5 reviews van Anouk Arts

 • Geplaatst 01-10-2014 • gereisd mei 2014 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

  Afgelopen voorjaar ben ik samen met mijn familie gaan rondreizen in Noord-Amerika. Als Afrika-fan is het even omschakelen, maar ik moet zeggen dat het fantastisch was. Veel clichés zijn waar en dat is grappig om te ontdekken. Alle Amerikanen zijn super aardig en gastvrij en ook al is dit misschien gespeeld, ze doen het erg goed. Daarnaast wordt je overal vermaakt, zelfs op de loopband op het vliegveld. Het is een gigantisch land en voor iedereen wat wils. Het eten was niks voor mij, de porties zijn zo groot en vet en overal krijg je chips of friet bij.

  Zelf zijn we begonnen in Las Vegas, zeker een aanrader om echt kennis te maken met Amerika. Alles is gigantisch, de hotels hebben minimaal 1000 kamers en niks is hier te gek. Blijf niet te lang als je geen gokker bent, want je hebt het zo gezien. Wij hebben als uitstapje een dag tocht naar de Grand Canyon gemaakt. Fantastisch, je voelt je echt een dwerg als je dit zit. Vooral gaaf om tegen zonsondergang er te zijn, dan zijn de kleuren het mooist.

  Na Las Vegas zijn wij naar Hawaii gegaan en dit is zeker een aanrader!!! Wow, wat een gaaf eiland. De mensen zijn oprecht super vriendelijke en de natuur is zo mooi! Je kunt er prima zelf rondrijden en de verschillende stranden bezoeken. Midden op het eiland Oahu is een prachtige waterval die je niet mag missen! Mooie wandelroute met een kleine klim, maar een prachtige beloning aan het einde.

  Ook het Pearl Harbor monument is een aanrader. Ze hebben dit op een prachtige manier gebouwd.

  Tot slot San Francisco, is zeker een gave stad. Zeker door alle hoogte verschillen maakt het een aparte stad. Er is genoeg te zien en te doen; De wel bekende brug, Painted Ladies (typische huisjes), Pier 39, Fishermans warf en alle leuke wijken.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Amerika:

  Hanauma Bay - Hawaii • Grand Canyon • Hawaii

  Mijn Amerika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 7
  • Eten: 6
  • Stranden: 8

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 01-10-2014 • gereisd juli 2012 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  Maleisië is een zeer divers land, uitermate geschikt om te backpacken en er is voor iedereen wat wils te vinden. Kuala Lumpur (de Hoofdstad) is erg groot en vrij hectisch, maar naar mijn idee een erg leuke stad. Zelf hebben wij de Hop on Hop off bus gepakt om de stad te ontdekken en dat was ideaal. Je komt overal langs en kun uit en in stappen bij de hotspots. Het is relatief goedkoop en je krijgt direct enige uitleg over alle belangrijke plekken en gebouwen.

  Zelf ben ik erg enthousiast over de Perhentian Islands van Maleisië. Deze liggen aan de Noord-Oost zijde en zijn prachtig. Je wordt er met een boot heen gebracht en het gave van de twee eilanden is dat er geen wegen en dus ook geen auto's zijn. Alles bevindt zich op het strand en het is een waar paradijs. Je kunt er heerlijk eten, prachtig snorkelen (met haaitjes, zeeschildpadden en 1000de gekleurde visjes) en zelf nog leuk feesten! De resorts zijn super en ga vooral ook een (mid)dagje naar turtle beach. In de avond en nacht leggen zeeschildpadden hier hun eieren (mits het seizoen is) en overdag is het een prachtig strand waar je vaak echt helemaal alleen bent. Houdt er wel rekening mee dat deze eilanden een stuk minder leuk zijn als het geen prachtig weer is.

  Naast deze prachtige eilanden zou ik Langkawi ook aanraden. Dit is ook een eiland en bekender bij de toeristen. Het ligt Noord-West en is wat groter en meer toeristisch. Mocht je met de boot gaan koop dan je tickets op voorhand, anders bestaat de kans dat je niet mee kan, hij gaat maar 1 x per dag.

  Ben je meer van de natuur is Taman Negara of Camaron Highlands een aanrader. Taman Negara is het regenwoud in het midden van Maleisië. Je gaat er met de boot heen, wat al een prachtige ervaring is. Houdt er rekening mee dat je nergens kunt pinnen hier, ook niet bij de restaurantjes. Ze hebben een gave route door het regenwoud met touwbruggen en prachtig uitzicht. Probeer ook zeker de rode curry bij een van de lokale tentjes, deze is heerlijk! Camaron Highlands is de thee plantage van het land. Prachtige vergezichten en leuk om te zien hoe ze dit verbouwen en verwerken. Hooguit een dagje, want veel is er niet te zien.

  De bevolking is erg aardig, gastvrij en erg behulpzaam. Zeker buiten de steden zijn het schatten van mensen. Het land is erg goedkoop, mits je lokaal eet en slaapt. In de grotere steden liggen de prijzen iets hoger, maar als Westerling nog steeds goed betaalbaar.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:

  Taman Negara • Perhentian Islands  • Kuala Lumpur

  Mijn Maleisië beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 10
  • Eten: 10
  • Stranden: 10

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 25-09-2014 • gereisd mei 2013 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

  Zoals mijn titel al zegt, Oeganda is Afrika zoals je je het voorstelt maar dan nog beter! Beelden die je op tv ziet van prachtige natuur en krachtige cultuur kloppen allemaal. Voor mij was het niet de eerste keer dat ik naar een Afrikaans land vertrok, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor vele een redelijke cultuurshock is als zij aan komen in dit land. Vanaf het vliegveld in Entebbe maak je direct kennis met de Afrikaanse gewoontes, schoonheden en uitdagingen. Alle vliegtuigen landen 's nachts in Oeganda, zodat ze de drukte in en rondom Kampala (de hoofdstad) kunnen ontwijken. Overdag staan hier lange files en duurt het uren voordat je op weg naar je bestemming. Zorg daarom voor een goede transfer vanaf het vliegveld naar je bestemming.

  Als ik terug denk aan Oeganda (en dat doe ik met heel veel plezier en heimwee), denk ik voornamelijk aan hoe puur en prachtig het daar is. Het land is nog onder ontwikkeld en er heerst vrij veel armoede. Dit is als Westerling af en toe lastig en confronterend om te zien, maar ik vond het juist ook heel mooi en inspirerend hoe positief, oprecht aardig en behulpzaam deze bevolking is. Als je interesse en respect in hun cultuur en land toont, ontvang je een gulle lach en vaak een grote knuffel. Ze helpen je graag bij het zoeken van de weg of met andere vragen.

  Zelf ben ik echt fan van het openbaar vervoer in dit land. Ik heb een maand in Jinja gewoond (een redelijk grote plaats aan het Victoria meer) en hier maakte ik veel gebruik van de Boda Boda's. Dit zijn "grote scooters" en hiervan rijden er erg veel rond in Jinja. Je kunt ze roepen door je hand op te steken, zeg waar je heen wilt, onderhandel over de prijs en hij brengt je er heen. Buiten het feit dat het spot goedkoop is, is het ook volkomen veilig om dit vervoersmiddel te gebruiken. Voor de Boda drivers is het vaak hun enige werk en zij kunnen het zich niet veroorloven om hun baan kwijt te raken i.v.m. het inkomen. Naast de Boda's pakte ik ook vaak de busjes naar andere plaatsen in Oeganda. Dit zijn de mini taxi's en vertrekken vanaf vaste plekken in de stad. Voor een lage prijs rijden zij door heel Oeganda. Houdt er wel rekening mee dat deze busjes vol gepropt worden met mensen en dat het vaak erg "knus" wordt. Zeker van Jinja naar Kampala is dit goed te doen. Tot slot heb ik ook gebruik gemaakt van Kampala Coach, dit is een touringcar busmaatschappij die van Kenia, door Oeganda en Rwanda naar Tanzania rijdt. Zij hebben grote bussen die je ook in Europa ziet en hiermee reis je vrij comfortabel lange stukken in Oost-Afrika voor een vrij laag bedrag.

  Niet alleen het openbaar vervoer in Oeganda is spotgoedkoop, alles wat je lokaal doet en onderneemt is echt betaalbaar. Vooral het lokale eten is erg goedkoop en heerlijk om uit te proberen. Mijn favoriete kostje was de "Rolleggs" (je spreekt het uit als het horloge merk Rolex) Dit is een soort pannenkoek met daarin een omelet met groenten. Hier betaal je omgerekend ongeveer € 0,50 voor en is bijna een avondmaal. Probeer gerust lokale eettentjes, dit waarderen de Oegandese echt. Maar ook daar heb je heerlijke restaurantjes met westerse of oosterse gerechten. Voor iedereen wat wils.

  Dan nog een klein stukje over de highlights in dit prachtige land. Op de eerste plaats natuurlijk de Berg Gorilla's. Hier staat Oeganda echt om bekend, aangezien deze dieren schaars worden op de wereld. Een visum om het natuurgebied in te komen is echt heel prijzig, maar meer dan de moeite waard! Je komt echt oog in oog te staan met deze prachtige beesten en dat is een ervaring die je nooit meer vergeet. De trekking is vrij intensief en hier wordt een hele dag voor uitgetrokken. Naast de berggorilla's vond ik ook het raften op de Nijl heeft gaaf en het bezoeken van de Sipi Falls. Het raften is vrij heftig, maar echt een must voor adrenaline liefhebbers! De Sipi Falls zijn bijzonder omdat deze echt nog in een stukje ongerepte natuur liggen van Oeganda. Ze liggen als het ware in de achtertuin van iemand, maar zijn vrij groot! Je loopt langs koffieplantages en de uitzichten zijn overweldigend. Mocht je willen relaxen en geheel tot jezelf komen, raad ik je aan om naar lake bunyonyi te gaan. Dit ligt in het zuiden van Oegada en het is een meer met tientallen kleine eilandjes erin. Prachtig om te zien, maar ook heerlijk om te chillen, zwemmen en tot rust te komen!

  Er zijn nog veel meer prachtige plekken in dit bijzondere land, welke ik zelf ook nog ga ontdekken! Mocht je twijfelen om te gaan, kan ik alleen maar zeggen; "Niet twijfelen, echt gaan!"

  Olunaku Olulungi!!! (Have a good day)

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Oeganda:

  Raften op de Nile River - Jinja • Berg Gorilla's spotten - Zuid-Oeganda • Sipi Falls

  Mijn Oeganda beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 10
  • Eten: 8
  • Stranden: 7

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 25-09-2014 • gereisd juli 2013 • 2 weken lang • alleen • zelfstandig

  Na een fantastische rondreis in Oostelijk Afrika (Oeganda, Rwanda en Tanzania) ben ik geëindigd op Zanzibar. Zoals mijn titel al zegt, Paradijs van Afrika. Dit prachtige eiland ligt ten oosten van Tanzania en met een klein vliegtuigje of ferry boot wordt je naar het eiland gebracht. Je komt aan in Stone Town en waant je direct in een andere wereld. Stone Town is de hoofdstad van Zanzibar en de enige "grote stad" op het eiland.  Op Zanzibar heeft 90% van de bevolking het Moslim geloof en dit zie je op vele manieren terug op dit eiland. De mensen zijn super aardig en behulpzaam, zeker als een aantal woorden Swahili spreekt. Begroet de mensen met Jambo en je merkt dat je een gulle lach ontvangt en vaak een leuke reactie.

  Stone Town:
  Stone Town, de hoofdstad van het eiland. Echt gaaf om te zien, vanwege de historie en de speciale deuren en smalle straatjes. Wij hebben een stadstour gedaan met een gids. Super leuk en interessant en je komt gelijk overal langs. Deze kun je overal in het plaatsje boeken bij een touroperator. Zo lang het een winkeltje is, is het betrouwbaar en goed te doen.

  Je hebt heel veel leuke en goede restaurants en cafeetjes waar je kan zitten en eten. Je hebt twee plekken waar je op het dak terras kan loungen en de zonsondergang kan kijken. Ook zeker een aanrader is de zonsondergang bekijken op het terras van Tembo Hotel! Dit is op het strand en veel locale mensen komen daarheen om op het strand de zonsondergang te kijken en gaan allerlei kunsten uithalen. Hele gezellige en goede sfeer en je kan het hotel ernaast erg lekker eten!

  Vanuit Stone Town kun je ook een spice tour doen. Hiermee ga je het binnenland in en krijg je bij verschillende boerderijen diverse specerijen te zien, te proeven en te zien hoe ze dat verbouwen en bereiden. Je krijgt een traditionele lunch (super lekker) en sluit af met heerlijke duik in de zee op super mooi strand!! Echt heel leuk om te doen en niet eens zo duur.


  Kendwa Rocks:
  Dit was mijn favoriete plek en wil ik graag terug naar toe!! Het ligt Noord-west en dit resort is vrijbekend op het eiland. Echt beetje voor de jongeren, maar alle leeftijden komen er. Allerlei mooie huisjes tegen de heuvel omhoog en direct op het strand. Restaurant en bar op het strand waar je echt super lekker kan eten! Iedere zaterdag een gaaf feest op het strand en verder super chil! Er staan ligbedden waar je gebruik van kan maken en waar je niet lastig gevallen wordt door lokale mensen die willen verkopen. Vanaf hier kun je makkelijk naar naastgelegen resorts lopen voor drankje of hapje. Echt heel gaaf.

  Vanaf kendwa rocks naar het noorden lopen over het strand als het eb wordt einde van de middag. Super mooie kust route langs gave plekjes, kraampjes, resorts etc. Je komt uit bij een opvang voor zeeschildpadden en was leuk om te zien. Tijdens zonsondergang terug lopen was een van mijn hoogtepunten! Super mooi!!

  Mnemba Island:
  In het Noord-Oosten ligt Mnemba Island. Dit is een klein eilandje met een ergduur resort erop. Niet heen gaan, want dit is niet te betalen, maar daar omheen kun je gigantisch mooi snorkelen!! Vanaf het hele eiland gaan er tripjes heen en duurt een dag ongeveer.

  Kizimikazi
  Ligt in het zuiden van Zanzibar en is heel rustig en super mooi!!! Karamba resort is echt geweldig mooi en super leuk personeel!! Je kunt er heerlijk eten en je waant je in Paradise! Super lieve spaanse vrouw als eigenaresse die graag veel tips geeft om te doen. 1 must do is de zeilboot trip! Je gaat op een oude zeilboot naar een prachtige plek om te snorkelen. Dan vaar je door naar een grote witte zand bank waar de gidsen een BBQ opbouwen en waar je verse vis en zeedieren te eten krijgt. Echt heel bijzonders en einde van de dag zeil je terug langs prachtige kleine eilandjes! Ook een hoogte punt van dit eiland!!

  Vanuit hier kun je met wilde dolfijnen zwemmen!! Heel gaaf. Ga zo vroeg mogelijk 6/7 uur sochtends. Je gaat met klein bootje de zee op en als er een school dolfijnen zwemt spring je in het water en zwem je met ze mee. Heel gaaf en bijzonder! Allemaal via resort te boeken

  Vanaf jullie wel uurtje rijden denk ik, maar zeker de moeite waard!!!

  Jambiani
  Oostkant van Zanzibar. Super mooi ook , maar weer anders. Ligt vlak bij Jozani Forest een mooi bos waar nog bijzondere aapjes leven. Een tour daardoorheen is zeker leuk om te doen als afwisseling. Ga je echt het bos in en zie je veel aapjes dichtbij!

  The Rock Restaurant is zeker een must do!! Reserveer van te voren voor lunch of diner, want is erg klein maar super goed eten! Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard! Ik wil daar trouwen ;) hahahaa http://www.therockrestaurantzanzibar.com Bij eb kun je er heen lopen, bij vloed moet je met een bootje. Uitzicht is echt onvoorstelbaar. Dit ligt redelijk gunstig vanuit jullie!!!

  Praktische tips
  Houd er rekening mee dat het nog echt Afrika is en niet super modern en welvarend. De wegen zijn slecht en er is lokaal veel armoede. De resorts zijn super, maar daarbuiten een andere wereld. Ik vond het super maar papa schrok ervan.

  Het eiland is voor 90/95% moslim en het wordt gewaardeerd als je hier beetje rekening mee houd. Niet op resort of bij Kendwa Rocks, maar wel in hoofdstad en in lokale dorpjes enzo. Bedek je schouders en niet te korte broekjes of te bloot. NIet dat ze er iets van zeggen, maar ze waarderen het wel.

  Je kan lokaal vervoer pakken maar is niet top. duurt lang, warm en bijna geen toeristen. Taxi's zijn goed te doen en betaalbaar. Laat het resort je taxi regelen en onderhandel altijd over de prijs!!! Nooit gelijk akkoord gaan.

  In Stone Town je spullen niet opzichtig dragen, lopen veel zakkenrollers en het begint altijd met een leuk praatje.

  Drink vers fruit sapjes, goedkoop en super lekker!!!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tanzania:

  Kendwa Rocks - Noord-west Zanzibar • Snorkelen rondom Mnemba Island - Noord-Oost Zanzibar • The Rock Restaurant in Jambiani - Oost Zanzibar

  Mijn Tanzania beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 10
  • Eten: 8
  • Stranden: 10

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 25-09-2014 • meerdere keren gereisd, laatste keer in mei 2007 • alleen • zelfstandig

  Mijn eerste reis naar Zuid-Afrika was in 2007 en vanaf de eerste dag ben ik verkocht aan dit prachtige land. Zuid-Afrika staat bekend om haar geweldige natuur met de Big Five, de levende cultuur en de diversiteit. Hier is niets mee gelogen, wat een uniek land. Vanaf het moment dat je aankomt op het vliegveld waan je je direct in echt Afrika en samen met de westerse accenten voel je je direct welkom en thuis.

  Het land is zeer divers, niet alleen van het westen naar oosten in dit grote land, zelfs op lokaal gebied. Neem bijvoorbeeld Kaapstad, een prachtige en ontwikkelde stad die van alle gemakken voorzien is; bijvoorbeeld luxe winkelcentra, heerlijke restaurants, bioscopen, markten en hotels. Met gemak kun je jezelf prima vermaken in deze stad, met als hoogte punt uiteraard de Tafelberg. Deze ligt midden in de stad en is grandioos om te beklimmen. Er leiden verschillende paden naar boven, met diverse niveau verschillen. Als je eenmaal de top bereikt hebt vergeet je de zware klim en wordt je dik beloond met een gigantisch mooi uitzicht. Kaapstad ligt voor je voeten en je kijkt uit over de Atlantische Oceaan zover de horizon strekt.

  Mocht je Kaapstad uitrijden, maak je direct kennis met de Zuid-Afrikaanse krottenwijken (ook wel townships genoemd). Hier woont de minder bedeelde bevolking en vele zullen dit beeld herkennen van programma's op TV. De huisjes zijn klein, vervallen en staan hutjemutje op elkaar. Het advies is om nooit alleen deze townships in te gaan, enkel met een local en/of een gids. Zelf vond ik het zeer bijzonder om kennis te maken met deze cultuur en heeft de wijk Guguletu een plekje in mijn hart veroverd.

  Voorbij deze townships begint het prachtige landschap van Zuid-Afrika. Van grote wijnvelden tot hoge en ruwe bergen en van prachtige stranden tot gezellige dorpjes en stadjes. Overal is wel iets te zien en beleven en je kijkt je ogen uit. Zolang je overdag reist is het prima te doen op eigen gelegenheid. Huur een auto en ga er gewoon op uit. De bevolking is super vriendelijk en helpen je met liefde en plezier. De wegen zijn zeer goed, routes staan goed aangegeven en het is veilig om te reizen. Mocht je liever gebruik maken van het lokale vervoer, dan is dat ook prima te doen. Er rijden diverse bussen tussen de grote steden en nationale vluchten zijn ook redelijk betaalbaar.

  Ik zou pagina's vol kunnen typen over dit bijzondere land, maar geef hierbij een opsomming van de high lights die ik zeker niet zou overslaan. Al deze tips zijn gelegen in of tussen Kaapstad en Johannesburg; Beklim Lionshead in Kaapstad bij zonsondergang en vergeet je picknick spullen niet, wijnroute net buiten Kaapstad, Haaienduiken en walvissen spotten in Hermanus, Olifanten spotten in Addo Elephant Park, Surfen in Jeffrey's Bay, Via de Sani Pass naar Lesotho, Apartheidsmuseum in Johannesburg en de Soweto tour in Johannesburg.

  Zuid-Afrika is niet spot goedkoop, de prijzen liggen net onder Nederlandse prijzen. Dit geldt voornamelijk in de steden, de lokale dorpjes zijn uiteraard een stuk goedkoper.

  Al met al absoluut een aanrader voor iedereen die wil kennis maken met Afrika. De diversiteit zorgt ervoor dat iedereen krijgt wat hij wenst tijdens een reis; van Backpacker tot luxe toerist, iedereen wordt warm en hartelijk ontvangen!

  Dankie en baie pret!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Cape of Good Hope • Kaapstad • Walvissen spotten in Hermanus

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 10
  • Eten: 9
  • Stranden: 9

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren