13 reviews van Sarah Bongers

 • Geplaatst 28-10-2017

  Lastig om te zeggen of een bezoek aan de mijnen nou echt een aanrader zijn. Het is in ieder geval echt niet prettig om er in te zijn. Potosi heeft nog actieve mijnen. Deze worden door een aantal bedrijfjes geëxploiteerd, die onafhankelijk van elkaar in de mijnen opereren. Veel communicatie tussen die bedrijven vindt er niet plaats, waardoor er soms een mijnschacht instort omdat er twee schachten te dicht bij elkaar zijn gemaakt. De werkomstandigheden zijn slecht, waardoor me mijnwerkers hun leven beter proberen te maken door het drinken van ongeveer pure alcohol en het kauwen op coca bladeren, en proberen niet te veel stof binnen te krijgen door een zakdoek voor hun mond te knopen. Dit alles maak je mee, tot op bepaalde hoogte, want de tours gaan minder diep de mijn in dan de mijnwerkers zelf. Erg beklemmend om daar beneden te zijn, en daardoor wel goed om een indruk te krijgen van hun leven. Maar ook echt een opluchting om weer boven te zijn!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-10-2017

  Van Salar de Uyuni hebben we meer foto's gemaakt dan van alle andere plekken in Bolivia bij elkaar. En dat is niet voor niets! Het is zo betoverend mooi. Vanuit Uyuni kun je een meerdaagse tour met een 4-weel-drive regelen. Let hierbij op de beoordelingen van de organisatie: wij kwamen onderweg mensen tegen die gestrand waren omdat hun chauffeur te veel gedronken had. Wat kun je verwachten? Veel cactussen, Lama's, heet water bronnen, flamingo's, een heldere sterrenhemel en natuurlijk de grote zuidvlakte. Het is niet met woorden te beschrijven hoe mooi dat is! Wil je trouwens na je trip naar Chili? Geef dit aan bij je organisatie: je kunt dan direct doorreizen naar bijvoorbeeld San Pedro de Atacama.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-10-2017

  Petra, ik geloof zelfs één van de 7 wereldwonderen, is heel indrukwekkend. Het is zo groot en er zoveel gebouwen uitgehakt in rotsen dat je er een hele dag kunt rondlopen. Maar buiten al dit moois vond ik het contact wat we daar hadden met locals ook indrukwekkend! We raakten aan de praat met iemand die ons een ritje op een ezel kwam aanbieden. Wij wilden geen ritje, maar omdat hij het rustig had ging hij ons meenemen naar een watervalletje waar je kun zwemmen en waar zijn vrienden al waren. Zij vertelden ons meer over hun leven: voor hen is het nog geoorloofd om meerdere vrouwen te hebben. Maar blijkbaar is het hebben van meerdere vrouwen heel duur, vooral omdat je de familie van de vrouw een grote bruidsschat van bijvoorbeeld een aantal kamelen dient te geven. Zo interessant om hun verhalen te horen! Een aanrader dus: geen ritje met een ezel maar luister naar de verhalen van de ezelverhuurder!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-10-2017

  Dit is de meest indrukwekkende vervoers-ervaring die ik tot nu toe heb. Wist je dat je naar het meest Zuid-Oosterlijke puntje van Colombia kunt vliegen (Leticia), daar de grens over kunt gaan naar Brazilie (Tabatinga) en vanuit daar met een boot over de Amazone rivier naar Manaus kunt varen? Niet erg bekend onder toeristen en erg goedkoop (ongeveer 60 euro inclusief eten), dus vooral Brazilianen maken gebruik van deze boot. Je koopt een hangmat in Tabatinga, haalt een exit stempel aan de Colombiaanse kant en een entry stempel aan de Braziliaanse kant, wisselt nog even wat geld om voor een hele gunstige koers, koopt een ticket en stapt op de boot. En dan begint het! Samen met alle locals knoop je je hangmat vast en dat wordt je bed voor de komende 4 dagen. Verwacht geen luxe cruiseschip: het is een hele simpele boot, waarin je eigenlijk alleen de optie hebt om in je hangmat te liggen of boven op het dek in de zon te zitten, turend over de amazone rivier. Geen wifi, neem een e-reader met boeken en muziek op je telefoon mee, en je kunt ultiem ontspannen.


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 28-10-2017

  Natuurlijk, je komt naar Cusco voor de machu picchu. En die hike (ik raad de Salkantay hike aan!) en de machu picchu zijn inderdaad ook heel indrukwekkend. Maar Cusco is zelf ook een heel leuk stadje! En omdat je toch graag even wilt acclimatiseren voordat je aan zo'n hike begint, is het ideaal om in die tijd meteen je Spaans even bij te spijkeren. Ik zat bij de San Blas Spanish School, waar ik met een andere jongen prive les had. Ik kan die school echt aanraden! De lessen zijn goed en ze hebben regelmatig activiteiten waardoor je de andere cursisten ook leert kennen. Qua hostel kan ik je Ecopackers zeker aanraden. En ga voor je lunch naar de markt en bestel je eten bij het drukste kraampje. Succes gegarandeerd!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren