Rwanda essentials

Beste reistijd: December t/m februari en juni t/m augustus
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen.
Minimum vliegduur: 9 uur
Richtprijs retourticket: € 1000
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, gele koorts, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, cholera, dengue, hepatitis B, malaria, meningokokken, rabies. Meer info hier.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Rwanda

Rwanda kent een gruwelijk (recent) verleden. Door de verschrikkelijke genocide werden in 1994 bijna een miljoen mensen gedood. In de jaren daarna heeft het land met steun uit het westen een veelbelovende herstart gemaakt. Het ‘Singapore van Afrika’ krijgt langzaam een nieuwe reputatie. De vreedzaamheid, prachtige heuvels en vulkanen en de vele apen trekken toeristen aan. En dan hebben we Vulcanoes National Park, het woongebied van de berggorilla’s, nog niet eens genoemd.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Rwanda

Op zoek naar berggorilla’s

Bij Rwanda denk je wellicht aan ‘Gorillas in the Mist’. Maar oorlogen, boskappingen, stropers en ziekten bedreigen de grootste nog levende mensaap. Door verstandig natuurbeheer groeit de populatie inmiddels wel. Met een beetje geluk kom je na een hike door het regenwoud op een plek waar je de gorilla’s kunt ontmoeten. Je ziet ze liggen, spelen en eten en de kleintjes ravotten wat. Een magisch moment.

De hoofdstad Kigali

Centraal in Rwanda, gebouwd op 4 heuvels, ligt de hoofdstad Kigali. Het is veruit de grootste stad, waar opvallend veel te ontdekken valt. Het Union Trade Center huisvest de modernste winkels van het hele land, en ook de moslimwijk is de moeite waard. Er zijn verschillende musea, waaronder het heftige Genocide Memorial Center. Even buiten de stad ligt Murambi, één van de plaatsen waar in april 1994 zo’n 55.000 mensen werden omgebracht.

Aapjes kijken in Nyungwe Forest National Park

In het zuidwesten komen veel franjeapen voor. Ze leven in grote groepen van honderden exemplaren in het Nyungwe Forest National Park. Er bestaat zelfs een kolonie van wel 400 apen!

< Lees minder

3 Rwanda reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,0

Op basis van 3 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,0

  • Gastvrijheid: 8,7

  • Natuur: 9,3

  • Stranden: 6,0

  • Eten: 8,0

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Rwanda.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • Profiel mvdh
    op 09-04-2019
    29 landen bezocht • 17 reviews • 3 waarderingen
    8,0

    “Land van duizend heuvels”

    Helaas heb ik maar 3 dagen te tijd gehad om dit land te kunnen verkennen, gelukkig is het een relatief klein land en redelijk makkelijk te bereizen waardoor ik een goede indruk heb gekregen van het land, ondanks deze korte tijd. Overal waar je kijkt zie je heuvels, Rwanda heet dan ook niet voor niks 'het land van de duizend heuvels'. Vergelijken met Tanzania, Malawi of Zambia is Rwanda weer een compleet andere ervaring. Erg groen, met een moderne hoofdstad en de wegen zijn gemiddeld er goed.
    Bezoek zeker het genocide museum in kigali, zeer indrukwekkend. Ik heb veel respect voor de mensen die ondanks deze afgrijselijke gebeurtenis er het beste van proberen te maken. Rwanda is ook opvallend schoon, nergens zie je straatvuil, dat kun je van veel andere Afrikaanse landen niet zeggen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rwanda:

    congo nile trail  • Kibuye • kigali

    Mijn Rwanda beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Gereisd februari 2018 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Yvette Hes
    op 27-02-2015
    51 landen bezocht • 2 reviews • 4 waarderingen
    9,3

    “Verborgen schat van Afrika”

    Ik heb een kleine 2 weken door dit prachtige land gereden met een huurauto en als Afrikagek al veel van het continent gezien en toch weer verrast. Het prachtige landschap, de hartelijke, levenslustige en lieve mensen, de waanzinnig mooie accommodaties en heerlijke eten (de laatste 2, niet altijd punten die je 1-2-3 met Afrika associeert) gecombineerd met de geweldige nationale parken maken van Rwanda echt een verborgen parel die ook nog eens eenvoudig zelf te bereizen is. De wegenkaarten die je in Nederland kunt kopen hebben alleen nog de oude plaatsnamen van het land dus dat was soms verwarrend, maar gelukkig is het wegennet niet zo uitgebreid en je eigenlijk nooit kunt verdwalen. Onbetwist hoogtepunt was natuurlijk het bezoek aan de gorilla's waar ik letterlijk tussen de familie kon zitten en zij totaal ongestoord verder gingen met hun dagelijkse dingen, echt magisch en onvergetelijk!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rwanda:

    Volcanoes NP • Kibuye • Nyungwe NP

    Mijn Rwanda beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Gereisd december 2014 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    4 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Ankie
    op 24-09-2014
    24 landen bezocht • 5 reviews • 2 waarderingen
    7,8

    “Land of Thousand Hills”

    Rwanda, het land van de Duizend Heuvelen. De heuvels die elke dag door velen worden bewerkt, wat zorgt voor een gekleurde lappendekken en een maaltijd per dag, waar je ook komt. De heuvels waar de Berggorilla leeft, zolang als het nog duurt. Maar deze heuvels zijn ook de plek waar mensen zich schuil hielden tijdens de Genocide. Een periode van 100 dagen, die door velen nog steeds wordt herinnerd alsof het gister was, al is het inmiddels 20 jaar geleden. De Genocide is wel wat Rwanda het land maakt dat het is, het is nog overal. Een favourite plek is dan ook een heel bijzonder gastvrij weeshuis aan Lake Kivu, mijn thuis, ver weg.
    Rwanda is veelzijdig wat natuur betreft. Het groene Nyungwe NP, het natte Lake Kivu, maar ook het droge Akagera NP. Aan cultuur ook geen gebrek, het land heeft meerdere historische musea, maar beter nog, de verhalen van de mensen zelf. Rwanda, het land van de Duizend Heuvelen, het land waar je eens geweest moet zijn!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rwanda:

    Lake Kivu • L'Esperance Childrens Village • Nyungwe NP

    Mijn Rwanda beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 6

    Meerdere keren gereisd, laatste keer in december 2013 • alleen • zelfstandig

    1 waardering


    • 29 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 19 februari 2015 21:08

      Hai Ankie, Ik wilde je hetzelfde gaan vragen als al die andere mensen...bijna 40, en met vrienden die zeggen: 'jij moet echt naar Afrika, dat past bij je' wil ik het er dit jaar van laten komen. Ik heb lang gespeeld met de gedachte Tanzania, vooral om Zanzibar eigenlijk...maar toen zag ik net 3 op Reis en zag Rwanda, en vond het landschap zo mooi! En ik houd van contact met vriendelijke extraverte mensen (Brazilie vond ik ook heerlijk), en die zag ik ook volgens mij. Mijn allereerste Afrika droom is trouwens Mali, vanwege de Dogonvallei en Djenne, maar dat lijkt me nu helaas niet zo 'n goed plan en ook niet gepast. Senegal vanwege de muziek ga ik vast ook nog eens bezoeken (St Louis Jazz festival). Maar ik ga nu eerst voor groen&fijne mensen. Wat zou je me aanraden: Rwanda of Tanzania (in de maand mei)? Of is dat echt een onmogelijke vraag? Groet Marit


    • 24 landen bezocht
      5 reviews
      2 waarderingen
      Geplaatst op 18 maart 2015 21:31

      Hoi Marit, dank voor je reactie en je toch best lastige vraag ! Rwanda heeft enorm mijn hart gestolen, maar Tanzania (Zuid) heeft mij juist enorm verrast met de meest mooie wildparken (Selous/Mikumi/Ruaha). Wat betreft Mei, dan is in beide landen het weer redelijk hetzelfde, met in beide een regenkans. Ga je voor natuur, met evt wat wild, dan is het echt Tanzania. Rwanda is mooi, met geweldig aardige mensen, maar qua natuur ontdekken, minder interessant. Uiteraard kan bijna niets op tegen de Berggorilla, maar daaromheen.....ik zou er dan niet heen gaan. Vriendelijkheid van mensen heb ik ook in Tanzania als prettig ervaren. Ik heb zelf Zanzibar niet gedaan, maar heb de laatste dagen doorgebracht in Bagamojo aan de kust (net boven Dar), wat ook heel relaxed was. Huisje aan het strand, via de achterpoort even de zee in of over het strand naar de visafslag lopen. Hier heb ik gereisd met Matoketours, aanrader. Afhankelijk van wat je wil, is Rwanda minder een vakantieland, maar juist daarom zo bijzonder er wel te zijn en het land en de mensen leren kennen. Tanzania is relaxed, beetje gamedriven, rondrijden, genieten. Ook bij mij staat Mali al een paar jaar bovenaan de lijst, maar helaas, net als jij, even niet naar toe nee...zo jammer voor het land. Succes met je keuze ! Groet, Ankie

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Rwanda reiservaring!

Ben jij onlangs in Rwanda geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)


Goedkope vliegtickets Rwanda

Vergelijk hotelprijzen Rwanda