13 reviews van Tessa Neijmeijer

 • Geplaatst 28-11-2017

  Het gebied rondom Chiang Rai in het noorden van Thailand staat ook wel bekend als de Golden Triange. Vanuit Chiang Mai worden er enorm veel excursies georganiseerd naar dit deel van het land. Kijk dus vooral even rond wat bij jou past! Wij kozen voor een jungletocht en een excursie naar Chiang Rai en omgeving.

  Samen met een vriendin bezocht ik Thailand in 2010. Dit is inmiddels al even geleden, dus ik hoop dat het land niet in verpest door het snel groeiende aantal toeristen. Voor onze dagexcursie reden we vanuit Chiang Mai met een busje (en nog wat andere toeristen) richting het noorden. De stops waren erg afwisselend. Zo maakten we een stop bij een prachtige witte tempel. De versiering aan de buitenkant was enigszins luguber en zou de hel voorstellen. Binnen in de tempel kom je in een tegenovergestelde wereld van wilde kleuren en vrede. Na deze stop reden we naar het drielandenpunt met Laos en Myanmar. In die tijd (2010, heel lang geleden) was Myanmar nog gesloten voor toeristen. Het verboden land.

  Na het drielandenpunt maakten we nog een korte stop bij warmwaterbronnen, waar je de mogelijkheid kreeg om een eitje te koken (super toeristisch). De dag werd afgesloten bij de Hill tribe villages. Voor mij een klein dieptepunt omdat je hier letterlijk door een dierentuin van mensen loopt. Het zijn prachtige mensen om te zien en fotogeniek zijn ze zeker, maar ik vond het zelf zeer ongemakkelijk...

  Al met al was het een interessante excursie, waar je in een korte tijd veel te zien krijgt!


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 07-11-2017

  In de uitgeholde boomstam glijd je langzaam door het spiegelgladde knalblauwe water van de groene delta. De gedachte dat hier krokodillen en nijlpaarden kunnen zitten komt niet eens bij mij op. In een veld verderop spot onze gids een groepje Maribu's. Verder is het stil.

  Midden in de Kalahari woestijn in Botswana bevindt zich een oase van groen. Dit is de plek waar de rivier de Okavango mondt. Niet in de zee, wat bij veel delta's het geval is, maar midden in een laaggelegen deel van de deze droge woestijn. De hoeveelheid water in de Okavangodelta is sterk afhankelijk van de seizoenen. Na het regenseizoen in het hooggebergte van Angola komt het water halverwege de zomer aan in het noorden van de delta. De overstromingen bereiden zich door het minimale hoogteverschil zeer langzaam uit, waardoor het water pas 6 maanden later het zuiden bereikt. Dit water trekt grote hoeveelheden wild aan. Een groot deel van het water verdampt en het overige deel trekt in het zand van de Kalahari, waarna er een nieuwe droge periode begint. Wij bezochten de zuidrand van de delta in mei. Het water begon hier toen al te stijgen, maar we waren helaas te vroeg voor de echte grote overstromingen.

  Vanuit Maun kun je een kano en kampeerexcursie in de Okavangodelta maken. Dat kan op 2 niveau's. Heel exclusief en duur, waarbij je met een vliegtuigje wordt ingevlogen naar het midden van de delta (vast waanzinnig, maar de prijzen gaan dan al snel naar honderden euro's per persoon per nacht) of een stuk betaalbaarder langs de rand van de delta. Wij kozen voor die laatste :)

  Samen met onze gids Stuart, kok Captain Morgan en 2 hulpjes gingen wij op pad. Terwijl de kok en hulpjes vooruit gingen om het kamp op te slaan maakten wij samen met Stuart een ontspannen tochtje door de rustige kreken van de delta. Het begin van de tocht was een beetje 'druk', omdat alle toeristen tegelijkertijd vertrekken, maar dit waaierde gelukkig snel uit. Eenmaal aangekomen was onze ruime tent met heerlijk bedje al opgezet. Een stukje verderop werd een gat gegraven dat ik combinatie met een toiletbril op pootjes onze bushtoilet vormde. Na een lunch en een beetje relaxen in het kamp maakten we een korte wandeling. We zagen zebra's en gnoes, maar de gids kon ons ook veel vertellen over poep en termietenheuvels. Bij terugkomst stond er een heerlijke maaltijd op ons te wachten op een knus gedekte tafel incl. wijn en bush television (kampvuur). Bij het vuur vertelde de crew spannende bushverhalen.

  Op dag 2 vertrokken we vroeg voor de volgende wandeling. Deze was een stuk langer en onderweg zagen we dan ook veel meer wild. Nadat we een hele tijd olifantensporen volgden, hebben we de betreffende beesten ook gevonden. Waanzinnig! En best een beetje spannend om zulke grote beesten van achter te besluipen :) Na een fijne lunch begonnen we aan de terugreis in onze Mokoro. Geen nijlpaarden en krokodillen gezien (gelukkig).

  Na terugkomst in Maun hebben wij onze vakantie afgesloten met een vlucht over de Okavango delta. Dit is echt waanzinnig, en mogelijk nog mooier als er meer water is. Vanuit een klein vliegtuigje spot je olifanten, gigantische kuddes buffels en veel meer. Let op: Door het vele cirkelen van het vliegtuig kan de vlucht iets minder leuk zijn voor degenen met wagenziekte...


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 06-11-2017

  Krakau heeft mij echt verrast! Een hele hippe stad met een zwaar verleden. Ondanks de oorlogsgeschiedenis zijn de meeste oude gebouwen in Krakau bewaard gebleven. Zo heb je op een berg (228m) het kasteel en de kathedraal van Wawel, een sprookjesachtige samenstelling van daken, torens en koepels. Onder het kasteel bevindt zich heel toepasselijk de grot van de draak die je tegen een kleine vergoeding kunt bezoeken.

  Aan de overkant van de rivier de Wisla ligt de wijk Podgórze. Deze wijk was in de tweede wereldoorlog de getto van Krakau. Hier werden alle Joodse bewoners van de stad opgesloten, aan het werk gezet, of doorgestuurd naar een vernietigingskamp. Een bezoek aan de Schindlerfabriek mag niet ontbreken. Een zeer indrukwekkend en leerzaam museum (en op maandag is het gratis!).

  De wijk Kazimierz is van oorsprong de Joodse wijk. Veel van de inwoners overleefden de tweede wereldoorlog treurig genoeg niet... Tegenwoordig is Kazimierz een hippe wijk met veel street art, leuke winkels barretjes. In de zomer kun je hier bier drinken bij één van de vele biertuinen. Ook kun je hier heerlijk traditioneel Joods eten.

  De dag sluit je af met een feestje in een van de vele kelderbars waarbij een wodka met haring niet kan ontbreken.

  Voor de mensen met stalen zenuwen: Ga naar de Lost Souls Alley aan de Florianska. Een bezoek aan dit horrorhuis is echt het engste dat ik ooit heb gedaan!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 04-11-2017

  Aan de Atlantische kust van Marokko ligt het kleine vissersstadje Essaouira. Dit stadje is ondanks het prachtige uitgestrekte witte strand nog niet overgenomen door het massa-toerisme. Gelukkig maar! Het stadje heeft echt nog z'n traditionele Marokkaanse charme. De stad is gebouwd binnen een dikke stadsmuur. Die werd hier neergezet door de Portugezen in de 16e eeuw.

  In de stad kun je verblijven in één van de vele Riads (Herenhuizen). Deze prachtig gedecoreerde huizen zijn gebouwd om een mooie, kleine binnenplaats. Aan de buitenkant is hier helemaal niets van te zien en de entree bestaat dan ook vaak uit een klein deurtje in een muur. Voor de luxe Marokkaanse ervaring zou ik het zeker proberen! In de stad kun je een mooie wandeling maken over de stadsmuur met prachtig uitzicht over zee, kun je struinen over markt of genieten van een heerlijk kopje Marokkaanse thee of versgeperste jus (voor 1 euro).

  Zodra je de stadsmuur verlaat kom je in een nieuwe wereld van blauwe vissersbootjes, vers gevangen vis en zeemeeuwen. De vangst van de dag wordt direct op de kade verkocht. Dit is ook bekend bij de vele meeuwen die zo nu en dan proberen een visje te stelen, waarna ze door de marktvrouwen met een doek of iets anders dat voor handen is weggejaagd worden. Direct naast de haven is het mogelijk om te eten in één van de vele restauranttentjes die hun uitgestalde vis vers voor je bereiden.

  Essaouira heeft naast een haven ook een gigantisch breed strand wat tot in de verte doorloopt. Wij maakten een wandeltocht naar een iets verderop gelegen fort (of iets wat daarvan over is). Op de terugweg lieten wij ons verleiden door 2 beeldschone dromedarissen en maakten we een hobbelige strandtocht terug naar de stad.

  Prachtige en relaxte stad om te bezoeken! De dromedarismensen zijn soms wat opdringerig, maar zo'n tocht is echt heel leuk :)


  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Geplaatst 04-11-2017 • gereisd oktober 2014 • 4 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  In oktober 2014 vloog ik samen met een goede vriendin naar het dak van de wereld, Nepal. We begonnen onze reis in de hoofdstad Kathmandu waar we gelijk met onze neus in de boter vielen. Het bleek nationale geitenslachtdag te zijn! De dag heet hoogstwaarschijnlijk anders, maar maak onderdeel uit van het 15-dagen durende religieuze Dashain festival. Overal langs de weg staan geitjes hun (noodlottige) lot af te wachten. Je ziet gelijk hoe belangrijk religie in dit land is.

  De eerste dagen verkenden wij Kathmandu. We verbleven in één van de velen guesthouses in de buurt van het hoofdplein (Durbar square). Er heerst een echte Aziatische chaos in deze stad met riksja's, tuktuks, taxi's, scootertjes, bussen en koeien (die soms gewoon op de weg liggen omdat ze heilig zijn). Overal wordt getoeterd. Wij bezochten onder andere Swayambhunath (monkey temple), Bouddhanath (gigantische tempel) en het nabijgelegen Patan. Ik ben benieuwd wat er nog over is van de prachtige architectuur na de zware aardbeving in 2015...

  Na het chaotische, maar zeer mooie en indrukwekkende Kathmandu reisden we met de bus 200 km (in 7 uur) naar Pokhara. Dit is de op één na grootste stad van het land en ligt aan een prachtig meer (Phewa Tal). Wij kwamen hier echter niet voor de stad, maar voor een paar dagen yoga. Van het busstation bracht een taxichauffeur ons via een weg met zeer veel gaten langs de rand van het meer. Na een tijdje stopte hij en wees naar een nog hobbeliger weggetje de berg op. We moesten maar lopen.

  Na een flinke klautertocht met onze zware backpack kwamen we in een klein stukje hemel terecht. Sadhana yoga ligt aan de noordkant van het meer op een helling en heeft een prachtig uitzicht. Na een hartelijk en vredig ontvangst door de gastheeft PK werden we naar onze kamer gebracht en kon het yoga avontuur beginnen. De dagen waren vol, maar ook heel relaxt. In alle vroegte begon de dag met meditatie, yoga, reinigingsrituelen, reflexstimulaties, karma yoga en als hoogtepunt een stoom- of modderbad. Het was een waar paradijs met heerlijk eten en een geweldige staf. Na 3 dagen waren we helemaal zen.

  Na de yoga was het tijd voor een tocht door het leefgebied van de Yeti. Tijdens de yoga ontmoetten we een stel wat ons wees op de Annapurna Sancuary trek. Met 10 dagen was deze tocht iets langer dan de tocht van 3 dagen die wij voor ogen hadden, maar gelukkig we hebben ons laten overtuigen. Wat een prachtig tocht! Dwars door oneindige rijstvelden en minidorpjes, door bamboebossen en over hangbruggen tot het open hooggebergtegebied met sneeuw. Wij liepen de tocht zonder gids en met onze eigen bagage op de rug. Het was flink pittig, maar allemaal de moeite waard! Onderweg sliepen we in guesthouses (die kom je om de 1-2 uur tegen) voor slechts 3 euro per 2-persoonskamer. In Chomrong aten we de beste chocoladetaart ever (bij Chomrong cottage) met een geweldig uitzicht! Het eindpunt van de tocht is het op 4100m gelegen Annapurna Base Camp (je loopt grotendeels via dezelfde route terug). Het kamp ligt in een amfitheater van bergen van ruim 7 kilometer hoog. Waanzinnig! Ik kan denk ik niet uitleggen hoe klein je dan bent :) En hoe indrukwekkend dit is!

  Na ons bergavontuur verbleven we een paar dagen in het relaxte Pokhara waarna we de bus namen naar Chitwan National Park. Dit park ligt in het zuiden en is in tegenstelling tot de Himalaya juist heel vlak en jungle-achtig. Hier leven neushoorns, olifanten, herten en de tijger(!). Hier zijn veel accommodaties die volledige pakketten aanbieden met overnachtigen, eten, een jeep-safari, kanotocht, wandelsafari en een olifantentocht. Die olifantentocht raad ik af. Het is bijzonder om op zo'n groot beest te zitten, maar je zit er niet alleen. Ik voelde me echt schuldig tegenover de olifant die 5 mensen moest dragen :(
  De overige safari's zijn geweldig! Zeker de combinatie van de kano (hele lange boomstam waar je met meerdere mensen in kunt en waar iemand met een lange paal de boot voortduwt) en de wandelsafari was fantastisch. De wandeltocht is wel een beetje spannend, maar dat maakt het juist zo leuk. Er loopt een gids voorop en een achterop, maar echte bescherming heb je niet. Wij vonden verse tijgerpoep en stonden even later vlak naast een neushoorn. Een klein deel van de tocht liep door mega hoog olifantengras (ruim 4 meter hoog). Wauw!
  Naast het vaste programma van het hotel hebben wij nog een dag een fiets gehuurd om door het landbouwrijke gebied ten noorden van Chitwan te rijden. Ook een leuke ervaring!

  Terug in Kathmandu hadden we het geluk om ook nog wat van het Diwali mee te pakken. Bij dit lichtjesfestival versiert iedereen zijn huis met gekleurde lampjes en worden mooie altaartjes gemaakt om de verschillende goden, familieleden of diersoorten te eren. Aangezien de altaartjes vaak uit mooie versieringen met rijst, kleurstof en bloemen bestaan is dit vooral een feest voor de vele straathonden die hun buikje rond eten.

  Nepal is een land waar zowel de cultuur als de natuurliefhebber helemaal los kan gaan. De gigantisch hoge Himalaya, de vlakke jungle, de vele tempels, het heerlijke Nepalese (en Indiase) eten en de super vriendelijke bevolking maken dit toch echt tot mijn lievelingsland. Aanrader voor iedereen! (als je tenminste een beetje zonder luxe kunt)
  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Nepal:

  Annapurna  • Chitwan National Park • Kathmandu

  Mijn Nepal beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 10
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren