6 reviews van Linda Hart Bouwmeester

  • Geplaatst 28-12-2014 • gereisd september 2010 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

    Misschien ben ik een van de weinige mensen die van Rusland houd. Maar na twee keer bezoeken blijf ik het een geweldig land vinden. De eerste keer ben ik met Tiara Tours de Trans Siberië express gaan doen. Was erg mooi. Je doet eerst Moskou aan, dan 5 dagen de trein in en je bent in Mongolië, toen stool Moskou mijn hard. De omgeving, het oostblok gevoel en de mensen. Ze lijken nog zo nors, als je gewoon een paar woordjes spreekt krijg je gelijk een waterval aan worden terug! Heerlijk. Waar ter wereld kan je nog Lost in Translation zijn. Nou hier..

    In 2010 ben ik weer terug gegaan. Nu met het doel, kleine stukjes van de treinreis weer te doen. Dat ik 5 dagen stil kon zitten had ik bewezen. We begonnen in St. Petersburg en mijn highlight was Peterhof, 30 min buiten de stad, het zomer paleis van Peter de Grote. De hoeveelheid goud en het uitzicht vanaf de achterkant. Het is onbeschrijvelijk. Je kan erheen met een minibus en terug met de boot (of beide met de boot, maar wij vonden dit leuker).

    Met de nachttrein naar Moskou. We hadden gedacht terplekke alle treinkaartjes te kunnen regelen. In St. Petersburg gingen we in het ticketoffice in de rij staan en iedereen heeft de horror verhalen vast gehoord van de rijen. Dat de mevrouw ook even pauze gaat houden van 30 minuten en jij verwacht word te blijven wachten. Wij hebben een uur gewacht en we kwamen naar buiten zonde tickets. ze hadden van de 5 die we wouden er maar 1 en die was duurder dan wat internet zei.. Dus wij alles nog online geboekt vanuit het hotel en op het station uitgeprint. Jammer...

    In Moskou gingen we weer langs alle hoogtepunten. Het rode plein en alles. Ook deden we vanaf het rode plein een mooie wandeling naar de universiteit en je komt er langs Gorki Park. Alles was helaas al dicht (winterstop), maar wat een leuk pretpark moet dat zijn. En de gebouwen langs die route waren ook erg mooi.

    Op 3 op reis had ik de reis van Floortje al vele keren bekeken en ze ging naar Suzdal. Ongeveer 3uur van Moskou af. Dit stond ook bij ons op ons lijstje. We hadden een homestay geregeld en de bus ernaar toe was ook makelijk. Heerlijk kneuterig dorpje met meerdere kerkjes en oude vrouwtjes die hun dingetjes verkopen op de ochtend markt. Het was zeker de omweg waard.

    Kazan was onze volgende stop. Tatarstan. Mooie scheiding tussen de kerk en het islam heb je hier. Aan de ene kant zie je de minaretten boven de gebouwen uitsteken en de kleine kerkjes. Ze waren in 2010 de binnenstad aan het renoveren. En vele gebouwen zagen er leeg uit aan de binnenkant (of alleen de buitenkant stond nog). Dit zou nu wel veranderd zijn.

    Omsk hoef je eigenlijk niet te stoppen. Ik was erg geïnteresseerd in dit kleine stadje aan het begin van Siberië en we moesten onze benen ook echt strekken. Maar behalve een mooi klooster Atsjairski 30 min buiten de stad heeft dit kleine stadje weinig te bieden. Het was wel fijn om er gewoon rond te lopen en mensen te kijken. Alleen op dag 2 wisten wij niet meer wat er te doen was in de omgeving.

    En toen eindelijk Irkutsk!! Onze eindbestemming.. Dachten wij.. Wij hadden alleen last minute besloten om toch nog even iets verder de binnenlanden in te trekken en zijn nog 3u met de bus naar het zuiden gegaan naar Arshan. Wat een geweldig mooi plekje is dit. Russen uit het hele land nemen de lange reis om hier naar de bronnen te gaan en te onthaasten.
    Ook hier hadden we een home stay en een aardige rus nam ons op sleeptour (in ruil voor engels) om ons alles te laten zien. Zo zijn we gaan wandelen en hebben we nog een mooi boeddhistisch klooster gezien. Het is allemaal op wandel afstand, maar het was zeker de moeite waard om dit dorpje aan te doen als je in de buurt bent.

    Irkutsk ligt 1 uur van het Baikal meer af. En je pakt een van de vele matruska's richting het meer. Ik vond het zelf daar wat tegen vallen. Je kon een berg bewandelen om een mooi uitzicht te krijgen op het meer. En er is een leuk marktje. Maar verder zag je er veel andere toeristen en bruiloften..

    Irkutsk daarintegen heeft wel veel leuke hoekjes en kan je je wel lang vermaken om door de oude stad te wandelen en gewoon om je heen te kijken om deze doorgewinterde mensen te zien leven.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Kazan • Irkutsk • Arshan

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 28-12-2014 • gereisd september 2005 • 1 week lang • met partner • groepsrondreis

    Het is vroeg in de ochtend dat de Trans Siberië express stil komt te staan in Ulan Bataar. Ik ben al een uur op, want na 5 dagen treinen doet dat bankje echt pijn aan je heup omdat al je 'zit'vlees verdwenen is. En ik ben rusteloos. Ik wil naar buiten. Ik wil dit nieuwe land ontdekken.
    De stad is rommelig en kil (nieuw) als je in de buitenwijken komt zijn er overal Gers maar iedereen is er blij. Het kost veel om in een appartement te wonen en stromend water te hebben. Plus als je binnenstapt in een ger komt je een berg apparatuur tegemoet waar ik jalours van word. Een grote tv (toen nog niet flatscreen) en een nieuwe computer staan allemaal in het dezelfde ruimte waar de hele familie slaapt.
    En het mooie Gandan Klooster je zou er uren kunnen vertoeven. Wat een heerlijkheid.

    Ik ben vegetarier en in 2005 was dat nog niet echt een optie in Mongolië. Vandaar een 6 voor het eten.
    Toen we naar Terrell Park gingen, was er dan de uitgestrekte heuvels, al het groen. En niemand maar dan ook niemand in de verste verte. Het was daar geweldig mooi! We werden door het park gereden naar verschillende rotsen formaties en toen we bij onze tenten aankwamen stonden daar paardjes te wachten voor de mensen die een rondje erop wouden rijden.
    Na nog een dagje in het park te hebben gewandeld en nog meer rotsen te hebben gezien, moesten we weer weg.

    Ik had het gevoel dat ik het land niet ontdenkt had. En alles ging te snel.. Hoe kan je een land beleven in maar 3 dagen! Een ding is zeker, ik wil terug! Maar ik bedankt Tiara Tours voor de mooie tour die we daar hebben gemaakt.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Mongolië:

    Terrell Park • Ulan Bataar

    Mijn Mongolië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 28-12-2014 • gereisd juni 2014 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    We kwamen aan met de nachttrein van uit Tbilisi en kwamen erachter dat Yerevan een stad die pas laat begint te leven.
    Omdat we ons hostel niet konden vinden zochten we een uur rond voordat we iemand op straat tegen kwamen en die hielp ons snel in de goede richting.
    Yerevan was teleurstellend. De winkelstraat werd verbouwd en alles zag er wat saai uit. De winkels waren niet speciaal. Want een H&M hebben we hier ook.
    Pas in de avond kwamen we achter de schoonheden die Yerevan had. Ineens ging de stad leven en was het druk op straat. De sfeerverlichting ging aan en ook de stad.
    Op de tweede dag huurde wij een auto om zo meer van de omgeving te zien en de kloosters waar iedereen het over heeft. Meer Sevan is super mooi en zeker waard om er ergens te overnachten als de tijd ervoor is. Wij reden door en gingen zo langs Klooster Sevan en Havravank. Tussendoor kom je langs Noratus waar de grootste khatchkars bij elkaar staan. Wij wisten niet echt wat het was, maar het is een groot en oud begraafplaats. Dit was ook de enige plek waar mensen ons dingen wouden verkopen (en lichtelijk opdringerig waren).
    We hadden nog steeds zin om door te rijden gingen via Vardenyats Pass (wat echt een mooie rit is en je zeker een hele middag voor kan uittrekken). We overnachtte in Arpi in een van de twee hotels en volgens de reisgids die we mee hadden, was dit de beste (voor ons ook de enige die we vonden. Het was niet best wat we vonden). Verder zagen we overal ooievaars in Arpi. Voor ons zou dit dorp ook een gehucht zijn, maar het was fijn er te zijn.
    De volgende ochtend gingen we naar de Noravank Klooster. Het jammere is dat we er erg vroeg waren. Hierdoor schijnt de zon net verkeerd voor de fotograven onder ons. Na een paar uur rijden kom je langs Khor Virap, ook weer een schoonheid van een klooster (ja, we deden een klooster rondje). En na Geghard klooster gingen we weer terug naar Yerevan om de laatste avond te genieten van de trappen en de pleintjes van Yerevan.

    We waren hier maar 5 dagen in totaal.. Maar we hebben veel gemist op deze reis en zou er graag een week voor uit willen trekken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Armenië:

    Sevanmeer • Vardenyats Pass • Khor Virap

    Mijn Armenië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 28-12-2014 • gereisd juni 2014 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Georgie, daar was toch een president met een nederlandse vrouw? Ja klopt!

    We kmamen aan in Tbilisi, het was mindernacht en het hostel waar we een kamer hadden geregeld hadden ook een taxi voor ons naar hun huis. Want we hadden een home stay (ipv hostel, ach ja, hotels zijn niet te betalen voor de gewone backpacker en zij kunnen niet het beste engels).
    Bij aankomst was er ook nog een vliegtuig uit Israel geland en kwamen wij terecht in een menigte die overal stonden ook voor de poortjes en was het iets te veel voor mij om rustig aan onze taxi te vinden. Gelukkig vond onze taxi ons (we hadden ook een foto van papa kregen hoe hij eruit zag zodat we hem snel herkende). Na gebrekkig ons voor te stellen en een snelle rondleiding door Tbisili (dit was onderweg naar het huis) kwamen we aan bij ons huis voor de aankomende dagen en gelukkig sprak zijn dochter wel engels.
    Dit komt veel voor in Georgie, er worden veel home stays aangeboden waar de moeder van het huis bijna geen engels spreekt maar ze kennen wel iemand die dat kan. Dus verwacht dan veel telefoon gesprekken met de studerende kinderen.
    Tbilisi is een mooie stad, veel kleine kerkjes, een grote rivier in het midden en veel toeristische winkels waar je overal hetzelfde kan kopen. Wijnbarretjes op elke hoek. Wat wil je nog meer! Het eten is meer dan goed. Het is zelfs voor de vegetarier perfect! Ik heb nog nooit zo goed gegeten (ook dankzij onze home stays, want moeders kookte wel voor ons vooral in Mestia, zie onder). Metro is ook goed verzorgt net als de bussen. De Matruska's vertrekken wanneer ze vol zijn en soms via het schema wat er hangt. Het alfabet is wel wennen, al hebben ze voor de toeristische plekken het in ons alfabet staan.

    Na een paar dagen gingen we met de nachttrein naar Mestia. De trein was vies, dus als het kan neem eerste klas. Of een slaapzak mee.. Maar de trein van 15 euro pp, dus wat verwacht je dan.. We gingen eerst naar Zugdidi en kwamen vroeg aan in een slaperig stadje waar we geen bakkers vonden en alleen russisch brood (zoutloos en droog). We kwamen een markt tegen waar de matruska zou vertrekken en we verder van kastje naar de muur gestuurd. De bus vertrekt namelijk bij de toren die je alleen ziet als je van de andere kant aankomt lopen...
    De eerste bus hadden we gemist en moesten 3u wachten tot deze ging vertrekken. Voor 10 euro pp, anders was er een taxi voor 50 totaal. Maar ook daarvoor moest je wachten op 2 andere mensen.
    Het busje had haast want met een noodvaart vloog het over de bergweggetjes (als je al last hebt van mogelijke wagenziekte, neem dan zeker iets in!) Doodangst word er uitgestaan als je dit niet verwacht. En al het loslopend vee maakt het nog spannender.
    Gelukkig kwamen wij na 4uur aan in Mestia en verbleven wij bij de Margiani familie (ketimargiani@gmail.com) een kleine home stay waar moeders heerlijk alles voor je ging koken en je komt echt als een tonnetje thuis. Je krijgt zelfs lunch mee wat voor een weeshuis is! Kosten waren ongeveer 25 euro per nacht pp Maar de familie, het uitzicht en de omgeving zijn het zeker waard.
    We waren nu in de Sveneti regio en de vallei is super mooi. Overal steken kleine torentjes uit, waar vroeger de soldaten (of de familie zelf) op de uit kijk stonden. Vanuit hier kan je allerlei wandelingen maken, sommige meerdere dagen. Let wel op dat de paden niet goed aangegeven staan en je gewoon op je gevoel af moet gaan.
    Kutaisi, de voormalige hoofdstad was onze volgende stop. Weer terug in de bewoonde wereld was het fijn dat het weer een drukte om je heen was, er overal lijnbussen reden en dat we weer op zoek konden naar restaurantjes.
    Gelati is een kloostercomplex 10 km van Gelati er gaat 3x per dag een bus naar toe en zeker een uitstapje waard. Iets dichterbij is Motsameta klooster die net weer iets dramatischer is dan Gelati.
    Terug in Tbilisi namen we de nachttrein naar Yerevan (ongeveer 50 euro pp en een stuk luxer dan de trein naar Zugdidi).

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Georgië:

    mestia • tbilisi • Kutaisi

    Mijn Georgië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.


    • 50 landen bezocht
      26 reviews
      31 waarderingen
      Geplaatst op 22 november 2017 17:22

      hoi, dank voor je tip voor de homestay in Mestia. Mag ik je vragen hoe je aan deze adresjes bent gekomen? Ik ben nog op zoek naar leuke authentieke overnachtingsadresjes.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Geplaatst 28-12-2014 • gereisd februari 2006 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Wij kwamen vanuit Guatamala met de bus. We kwamen aan in San Ignacio. Vanuit hier gingen we een jungle tour doen. Met een klein bootje gingen we de Mopan rivier op. Overal grote leguanen in de bomen en we maakte een stop bij een vlinderboerderij. Grote vlinders zaten daar in de hokken. Dat was voor mij niet echt nodig. Maar ze houden ervan dat mensen dat zien..
    Hierna gingen we via Belize city naar de eilanden. Caye Caulker was onze stop. Onderweg kwam John naast mij zitten die mij alles vertelde van het land. Hoe de Amish (of afstamelingen daarvan) er nog woonde en dat je nog bleker waren dan mij. Bob Marley schalde door de speakers en het voelde meer dat ik op een caribisch eiland was dan in midden Amerika.
    Op Caye Caulker hadden we een hutje op de zee en je kon er gewoon rustig in je hangmat zitten. Het uitzicht was super!
    En hebben we een tour geboekt naar de Shark & Ray Alley. Toen ik het water in sprong zag ik gelijk een Baracuda mij aankijken.. We hebben niet veel zusterhaaien gezien, maar genoeg Rays.
    Toen ik er was kon je nog bij kleine standjes op het strand eten voor bijna niets en had het eiland maar 1 pinautomaat (het eiland is mini, amsterdam is volgens kwa grote groter). Dus let hierop dat de automaat niet leeg is als je net geld nodig hebt.
    Ook bij het verlaten van Belize had je een exit visa nodig. Bij ons deden ze lastig met onze nederlandse paspoorten, want ze kende holland wel, maar nederland niet..

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Belize:

    San Ignacio • Caye Caulker

    Mijn Belize beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren