5 reviews van Jens Cox

  • Geplaatst 27-09-2015 • gereisd december 2014 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Op 13 december begonnen we aan onze trip richting 'Down Under'. Aangezien we graag in Cairns wilde beginnen (vanwege het Great Barrier Reef), was vliegen via Tokyo de beste optie. Een overstap van 12 uur leek vooraf niet heel aantrekkelijk, maar ik kan 'm zeker aanraden! KLM landt er 's ochtends om 9.00 uur en je vliegt rond 20.30 uur met Jetstar verder. Je wordt gedwongen om wakker te blijven, wat meteen je jetlag verhelpt. En Tokyo is ook gewoon een leuke stad!! Wij kozen ervoor om twee wijken te bezoeken (Ueno en Asakusa). Perfect bereikbaar vanaf de luchthaven (40 minuten per skytrain) en veel tempels, parken en leuke eettentjes! Na een aantal uren waren we wel redelijk kapot (overdag slapen in een vliegtuig bleek wat minder te werken), dus we sliepen als een roos op onze tweede vlucht (Jetstar is overigens een prima maatschappij om mee te vliegen, meer beenruimte in hun Boeing 787 dan bij KLM!).

    Palm Cove en Great Barrier Reef

    Op zondagochtend vroeg kwamen we aan in het beloofde land! Na wat issues met de 'slurf' van de gate en een redelijk lange wachttijd bij immigratie, pakten we een taxi richting onze Hippie Camper. Ons eenvoudige, doch fijne bloemenbusje waar we drie weken in zouden slapen. Aangezien de stad Cairns niet heel veel te bieden heeft, reden we naar het iets noordelijker gelegen Palm Cove (30 minuten rijden), waar we onze camping opzochten en vervolgens genoten van het prachtige strand. Je kunt er, net als in de rest van Australië, barbecuen aan het strand (gratis gas BBQ's) en er is een 'stinger net', waardoor je ook in het kwallenseizoen kunt zwemmen (watertemperatuur was een aangename 28 graden!).
    De dag erna reden we terug naar Cairns, waar we aan boord gingen voor onze eerste Great Barrier Reef trip (geboekt via Seastar Cruises). Super chille boot met maximaal 35 man aan boord (staat bijna bovenaan op Tripadvisor). Het is zeker een aanrader om een relatief kleine boot te pakken, want je wil echt niet met 100 man op zo'n boot zitten. We snorkelden bij Michaelmas Cay en Hastings Reef (laatste zeker beter!). Verwacht overigens geen goedkope georganiseerde tripjes in Australië, een dagje op het Great Barrier Reef kost als snel 150 tot 200 AUD per persoon (incl. snorkel-/duikspullen en eten). Maar zeer de moeite waard!! Aan het einde van de middag waren weer terug aan land en kon onze road trip echt beginnen!

    Atherton Tablelands, Mission Beach en Magnetic Island

    Vanuit Cairns reden we de Atherton Tablelands in. Aangezien we er nog niet voor de vakantieperiode zaten, was het er erg rustig (dit zou later deze trip nog wel veranderen...). Een detour door de Tablelands is zeer de moeite waard. In een halve dag tot een dag kun je de regio prima verkennen. Prachtig heuvelachtig gebied met meren en watervallen. Vanuit de Tablelands reden we weer terug richting de kust naar Mission Beach. Relaxte plek waar je lekker kunt plonzen en genieten van het mooie weer. South Mission Beach is net wat minder toeristisch (is wat meer voor de locals) en je kunt er mooi wandelen (Kennedy track is een aanrader). Er is een camping aan het strand.
    De volgende stop was Townsville, waar we de boot pakten richting Magnetic Island. Op dit eiland zijn een paar mooie hiking trails en leeft de grootste koala populatie in het wild (wat niet wil zeggen dat je ze overal ziet zitten, wij zagen er één). Het eiland was militair gebied tijdens WOII, er zijn dan ook nog veel forten en bunkers te vinden. In Horseshoe Bay kun je op het strand bijkomen van je wandeling. Je kunt per bus terug naar de haven, waar de boot terug naar Townsville gaat (32 AUD p.p. voor een retourtje).

    Airlie Beach en de Whitsundays

    De geslaagde snorkeltrip vanuit Cairns smaakte naar meer, dus zakten we af richting Airlie Beach waar we aan boord ging en van de SV Domino. Op het kleine bootje met acht man aan boord voeren we richting Bali Hai Reef (Black Island). Snorkelen was fantastisch hier (en mooier dan tijdens onze eerdere snorkeltrip)! Vanaf het parelwitte strand snorkelden we over de mooiste koraalriffen en er waren verder nauwelijks toeristen te bekennen! Op de terugweg zagen we dolfijnen. Geweldige ervaring! Je kunt bij Airlie Beach trouwens ook prima wandelen in Conway National Park, met uitzicht op de Whitsundays. Zoals alle Nationale Parken in Australië was ook dit park zeer eenvoudig toegankelijk. Goede paden en bewegwijzering!

    Cape Hillsborough National Park en Town of 1770

    De eerste honderden kilometers vanuit Airlie Beach zuidwaarts zijn vrij saai. Maar één ding mag je niet missen: Cape Hillsborough National Park. Daar kun kangoeroes op het strand zien. Onvergetelijk! We kwamen in het donker aan bij onze camping, die letterlijk op het strand lag (kwamen we de ochtend erna pas achter). In 50 meter sta je op het strand waar rond een uur of 5 de kangoeroes komen aanhoppen! Zeer de moeite waarde.
    Zoals gezegd is deze regio verder niet heel bijzonder, wat dan ook inhield dat we de rest van de dag in de auto zaten. In Town of 1770 (Captain Cook kwam hier in 1770 aan land) was onze volgende stop. Vrij toeristisch, volgepakte campings en verder niet heel veel te beleven. Je schijnt er wel goed te kunnen surfen.

    Rainbow Beach en Fraser Island

    De dag erna probeerden we in Bundaberg kaarten te kopen om naar de schildpadden en hun gelegde eieren op het strand van Mon Repos te gaan kijken. Helaas, vol.... Achteraf gezien niet zo'n ramp, aangezien er betere (en vooral minder toeristische) plekken op deze aardbol zijn om dit natuurfenomeen te bekijken. Dus door naar Rainbow Beach. Rainbow Beach is een van de 'gateways' naar Fraser Island (andere is Hervey Bay). Prachtig strand (geen kwallennetten meer). De ochtend erna werden we door een enorme bus opgepikt om naar Fraser Island te gaan. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Hoogtepunten zijn Lake McKenzie, 70 miles beach (Dingo's!), Eli Creek en de Pinnacles. Echter: het is ontzettend toeristisch en alle tours bezoeken dezelfde plekken. Tips: ga buiten de zomervakantie, zorg dat je met een kleine groep gaat (die niet bij het plaatselijke resort gaat eten) of huur zelf een 4WD! Wat wel gaaf is dat je voor 75 AUD een vlucht boven het eiland kunt maken in een klein vliegtuigje! Al met al een enigszins teleurstellende dag, maar goed, het kan niet altijd feest zijn. Na terugkomst verlieten we Rainbow Beach dan ook met piepende banden richting Noosa...

    Noosa en Glasshouse Mountains

    Noosa was voor ons de entree in de bewoonde wereld van Queensland. Deels veroorzaakt door het feit dat de Australiërs dus en masse aan hun vakantie waren begonnen, maar ook dankzij leuke restaurantjes, winkels en een prachtig National Park. Nadat we op de 24e inkopen hadden gedaan voor de komende kerstmaaltijden, gingen we richting het National Park. De hike van het visitor centre naar Alexandria Bay was prachtig! De Australiërs overdrijven trouwens zwaar wat betreft de geschatte tijd dat je onderweg bent, trek er gerust een uur vanaf. De meeste toeristen zijn gelukkig lui en gaan niet zover het park in, dus hadden wij het strand voor ons alleen (op één nudist na :-)). De natuur is prachtig, overal surf dudes én koala's in de bomen! 's Avonds gingen we voor het eerst tijdens deze trip uit eten. Kerstavond in korte broek met 25 graden!

    Op Eerste Kerstdag gingen we weer op pad. De meest campings zijn het hele jaar open, behalve op, jawel, 25 december! Het kostte ons dan ook de nodig moeite om er een te vinden. 's Middags beklommen Mt Ngungun. Een klim van een uurtje, met een prachtig uitzicht op de omliggende toppen en de kustlijn. En 's avonds: BBQ'en!!

    Brisbane en Brunswick Heads

    Op Tweede Kerstdag bezochten we de eerste grote stad van Australië: Brisbane. Een zeer relaxte stad, gelegen aan de Brisbane rivier (vaar met de ferry een stuk de rivier af, je kunt voor deze ferry je bus ticket gebruiken dat twee uur geldig is!!). De stad verder is niet heel bijzonder, je kunt er vooral lekker eten en genieten van het goede weer (botanische tuin is ook mooi). Op de South Bank is een natuurzwembad aangelegd waar je tot 's avonds laat kunt plonzen (gratis)! Live bandjes in de openlucht kroegen, waar we de nodige pale ales hebben gedronken. We sliepen op een camping 4 kilometer van het centrum (rechtstreekse busverbinding tot 's avonds laat, ideaal).

    De dag erna begon het te regenen (en bleef het twee dagen regenen), dus niet echt weer om de natuur in te duiken. Bovendien lukte het niet om campings voor de komende dagen te boeken (allemaal vol). Onder het genot van een ontbijtje (en goede koffie!) in Brisbane bespraken we de mogelijkheden met als uitkomst: we zouden in 4 dagen naar Sydney rijden om daar Oud en Nieuw te vieren! Deze dag reden we, door de stromende regen dus, tot Brunswick Heads. De Gold Coast sloegen we grotendeels over (Surfers Paradise is niet de moeite waard, de pretparken (als je ervan houdt) wel). Bij Brunswick Heads maakten we, noodgedwongen, kennis met het concept Driver Reviver: parkeerplaatsen waarop door de Lion's Club gratis koffie wordt verschaft, op sommigen zelfs 24/7. We zouden tijdens onze trip nog een paar keer te maken krijgen met een Driver Reviver, maar die van Brunswick Heads was zeer zeker de beste! Omaatjes die koffie staan te tappen en een praatje met je maken. Mooi concept! Aangezien het nog steeds regende, aten we die avond in het dorp zelf. Leuk dorp, goede pizza's! En 's nachts voor het eerst slapen in het busje op een parkeerplaats...

    Byron Bay, Dorrigo National Park, Bellingen, South West Rocks, Crowdy Head en Seal Rocks

    28 december was het 's ochtends even droog, tijd voor Byron Bay. Het meest oostelijke punt van Australië, een mooie witte vuurtoren, wallabies en.... dolfijnen!! Gaaf om te zien! Vervolgens een tussenstopje in Yuraygir National Park, alvorens weer een zoektocht te starten naar een camping: kansloos! Dus weer een Driver Reviver (Urunga, deze keer zonder koffie, maar met veel regen). Vanuit Urunga bezochten we de dag erna Dorrigo National Park, een mooi park met regenwoud en watervallen, en Bellingen, een klassiek Australisch, maar verrassend dorpje! De middag spendeerden we in de zon, op het strand bij South West Rocks! Heerlijke plek!

    Na opnieuw een nacht bij een Driver Reviver (Willeke was het helemaal zat!), ontbeten we op, opnieuw, een mooie plek aan het strand: Crowdy Head. Er zijn zoveel mooie, rustige strandjes op dit stuk, vermijd vooral de steden op dit vlak! Seal Rocks is ook zo'n voorbeeld. En zo kwamen we steeds dichterbij Sydney. Aangezien de Driver Revivers op de zwarte lijst waren komen te staan, moesten we op zoek naar een alternatief. We vonden er een: 14 kilometer ten noord-westen van Sydney is een camping (Lane Cove River Tourist Park, uiteraard vol) met daarnaast een weg (Plassey Road) die tot het National Park behoort en waar je semi-illegaal je busje kunt parkeren. Je krijgt de dag erna waarschijnlijk wel een ranger op je dak, maar ze schijnen je niks te kunnen maken. Dus: stoeltjes en tafeltje eruit en stiekem douchen op de camping!

    Sydney

    Tijd voor New Year's Eve in Sydney! We hadden het al vele malen op het journaal gezien, het fantastische vuurwerk bij de Harbour Bridge, maar nu gingen we het zelf meemaken! Dank zij Luc en Liske wisten we een plek waar we ons busje konden parkeren (om er Oudjaarsnacht in te slapen): Clovelly Beach (we stonden op Eastbourne Avenue, ik begreep later van Luc dat zij in een zijstraatje van Donnellan Circuit hadden gestaan). Vanaf het strand pakten we de bus naar het centrum van Sydney, op weg naar Mrs. Macquaries Point (dé plek waar je zicht hebt op het operagebouw én de brug). In Sydney was alles echt perfect geregeld, er was zelfs een speciale app! Om 10.45 stonden we in de (lange) rij om de locatie binnen te komen, wat ons een uur of 3 later eindelijke lukte. Je mag overigens bijna niets mee naar binnen nemen, zelfs geen flessen water. Op het terrein zijn wel waterpunten (gratis) en heel veel eet- en drinktenten. En toen kon het wachten beginnen (neem een goed boek mee!!). Rond 18.00 uur begonnen de eerste activiteiten (vliegshows), waarna het om 21.00 uur tijd was voor de 'Family fireworks'. En dat was het moment dat wij onze kans grepen en tussen een hoop Chinezen en Duitsers onze plek veroverden dicht bij de camera's, met het beste zicht (en we gingen er niet meer weg!!). Hier barstte om middernacht het grote vuurwerk los. En ik kan je vertellen: dit was echt de geweldigste New Year's Eve ooit! Wat een vuurwerk, wat een spektakel!!! Na een kwartier was het klaar, en pakten we de bus terug naar Clovelly, moe maar voldaan...

    Blue Mountains en Hunter Valley

    Het nieuwe jaar begon al om 8.00 uur met een frisse duik op Clovelly Beach! Nieuwjaar met 30 graden!! Heerlijk! Vervolgens gingen we op weg naar de Blue Mountains (op zich logischer om deze bestemming (net als Hunter Valley) aan te doen voordat je naar Sydney gaat). De Blue Mountains liggen een paar uur rijden van Sydney. De plaatsjes Wentworth Falls en met name Katoomba zijn ontzettend toeristisch. Reden voor ons om nog een stukje door te rijden naar Blackheath. Aan de Megalong Valley Road (vlak voor het station het spoor over, dan naar links, rechts en weer links) ligt een gratis camping midden in de natuur. Prachtige plek, bereid je wel voor op composttoiletten en rare figuren! In de Blue Mountains kun je prachtige hiken. Wij deze die middag de Grand Canyon track: een prachtige wandeling door een diepe canyon (ongeveer 3 uur). De wandeling start bij Evans Lookout. De dag erna wilden we gaan hiken bij de Three Sisters en de Wentforth Falls. Wat een drama! Het was ongeveer file lopen in de bergen. Nadeel is bovendien dat je in de meeste gevallen eerste naar beneden loopt en dan weer omhoog moet... Wat dat betreft bleek de noordkant van de Blue Mountains een stuk relaxter. Leuke dorpjes (o.a. Bilpin), prachtige vergezichten en weinig toeristen! De tweede nacht sliepen we op een (betaalde) camping in Lithgow. In dit dorp is echt geen moer te doen, CJ's is een leuk restaurant!

    De volgende dag op weg naar de wijnen: Hunter Valley! Rondom Pokolbin liggen een paar honderd, voornamelijk kleinere wijnboerderijen. Dus: twee dagen lekker wijn drinken bij 40 graden. Een aantal toppers: Brokenwood, Piggs Peake, Savannah, Scarborough en Ernest Hill. Bij de laatste word je bediend door een prachtige kerel die je goede tips kan geven over andere wineries! Specialiteiten van de regio: Semillon (lekker bij vis, verder twijfelachtig) en Syrah (evt. in combinatie met Merlot, erg lekker)! Zorg wel dat je tussendoor goed eet, erg scheutig met hapjes zijn ze niet bij de wineries. In Cessnock (iets groter dorp in de buurt) is overigens een camping!

    Sydney

    Inmiddels waren we drie weken op pad. Tijd om naar onze laatste bestemming te gaan, terug naar Sydney. Hippie Camper inleveren (snik en slik, toch wel een erg mooie tijd in gehad!) en met de bus naar Sydney (nee, het depot van Hippie Camper ligt niet midden in de stad, en ja, de dienstverlening is waardeloos). Sydney is echt een heel chille stad. De eerste middag geluncht in Thai Town (cheap!) lekker door Hyde Park bebanjerd, de Opera en de Harbour Bridge bekeken. Ons hotel, Best Western Hotel Stellar, lag aan de rand van Hyde Park en Surry Hills: een hippe wijk met veel leuke eet- en drinktentjes. Geweldige burger geten bij Chur burger bar!
    De dag erna met de bus richting Cogee Beach. Opnieuw een erg relaxed strand met leuke eettentjes. Hier begint de wandeling naar Bondi Beach, via Clovelly Beach. Een prachtige wandeling (2 tot 3 uur). Bondi Beach is hét strand van Sydney. Geen zin in zee? Je kunt ook gaan zwemmen bij de Bondi Icebergs Club. Maar helaas, ook hier zout water... Na een cocktailtje genipt te hebben bij Bondi, pakten we de dus naar Watson's Bay, voor een paar lekker pints, fish and chips en een mooie zonsondergang, voordat we de boot terug pakten naar Circular Quay.
    De laatste dag, woensdag 7 januari, deden we een laatste rondje door de stad, fantaseerden we over onze volgende vakantie, aten we dumplings en stapten we in het vliegtuig voor een reis van 24 uur...

    Praktische zaken
    - Geld opnemen met een Maestro kaart is bijna overal mogelijk. Let op dat je bij tankstations een paar dollar transactiekosten moet betalen
    - Benzineprijzen variëren nogal, zelfs tussen tankstations die tegenover elkaar liggen.
    - Zorg dat je een campinggids van Queensland in je bezit krijgt. Hier staan alle campings in de staat in. In de drukke vakantieperiode kan het geen kwaad om van tevoren even een belletje te doen om te reserveren.
    - In New South Wales is een aantal gratis campings, welke vaak niet in Lonely Planet staan. Informeer bij het tourist office!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Australië:

    Sydney • Great Barrier Reef • Cape Hillsborough

    Mijn Australië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 10

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 19-10-2014 • gereisd november 2012 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Ik had nooit zo'n hoge pet op van India en omstreken. Maar Sri Lanka is werkelijk waar een enorm gastvrij land, met vriendelijke mensen, heerlijk eten en een prachtige natuur! Een aanrader voor een vakantie van een week of twee (of langer)! Hieronder de hoogtepunten van ons bezoek aan de Traan van India!

    Negombo

    Na twee jaar niet meer in Azië te zijn geweest, besloten we om in het najaar van 2012 de 'Traan van India' te bezoeken. Met Emirates (beste vliegtuigmaatschappij ever!) vlogen we op 17 november via Dubai naar Colombo, waar we opgewacht werden door iemand van het Serendib Guesthouse in Negombo werden opgewacht. In Negombo is an sich niet zo heel veel te doen, maar het is dichtbij de airport en er is een prima strand waar je Lion biertjes kunt drinken (laat het -tjes trouwens maar weg, want ze hebben alleen 0,7 liter flessen), een Nederlands fort en dito gracht, en een pinautomaat. Goede plek dus om je trip door Sri Lanka te starten. Je guest house kan trouwens ook een driver voor je regelen die je naar de volgende locatie kan brengen of zelfs tijdens je gehele trip kan rondrijden (guesthouses hebben speciale slaapplekken voor de drivers). Wij kozen voor de eerste optie. Een driver voor de hele trip heeft niet zo heel veel zin, aangezien het treintraject tussen Kandy en Ella fantastisch is (en je dus de trein móet nemen) en busvervoer voor de wat kleinere afstanden ook uitstekend is (zeker aan de kust).

    Kandy

    Kandy staat bekend om z'n tempels, het Kandy lake, de Kandy dancers en het feit dat het (te) toeristisch is. Ons guesthouse (Nature Walk Resort) lag op een rustige plek met een mooi uitzicht op de vallei (tip: vraag om een kamer aan de voorkant (achterkant is donker), maar houd wel je ramen dicht want de apen kruipen zo naar binnen :-)). Zeker de moeite waard zijn de Lankatilaka tempel (kort ritje per tuk tuk), de botanische tuinen (prachtig aangelegd) en de paleizen met de tempel van de tand (Sri Dalada Maligwa). Lake Kandy is op zich wel aardig om te zien, maar de rondrazende en stinkende auto's en tuk tuks verpesten de beleving nogal.

    Nuwara Eliya

    Vanuit Kandy startte ons avontuur per trein, een geweldige belevenis. We kochtten eerste klas kaartjes, wat op zich prima is, maar het is leuker om derde klas te reizen, samen met de locals! De trip naar Nuwara Eliya is prachtig (het stuk naar Ella nog mooier overigens). Langzaam rijdt de trein door de heuvels, tussen de theevelden door. Langs de kant en over het spoor lopen de locals op weg naar hun werk. In Nuwary Eliya werden we opgepikt door ons guesthouse, King Fern Bungalow. Een accommodatie in de heuvels, van waaruit je heel eenvoudig via een paadje naar het centrum kunt lopen. Leuk om te bezoeken zijn de Botanische tuinen (dank aan de Engelsen). Nuwara Eliya is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan World's End, waar je prachtig kunt hiken en genieten van de (mistige) vergezichten. Entree is voor Aziatische begrippen prijzig (20 euro of zo) en zorg ervoor dat je vroeg gaat (anders zie je nl. alleen maar wolken). Vanuit Nuwara Eliya kan een driver je er naartoe brengen.

    Ella

    De treinrit naar Ella is nog mooier dan het eerste stuk van Kandy naar Nuwara Eliya. Ella is een leuk, klein, toeristisch dorpje waar je geweldig kunt hiken! Hike naar Little Adam's Peak en Ella Rock! Bij deze laatste loop je een stuk over het spoor en volg je de route naar boven met een getekende kaart (beschikbaar bij het guest house). Ga ook hier vroeg op pad, want tegen de middag zijn de bergen weer in nevelen gehuld. Wij verbleven maar één nacht in Ella, maar we hadden hier prima nog een paar dagen kunnen verblijven. Het dorp is een stuk relaxter en backpacker achtiger dan Nuware Eliya. In het dorp kun je je ook lekker laten masseren en een theeproductiebedrijf bezoeken. Ella is een absolute must do!!

    Tissamaharama

    Nadat we in Ella de gelijknamige Rock hadden beklommen, bracht een driver ons naar Tissamaharama. Onderweg stopten we bij een kantoortje waar we onze safari voor de dag erna konden boeken. Yala National Park staat bekend om z'n luipaarden en olifanten én is een van de plekken waar de tsunami van 2004 toesloeg... Na ons avontuur in Zuid-Afrika eerder in 2012 (waar we de big 5 minus 1 zagen), wilden we graag een luipaard zien. En we zagen hem (heel kort, maar toch)! Verder veel olifanten en Elephant rock (rots in de vorm van een olifant). Vervolgens bezochten we Bundala National Park. Ook een erg mooi park, focus ligt meer op vogels en krokodillen. Tissa (de kort naam voor het dorp waar we verbleven) is verder overigens niet echt de moeite waard. We hadden hier een geweldig guesthouse, My Village Hotel, waar de beste Sri Lankaanse curries worden geserveerd!! Wel even reserveren, want deze toko is nogal populair!

    Tangalle

    Genoeg cultuur gesnoven en actieve dingen gedaan, tijd voor échte ontspanning in Tangalle! Op het Marakolliya strand, enkele kilometers van het dorp verwijderd, verbleven wij in het paradijselijke Ganesh Garden. Onze bungalow (toen nog 50 USD, inmiddels 75 USD) stond letterlijk op het strand, waardoor je de hele dag en nacht door de golven van de Indische Oceaan hoort, geweldig!! Een prachtige, stille plek. Houd er wel rekening mee dat het een flink eind wandelen naar het dorp is en dat 's avonds over het strand gaan wandelen niet zo'n goed idee is. Kortom, je móet gewoon liggen, een boek lezen en bier drinken!

    Galle

    Na drie dagen niks doen, besloten we het historische stadje Galle te bezoeken. Voor de afwisseling kozen we voor een lokale bus (geweldige ervaring!), die ons in een paar uur naar Galle bracht. Het fort in Galle is in de 17e eeuw gebouwd door de Nederlanders. Een leuk dorp met een aantal leuke musea en een heel relaxte sfeer! En eindelijk goeie koffie!! Je kunt over de buitenmuren van het fort helemaal rond het oude gedeelte van de stad lopen, met zicht op het dorp, de oceaan, cricket spelende jongeren en vervelende zwerfhonden.

    Mirissa

    Onze laatste stop was Mirissa. Een dorp aan de zuidkust, vanuit Galle een stukje terug richting Tangalle. We hadden daar een enorm relaxte bungalow bij het Secret Guesthouse, met een enorm terras met hangmat en een buiten douche, enkele honderden meters van het strand. We gingen hier op walvissafari. En zoals altijd met walvissafaris is het maar de vraag of je een walvis ziet. Niet dus. Wat we wel zagen is een paar dolfijnen en een hoop kotsende mensen (waaronder wijzelf :-)). De rest van de dag adus maar een beetje snorkelen en 's avonds je eigen vis uit kiezen, die vervolgens voor je ge-BBQd werd!

    Onze laatste dag in Sri Lanka stond in het teken van de Sri Lankaanse keuken: we kregen een kookworkshop bij No1 Dewmini Roti Shop! Een geweldige ervaring en zeer goed eten!! Ik was voordat we naar Sri Lanka gingen niet zo'n fan van curries, maar neem van mij aan dat het heerlijk eten is! De roti met banaan is overigens ook top!

    Vanuit Mirissa werden we per tuk-tuk naar Galle gebracht, waar onze taxi naar Colombo airport stond te wachten. Sri Lanka was werkelijk een pareltje! Met bovenal supervriendelijke mensen!! Zeker als je je bedenkt wat de Tamil Tijgers er nog niet zo lang geleden allemaal hebben aangericht....

    Guesthouses
    Negombo, Serendib Guesthouse, http://www.serendibguesthouse.com/sunnet/
    Kandy, Nature Walk Resort, http://naturewalkhr.net/
    Nuwara Eliya, King Fern Bungalow, http://www.kingfernbungalow.com/index2.php
    Ella, Sita's Heaven, http://www.sitasheavenella.com/
    Tissamaharama, My Village Hotel, http://myvillagelk.com/home.php
    Tangalle, Ganesh Garden, http://www.ganeshgarden.com/
    Galle, Seagreen Guesthouse, http://www.seagreen-guesthouse.com/
    Mirissa, Secret Guesthouse, http://secretguesthouse.com/

    Overige tips

    Pinnen is eenvoudig in de meeste steden en dorpen (in Mirissa is bijv. geen geldautomaat).
    Transport is eenvoudig te regelen. Drivers zijn relatief duur, pak zeker ook een keer de bus (kost niks en een mooie ervaring).

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Sri Lanka:

    Ella • Luipaarden spotten in Yala NP • Treinreis door theevelden

    Mijn Sri Lanka beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: 7


    • 0 landen bezocht
      1 review
      0 waarderingen
      Geplaatst op 09 juni 2015 13:16

      Jens!! Wat een fijn verslag,,,,super leuk om te lezen en bedankt voor alle tips voor verschillende overnachtingen! ik ga zeker gebruik maken van jouw linkjes!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 20-08-2014 • gereisd april 2013 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    In 2013 verbleef ik twee weken samen met mijn vriendin in Cuba! Een absolute topper qua vakantiebestemmingen!!! Lekker weer, relaxed, heerlijk eten en drinken, mooie natuur en nog relatief onontgonnen (behalve Varadero). Hieronder onze hoogtepunten.

    Matanzas

    Op 20 april 2013 vlogen we met ArkeFly rechtstreeks naar Varadero, Utrecht. ArkeFly is overigens een prima luchtvaartmaatschappij, houd er wel rekening mee dat je lang op je eten moet wachten, je moet bijbetalen voor in-flight entertainment en het personeel een stuk minder professioneel is dan bij KLM. Maar goed, het is een stuk goedkoper (not!).... In Cuba aangekomen val je meteen met je neus in de boter: heerlijke warm weer, palmbomen en vooral veel klassieke auto's. Wij werden door onze casa in Matanzas opgepikt (met zo'n klassieke auto, 25 CUC). Je hebt in Cuba in principe de keuze tussen twee typen accommodaties: de lelijke, saaie staatshotels (weinig sfeer) en de gezellige casa particulars, waar je bij de mensen thuis slaapt en eet. Wij kozen voor de laatste optie. Houd er rekening mee dat deze casa vaak geen website hebben, voor de casa's die wij bezochten heb ik hieronder het e-mailadres weergegeven. De casa in Matanzas (Villa Sonado, 25 CUC p.n., diner 10 CUC p.p., ontbijt 5 CUC p.p.) was prima (gedeelde badkamer) en we kregen meteen goed te eten. Matanzas is verder niet heel erg bijzonder. Een paar leuke pleintjes, maar dan heb je het ook wel weer gehad...

    Havana

    Snel door dus naar Havana! Of ja, snel, de bus zat vol, niemand sprak Engels, dus we namen een 'collectivo' richting de hoofdstad. Wel lachen, weer in zo'n oude auto met een man of vier, raampjes open en juh! Havana is in alle opzichten een heerlijke stad (net zoals Cuba een heerlijk land is): een rijke historie, relaxte sfeer, heerlijk eten, veel rum, koloniale architectuur en overal muziek op straat. Oftewel een stad waar je je zeker twee of drie dagen kunt vermaken. Onze casa (vijf blokken van Paseo del Marti en Parque Central af) was een prima uitvalsbasis hiervoor. Geniet van de zonsondergang tijdens een wandeling over de Malecon (de boulevard), bezoek een aantal museums (vooral het museum over de historie van het communisme in Cuba vond ik erg interessant) en ga vooral genieten van het oude centrum. Wandel van koffietentje naar barretje en geniet van de live muziek. Plaza Vieja is bijvoorbeeld erg leuk. Er is een cool tentje met een micro-brouwerij! Qua eten zit je in Havana ook goed, je kunt goed eten bij Los Nardos en het kost he-le-maal niks! En verder: gewoon niks doen en genieten van het Cubaanse leven!!

    Vinales

    In Havana hebben we een auto gehuurd, want dat is dé manier om Cuba te verkennen. Het ophalen van de auto duurde laaaaaaang. We hebben een paar uur bij de rental company gezeten en vertrokken vervolgens in een rode Geely (een Chinees merk waar ik nog nooit van gehoord had) richting Vinales. De Vallei van Vinales is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt mountainbiken en wandelen tussen de tabaksplantages. De zeer gastvrije Esther (de eigenaresse van onze casa, 20 CUC p.n.) kookt werkelijk fantastisch (zie ook de foto hieronder)! Als je zin hebt om te zwemmen klim dan even omhoog naar het Ermita hotel, dat een lekker zwembad en een mooi uitzicht over de vallei heeft.

    Las Terrazas

    Vanuit Vinales is het slechts een korte rit naar Las Terrazas, een zogenaamde eco village. Grappig dat we onderweg oude Nederlandse bussen tegenkwamen, waar zelfs de Nederlandse bestemming nog opstond! In Las Terrazzas kun je mooi wandelen. Je kunt dit met een gids vanuit Hotel Moka doen, maar dit is duur en overbodig. Ga lekker zelf op pad! Hotel Moka is overigens een best prima hotel (niet bijzonder, wel duur (63 EUR)) met mooie uitzichten vanuit de badkuip (casa's zijn leuker!). Vlakbij het hotel ligt een leuk vegetarisch restaurantje waar je heerlijk op het terras kunt eten! Als je trouwens moet kiezen tussen Vinales en Las Terrazas: ga zeker voor Vinales! Veel minder toeristisch, mooiere natuur!

    Playa Larga

    Onze volgende bestemming was Playa Larga. Landkaarten en richtingaanwijzers lijken in Cuba niet helemaal/helemaal niet te kloppen, dus het was even een uitdaging om er te komen. Playa Larga zelf stelt niet zoveel voor, maar het snorkelen is er prima! De eigenaar van onze casa (60 CUC p.n. incl. maaltijden) nam ons mee naar een mooie snorkelplek, waar hij na het snorkelen de gevangen vis barbecuede op het strand (illegaal, maar goed). Heerlijk! Verder kun je bij Playa Larga de moerassen in (krokodillen!) en vooral genieten van zon en mojito's!

    Cienfuegos

    Als je vanuit Playa Larga naar het oosten rijdt, rijd dan langs de kust. Dit is een weg waar duizenden krabben over straat lopen (helaas zul je een deel ervan waarschijnlijk dood rijden...)! Aan deze weg zijn ook nog verschillende plekken waar je kunt snorkelen. Wij maakten op weg naar Trinidad een tussenstop in Cienfuegos. Afgezien van de mooie gebouwen rondom het Parque Jose Marti (neem een drankje op het dakterras van het Boutique Hotel La Union) is er niet veel te beleven. Als er zoals wij blijft slapen, zorg dan dat je op La Punta verblijft (onze casa werd gerund door de alleraardigste Rafael, zeker een aanrader, helemaal aan het einde van La Punta).

    Trinidad

    Vanuit Cienfuegos reden we dus maar snel door naar Trinidad. Qua koloniale architectuur een zeer goede tweede na Havana (of misschien zelfs wel de nummer één...). Het is vooral een stuk knusser en dorpser. Ook hier weer smalle, oude straatjes met kasseien, en live muziek (leuk op het plein bij Casa de la Musica)! Maar Trinidad had nog veel meer te bieden. In het natuurpark Topes de Collantes hebben we heerlijk gewandeld door de (tropische) bossen en langs watervallen. Playa Ancon is ook in de buurt (je kunt er naar toe fietsen). We hadden (uiteraard) weer een geweldige casa uitgekozen. In de casa van Addys en José hadden we een mooie ruime kamer (met in net zoals in alle andere casa's een goed gevulde koelkast) en een dakterras met uitzicht op de stad... En het eten: erg lekker en met liefde bereid, heel schattig!!

    Varadero

    Na alle cultuur en inspanning hadden we behoefte aan een paar dagen niks en dus besloten we een dag eerder dan gepland richting Varadero te rijden. Varadero is in feite een soort Lloret de Mar, maar dan voor mensen die al te vaak in Spanje zijn geweest en nu besluiten om toch maar eens overzees te gaan (vandaar ook dat Arke erop vliegt). Oftewel: niks voor ons. Maar goed, toch maar gedaan. Je kunt vervolgens kiezen tussen 1) een paar kleine casa's, 2) oude all-inclusive Sovjet-hotels of 3) luxe resorts. Achteraf gezien had ik voor de laatste optie gekozen, maar we kozen toch voor optie 2. Het voordeel was dat we midden in het stadje zaten (je kunt dus nog eens ergens anders wat gaan eten), het hotel een mooi zwembad had én dat we op de dag van vertrek tot het einde toe door mochten schranzen! Het nadeel was dat het all-inclusive eten redelijk matig was. Behalve op het strand liggen en zwemmen, kun je in de buurt van Varadero heel mooie snorkelen bij Playa Coral. Zeker doen, vanaf het strand zit je direct tussen het koraal!
    De laatste dag leverden we de auto in, en vlogen we met ArkeFly (met een upgrade naar Economy Comfort) terug naar Amsterdam!

    Onze casa particulars (we hebben de toppers gekozen van tripadvisor.com, dus het zijn geweldige casa's :-)!)
    Matanzas, Villa Sonada, http://villasonada.wordpress.com/, mandy_rent_habitaciones@yahoo.com
    Havana, Rigo & Raisa´s Colonial House, http://sierrabarroso.webcindario.com, rbarroso@infomed.sld.cu.
    Vinales, Casa Esther, casaesthernodarse@yahoo.es
    Las Terrazzas, Hotel Moka, http://www.hotelmoka-lasterrazas.com/
    Playa Larga, Hostal Casa Mayito, hostalcasamayito@gmail.com
    Cienfuegos, Casa Rafael, helemaal aan het einde van La Punta
    Trinidad, Hostal Dr. Suarez y Sra. Addys, http://www.hostaldrsuarezysraaddys.com/, addystrinidad@gmail.com
    Varadero, Hotel Los Delfines (website niet te vinden)

    Overige tips
    Neem voldoende euro's mee, zodat je deze in Cuba kunt wisselen. Pinnen kon toen wij er waren alleen met VISA en op sommige plekken helemaal niet.
    Zorg dat je auto 's nachts bewaakt staat geparkeerd. Men schijnt nogal fan te zijn van autobanden...

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

    Havana  • Trinidad • Viñales

    Mijn Cuba beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: 8


    • 17 landen bezocht
      35 reviews
      34 waarderingen
      Geplaatst op 20 augustus 2014 00:06

      dank voor al die adresjes, top!


    • 24 landen bezocht
      5 reviews
      8 waarderingen
      Geplaatst op 20 augustus 2014 00:09

      Vooral de genoemde casa's zijn geweldig, verwacht niet teveel van de hotels :-)

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 15-08-2014 • gereisd september 2013 • 1 week lang • met partner

    Jordanië is qua cultuur en natuur een heel bijzonder land. De ruïnes van Petra en Jerash zijn adembenemend, terwijl Wadi Rum en Dana je terugbrengen naar het nomadenbestaan. Verder kun je er ook prachtig snorkelen! Hieronder de hoogtepunten van onze trip!

    Amman

    We vlogen met Turkish Airlines via Istanbul naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Turkish Airlines is een zeer goede luchtvaartmaatschappij. Op de twee relatief korte vluchten kregen we een warme maaltijd, in-flight entertainment was top! In Amman werden we opgewacht door Jalal, die ons naar Genny's B&B bracht. Een geweldige B&B in de buurt van de 7th Circle (2-3 JOD voor een taxi naar het oude centrum), in een veilige buurt, met tuin en een fantastisch ontbijt (kamer 60 JOD p.n.). Het oude centrum is zeker de moeite waard. De Citadel, het amfitheater en de marktjes zijn erg leuk. De falafel bij Hashem restaurant is fantastisch. Je eet er op plastic stoeltjes heerlijke falafel, tussen de locals. Het is overigens erg rustig in JordanIë wat toeristen betreft, veelal veroorzaakt door de oorlogen in de omringende landen.

    Jerash en Madaba

    Als je in Jordanië bent, zorg er dan voor dat je een auto huurt (wij huurden 'm bij Europcar). De kwaliteit van de auto's is een stuk lager dan bij ons, je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over een krasje of deukje. Vanuit Amman gingen we op weg naar Jerash, ook wel het Pompeii van Azië genoemd (ongeveer 1,5 uur rijden). De ruïnes zijn prachtig, duizenden jaren oud en bovendien een stuk autentieker dan die van Pompeii, bovendien weinig toeristen! Vanuit Jerash reden terug zuidwaarts richting Medaba waar we de nacht zouden doorbrengen (Mariam Hotel: simpel hotel, 40 JOD, heerlijk zwembad). In Medaba woont een grote Christelijke gemeenschap en tijdens het diner vielen we meteen met de neus in de boter. In het restaurant vond op dat moment een bruiloft plaats, heel leuk om mee te maken!

    King's highway en Petra

    Vanuit Medaba vervolgden we onze weg richting het zuiden. In de omgeving van Medaba is nog een aantal prachtige bezienswaardigheden, waaronder Mukawir: de ruïnes van een kasteel bovenop een berg. Een magische plek waar we helemaal alleen waren en konden genieten van het uitzicht op de Dode Zee. De weg naar het zuiden (King's highway) is überhaupt een prachtig verschijnsel: een kronkelachtige weg door een zanderig, berachtig landschap langs kastelen (bijv. Karak) en wadi's (het uitzicht op de Wadi Mujib is heel mooi). Houd er rekening mee dat je een uur of 4 a 5 nodig hebt (incl. stops) voor het afdalen naar Petra vanaf Madaba (je kunt ook de Desert Highway nemen, maar daar is niks aan!). Aan het einde van de middag kwamen we aan in Wadi Musa, waar we sliepen in Petra B&B, gerund door de Belgische Patricia Enkels. Een B&B in de heuvels met uitzicht op de omgeving.

    De volgende dag gingen we al vroeg Petra in, om de bussen met toeristen voor te blijven. Petra is samen met de Galapagos eilanden een van de meest indrukkwekkende dingen die we ooit gezien hebben!! Het begint met de Siq, die uitkomt op de Treasury. Magnifiek! Veel toeristen komen maar tot dit punt, maar ga verder! En ga vooral van de hoofdroute af, de bergen in. Je kunt er prachtig hiken. Wij liepen richting de High Place of Sacrifice (vlak na de Treasury de trappen op ten zuiden van de hoofdroute). Een prachtige hike, met uitzicht over de oude stad, ontmoetingen met ruïnes, dromedarissen, lokale kinderen en verder niks dan leegte. Fantastisch! Je komt uiteindelijk in het centrum van de oude stad uit. Skip het restaurant aan het einde van de Collonaded Street (duur, matig buffet) en ga langs bij Bdoul Mofley Tea Shop. Een local die nog steeds in de oude stad woont serveert in zijn eigen huis (uitgehouwen in de rotsen) thee en lunch (dit laatste moet je van tevoren bestellen overigens). Schitterend! Je komt er door een rondje te lopen om de berg waarin de Unfinished Tomb ligt. We sloten ons bezoek aan Petra af met de Monastery. Heel veel trappen omhoog klimmen, maar het is de moeite zeker waard! En vervolgens falafel en kebab eten in Wadi Musa...

    Wadi Rum

    Onze auto deed al een tijdje raar, dus we besloten om Europcar te bellen voor vervanging. Na uren gewacht te hebben, kwam het mannetje van Europcar met een vervangende Peugeot (hij nam overigens z'n hele familie mee) en konden we op weg naar Wadi Rum. Wadi Rum is een grote woestijn, volgens de Jordaniërs de Grand Canyon van het Midden Oosten. Het moet gezegd worden, het is een prachtige setting. Overdag kameelrijden of met een 4WD of te voet de woestijn verkennen (neem een gids, je wilt hier niet verdwalen!), 's avonds slapen in een oude Bedoeïnen tent (wij sliepen bij Obied) en genieten van de zonsondergang en de sterren! Verwacht overigens niet dat je bij de locals thuis slaapt, de meeste (ex-)Bedoeïnen wonen tegenwoordig in een dorp verderop.

    Aqaba

    Tijd om te chillen! Vanuit Wadi Rum reden we in ruim een uur naar Aqaba aan de Rode Zee. We verbleven even ten zuiden van Aqaba, dichtbij de openbare stranden (en de Saudische grens) in het International Arab Divers Village. Prima plek, paar honder meter van de openbare stranden waar je ook duiklessen kunt nemen. Aqaba is perfect om te relaxen, vanaf het strand al snorkelend het koraal te bewonderen of te duiken naar scheepswrakken. Het stadje zelf heeft leuke restaurantjes! Let overigens even op dat je op het openbare strand voldoende bedekkende kleding draagt, men wordt er niet zo blij van ontblote schouders en knieën, zeker niet bij vrouwen!

    Dana Nature Reserve en Dode Zee

    Na twee dagen niks doen begonnen we onze terugtocht richting het noorden. De volgende stop was Dana Nature Reserve. Het grootste reservaat van Jordanië, met prachtige vergezichten, kleine dorpjes met dito Moskeetjes. Vanuit de Feynan Ecolodge (we waren hier overigens de enige gasten) genoten we van de zonsondergang, een lekker kopje thee en goed (vegetarisch) eten. Een mooie plek om tot rust te komen... De volgende dag reden we vanuit Dana via de Dead Sea highway naar de Wadi Mujib, waar je door de siq kunt hiken (en ook plonzen). Drijfnat kwamen we aan bij ons laatste stop: de Dode Zee, waar we onszelf verwenden met een verblijf in het Marriott!! Even drijven in de Dode Zee (voor vijf minuten, want dan ben je het moe :-)), zwemmen in de infinity pool en genieten van lekker eten (en alchoholische versnaperingen!) in de verschillende restaurants. Een mooi einde van onze eerste, prachtige trip door het Midden-Oosten!!

    Accommodaties:
    - Amman, Genny's B&B http://genny-bb.com/
    - Medaba, Mariam Hotel, http://www.mariamhotel.com/
    - Petra, Petra B&B, http://www.petrabedandbreakfast.com/nl/
    - Wadi Rum, Obied's camp, http://www.wadirumtrips.net/index.php?lang=en&go=intro
    - Aqaba, International Arab Divers's Village, http://www.aqabadive.com/
    - Dana Nature Reserve, Feynan Lodge, http://www.feynan.com/
    - Dode Zee, Marriott, http://www.marriott.com/hotels/travel/qmdjv-jordan-valley-marriott-resort-and-spa/

    Pluspunten
    - Cultuurhistorisch zeer interessant
    - Makkelijk te bereizen met huurauto
    - Heerlijk eten
    - Op dit moment is Jordanië erg rustig i.v.m. oorlogen in de omringende landen

    Minpunten
    - Relatief duur
    - Houd rekening met klederdracht (sober)!
    - Alcohol is ver te zoeken

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Jordanië:

    Petra • Jerash • Dana Natuurreservaat

    Mijn Jordanië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 15-08-2014 • gereisd mei 2014 • 2 weken lang • met partner

    Ecuador is een prachtig, eenvoudig bereisbaar en relatief weinig toeristisch land met een aantal mooie hoogtepunten. Je kunt de prachtige kerken en koloniale gebouwen in Cuenca en Quito (Cuenca is een stuk kleinschaliger) afwisselen met hikes door het berglandschap op de zogenaamde Quilotoa loop (neem geen georganiseerde tour, maar pak de bus naar Quilotoa vanuit Latacunga). Op meer dan 3000 meter hoogte wandel je langs traditionele Ecuadoriaanse dorpjes en het Quilotoa meer door groene landschappen, terwijl je nauwelijks toeristen tegenkomt (op de website van Hostal Cloud Forest staan goede kaartjes). Je slaapt in simpele hostals, waar je vooral veel aardappelen en mais eet en 's avonds jezelf opwarmt aan de kachel. Wil je wat meer spanning en sensatie, ga dan naar Banos, een paradijs voor outdoor lovers, waar je kunt mountainbiken door de jungle, raften en tokkelen.

    Het absolute hoogtepunt van Ecuador zijn de Galapagos eilanden. Wij verbleven zes dagen op een boot en bezochten zes eilanden, waarvan Isabela en Fernandina het mooiste waren: ongerepte vulkanische landschappen met overal wilde dieren. Landschildpadden, land en marine iguana's, flightless comorants, albatrossen, blue footed boobies, sea lions, Galapagos fur seals, zeeschildpadden, haaien, pinguïns, noem het maar op.... En het bijzondere is, is dat deze beesten bijna nooit bedreigd zijn door de mens, waardoor ze gewoon naast je komen lopen of zwemmen. Fan-tas-tisch! Zelf zaten we op een kleine boot (Encantada, 12 personen), met een hele goede gids en goed eten (tip: vraag bij meerdere organisaties een offerte aan en ding af, wij hebben goede ervaring met happygringo.com). Iedere ochtend en middag ga je van de boot af voor een wandeling, watersafari of snorkeltrip (snorkelen is met name mooi voor de beesten, koraal is niet bijzonder).

    Pluspunten:
    - Galapagos!
    - Prachtige natuur
    - Relatief klein land, goed bereisbaar
    - Veilig (behalve de grote steden na zonsondergang)
    - Goed en goedkoop openbaar vervoer

    Minpunten
    - Ecuadoriaans eten is niet echt lekker
    - Engels wordt weinig gesproken
    - Na de Galapagos kan de rest alleen maar tegenvallen

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Ecuador:

    Galapagos eilanden • Quilotoa  • Cuenca

    Mijn Ecuador beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren