate te regelen!
  Er is ook een optie om uiteindelijk 3,5 uur op het ijs te wandelen, maar tijdens ons verblijf in high season (dec-feb) was deze optie al een week vantevoren uitverkocht.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-02-2016

  Bonito, een bijzondere plek in brazilie. Ietwat lastig te komen, het meest handig is om via Campo Grande te reizen. Vanuit daar een bus danwel een directe minibus (iets duurder, maar veel sneller). Bonito is eigenlijk een klein dorpje, levend van toerisme, met veel accommodatie opties, winkeltjes en veel restaurants. Verder is er niet veel bijzonders te beleven....
  Het gaat hier dan ook om enkele wonderen der natuur vlakbij Bonito!
  Zo zijn er bijzondere grotten met kristalhelder water die je kunt bezoeken, en wanneer hier het zonlicht op schijnt..... Heel bijzonder!
  Zo heb je er de beroemde Gruta do Lago Azul. Let wel: in high season moet je dit ruim van tevoren boeken/reserveren, aangezien maar een beperkt aantal mensen per dag dit natuurwonder mogen aanschouwen! Dit geldt trouwens voor alle "attracties" rondom Bonito: kan irritant zijn in high season, maar zorgt wel voor een betere ervaring en bescherming van de natuur. In januari betekent dit zelfs dat bepaalde activiteiten al voor de komende maand vol zitten, maar als je de tijd hebt om een paar dagen te wachten, komen er soms toch nog plekken vrij!!
  Een andere "must-do" in Bonito omgeving is snorkelen in een rivier. Er zijn diverse opties, maar eigenlijk is er maar 1 de leukste/beste en hierdoor ook de duurste: de tour naar "Rio da Prata".
  Na een aantal uren rijden (ja, Brazilië is groot, nee, Hugh!!) kom je bij de plek: wetsuit aan, stukje offroad, 30min wandelen, waarna je bij de rivier uitkomt. Het water is werkelijk kristal helder, als in een aquarium! Je ziet de vissen zo al (en vooral niet alleen maar kleine guppies), maar wacht maar tot je je hoofd onder water steekt met je snorkel uitrusting.... Niet voor te stellen.... Zo helder met de meest prachtige kleuren blauw!! En zoveel vis!!!
  Vervolgens laat je je ruim 2 uur, >2.5 km meedrijven met de stroming, om ondertussen te genieten van de wonderbaarlijke onderwater wereld, met zicht onderwater >30-40 meter.... En als je eens boven water kijkt zie je jungle, met vogels, aapjes etc... Echt een bijzondere plek en de kosten van de tour zeker weten waard!!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-02-2016 • gereisd januari 2016 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

  Chili, het land dat iedereen kent van woestijnlandschap (noord) en bergen, gletsjers en meren (zuid). Maar er is meer! In dit reisverslag zal ik me dan ook minder richten op de bekendere highlights (atacama, Patagonië), omdat er nog zoveel meer is!

  Chili is een veilig land, met zeer goede infrastructuur, goede wegen, duidelijke bewegwijzering, alles is behoorlijk goed georganiseerd en het heeft een super vriendelijke, gastvrije bevolking.
  We begonnen onze roadtrip in santiago, de hoofdstad, waar we een campervan hadden gehuurd. Het is trouwens niet goedkoop om in Chili danwel argentinie een auto/camper te huren helaas.... Maar het wel helemaal waard!
  De metropool komt minder groot over dat het in werkelijkheid is (meer dan 6 miljoen inwoners), heeft enkele bezienswaardigheden, en vooral de wijk Bella Vista is leuk voor de avond en nacht vanwege de erg goede sfeer, vele restaurants, bars en discotheken in allerlei stijlen, met veel buiten terrassen. Kortom, erg gezellig!
  Vanaf daar gingen wij zuidelijk, waarbij het kleine Reserva Nacional Radal Siete Tazas een tip is: niet al te ver rijden landinwaarts vanaf de ruta 5 sur, en je kunt hier vele campings vinden. Tevens zijn er een paar kleine hikes te doen, waarvan de "Siete Tazas" en "salto la Leona" speciaal zijn aan te raden: na een lookout waarbij je de waterval in 7 tempi kunt zien uitkomen in meerdere poeltjes, kun je een medium hike doen naar beneden (2 uur return), langs de rivier stroomopwaarts, waarna je de rivier door moet (ondiep hoor!) om op een soort eilandje te komen... Je bevindt je nu in een canyon, met de waterval naast je waarbij het water 50m naar beneden raast.... Een ideale lunch plek!
  Verder zuidelijk kom je in een gebied vol vulkanen, meren en bergen: het "lake district" (dat zich uitstrekt over de grens naar argentinie). Pucon is hier de toeristische trekpleister, met veel mogelijkheden voor (actieve/sportieve) activiteiten. Echter het is er erg toeristisch, wij vonden het dorpje Villarica leuker! Meer Laidback, goede sfeer, en dezelfde activiteiten te doen! Tevens kun je er prachtig (wild) kamperen aan het meer, waarbij je de volgende ochtend bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over het meer met daarachter de >3100m hoge vulkaan Villarica! Vergeet ook niet in deze regio een aantal hikes te doen: ze zijn soms pittig, en en hike van 7-9uur return is geen uitzondering, maar je zult worden beloond met prachtige uitzichten, met vulkanen om je heen, met meren en prachtige landschappen en besneeuwde bergtoppen.
  Verder zijn er ongelooflijk veel natuurlijke spa's te vinden in dit gebied (door de hoge vulkanische activiteit hier), maar een gouden tip is de "termas geometricas": een 1,5-2u deels onverharde rit vanaf Villarica/Pucon, met prachtige natuurlijk aangelegde baden (van 35 tot 42 graden) in een smalle canyon gelegen, met aan het einde een grote waterval.... Een paradijsje.
  Verder zuidelijk begint een andere highlight van Chili: de beroemde Carretera Austral. Hier begint pas echt chileens Patagonie! Een grotendeels onverharde weg, in principe te rijden met een normale auto, dwars door ruige natuur, bergen, kleine dorpjes zo af en toe, en meren met kleuren die je nog nooit eerder hebt gezien!
  Het kost tijd hier te reizen, gemiddeld haalden wij 40km/u, maar zo fantastisch! 1 van onze highlights hier was het nationaal park Queulat, met zijn beroemde "hanging glacier". Na een hike van 2-3u kun je vanuit meerdere lookouts de gletsjer bewonderen, die werkelijk lijkt te hangen.... Ook kun je hier op het gletsjermeer kayakken, ook een bijzondere ervaring! Helaas is het wel zo dat deze gletsjer, door de klimaat veranderingen, al fors is geslonken.... De canyon welke je zult zien en deels zult bewandelen was slechts 100 jaar geleden nog geheel gevuld met de gletsjer.....
  Uiteraard moet ik hier ook nationaal park Torres del Paine noemen: wereldberoemd om zijn granieten pieken, ruige natuur met gletsjers, bergen, meren en typische patagonische bossen. Een dagwandeling is top, maar eigenlijk is een multi-day wandeling een must: minimaal 4-5 dagen wandelen temidden van die ruige natuur, met vele campings (en duurdere accomodaties indien gewenst) onderweg, met je eigen rugzak (incl tent/slaapzak/matje/eten)... Genieten. Verwacht (ook niet in de zomer) gegarandeerd mooi weer: het weer is onvoorspelbaar hier, voorspellingen klopten nooit, dus bereid je op alles voor (zon, regen, sneeuw), en geniet! 1 ding is er altijd: de patagonische wind!!
  Nog verder zuidelijk vind je punta arenas, waarvan je de Ferry kunt nemen naar de meest zuidelijkste bewoonde eiland op aarde: tierra del fuego (half chileens, half Argentijns) met zijn meest zuidelijkste bewoonde stad op aarde: Ushuaia (argentinie). Dit stadje is bijzonder gelegen, waar vandaan je leuke activiteiten en excursies kunt doen, waaronder een boottocht op "the Beagle Channel" om bijv verschillende vogelsoorten, zeeleeuwen en pinguïns te zien.
  Behalve dat Ushuaia het zuidelijkste stadje op aarde is (kijk eens op een wereldkaart en bedenk waar je dan bent) is het stadje verder niet heel bijzonder.
  Wat tot slot wel super bijzonder is, is dat je op Tierra del Fuego een kolonie konings pinguïns kunt bezoeken, vlakbij Porvenir (parque pingüino rey)! Het is bizar deze prachtig gekleurde dieren, de op 1 na grootste pinguïn soort en de enige plek op een vasteland ter wereld waar ze een kolonie hebben gevormd, van zo dichtbij te mogen bekijken! Kippenvel...
  Verder is het wellicht nuttig hier te vermelden dat je overal langs de grenzen met Chili-Argentinië eenvoudig kunt oversteken, zonder kosten, mits je speciale papieren bij je huurauto hebt verkregen (tegen meerprijs helaas): dit dus vooraf aangeven bij het verhuurbedrijf, dan komt alles goed!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Chili:

  Mijn Chili beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: N.v.t.


  • 0 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 05 december 2016 22:08

   Hi Thijs, Mooi verhaal! Ben je ook weer via Santiago terug gevlogen naar Nederland? Of ben je ook weer naar noorden gereden? groet Sanne

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren