6 reviews van Marianne Borger

 • Geplaatst 18-12-2015

  Ik was in de zomer in Vietnam, bloedheet kan ik je vertellen. Dalat was dan ook na drie maanden hitte een heerlijke verkoeling! Dalat is een stadje in het zuiden van Vietnam, gebouwd tegen de heuvels waardoor het gezien de hoogte altijd heerlijk koel is. Daarnaast is Vietnam een van de weinige plekken waar aardbeien groeien, deze kan je overal kopen. Dalat is een bruisend stadje waar je makkelijk dagen kan rondlopen en eindeloos marktjes af kan struinen tot avonds laat. Ook is Dalat DE plek waar het fenomeen 'easyriders' is ontstaan. Easyriders zijn personal drivers die reizigers meenemen achterop de motor om het land te laten zien. Op elke hoek van de straat staat wel iemand die je aanspreekt en vraagt of je een tour wilt doen. Dit kan opdringerig overkomen, maar is ook erg fijn gezien je ruimschoots keuze hebt. Ik en mijn reisgenoot waren al van plan om zo'n tour te doen, maar we vonden het lastig om de juiste chauffeurs uit te zoeken. Gelukkig hadden we de tijd en konden we rustig langs elk kantoor gaan om te vragen naar de ervaringen, chauffeurs en verschillende opties. Mocht je van plan zijn om zo'n tour te doen, neem je tijd!! Er zijn er heel veel die heel vriendelijk, lief, kundig, veilig en netjes zijn, maar er zijn ook minstens zoveel chauffeurs die proberen te leunen op de toeristische markt en het werk niet heel serieus nemen. Bedenk dat je achterop zit, je leven toch wel afhankelijk is van deze chauffeur en je ook een leuke tijd wilt hebben. Neem liever meer tijd dan een overhaaste beslissing. Na een dag hebben wij Dan en Wing leren kennen, twee wat oudere Vietnamese oorlogsveteranen die duidelijk een passie hadden voor hun eigen land. Samen hebben we afspraken gemaakt, een prijs en een route. Deze mannen hebben ons in een week van Dalat naar Hoi An gebracht. Onderweg zijn we denk ik elk half uur gestopt zodat ze ons iets konden vertellen over de natuur, omgeving, cultuur of de geschiedenis. Heel leerzaam en heel erg mooi!! Daarnaast heb ik me geen seconde onveilig gevoelt achterop bij deze mannen en heb ik op een prachtige manier het binnenland van Vietnam leren kennen. Tip: Verken de stad Dalat bij voet. Het is er koel genoeg, de voetpaden zijn duidelijk en breed en het geeft je de mogelijkheid om dit bruisende stadje van dichtbij te verkennen. Andere tip: Hang Nga Crazy House, niet persé Vietnamees, maar wel een eigenaardig staaltje architectuur. Een Aziatische variant van Alice in Wonderland, ideaal ook wanneer je met kinderen reist.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 18-12-2015

  Chiang Rai is voor veel mensen de vervolgstop na Chiang Mai om vervolgens door te gaan richting Laos. Deze plek heeft een gezellig stadscentrum waar je je wel een avondje kan vermaken, maar echt heel bijzonder is het niet. In de omgeving kan je de beroemde Wat Rong Khun vinden, de witte tempel, een bizar bouwwerk waar je uren lang naar kan blijven kijken. De tempel is vanuit Chiang Rai makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. In een land met duizenden tempels is deze tempel echt uniek in zijn soort. Van buiten waan je je in een haast fantasy-achtige setting, maar wanneer je binnenin de tempel bent (wat niet altijd kan ivm de nog steeds bezig zijnde werkzaamheden) weet je niet wat je ziet. De schilderingen aan de binnenkant zijn maf, heel maf… geen boeddhistische sferen, maar schilderingen uit het jaar 0 tot nu. Michael Jackson, Obama, Starwars, Osama Bin Laden, Bush en ga zo maar door…. Toen ik er was waren ze nog steeds bezig met schilderen, de schilderingen zijn van één kunstenaar die van plan is zijn hele leve lang de tempel aan de binnenkant te beschilderen met als doel alle belangrijke personen en gebeurtenissen vast te leggen. Op dat moment was hij bezig studenten op te leiden die zijn werk voort kunnen zetten wanneer hijzelf overlijdt. Het is een maf staaltje Thaise tempelkunst, maar wel echt geweldig om te zien en heel erg mooi. Vanuit Chiang Rai is het overigens heel makkelijk om verder naar het Noorden te trekken, vergeet absoluut niet de plekjes Mae Salong, Mae Sai en Chiang Saen (golden triangle).


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 17-12-2015

  Battambang is een plekje ten Westen van Siem Reap. Het is een van de grotere steden in Cambodja en van hieruit zijn een aantal leuke bezienswaardigheden te bezoeken. Het beste wat je kan doen is een tuc tuc voor een dag huren om de omgeving te verkennen. In de omgeving zijn onder andere de beroemde bat-caves, de bambootrain en een hoop andere mooie tempels te bekijken. Wat dit plekje voor mij echter echt bijzonder maakte was de mogelijkheid om vrijwilligershulp te geven zonder al te veel geregel van te voren, ik en mijn twee andere reisgenoten liepen er toevallig tegenaan. In een cafétje in de buurt zagen wij een advertentie hangen van een jonge leraar die om hulp vroeg op de school waar hij werkte. Ons leek dit heel leuk om eens te gaan kijken, al was het een wilde gok, want we hadden geen idee wat te verwachten. Hij vroeg om toeristen die een dagje mee wilde lopen op de school om met de kinderen Engels te oefenen. Aan de eigenaar van het café gevraagd om de leraar te bellen en binnen een kwartier stond hij bij ons aan tafel om uit te leggen waarom deze advertentie er hing. Zo gezegd zo gedaan, de volgende ochtend stond hij ons op te wachten met twee scooters om ons mee te nemen naar het schooltje. Alleen had ik dit niet snel gedaan, maar we waren met zijn drieën en hadden na het gesprek dat we hadden met de leraar een goed gevoel over de situatie. Het schooltje lag net buiten de stad en een mooi ritje door de natuur van 20 minuten bracht ons bij deze plek. Die dag hebben we de hele dag met de schoolkinderen doorgebracht, de kinderen les gegeven en ook onze bijdrage van schriften, boeken en pennen (niet verplicht) werden erg gewaardeerd. Uiteraard was dit een ervaring van een dagje, maar ook de mogelijkheid om langer hier te blijven is er zeker, de hulp is erg gewenst! Voor ons kon dat helaas niet gezien het strakke reisschema. Mochten mensen interesse hebben, google op 'Heang Cambodia' en je vindt de school en de leraar vanzelf.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 17-12-2015

  Voor de diehard trekkers is Luang Namtha echt de perfecte plek. Het noorden van Laos leent zich ontzettend voor trektochten van alles niveaus. Luang Namtha is vanuit Luang Prabang gemakkelijk te bereiken en het is niet moeilijk om in dit plekje een hostel of travel-agency te vinden. Ook vanuit hier is het weer makkelijk om verder te reizen naar het zuidelijke deel van Laos. Ikzelf heb hier een driedaagse trek gedaan de jungle in, het niveau was 'average'. Het was een fantastische tocht. Voor mezelf had ik besloten dat ik tenminste één back to basic, primitieve trekkingtocht wilde doen. Die heb ik hier zeker gekregen! Onder begeleiding van een gids zijn we in een groepje van ongeveer 6 mensen de jungle in getrokken. De tocht was zwaar en zeer primitief, maar het uitzicht, de sfeer, de bergvolkeren en de voldoening die je eruit haalt is geweldig. Buiten de trekkingtochten is er niet veel te doen in Luang Namtha zelf en een liefhebber voor trekkings moet je wel een beetje zijn, anders zijn het drie hele lange dagen zonder douchen, toiletteren in de jungle en slapen op bananenbladeren onder een klamboe in de openlucht. De toch zelf was adembenemend en voor mijzelf was het een echte bewustwording om de meest basic behoeften die wij als westerlingen hebben in ons leven opnieuw te gaan waarderen. Het niveau average was voor mij zwaar genoeg, maar wel duable. Tip: vraag door op de zwaarte van het niveau, in mijn groep waren er toch wel een aantal die het moeilijk kregen en als je eenmaal begint kan je niet makkelijk terug, want de tochten gaan veelal diep de jungle in. Andere tip: neem babydoekjes mee, want je ziet drie dagen bijna geen water, kan jezelf niet wassen en dan zijn die doekjes toch echt wel je redding;) Daarnaast moet je je erbij neerleggen dat het best wel een survivaltocht gaat worden, je ziet de meest fantastische dingen, maar daar moet je wel wat voor doen, dus een kleine voorliefde voor uitdagingen is een must. Daarnaast, hoe groter je trekgroep, hoe goedkoper de prijs, dit is een beleid dat vele agency's in Luang Namtha handhaven. Houd er wel rekening mee dat hoe groter de groep, hoe massaler de tocht.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 17-12-2015

  Nong Khiaw is een pittoresk plekje zo'n twee uur met de minivan vanaf Luang Prabang in het Noorden van Laos. Het is heel klein, maar zeker de moeite waard voor de mensen die van mooie natuur, vergezichten, rust en zelfstandig ontdekken houden. Grote tours rond de omgeving kom je hier niet zo snel tegen en het busstation laat aan informatievoorziening te wensen over, maar het idyllische plaatje van mooi berglandschap in combinatie met een prachtig mooie houten bungalow tegen een heuvel opgebouwd is hier niet moeilijk te vinden! Een grote stenen brug deelt het dorpje in tweeën en met name aan de overkant van de brug, gezien vanaf het centrum, is een geweldige plek om een bungalow te huren om tot rust te komen en te genieten van het mooie uitzicht, de zonsondergang en het verkeer op de onderliggende rivier. De plek zelf is ideaal om zelf te ontdekken per fiets, of scooter. Het is er niet bloedheet en de omgeving leent zich enorm voor avontuurlijke sportieve tochtjes naar grotten, rijstvelden en uitkijkpunten. Ikzelf was daar alleen en niet in het hoogseizoen. Hierdoor was het erg rustig en stil, wat heerlijk was voor twee daagjes, maar uiteindelijk ook wel weer het gevoel kon geven dat de bewoonde wereld erg ver weg was. Door de gebrekkige informatievoorziening was het vrij lastig om exact te weten wanneer ik terug kon naar Luang Prabang, een van de weinige mogelijkheden van waaruit je verder het Noorden in kan trekken. Tip: vraag rond in de hotels, hostel naar de bustijden en houd er rekening mee dat je op de bonnefooi de hele ochtend op het busstation moet rondbrengen. Desalniettemin is deze plek ontzettend mooi, makkelijk te bereiken vanaf Luang Prabang en zeker de moeite waard voor de mensen die iets meer tijd hebben!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren