Deel jouw persoonlijke reiservaringen!

27vakantiedagen.nl is een site voor en door reisliefhebbers. Jouw reviews over een land of bestemming helpen andere reizigers weer de juiste keuzes te maken.

Ervaring met een land

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)


Ervaring met een bestemming

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Tips voor het schrijven van een reisreview (land)

Wel
- Plaats reviews van jouw reiservaringen pér land (algemeen).
- Wat was je algehele gevoel bij het land; de cultuur, de natuur, de mensen?
- Wat vond je de mooiste plekken en bezienswaardigheden? Of wat viel juist tégen?
- Hoe ervoer je de bereisbaarheid en het prijsniveau?
- Wat beviel je het meest en/of het minst?

Niet
- Té specifiek ingaan op persoonlijke details
- Meerdere reviews plaatsen van één land. Ook al ben je er vaker geweest: één review!
- Alleen maar positief zijn, tenzij het echt állemaal geweldig was natuurlijk

Best gewaardeerde reisreviews

 • “Het Wilde Westen”

  Anne-Marije Talens over Amerika

  Mijn kennismaking met Amerika begon in San Francisco. Een geweldige stad met een Europees tintje! Wij hebben een fiets gehuurd (USD 30 voor 24 uur) om de stad te ontdekken en zijn via Lombard Street (de bekende straat met al zijn bochtjes) en Golden Gate Park (leuke picknickplek) over de wereldberoemde Golden Gate Bridge gefietst. Eén van de beste manieren om van deze mooie brug en het uitzicht te genieten! De rit eindigt in Sausalito. Hier kun je met het pontje terugvaren of je fietst terug en geniet nòg een keer van het uitzicht. De meeste fietsverhuurders zitten nabij Fisherman's Wharf. Geniet op Fisherman's Wharf van overheerlijke vis en kreeft, de vele straatmuzikanten, de zeeleeuwen bij Pier 39 en de leuke winkeltjes. Wij hebben tevens een bezoek gebracht aan gevangeniseiland Alcatraz (circa 30 minuten varen, kosten USD30, er zijn elk uur afvaarten). Union Square is centraal gelegen en hier vind je warenhuizen als Macy's en goede restaurants. Ga zeker naar de Cheesecake Factory op Union Square en geniet niet alleen van de heerlijke taartjes, maar ook van het uitzicht over de stad! De wijk Haights Ashbury is een aanrader, het is de oude hippiebuurt uit de jaren 60. De flower power leeft hier nog met wierook en handgeverfde shirts en winkeltjes met geweldige namen als Dreams of Kathmandu en The Love of Ganesha. En de beroemde Twin Peaks staan hier.
  Yosemite National Park, gelegen op 4 uur rijden vanaf San Fran, is werkelijk prachtig! Watervallen, bergweides, groene bossen, sequoia bomen, vele eekhoorntjes en als je geluk hebt, zwarte beren! Wij hebben vanuit Yosemite overnacht in Visalia, prima gelegen tussen het park en onze volgende stop, Las Vegas.
  Vanuit Visalia kan je 2 routes nemen, de eerste gaat via Death Valley, bekend vanwege de enorme hitte en de Sand Dunes. Deze rit duurt bijna 10 uur.
  Wij hebben gekozen voor de route via de Mojave woestijn (circa 5,5 uur rijden). Op deze route kwamen we langs Barstow (shoppen bij de Factory Merchants Outlet) en hebben we een stop gemaakt in Calico Ghost Town, eens een drukke en grote stad waar zilver werd gemijnd. Na het instorten van de zilverprijzen werd de stad verlaten. Tegenwoordig is het een soort openluchtmuseum en de official state silver rush ghost town. Leuk om een stop te maken, veel oude gebouwen zijn gerestaureerd en een ritje door de mijnen is mogelijk.
  Las Vegas moet je gezien en beleefd hebben, een bijzondere wereld dat 24 uur per dag doorgaat. De Strip met de vele thema-hotels is al een attractie op zichzelf.
  Vanuit Las Vegas zijn we in 6,5 uur naar de Grand Canyon gereden. We hebben de route via de Hooverdam en via Kingman over de route 66 (dwars door het Hualapai Indianenreservaat) genomen. Als je op deze route in de buurt van het plaatsje Peach Springs bent, kijk dan even noordelijk. Je kunt de zuidrand van de Grand Canyon dan al zien. In Kingman kan je het Route 66 museum bezoeken.
  De Grand Canyon moet je gewoon beleven, vooral bij zonsondergang en zonsopgang. In 1 woord adembenemend..of indrukwekkend..
  Ons hotel (Grand Canyon Plaza Resort) lag nabij de ingang van de South Rim. De Park Service hier biedt een gratis shuttle aan die mensen bij hotels ophaalt en stopt bij de verschillende attracties en uitkijkpunten. Het Mathers Point was het eerste uitzichtpunt dat we bezochten en is een absolute aanrader bij zonsondergang. Het kleurenspel, het weidse uitzicht, de stilte, de rendieren die bij je auto snuffelen, gewoon geweldig! Vanaf Desert View nabij de oostelijke ingang hadden we een prachtig uitzicht over de Colorado River en het nabijgelegen Painted Desert plateau. Er worden diverse helikoptervluchten aangeboden, wij hebben voor 25 minuten USD 149 betaald (Papillon Helicopter).
  Vanaf de Grand Canyon zijn we naar Monument Valley gereden (circa 3,5 uur). We hebben onderweg een stop gemaakt bij Cameron Trading Post, dat zowel door de Hopi als de Navajo-indianen als handelspost wordt gebruikt. Er zijn enkele waardevolle indianenkunstwerken te zien en je kan er souvenirs (o.a. dreamcatchers en leuke armbandjes) kopen.
  Monument Valley, o.a. bekend van de film Once upon a time in the West, is prachtig met de rode zandstenen torens tegen een felblauwe lucht. Wij hebben onder begeleiding van een Navajo gids een tour per jeep door de afgelegen delen van de vallei gemaakt. Het is toegestaan om met eigen huurauto rond te rijden door de minder afgelegen delen van de vallei, ik zou dit wel checken bij de verhuurmaatschappij, daar niet alle wegen even goed begaanbaar zijn.
  In Page hebben wij een boot tour (duur 6 uur) naar de Rainbowbridge gemaakt over Lake Powell. Voor de Navajo-indianen is dit een heilige plaats en het is een soort van bedevaartsoord geworden. Bijzonder om te zien, maar ik vond het geen must do.
  Vanaf Page zijn we in 3 uur naar Bryce National Park gereden, erg mooi park, vooral bij zonsopkomst, als de oranje gesteenten fel kleuren. Je kan prachtige wandelingen door het park maken. Wij hebben Rainbowpoint en Yovimpa Point bezocht. Vanaf hier begint een kort wandelpad, de Bristlecone Loop Trail, die langs de oudste bomen van het land loopt.
  Als je typisch Amerikaanse gerechten wilt eten als home baked corn bread, mashed potatoes en cowboy steak, ga dan naar Cowboys Steakroom nabij de ingang van het park. Aanrader! We hebben overnacht in het Best Western Bryce Canyon Grand hotel, vlak voor de ingang gelegen en gebouwd in forest style met veel hout. Gratis parkeergelegenheid, gratis wifi en gratis uitgebreid ontbijtbuffet. Zeer prettig hotel!
  Vanuit Bryce zijn we via Zion National Park teruggereden naar Las Vegas, waar onze reis eindigde.
  Wij hadden tijd te kort, neem vooral de tijd om het Westen van Amerika te bekijken en blijf minimaal 2 nachten op een bestemming om de sfeer optimaal te kunnen proeven en uitstapjes te maken.

 • “Droomland Australië: van alles wat!”

  Sylvia van der Steen over Australië

  Voor Australië moet je de tijd nemen: het land is zo immens groot dat je dat nooit in 2 à 3 weken allemaal kunt bekijken. Wij, mijn oudste dochter en ik, hadden er 7 weken voor uitgetrokken en dat is eigenlijk nog niet genoeg, want het westen hebben we niet eens bezocht. Toch hebben we in die 7 weken een aardige indruk kunnen krijgen van dit grote land, qua oppervlakte te vergelijken met Europa. Stel je voor dat je heel Europa in 2 weken zou willen bezichtigen, dan moet je keuzes maken. Deze reis heeft wel een jaar voorbereiding nodig gehad, heel veel informatie hebben we op internet opgezocht, wat willen we persé wel zien/doen en wat is niet beslist noodzakelijk. Maak een lijstje met de voor jou belangrijkste bezienswaardigheden en plan je reis zorgvuldig, zodat je op meest efficiënte manier je beschikbare tijd kunt indelen. Houd rekening de onderlinge afstanden, binnenlandse vluchten zijn vaak niet zo duur en brengen je snel op de plaats van bestemming. Een huurauto daarentegen geeft je alle vrijheid, maar het kost wel meer tijd om van A naar B te komen.
  Wij hebben onze reis zelf samengesteld en begonnen met een 3 weekse georganiseerde rondreis, waaraan we nog 4 weken hebben vastgekoppeld waarin we met een huurauto de hele oostkust hebben afgereden.
  Wij vlogen via Amsterdam naar Hong Kong waar we een stop-over hadden. Onze aansluitende vlucht naar Cairns sloot echter niet aan. Gelukkig hadden we een dagkamer in een hotel in Hong Kong geboekt, zodat we daar een beetje konden bijslapen. In Cairns aangekomen hebben we al meteen een excursie geboekt naar het Daintree National Park en Cape Tribulation, een mooi regenwoud park wat begrensd wordt door de koraal zee van het Great Barrier Reef.
  Een binnenlandse vlucht brengt ons vervolgens naar Ayers Rock, ofwel Uluru. Echt een must-see als je in Australië bent, een immens grote monoliet, voor de Aborigionals een heilige plaats midden in een desolaat landschap. Verboden om te beklimmen, al laten sommige toeristen zich daar niet door weerhouden. Een wandeling om de voet van de rots is een goed alternatief. In het Uluru National Park (Unesco World Heritage Site) ligt ook Kata Tjuta (de Olga's) een andere rotsformatie van hetzelfde gesteente als Ayers Rock. Ook hier is het mooi wandelen tijdens zonsopkomst.
  Vanuit Kings Creek Station gaan we via Alice Springs (bekend van de Flying Docters) verder naar Adelaide, wat ons vertrekpunt vormt voor een excursie naar Kangaroo Island. Hier bezoeken we o.a. het Flinders Chase national Park, de Remarkable Rocks en Admirals Arch. Op Kangaroo Island zien we onze eerste wilde dieren: kangoeroe's, koala, zeeleeuwen en diverse vogelsoorten. De eerste week van onze vakantie is omgevlogen. We huren een auto in Adelaide en rijden de Great Ocean Road van Mount Gambier via Apollo Bay naar Melbourne. Ongeveer halverwege kom je langs The Twelve Apostels, een aantal prachtige rotsformaties midden in een strakblauwe oceaan. Neem de tijd voor deze rit, langs de Great Ocean Road zijn diverse uitkijkpunten, waar je kunt stoppen om te genieten van de zee. Het links rijden valt reuze mee op dit soort wegen, in de steden is het wat lastiger, maar het went snel. Melbourne hebben we 's avonds bekeken via de Eureka Tower, die een mooi uitzicht geeft over de stad. De huurauto wordt ingeleverd en we nemen een binnenlandse vlucht naar Sydney, waar we ook weer diverse excursies hebben geboekt, o.a. een rondrit door de stad met een bezoek aan het befaamde Bondi Beach en een fotostop voor het Opera House. Uitgaan kun je er prima in Darling Harbour, dé ontmoetingsplaats van Sydney, waar je ook prima uit eten kunt. In Sydney maken we ook een excursie naar het Featherdale Wildlife Park met koala's en kangoeroe's die je mag voeren en naar de zgn. Blue Mountains, die zo genoemd zijn vanwege de blauwe gloed die de eucalyptusbossen afgeven. Hier vind je ook de Three Sisters, een rotsformatie die volgens de overlevering van de Aborigionals is ontstaan door de verstening van 3 zussen die verliefd waren op 3 mannen van een andere stam. Van Sydney vliegen we naar Brisbane, waar we weer een huurauto ophalen. Ons appartement staat in Caloundra, ca. 100 km ten noorden van Brisbane, waar we even kunnen bijkomen van alle indrukken tot nu toe. Natuurlijk mag ook een bezoek aan het Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane niet ontbreken, hier mag je namelijk koala's vasthouden en aaien (uiteraard tegen betaling), wat een lang gekoesterde wens was. De eerste 3 weken van de vakantie zitten er nu op en we gaan verder met onze selfdrive langs de oostkust van Australië. Onze eerste stop is in Noosa, waar we een leuk appartement hebben en zelf kunnen koken. Van Noosa gaan we naar Fraser Island, waar we met de katamaran worden overgezet. We boeken er meteen een whale watching excursie voor de volgende dag bij Hervey Bay, alweer zo'n hoogtepunt op deze reis. De humpback whales laten zich zien en horen, dus onze dag kan niet meer stuk. De autoroute voert ons verder langs de kust naar boven via Rockhampton, Airlie Beach en Townsville naar Mission Beach. Wat is het hier mooi! Het uitzicht van onze hotelkamer beneemt ons de adem als we binnenstappen en het eten is hier uitstekend. Uiteindelijk komen we met onze huurauto weer terug in Cairns waar we dik een maand geleden begonnen aan onze reis. Hier boeken we nog een excursie naar Kuranda met de scenic railway vanaf Freshwater. In Kuranda doen we nog een excursie met een amfibivaartuig en we gaan met de skyrail terug. Thuis hadden we al uitgezocht dat er in de buurt van Cairns een mogelijkheid was om op zoek te gaan naar de Platypus (vogelbekdier), wat in het wild zou leven in Peterson Creek in Yungaburra. Dat ligt op ongeveer 1 uur rijden in het achterland van Cairns. Volgens het plaatselijke VVV-kantoor zou het lastig zijn om de dieren te zien, omdat ze meestal actief zijn tijdens de schemering, maar wij hebben toch de gok gewaagd om 10.30 uur en zowaar, al na 5 minuten wandelen langs de kreek levert ons de eerste wilde platypus op!
  Snorkelen in het Great Barrier Reef stond ook nog op ons must-do lijstje. Vanuit Cairns zijn we met een catamaran naar het Outer reef gevaren en leggen als eerste aan bij het Saxon Reef, waar we uiteraard gaan snorkelen. Na de lunch varen we naar het Hastings Reef om ook daar te snorkelen. De vissen in deze mooie onderwaterwereld zijn prachtig en kleurrijk, het koraal is wat minder (qua kleur dan), maar dit is wel een geweldige ervaring! We vliegen voor onze laatste stop van Cairns naar Darwin, waar we ook nog wat excursies gepland hadden. Helaas gooit de temperatuur roet in het eten, het is hier zo verstikkend heet, dat het zweet uit al je poriën gutst, zelfs als je stil zit. 's Avonds bezoeken we nog wel de Mindil Beach market en kijken we naar een mooie zonsondergang. Na 7 weken vliegen we via Cairns en Hong Kong weer terug naar huis, met een super mooie vakantie-ervaring op zak. Dat neemt niemand ons nog af!

 • “Magie, mystiek en religie in Nepal”

  Anne-Marije Talens over Nepal

  Indrukwekkend! Dat is Nepal, het land van de Himalaya en de holymen, van Hindoeïsme en Boeddhisme, van de Bengaalse tijger en de eenhoornige neushoorn in Chitwan NP. De reis begon in Kathmandu, een belevenis op zich met smalle straatjes, volle markten, tempels, paleizen, toeterend verkeer, bedelaars en de vele winkeltjes. Het historische centrum, gelegen rondom Durbar Square, is gemakkelijk te voet te verkennen. Bezoek hier de vele tempels en paleizen, waaronder het opmerkelijke huis van de Kumari , de levende godin.
  De boeddhistische stupa Bodnath is ruim 2000 jaar oud en staat op de Werelderfgoedlijst. Loop kloksgewijs een ronde om deze tempel en verwonder je over dit overweldigende bouwwerk met de duizenden gebedsvlaggetjes en de mediterende boeddhisten.
  Indrukwekkend is ook het tempelcomplex Pashupatinath, gelegen aan de Bagmati rivier, met de lijkverbrandingen en de vele holymen. Zieke mensen wachten hier in kleine sterfhuisjes op hun dood, op de zogenaamde ghats vinden de lijkverbrandingen plaats.
  Maak vanuit Kathmandu zeker de mountainflight langs de top van de Mount Everest (ca. USD165). Een absolute 'once in a lifetime experience'. Bij de top aangekomen, mochten we 1 voor 1 naar voren komen en vanuit de cockpit genieten van het adembenemende uitzicht!
  Thamel is de bekende toeristische wijk met veel budget hotelletjes (vanaf USD10 per nacht), winkeltjes en restaurantjes. Ga voor een typisch Nepalese maaltijd naar Third Eye restaurant, waarbij je traditioneel op kussens op de grond eet (hoofdgerecht ca. € 5.00). Voor een goed ontbijt kun je terecht bij Pumpernickle; echte bruine bolletjes en croissants, de cinnamon rolls zijn een aanrader! Prijsniveau van de broodjes ligt tussen de € 0.20 en de € 0.60.

  Bandipur is een nog authentiek Newari-dorp en is een leuke tussenstop op weg naar Pokhara. Bandipur is een oase van rust en je waant je hier in het echte Nepalese leven...gemotoriseerd verkeer is er nauwelijks, vervoer gaat per paard en wagen. The Old Inn is een zeer sfeervol en charmant hotel, de eigenaar heeft dit voormalig gemeentehuis zelf verbouwd en in ere hersteld. Stroom is geen vanzelfsprekendheid in Nepal, laat staan in Bandipur. Wees dan ook niet verrast als er maar een half uur stroom is 's avonds. Je in het donker een weg banen door het hotel met zaklamp of een kaars in je hand, heeft zijn charme! Het dorp heeft een paar lokale restaurantjes, verwacht daar geen uitgebreide menukaart, wel een hoop gastvrijheid.

  Pokhara is het vertrekpunt van vele raftingtochten en trektochten en is gelegen aan het Pewameer. Het gezellige centrum van de wijk Lakeside heeft veel winkeltjes en leuke restaurantjes, die vaak een terras aan het meer hebben. Vanaf de oevers van het meer heb je een prachtig uitzicht op de Himalayatoppen van het Annapurna massief. Hier kan je prachtig wandelen, fietsen of paragliden voor de durfal. Vanuit Pokhara hebben wij een 2-daagse trekking gedaan tot 2600 meter hoogte. Je komt door vele bergdorpjes, wordt uitgenodigd op de thee bij de locals. De overnachtingen zijn in lodges of in een tentenkamp, eenvoudig maar erg gezellig. De sherpa's die meegaan om je bagage te dragen tijdens de trekking, zorgen 's avonds voor een kampvuur en onder het genot van een glaasje khukri rum, gedistilleerd aan de voet van de Himalaya, genoten we van het geluid van de mondharmonica en de Nepalese liederen. 's Ochtends in alle vroegte maken ze je wakker, zodat je net op tijd bent om de zon te zien opkomen boven de toppen van de Himalaya....
  Er zijn trekkings in diverse categorieën, de lichte trekking is al goed te doen voor mensen met een normale conditie en vooral doorzettingsvermogen. Vaak gaan deze trekkings tot 2000 meter.
  Sluit je trekking af in 1 van de mooie hotels die Pokhara rijk is. Wij verbleven in het Shangri La hotel, een heerlijk hotel dat mooie kamers met ruime terrassen en balkons biedt en een zwembad. Het hotel ligt iets buiten het centrum, voor € 2.50 heb je een taxirit.

  Chitwan National Park ligt in het subtropisch laagland van Nepal en is een ongerept natuurgebied met spectaculair groot wild. Naast de vele apensoorten, herten, krokodillen, cobra's en pythons, leven hier ook diersoorten die wereldwijd met uitsterven bedreigd worden, zoals de eenhoornige neushoorn (wij hadden het geluk deze te spotten!) en de tijger.
  Tevens kan je hier een bezoek aan een olifantenschool brengen. Neem DEET mee naar Chitwan, vanwege het subtropische klimaat zijn er erg veel muggen.

  Wij eindigden in de The Last Resort, niet ver van de Tibetaanse grens. Het tentenkamp ligt op een klif en is bereikbaar per spectaculair aangelegde loopbrug (voor de durfallen, je kan er een bungy jump vanaf maken..). Verspreid over de tuin staan luxe tenten met een bed. Je kan hier deelnemen aan diverse sportieve activiteiten, zoals canyoning, rafting, bergbeklimmen, een mountainbike tocht maken naar de Tibetaanse grens en het eerder genoemde bungy jumpen. Geniet na 1 van deze activiteiten van een heerlijke massage of van de sauna... of gewoon van het uitzicht!
  Nepal? Ik zeg doen! Laat vooral je westerse mentaliteit thuis om optimaal te genieten.
  Vanuit Amsterdam vliegen diverse airlines met een overstap of tussenstop naar Kathmandu. Binnen Nepal rijden openbare toeristenbussen. Verkijk je niet op de afstanden, een rit van 80 kilometer duurt al gauw 3 tot 4 uur. De ritten zijn daarentegen de moeite waard, er is ontzettend veel te zien onderweg.
  Tevens zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen voor het binnenlandse vliegverkeer (enkele reis ca. € 70-€ 90).

Tips voor het schrijven van een reisreview (stad of regio)

Wel
- Plaats reviews van jouw reiservaringen per specifieke stad/regio/park/eiland/enz.
- Wat was je algehele gevoel bij die bestemming?
- Wat vond je de mooiste plekken en bezienswaardigheden? Of wat viel juist tégen?
- Heb je specifieke tips voor leuke adresjes (hotels, eettentjes, bars)

Niet
- Té specifiek ingaan op persoonlijke details
- Alleen maar positief zijn, tenzij het echt állemaal geweldig was natuurlijk

Best gewaardeerde reisreviews

 • “Vintage, kitsch en vergane glorie langs Route 66”

  Sylvia van der Steen over Route 66

  Route 66 rijden van het beginpunt in Chicago tot aan het eindpunt in Santa Monica (in totaal zo'n 4000 km) stond al een tijdje op de bucketlist en afgelopen april (2015) was het zover. Mocht je dit ooit van plan zijn, neem dan ruim de tijd als je echt alles op en langs de Motherroad wilt zien en bezichtigen en bereid je thuis terdege voor met behulp van een goede (Engelstalige?) reisbeschrijving. Wij hebben in 2 weken de gehele route gereden in een personenauto waarbij we onderweg steeds in hotels logeerden. Route 66 start in Chicago, maar alleen al deze stad is een bezoek van minimaal 1 hele dag waard. De route is in z'n geheel niet helemaal ononderbroken te rijden, op sommige punten (eigenlijk op redelijk veel punten) wordt zij vervangen door de Interstate. Op zich geen probleem, want de Interstate levert tijdwinst op als je geen 4 weken kunt uittrekken voor deze monsterrit. Typische icons die je langs de route (en soms iets verder van de route verwijderd) tegenkomt en beslist niet mag missen zijn o.a. de Muffler Men (voornamelijk te vinden in de staat Illinois), uit z'n krachten gegroeide voorwerpen als de World Largest Rocking Chair (Fanning. Missouri), big Brutus (West-Mineral, Kansas), giant Pop Bottle (Arcadia, Oklahoma) en sommige All-American Diners (zoals bijv. Lucille's Roadhouse in Hydra, Oklahoma)en het Midpoint Café in Adrian (precies halverwege de route). Bezoek ook beslist de Cadillac Ranch in Amarillo, Texas en de Jack Rabbit Trading Post (Joseph City, Arizona). In totaal kom je door 8 van de Amerikaanse staten (Illinois-Missouri- Kansas-Oklahoma-Texas-New Mexico-Arizona-California).
  Hoe verder naar het Westen je komt, des te duidelijker worden de Spaanstalige en Indiaanse invloeden. Onderweg valt er ook veel natuurschoon te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de witte eekhoornpopulatie in Marionville, Missouri (niet op de route), Palo Duro Canyon (Texas), Painted Desert en Petrified Forest (Arizona) en natuurlijk de Grand Canyon. Mocht je tijd over hebben, maak dan ook een uitstapje naar de staat Nevada en bezoek de Hoover Dam, Red Rock Canyon en doe een dagje/avondje Las Vegas, dat is zeker de moeite waard, maar bedenk wel: hoe meer je wilt zien, des te meer tijd zul je nodig hebben. Op en langs de Route 66 zijn in verschillende dorpjes Route 66 musea en informatiecenters ingericht en te bezoeken. De dames/heren bij de informatiebalie zijn over het algemeen gepensioneerde Amerikanen en kunnen je fantastische verhalen vertellen over de Route. Plaatsen met een hoog R66-gehalte zijn o.a. Williams (Arizona), Seligman en Kingman (Arizona). Hier zul je ook een aantal icons uit de (teken-)film Cars tegenkomen, die onlosmakelijk verbonden is met R66. Als je van autorijden houdt, is deze route beslist aan te raden, hou echter wel rekening met de Amerikaanse verkeersregels (die toch iets anders zijn dan de Nederlandse) en met het absurde drukke verkeer in de hele grote steden als Chicago, Las Vegas en Los Angeles. Een navigatiesysteem is ook onontbeerlijk op deze route, anders mis je meer dan de helft van de attracties, die er te zien zijn. Zorg uiteraard ook voor een creditcard, daar wordt echt alles mee betaald van benzine tot een ijsje. De Amerikanen zijn over het algemeen erg gastvrij en als je laat weten dat je R66 aan het rijden bent, krijg je vaak tips en informatie over wat er allemaal te zien valt en wat je zeker moet bezoeken. Ze zijn ook zeer geïnteresseerd in jou als persoon en willen altijd weten waar je vandaan komt, dus een praatje is snel gemaakt. In de meeste diners kun je naast lekker eten, ook onbeperkt koffie drinken. Je eerste beker black coffee betaal je uiteraard, maar de refills zijn gratis en worden zonder te vragen bijgeschonken.
  Mocht je er nog steeds geen genoeg van krijgen en zijn je vakantiedagen nog steeds niet op, overweeg dan een verlenging aan het eind van de Route, door van Los Angeles via Yosemite National Park naar San Francisco te reizen. Ook dit stukje van de USA is het bezoeken meer dan waard. Het Yosemite NP is werkelijk fantastisch (vonden wij zoveel mooier dan de Grand Canyon) en in SF kun je je tijd ook zeer goed doorbrengen door de plaatselijke attracties te bezoeken (Pier 39, Fisherman's Wharf, Golden Gate Bridge, Alcatraz, Postcard Row/Painted Ladies, Lombard Steet). Kortom, zeer aan te raden!!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Amerika:

  Chicago • Caddillac Ranch, Amarillo TX • Williams en Seligman, Arizona

 • “Zon, zee, pretparken en niet alleen maar feesten”

  stefan over Costa Dorada  Costa Brava met onder andere Cambrils, Salou en Tarragona. 3 geweldige plaatsen. Salou staat bekend om het feesten maar wanneer je de andere kant van de boulevard op loopt richting de haven en Cambrils kom je al snel de locale Spanjaarden tegen die daar genieten van de diverse fonteinen die langs de boulevard lopen. Bij de haven is een leuke grote fontein te vinden waar op vrijdagavond en zaterdagavond een leuke show wordt gegeven begeleid met muziek en en lasers. Deze kant van Salou is veel rustiger dan de andere kant.
  Cambrils is een rustige plaats met een strand, een leuke haven met diverse visrestaurantjes en een wekelijkse markt. Er rijd een bus tussen Salou en Cambrils dus dat is ideaal.
  Iets verder gelegen ligt Tarragona deze stad is vol cultuur, een brachtige baai en een aantal overblijfselen van de Romeinen. Het treinstation ligt niet in de stad dus je kunt beter met de auto of de bus van bijvoorbeeld Salou naar Tarragona reizen. Wij vinden de maanden juni en september ideaal. Meestal wel goed en warm weer maar geen hitte. Ook is het veel minder druk dan in juli en augustus.
  Bezoek zeker ook PortAventura naast Salou. Een van de beste themaparken van Europa!

 • “Tip: Adembenemende uitzichten op de Queen Charlotte Drive!”

  Maarten Cavé over Abel Tasman National Park

  Er is al veel geschreven over de mooie natuur en de highlights van Nieuw-Zeeland. Deze highlights moet je ook zeker niet missen als je afreist naar Nieuw-Zeeland. Wat hiernaast heel tof is om te doen, is om plekken te ontdekken waar weinig over geschreven wordt, maar zeker net zo indrukwekkend is. Pak je de boot vanaf het noorder-eiland (Wellington) naar Picton (het zuider-eiland) en beschik je over een auto of campertje, sla bij het verlaten van de boot rechtsaf naar de Queen Charlotte Drive. Deze 34-kilometer lange bergweg (goed geasfalteerd) brengt je langs de mooiste uitzichten en adembenemende plekken. Stop langs de weg voor een lekkere lunch en geniet van de rust en het uitzicht voordat je door rijdt naar het mooie Abel Tasman National Park.